kilku przemyśleniach i konsultacji z moim osobistym testerem doszliśmy do porozumienia. Tak więc bardzo jest nam miło ogłosić: Pierwsze miejsce torbę termiczną otrzymuje Dorota za: Crostini ze słodkiego groszku Składniki - 500ml bulionu lub wody - 1 łyżeczka płatków chili - 450g mrożonego groszku - 10g świeżo siekanej mięty - 3/4 łyżeczki soli - pieprz - 125ml śmietany kremówki - 90g drobno pokrojonego prosciutto Crostini: -1 bagietka(...)plastry grubości 1 cm - Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania - 3 lub 4 ząbki czosnku Wykonanie: Podgrzewamy bulion dodajemy płatki chili i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy groszek i gotujemy około 5 min. Odsączamy groszek i miksujemy go na puree z mięta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Bagietkę kroimy na plastry
Malinowe PocałunkiBabeczki przygotowałam z ziemniaków, jajek z dodatkiem zielonego groszku i szpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści(...)szpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju
Moniki Smakołykiposiekanym szczypiorkiem odstawić na 30min,aby smaki się połączyły. Rada Do sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką.. Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym. Składniki. 100g soczewicy 100g groszku zielonego 2 jajka 1 ząbek czosnku 1bcebulka czerwona 1 łyżka słonecznika uprażonego 50g sera koziego 1 cytryna szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki oliwki(...)łyżka kolendry świeżej pieprz, sól Wykonanie. Soczewicę gotować 10-15 min z czosnkiem, kminem rzymskim i plasterkiem cytryny. Odcedzić i ostudzić. Zielony groszek ugotować, odcedzić i ostudzić. Groszek połączyć z soczewicą. Ugotować jajka, posiekać ,dodać do grochu z soczewicą. Następnie dodać posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać i ułożyć na talerzu. Ser pokroić w nieduże kawałki lub pokruszyć i ułożyć na sałatce
Kulinarny karnet Christopheracały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem(...)ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto zmierzyć dokładnie jaka ilość płynu nam zostaje
Kulinarne przygody Gatity400g. makaronu rurki (penne) 4 różyczki brokułów Szklanka groszku zielonego ja użyłam mrożonego, ale może być też konserwowy 1 serek topiony szczypiorkowy bądź ziołowy około 100g. Szklanka śmietany 2 łyżki Warzywka Pieprz ziarnisty, chili, sól i pieprz 100g. sera żółtego Kilka listków natki z pietruszki Makaron gotujemy… groszek mrożony (groszku konserwowego nie gotujemy) gotujemy w 2 szklankach wody, do miękkości(...)odlewamy, a resztę wylewamy…Warzywa polewamy zimna wodą… Wywar wlewamy do rondelka dodajemy serek topiony i energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się, następnie wlewamy śmietanę i chwile gotujemy… Dodajemy groszek i brokuły a następnie ser żółty, pieprz ziarnisty i na bardzo małym ogniu gotujemy do momentu roztopienia się sera… Do sosu dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy…dodajemy przyprawy
NaKońcuJęzykaBruchciette: 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku mała dymka bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz Na Caprese: 2 pomidory kulka mozzarelli 1 łyżki octu balsamicznego Na pure z groszku: pół szklanki groszku konserwowego ząbek czosnku sól, pieprz 2 jajka Bułki kroimy na pół smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku około(...)Dodajemy 1 ząbek przetartego czosnku, i pokrojona dymkę i bazylię. Doprawiamy do smaku Caprese: Pomidory kroimy w plasterki tak jak i mozzarelle. Polewamy octem balsamicznym. Pure z groszku: Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku. Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;) Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount
NaKońcuJęzykaPrzedszkolną wersję marchewki z groszkiem trudno pobić. Nigdy nie przypuszczałam, że można ją podać na inny sposób, dopóki nie wyszperałam w necie przepisu na hinduską nutę. Podchodziłam do niej nieco sceptycznie, gdyż według mnie dodanie do niej kminku to kulinarna profanacja. W myśl zasady- jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz- postanowiłam sprofanować smak dzieciństwa. Nie żałuję! Marchewka(...)groszkiem po hindusku 3-4 średnie ziemniaki 1 puszka marchewki z groszkiem 1 mała cebula 1,5 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa z oliwek (bądź masło) sól ( cukier) do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w kostkę. Cebulę pokroiłam w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam kmin, po 5s chilli, wymieszałam i dodałam cebulę
bastalenawiększą ilością czy to warzyw czy np. wody lub śmietany. przykładowy przepis i skład - tu z Sosu na ciepło do szpinaku Na pierwszy ogień poszedł sos do marchewki z groszkiem - uwielbiam ten obiadowy dodatek, dlatego chciałam sprawdzić, jak poszło przy łączeniu składników do niego. Niestety minimalnie przesadziłam z wodą i podejrzewam, że właśnie to sprawiło, że sos odpowiednio nie zgęstniał(...)Smak też był taki sobie, zdecydowanie wolę marchewkę z groszkiem własnej roboty. Do marchewki z groszkiem oprócz zawartości torebki trzeba dodać 1/3 kubka wody i 2 łyżki masła. marchewka z groszkiem Następnie zrobiłam drugi podobny sos: do mieszanki warzyw o smaku ziołowo-maślanym. Do mieszanki mrożonych warzyw (u mnie mieszanka warzyw na patelnie) trzeba było dodać zawartość torebki, 3 łyżki
Pasja SmakuZielono mi, a co póki lato trwa... Dzisiaj proponuję krem z zielonego groszku, cukinii z orientalną nutą mleczka kokosowego. Nielubiany przeze mnie groszek w tej postaci jest pyszny, a słodko-kwaśny smak jest tutaj idealny. Do zupy wykorzystałam mrożony groszek firmy Poltino , który idealnie nadaje się do przygotowania groszkowych zup kremów. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWegetariańska zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem. Warzywa nadają jej głębokiego koloru i fajnego smaczku. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera zielona część 1 małego pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 1,5 litra wody Pozostałe składniki zupy(...)groszku zielonego (świeżego lub mrożonego) 1 duża cebula 3 duże marchewki 3 większe ziemniaki biała część 1 niewielkiego pora 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki maggi około 2 łyżki oliwy do smażenia pieprz sól duża garść świeżego, siekanego koperku Wykonanie: Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy do zupy: Do garnka wlewamy zimną wodę (1,5 litra) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego
Smak mojego domuIlość: 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1 pojedyncza pierś z kurczaka – groszek mrożony Bonduelle – połowa średniej cukinii – ser feta lub ser kozi – szpinak liście – 1 jajko – 2 łyżki śmietany 12% – 2 ząbki czosnku – przyprawy: kurkuma, curry, sól, pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy(...)układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 15min. Po tym czasie wyjmujemy ją, umieszczamy na niej pozostałe składniki – groszek, szpinak i ser. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15min. 5. Przed wyjęciem z piekarnika upewniamy się, że ciasto ładnie się zarumieniło, jeżeli nie to zostawiamy jeszcze na chwilę
PodwójnaporcjaChciałyśmy podzielić się z Wami prostym, ale bardzo smacznym przepisem na cudowne kaszotto z indykiem oraz groszkiem i marchewką. Główną rolę w nim odgrywa kasza bulgur, której od jakiegoś czasu jesteśmy przeogromnymi fankami. Polecamy osobą zapracowanym oraz takim, ktore nie lubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy(...)bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy na gaz i rozgrzewamy. Por myjemy, odcinamy białą część i kroimy na pół talarki. Sznycle z indyka kroimy w kostkę
Kolizje Smakówstraganach pełno jest kruchych zielonych główek, które aż się proszą o kupienie. Ja dwa razy prosić się nie dałam i na obiad miałam smakowite pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem. Pęczotto - pamiętacie tę nazwę? - ponieważ do jego przygotowania używa się kaszy pęczak. I w niecałe 30 minut przy użyciu jednego garnka (no dobra - patelni), mamy bardzo smakowite danie dla całej(...)rodziny. Mniam! Składniki (na 4 porcje): 300g filetu z kurczaka 2/3 szklanki kaszy pęczak 1/4 główki młodej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki zielonego groszku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu) sól pieprz czarny świeżo mielony mały pęczek koperku opcjonalnie - 2 łyżki
Obiad gotowySzybka zupa, w pięknym wiosennym kolorze, idealna na zimowe chłody bo dzięki papryczce chilli nieźle rozgrzewa. Zupę najlepiej podać z chrupkimi, ziołowymi grzankami, posypanymi żółtym serem. Składniki: 450g mrożonego groszku 1 cebula 3-4 duże ząbki czosnku natka pietruszki (ok. pół garści) masło papryczka chilli świeża lub suszona ½ cytryny sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 l bulionu warzywnego W garnku rozpuścić(...)masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę i delikatnie podsmażyć. Dorzucić groszek, posiekaną natkę pietruszki i zalać bulionem warzywnym. Gotować, aż groszek będzie miękki. Następnie wszystko zblendować, przyprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny
Dobra karma