jarzynowa - 3209 przepisów (strona:54/214)

Lekkie pulpety drobiowe z brokułem 93

koperkowym. I nne pomysły z brokułem w roli głównej: Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta i prażonym słonecznikiem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem Prosta fit zupa jarzynowa Zupa krem brokułowa

Czarnawisienka
Wegetariańskie pierożki à la coxinhas 125

odrobinę soli i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Warzywa na bulion obrać i zalać 800 ml wody. Gotować do miękkości warzyw. Potem warzywa można przeznaczyć na sałatkę jarzynową . Sam bulion dobrze doprawić solą. Do 600 ml gotującego się bulionu dodać 600 ml mąki. Podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy mąka będzie dokładnie wymieszana, zdjąć z palnika i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Jogurt z musem jabłkowym bez cukru 107

jabłek, wtedy możesz korzystać z musu przez ok. 3 dni, ale zdążyć go zjeść. Przygotowanie musu jabłkowego na szybko: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy je na grubej tarce jarzynowej. Wrzucamy jabłka do rondla. Smażymy na niedużym ogniu, jeśli chcecie bardzo słodki mus to gdy się jabłka zredukują, słodzimy je do smaku. Pod koniec smażenia można też dodać odrobinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 86

rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam

Słodki sentyment
Surówka marchewka z jabłkiem i chrzanem 108

opcjonalnie Jak zrobić surówkę marchewka z jabłkiem i chrzanem: Zaczynamy od oczyszczenia jarzyn. Marchew obieramy, myjemy. Podobnie jabłko obieramy, myjemy. Następnie marchewki oraz jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Potem rzeżuchę siekamy, dodajemy do surówki. Dodajemy też olej, śmietankę, chrzan i owoce goi. Następnie mieszamy wszystko. Finalnie doprawiamy do smaku miodem i sokiem świeżo wyciśniętym

Dorota Smakuje
Bigos z kapusty pekińskiej z kabanosami 128

sojowego 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie:  Kapustę, myjemy i szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę, marchew i kabanosy pokrojone w centymetrowe kawałki, podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną kapustę

Sama słodycz i szczypta chili
Pikantna zupa rybna z selerem i fasolką 148

mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz czarny i czerwony natka pietruszki 750 ml bulionu warzywnego Marchewkę obieram kroję w krążki. Seler korzeń obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Seler naciowy kroję na kawałki. W garnku rozgrzewam olej, dodaję por, seler, marchewkę i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej chwilę przesmażam. Wlewam bulion warzywny

wesoła kuchnia
Surówka z selera,marchewki i jabłka-pyszna 98

średni  seler 1 duża marchewka    1 jabłko 2 łyżki majonezu lub według uznania sól, pieprz do smaku Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, następnie dodajemy majonez według uznania, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 76

rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam

Słodki sentyment
Szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill 103

więc już też bez obaw mogę Wam polecić ten przepis. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar

Kulinarne przygody Gatity
Zupa wiosenna 127

Mimo iż jest środek zimy, z temperaturami bardziej jesiennymi, to dziś u mnie zagościła zupa wiosenna. Pod tą nazwą kryje się zupa jarzynowa z brukselką, kalafiorem i fasolką szparagową. Zupę ugotowałam bez mięsa, na maśle i delikatnie zabieliłam śmietaną. Taka zupa będzie idealna jako pierwsze danie na obiad. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 większe ziemniaki

Waniliowe Improwizacje
Fasolka w gulaszu z bakłażanem 84

koperek świeży pieprz czerwony  olej rzepakowy  400 g fasoli jaś ugotowanej Bakłażana kroję w kostkę, cebulę kroję drobno, por w krążki, seler obrany ścieram na tarce jarzynowej. Parówki kroję w plasterki, paprykę na kawałki nieduże. Na oleju w głębokim garnku przesmażam cebulę i por. Dodaję paprykę, parówki i dalej chwile smażę. Na końcu dodaję seler, bakłażan

wesoła kuchnia
Szybka sałatka obiadowa z marchewki, cieciorki i soczewicy 120

szynki 1/2 szklanki gotowych grzanek w kosteczkach sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki majonezu 2 pomidory bez skórki    Wykonanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, szynkę i pomidory kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki sałatki,dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku, mieszamy.  Odstawiamy na kilka minut do przegryzienia

Sama słodycz i szczypta chili