Domowy majonez 135moim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek. Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki
moj przepis na
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 123siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki kaszy ma właściwości antywirusowe, ponieważ
moj przepis na
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 124konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec 15 min. Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć
moj przepis na
Postny majonez 139Majonez zrobiony jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu używam jako dressing do wszystkich postnych sałatek i surówek, do klasycznej sałatki jarzynowej, do kotletów warzywnych. Nawet sałatki, które przygotowuje dla męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki na 0,7 l: 220 g jabłka, waga
moj przepis na
Sałatki na Wielkanoc – Najlepsze Przepisy 201adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapewne każdy z Was nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez różnego rodzaju sałatek. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście królowej, czyli tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą każdy uwielbia. Nie może się ona jednak okazać końcem naszych kulinarnych popisów. Święta to idealna okazja na wypróbowanie nowości, które mogą okazać się strzałem w dziesiątkę
Damusia.pl
Pad thai z warzywami i łososiem. 147przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ją przez 20 minut w temperaturze 180°C. Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroimy w słupki lub ścieramy na tarce jarzynowej, pora kroimy w krążki, czosnek siekamy drobno, szczypiorek z cebulką siekamy drobno. Na patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulkę i por, smażymy przez 2 minuty, następnie dodajemy
Zdrowy Styl Joanny
Sałatka z tortellini i awokado 131wiem również, że zwykle bardzo smakuje gościom, dlatego możecie bez obaw podawać ją na różnego rodzaju przyjęciach, jako alternatywę dla tradycyjnych (i dosyć ciężkich) sałatek z majonezem takich jak jarzynowa lub królewska. Sałatka z tortellini i awokado będzie też świetnym dodatkiem do dań z grilla. U mnie była też przebojem na wielkanocnym stole, jako idealne uzupełnienie tradycyjnych przekąsek świątecznych
okolicepalnika.pl
Surówka z buraków, cebuli i jabłka 117ugotowanych lub upieczonych) 1/2 małej cebuli 1 jabłko odrobina soku z cytryny sól, pieprz 1-2 łyżki oleju / oliwy odrobina cukru Sposób wykonania: 1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłka również zetrzeć na tarce. 2. Cebulę drobniutko posiekać. 3. Wszystkie składniki połączyć, dodać odrobinę cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i oleju, wymieszać. Odstawić
Kuchnia domowa Ani
Muffinki jabłkowe z cynamonem. 156łyżki masła – 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 łyżki cynamonu – ½ łyżeczki soli – 2 jabłka Masło roztapiamy. Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. W misce umieszczamy mus jabłkowy, jajko, stopione masło, wanilię. Miksujemy zawartość miski. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, sól, cynamon. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy starte jabłka
Zdrowy Styl Joanny
Sałatka z żółtym serem i zielonym groszkiem 127jajka ugotowane na twardo kilka kawałków papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1/2 czerwonej cebuli majonez musztarda sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Ser żółty drobno pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Paprykę i ogórki pokroić, cebulkę posiekać, groszek odsączyć z zalewy. 3. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem
Kuchnia domowa Ani
CIASTO JABŁKOWE Z CYNAMONEM 141koniec dodać cukier cynamonowy, dokładnie za pomocą robota wymieszać. Przełożenie: Spód i boki tortownicy o średnicy 27 cm smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części ciasta kruchego, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekło nadzienie podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy całe nadzienie owocowe wyrównujemy wierzch. Następnie delikatnie wykładamy
Ciastka - domowe słodkości
Zupa buraczkowa z puree ziemniaczanym i wędzonym boczkiem 147dodatkiem oleju rzepakowego. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Całość smażyć, aż warzywa się zarumienią. Zalać przegotowaną wodą i gotować (3 litry w całości). Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do gotującego się wywaru warzywnego. Dodać ocet i gotować 10 min. na średnim ogniu. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i 2 łyżki
kulinarnyJa
Idealna sałatka jajeczna z najlepszym sosem 1861można podawać na chrupiących tostach, podpieczonych bajglach, bułeczkach albo kromkach chleba. Doskonała jest także jako dodatek do hamburgerów albo hot-dogów. Więcej przepisów na jajka: Jajka faszerowane na sałatce jarzynowej>>> Jajka zapiekane w muszelkach>>> Jajka sadzone w sosie chrzanowym>>> Jajka faszerowane ćwikłą>>> Jajka w sosie śmietanowo-musztardowym
Moja Książka Kucharska
ZUPA SZCZAWIOWA 138kulki ziela angielskiego 1/2 łyżki soli szczypta cukru pieprz Przygotowanie: wywar na zupę 1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny
Kulinarnie z Polką na Kresach
MIŁOSNA SZARLOTKA 132łyżeczki kremu o smaku miodu z cytryną i ekstraktem mięty Dodatkowo: posypka cukrowa czerwona Przygotowanie: Biszkopt jabłkowy - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. M ąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać
Ciastka - domowe słodkości