Dzisiaj mamy dla Was pyszną i sycącą zupę krem z żółtego groszku Składniki: - 250 g żółtego łuskanego groszku - 200 g wędzonego boczku - 1 cebula - 1 łyżka masła - sól - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 por - 1,5 l wody - troszkę natki pietruszki Dzień wcześniej zalewamy groszek wodą i pozostawiamy, żeby się moczył. Na drugi dzień płuczemy groszek, wrzucamy do garnka, zalewamy
Kuchenne Wariacjezgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK ) Najpierw gotuję wywar(...)kolejne 10 minut. Teraz przecedzam warzywa. Przygotowuje dwa garnki, do jednego oddzielam połowę ziemniaków, pietruszki i selera , oraz białe szparagi, do drugiego połowę białych warzyw, zielone szparagi i groszek konserwowy( zostawiam pełną łyżkę groszku do ozdoby) Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie
Takie tam pichcenietakie dni kiedy ciężko nam jest znaleźć czas na przygotowanie obiadu. Na takie okazje zawsze mam w zanadrzu opakowanie mrożonego groszku, z którego mogę przygotować pyszną, pożywną i przede wszystkim ekspresową zupę krem. Składniki: 450g groszku (mrożony lub świeży w sezonie) 600ml bulionu 2 szalotki łyżka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki soku z limonki sól(...)pieprz Do posypania (do wyboru): grzanki groszek ptysiowy cheddar parmezan kminek natka pietruszki szczypiorek mięta bazylia kwaśna śmietana lub jogurt grecki Przygotowanie: Szalotki posiekać, wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i podsmażyć. Groszek przepłukać i dorzucić do garnka. chwile podsmażyć mieszając i zalać bulionem. Gotować aż groszek będzie miękki, około 10 minut. Doprawić do smaku ostrą papryką, limonką solą
Piąty grzech głównyKocham takie obiady, które pachną i smakują wiosną. Składniki: 4 filety z indyka 1/2 pęczka botwiny 2 łyżka mascarpone 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety(...)parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie kroimy marchewkę w kostkę i dusimy na łyżce masła kilka minut, dodajemy groszek i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, doprawiamy sola, pieprzem i dusimy całość kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło, botwinę myjemy, drobno siekamy i dusimy na maśle. Wlewamy wino i czekamy aż część
Mango Papajawiem, że w kolejny maj znowu moja miłość do szparagów zapłonie. Uwielbiam łączyć nietuzinkowo. Świeże, zielone szparagi, delikatna i aromatyczna mięta. Zielony, słodki groszek i stanowcze, elastyczne jajko. Cóż więcej rzec? Spróbuj koniecznie! SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I MIĘTĄ /własny; współpraca z Winiary;/ 2/3 pęczka szparagów 1/4 pęczka liści świeżej mięty 1 puszka zielonego groszku(...)wodzie z dodatkiem soli i cukru (!)**. Studzę i kroję w niewielkie kawałki. Miętę płuczę, obieram z liści, które drobno siekam. Wszystko wrzucam do miski, dodając odcedzony z zalewy groszek, posiekane jajka, kolendrę, majonez i musztardę. Delikatnie łączę, ewentualnie doprawiając solą i pieprzem. SMACZNEGO! * groszek z puszki można zamienić na zblanszowany groszek zielony; ** wpis o gotowaniu szparagów pojawi się
W kuchni Karmel-itkiJuż od jakiegoś czasu "chodziła" za mną zupa z zielonego groszku, ale jakoś nie mogłam się za nią zabrać... Aż do wczoraj, w końcu pamiętałam o zakupie mrożonego groszku i powstała z niego wyśmienita zupka. Że będzie dobra to podejrzewałam, bo słyszałam już o niej z różnych źródeł, ale, że aż tak, to się nie spodziewałam. Dla mnie była wprost(...)cudowna w smaku. Dodatkowo bardzo łatwo i błyskawicznie się ją przygotowuje. Wystarczy mrożony groszek, trochę włoszczyzny, a pozostałe składniki, myślę, że każdy ma w domu: woda, sól, pieprz, cebula, czosnek, kilka plastrów wędzonego boczku lub ogonówki, szynki, itp. Dosłownie 40 minut i mamy gotową pyszną zupkę. Przepis na ok.6 porcji. Składniki: - 900g mrożonego groszku - 200g włoszczyzny w słupki (lub starta
Smaczne ZdroweJakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić(...)nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem! 'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka + 1 jajko * farsz
CookYourselfKlasyk wśród zdrowych i pożywnych zup kremów. Zupa z zielonego groszku z dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty. Składniki: 450 g mrożonego groszku 500 ml bulionu lub wody duża cebula oliwa z oliwek spora garść świeżej mięty sól, pieprz kilka łyżek śmietany kremówki Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Wlać bulion i zagotować. Wsypać mrożony groszek(...)gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Wrzucić miętę i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Dokładnie wymieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami
wyzwania kuchennepięknych kwiatów, pąków na drzewach... W mojej kuchni zdrowe, wiosenne smaki i kolory królują od dawna. Dziś zapraszam na pyszny i sycący kukurydziany makaron penne z cukinią i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie. Słodycz groszku idealnie komponuje się z lekko ostrym sosem. Spróbujcie, bo warto. Danie sycące i smaczne. Idealne w okresie postu oraz dla tych, którzy po prostu(...)jedzą mięsa. ... smacznie, a do tego te kolory i pyszny, delikatny groszek ... Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki zielonego groszku Bonduelle "Gotowane na parze" 1/3 szklanki wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 zielonej cukinii (około 120 g) 1 łyżeczka słodkiej papryki 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego) sól do smaku 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 1/2 łyżki masła około
Słodkie okruszkiproblem, jeśli planujecie taki makaron od razu przygotować. Ja dziś proponuje kolejne szybkie danie – danie w 5 minut – dla tych wszystkich pracusiów :) Tagiatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym. Polecam! Składniki: (1 porcja) 100g makaronu Tagliatelle lub parpadelle lub podobnego 1/2 łyżeczki oleju/oliwy (co lubicie) garść groszku mrożonego 50-70g łososia wędzonego 3-4 łyżki śmietany(...)cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente. W trakcie gotowania makaronu przygotować sos: Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oleju/oliwy, a gdy się zagrzeje wrzucić mrożony groszek. Smażyć chwilę (1-2 minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając. Groszek powinien w tym czasie lekko zmięknąć. Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć tak długo, aż łosoś się zarumieni
Moja Delicjazabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić nawet z samego rana lub dnia poprzedniego wieczorem. W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów. Składniki: 1 brokuł 1 duży por 1 łyżka masła 1.5 l bulionu drobiowego 2 ziemniaki 1/2 torebki mrożonego groszku(...)jogurt Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj
W kuchennej krainieCałkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie. Składniki dla 4 osób: 400 g świeżego łososia norweskiego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych(...)łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso na 1 godzinę do lodówki
Jadło i czytadłoProponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku. Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny -2 marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz Wołowinę(...)smaku pieprzem i solą. Zawartość patelni przekładamy do rondelka, dodajemy plasterki marchewki i dusimy na maleńkim ogniu przez ok.20 minut. W razie potrzeby dolewamy rosół. Groszek wrzucamy do gorącej, osolonej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy. Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy pozostałą połowę czosnku, marchewkę i groszek
Maminek kulinarnyDostałam marchewkę i groszek, z ogródka. Nie jakieś kupne, niewiadomego pochodzenia tylko PRAWDZIWE:) Powstała marchewka z groszkiem. Do obiadu. Składniki: kilka sztuk małej, młodej marchewki groszek w łupinkach 1/2 kostki bulionu z zielem angielskim i listkiem laurowym 1/3 kostki bulionu warzywnego 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka mąki Marchewkę oczyścić, pokroić wzdłuż na pół. Zazwyczaj kroję marchewkę w małą kostkę(...)przypadku zależało mi na zachowaniu kształtu małej marchewki Groszek wyłuskać Warzywa przełożyć do garnuszka, zalać wodą, dołożyć kostki rosołowe i gotować do miękkości Gdy warzywa będą miękkie, zagęścić sos śmietaną z mąką ( podobnie jak robiłam przy sosie do pulpetów ): śmietanę i mąkę przełożyć do kubeczka, wymieszać i podlać wywarem spod warzyw. Dokładnie wszystko połączyć i całość przelać do garnka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki : 5 większych ziemniaków 4 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko 150 g zielonego groszku sól, pieprz olej do smażenia ser feta 150 g mrożonego groszku 600 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków(...)jajko, wsypać mąkę, przyprawić i smażyć placuszki ( wielkość jaką to woli ). W rondelku podsmażyć na 25 g masła posiekaną cebulę i dodać do niej groszek. Mieszając, smażyć przez chwilę. Wlać bulion ok 300 ml i gotować do miękkości ( jeśli bulion odparuje, a groszek jeszcze nie będzie miękki, dolać odrobinę wody - nie za dużo bo nie wyjdzie gęsta masa ). Ugotowany
Gaździnka warzy