słodką i obsmażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Na ręczniku kuchennym odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć i obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski
Ciastka - domowe słodkościPonieważ fasolka szparagowa jest ciągle jeszcze osiągalna proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!należy go zaparzyć w mleku i dwukrotnie zmielić). 3 jajka 80 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 4 łyżki kaszy manny 2 szklanki dyni startej na tarce jarzynowej o drobnych oczkach 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Ulubione bakalie (u mnie to 2 garście skórki pomarańczowej, 2 garście orzechów i 2 garście migdałów
Słodki sentymentziemniaczaną, całość krótko zmiksować tylko do połączenia. Śliwki wydrążyć z pestek, oprószyć mąką ziemniaczaną , podpieczone ciasto wyjść z piekarnika, wyłożyć śliwki , przykryć bezą , na wierzchu zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Włożyć do gorącego piekarnika i całość piec około 45-50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsoli i śmietanę zagniatam na jednolite ciasto. Tworzę kulkę, którą następnie wkładam do lodówki na 20 minut. W tym czasie myję i obieram jabłka. Następnie trę jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ciasto wyciągam z lodówki, dzielę na dwie równe części. Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i podsypuję lekko mąką. Rozwałkowuję
Słodki sentymentDziś na blogu kolejny przepis na zupę. Nic na to nie poradzę, prostu uwielbiam je. Pyszna, jarzynowa z cukinią, brokułem i ryżem. Polecam:) Składniki: 2 L bulionu 2 marchewki 1 cukinia 1 brokuł 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki ryżu masło/olej 1/2 pęczka koperku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz
magiczna kuchnia Kasidodać masło i chwilę gotować. Śmietanę wymieszać z wodą i wlać do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek - jedna z ulubionych w naszym domu zup jarzynowych z dodatkiem brukselki i kasz jęczmiennych, zupa jest pożywna i lekka........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna zupa z cukinią i czerwoną soczewicą, którą podasz jako pierwsze danie lub kompletny obiad. Treściwa, mocno warzywna, na dobrym i aromatycznym bulionie. Zupę jarzynową z cukinią i czerwoną soczewicą chętnie zjadają dzieci. Jest kolorowa i zdrowa. SKŁADNIKI: 1,250 ml bulionu ½ cukinii ¼ selera 2 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 5 łyżek czerwonej soczewicy 1 łyżka masła klarowanego
Zasmakuj KuchniPomidory i paprykę umyć, sparzyć i przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pomidory, paprykę oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wędzoną kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do dużej miski wsypać odparowany makaron, dodać starty żółty ser, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, ogórki, pomidory i paprykę - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem
Ciastka - domowe słodkościmiękko lub półtwardo (3-7 min. od momentu zagotowania wody). Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i siekamy w cienkie paski (potrzebujemy niepełną szklankę). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki, kroimy na paseczki w skórce i wydrążamy ze skórki łyżką. Jarmuż (bez łodyg) rwiemy na małe kawałki skrapiamy oliwą
Poezja smakukostkę i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem papryki słodkiej. Na ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do odsączonego makarony dodać kurczaka, marchewkę, kukurydzę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Sos winegret - do posiekanego koperku dodać posiekaną natkę pietruszkę, suszoną bazylie
Ciastka - domowe słodkościugotowanych ziemniaków 1 ugotowany burak 130 g mąki ziemniaczanej szczypta soli DO UGOTOWANIA KLUSEK 1,5 litra wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli SOS DO KLUSEK 200 ml gorącego bulionu jarzynowego 50 ml soku z buraka 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła klarowanego sól i mielony pieprz Sposób przygotowania: KLUSKI Z BURAKIEM Obrane, ugotowane ziemniaki(...)ugotowanych ziemniak\u00f3w","1 ugotowany burak","130 g m\u0105ki ziemniaczanej","szczypta soli","1,5 litra wrz\u0105cej wody","1\/2 \u0142y\u017ceczki soli","200 ml gor\u0105cego bulionu jarzynowego","50 ml soku z buraka","2 \u0142y\u017cki ziaren czerwonego pieprzu","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a klarowanego","s\u00f3l i mielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection
ProstePesto.plHokkaido. Składniki: CURRY 200 g fileta z piersi kurczaka 400 g miąższu dyni odmiany Hokkaido 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku ekologicznego 300 ml bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła klarowanego PRZYPRAWY 1 łyżczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru(...)fileta z piersi kurczaka","400 g mi\u0105\u017cszu dyni odmiany Hokkaido","2 marchewki","1 czerwona papryka","1 cebula","2 z\u0105bki czosnku ekologicznego","300 ml bulionu jarzynowego lub jarzynowo - drobiowego","50 ml \u015bmietanki krem\u00f3wki","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a klarowanego","1 \u0142y\u017cczka s\u0142odkiej papryki","1\/2 \u0142y\u017ceczki ostrej papryki","1 \u0142y\u017ceczka kurkumy","1 \u0142y
ProstePesto.plmarchewki 1 jabłko sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu siekany koperek odrobina cukru - niecałe pół łyżeczki Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować nożem. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość zamieszać. 2. Dodać majonezu, doprawić siekanym koperkiem, odrobiną cukru, solą
Kuchnia domowa Aniłyżki cukru sol do smaku Przygotowanie: 1. Buraki myjemy wkładamy do garnka z woda i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorki, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. 2. Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, po czym kroimy najpierw w paseczki później w kostkę 3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy
Kulinarnie z Polką na Kresach