Proponuję nie miksować całości groszku, 100 g można zostawić do podania. Groszek w całości urozmaica fakturę zupy. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone cebule oliwa 300 ml bulionu drobiowego 2 listki laurowe 800 g mrożonego zielonego groszku 700 ml wody 150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią - może być Lazur) 3 łyżki białego octu winnego szczypta gałki muszkatołowej sól(...)pieprz szczypta cukru Wykonanie: Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na oliwie, podlewamy bulionem i krótko gotujemy Warzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy 20 - 30 min. Następnie dodajemy ser, a jak się rozpuści to doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Wyławiamy listki laurowe i całość miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy możemy dolać trochę
IMPRESJA SMAKUtych co nie mają czasu na gotowanie, to zapraszam na szybkie i bardzo proste danie. Serek ricotta tylko na ostro przygotowujemy, makaron i groszek gotujemy. Gdy je razem zmieszamy to gotowy obiad mamy. Czas przygotowania to czas makaronu gotowania . Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu tagliatelle, 100 g (ok. 4 pełne łyżki) serka ricotta, ½ papryczki chili, sól himalajska(...)smaku, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, ok. 12 szt. groszku cukrowego, odrobina octu lub kwasku cytrynowego. Przygotowanie: Serek risotta rozdrabniamy z pomocą widelca i mieszamy z papryczką chili przeciśniętą przez praskę do czosnku i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Groszek cukrowy gotujemy
Moniki Smakołykisylwestra minęło już kilka dni, ale dopiero dziś mam więcej czasu by opisać przystawkę, którą wtedy zrobiłem. Oprócz roladek warzywno-szwarcwaldzkich zrobiłem takie z farszem, z piersi kurczaka, groszku i ogórka konserwowego. Można zjeść go zarówno jako sałatkę, a także użyć jako nadzienie do przekąsek :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 puszka groszku zielonego(...)włączamy na 20 minut. Po tym czasie czekamy aż mięso przestygnie i kroimy na małe kawałki. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki i każdy kawałek jeszcze na 3 części. Groszek odcedzamy na sitku. Wrzucamy do miski mięso, ogórki i groszek, doprawiamy pieprzem czarnym i natką pietruszki, dodajemy 2 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy. Wszystko mieszamy, polewamy sokiem z połowy cytryny
Parowar Facetagalarecie na Sylwestra :-) Kiedy często przyrządzam nowe, niestandardowe sałatki , to po pewnym czasie nachodzi mnie ochota na taką najzwyklejszą, najprostszą sałatkę jarzynową z jajkiem . Dodatkowo ogórek kiszony i groszek konserwowy podkręcają smak jarzyn . Pycha! :-) Składniki: Ziemniaki - 8 małych lub 6 średnich 6 marchwi 6 ogórków kiszonych 6 jajek 1 puszka groszku konserwowego 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie(...)miękkości. Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie gdy ziemniaki, marchew i jajka się gotują kroimy na kosteczkę ogórki i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączony na sitku groszek. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z marchwią. Jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski
Anielska Kuchnia Aniosób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej: 400 g ryżu arborio 2 pory (zielone części) 10 pieczarek 250 g mrożonego zielonego groszku 2 cebule dymki 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek(...)ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę by groszek się rozmroził. Groszek nie musi być miękki. Następnie dodajemy Gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż
Bon Appetit Małgorzatypatelnię, doprawić i po 10 minutach zjadać ze smakiem :) Dzisiejsze danie należy do tych prostych i ekspresowych, a moja propozycja to i ndyk z chrupiącymi, zielonymi warzywami: cukinią, groszkiem cukrowym i dodatkowo szpinakowym makaronem. Smakowo to wyśmienite danie, a te różne odcienie zieleni pięknie i apetycznie prezentowały się na talerzu- no, przynajmniej ja wraz z rodziną tak stwierdziliśmy :))) * pierś(...)indyka- 300 g * cebula- 1 szt. * cukinia- 1 spora sztuka * groszek cukrowy- 100 g * makaron szpinakowy- 120 g * sos sojowy- 3 łyżki * czosnek- 1 ząbek * suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz * wywar warzywny- 1/3 szklanki * olej do smażenia Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Na około 4 minuty przed końcem czasu gotowania się makaronu dodać groszek. Odcedzić
Kraina Miodem PłynącaWięcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą. Składniki: -ok.60 dkg łopatki -5 marchewek -1 cebula -3 ząbki czosnku -puszka groszku -sól -pieprz -olej -5 dkg masła -przyprawa warzywna Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny. Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek(...)plasterki. Posypujemy je delikatnie przyprawą warzywną. Groszek odsączamy. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli na niewielkim ogniu. Dokładamy groszek, chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy
Maminek kulinarnyzaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki nabitego. Składniki na 4 porcje: 200 g kaszy kuskus, 200 g marchwi, 12 łyżek mrożonego groszku, 200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki białego sezamu, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik. Kuskus trójkolorowy: W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy blenderem i mieszamy
Moniki Smakołykikilku przemyśleniach i konsultacji z moim osobistym testerem doszliśmy do porozumienia. Tak więc bardzo jest nam miło ogłosić: Pierwsze miejsce torbę termiczną otrzymuje Dorota za: Crostini ze słodkiego groszku Składniki - 500ml bulionu lub wody - 1 łyżeczka płatków chili - 450g mrożonego groszku - 10g świeżo siekanej mięty - 3/4 łyżeczki soli - pieprz - 125ml śmietany kremówki - 90g drobno pokrojonego prosciutto Crostini: -1 bagietka(...)plastry grubości 1 cm - Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania - 3 lub 4 ząbki czosnku Wykonanie: Podgrzewamy bulion dodajemy płatki chili i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy groszek i gotujemy około 5 min. Odsączamy groszek i miksujemy go na puree z mięta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Bagietkę kroimy na plastry
Malinowe PocałunkiBabeczki przygotowałam z ziemniaków, jajek z dodatkiem zielonego groszku i szpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści(...)szpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju
Moniki Smakołykiposiekanym szczypiorkiem odstawić na 30min,aby smaki się połączyły. Rada Do sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką.. Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym. Składniki. 100g soczewicy 100g groszku zielonego 2 jajka 1 ząbek czosnku 1bcebulka czerwona 1 łyżka słonecznika uprażonego 50g sera koziego 1 cytryna szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki oliwki(...)łyżka kolendry świeżej pieprz, sól Wykonanie. Soczewicę gotować 10-15 min z czosnkiem, kminem rzymskim i plasterkiem cytryny. Odcedzić i ostudzić. Zielony groszek ugotować, odcedzić i ostudzić. Groszek połączyć z soczewicą. Ugotować jajka, posiekać ,dodać do grochu z soczewicą. Następnie dodać posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać i ułożyć na talerzu. Ser pokroić w nieduże kawałki lub pokruszyć i ułożyć na sałatce
Kulinarny karnet Christopheracały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem(...)ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto zmierzyć dokładnie jaka ilość płynu nam zostaje
Kulinarne przygody Gatity400g. makaronu rurki (penne) 4 różyczki brokułów Szklanka groszku zielonego ja użyłam mrożonego, ale może być też konserwowy 1 serek topiony szczypiorkowy bądź ziołowy około 100g. Szklanka śmietany 2 łyżki Warzywka Pieprz ziarnisty, chili, sól i pieprz 100g. sera żółtego Kilka listków natki z pietruszki Makaron gotujemy… groszek mrożony (groszku konserwowego nie gotujemy) gotujemy w 2 szklankach wody, do miękkości(...)odlewamy, a resztę wylewamy…Warzywa polewamy zimna wodą… Wywar wlewamy do rondelka dodajemy serek topiony i energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się, następnie wlewamy śmietanę i chwile gotujemy… Dodajemy groszek i brokuły a następnie ser żółty, pieprz ziarnisty i na bardzo małym ogniu gotujemy do momentu roztopienia się sera… Do sosu dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy…dodajemy przyprawy
NaKońcuJęzykaBruchciette: 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku mała dymka bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz Na Caprese: 2 pomidory kulka mozzarelli 1 łyżki octu balsamicznego Na pure z groszku: pół szklanki groszku konserwowego ząbek czosnku sól, pieprz 2 jajka Bułki kroimy na pół smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku około(...)Dodajemy 1 ząbek przetartego czosnku, i pokrojona dymkę i bazylię. Doprawiamy do smaku Caprese: Pomidory kroimy w plasterki tak jak i mozzarelle. Polewamy octem balsamicznym. Pure z groszku: Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku. Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;) Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount
NaKońcuJęzykaPrzedszkolną wersję marchewki z groszkiem trudno pobić. Nigdy nie przypuszczałam, że można ją podać na inny sposób, dopóki nie wyszperałam w necie przepisu na hinduską nutę. Podchodziłam do niej nieco sceptycznie, gdyż według mnie dodanie do niej kminku to kulinarna profanacja. W myśl zasady- jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz- postanowiłam sprofanować smak dzieciństwa. Nie żałuję! Marchewka(...)groszkiem po hindusku 3-4 średnie ziemniaki 1 puszka marchewki z groszkiem 1 mała cebula 1,5 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa z oliwek (bądź masło) sól ( cukier) do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w kostkę. Cebulę pokroiłam w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam kmin, po 5s chilli, wymieszałam i dodałam cebulę
bastalena