gotowanego krócej i w mniejszej ilości wody można również wyczarować smakowite kotlety, zapiekanki i sałatki. A więc do rzeczy - co zrobić, aby po ugotowaniu wyszły idealne, piękne i kształtne groszki? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody! Jeśli groch wchłonie jej za dużo, ulegnie całkowitemu rozgotowaniu i powstanie zupa. W odpowiedniej ilości wody groch ugotuje się do miękkości(...)równe 400 ml (aby ułatwić sobie to zadanie, przechylam garnek na jedną stronę) odlane 400 ml wody wylewam do zlewu wody w garnku ma pozostać tyle, aby groszki minimalnie wystawały ponad jej powierzchnię jeśli zostanie mi więcej wody, odlewam dodatkowe 30 - 50 ml dosyp do grochu w garnku sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej
Szybko SzybkowarLatem uwielbiamy kremowe zupy z warzyw z naszego ogródka. Jedna z naszych ulubionych to krem z młodej żółtej cukinii, wzbogacony dodatkiem świeżego groszku. Taką zupę najczęściej podaję z grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym firmy Brześć. To szybki i smaczny pomysł na letni obiad. Składniki: 2 średnie żółte cukinie szklanka młodego groszku 2 marchewki korzeń pietruszki korzeń(...)selera cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki groszku ptysiowego Brześć sól natka pietruszki opcjonalnie śmietana Warzywa obrać, zalać wodą (około 2,5 litra), wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i wsypać kaszę mannę. Gotować około 40 minut. Następnie wyłowić cebulę, liście laurowe i ziele angielskie a całość zmiksować blenderem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepis na sałatkę to taki jaki właśnie wyrósł na grządce. Zielono, smacznie i bardzo zdrowo to ostatnio moje ulubione zestawienie!. Składniki: - kilka małych gruntowych ogórków - kilka młodych pędów zielonego groszku - garść listków rukoli - kilka małych rzodkiewek - parę łyżek złocistej kukurydzy Bonduelle z groszkiem www.warzywneinspiracje.pl ! - oliwa z oliwy extra virgin - sól - pieprz 1. Warzywa myjemy i osuszamy, rzodkiewki kroimy na połowę(...)ogórki obieramy ze skórki i kroimy na paseczki. 2. Na talerzu układamy warstwowo liście rukoli, kukurydzę z groszkiem, ogórka, rzodkiewkę i młode pędy groszku. Sałatkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu, polewamy oliwą z oliwek, a na wierzchu układamy młode pędy zielonego groszku. Gotowe!, smacznego!, na zdrowie
Apetyczna babeczkaobowiązkowe nie tylko od święta. Nie dodaję szynki do sałatki, gdy ma być dodatkiem np. do kotletów schabowych, czy roladek z kurczaka. Ja nie lubię natomiast w sałatkach groszku i kukurydzy, natomiast Piotrek je uwielbia, więc czasami on robi swoją sałatkę i dorzuca do niej właśnie te składniki. W ten weekend on gotował, więc przygotował taką sałatkę. Wykorzystał do niej(...)również warzywa z rosołu. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą według Piotra jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdza się w codziennym i świątecznym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 500 g wątróbki z indyka 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku Mrożonka (kalafior, brokuł,marchewka) 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki masła mąka pszenna majeranek sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Groszek osączyć z zalewy. Pietruszkę drobno posiekać. W garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa i ugotować al dente. Na patelni podsmażyć(...)cebulę, dodać paprykę i chwilę razem poddusić, na koniec wrzucić groszek, trzymać na ogniu do momentu, aż groszek się podgrzeje. Oczyszczoną, umytą wątróbkę, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy majerankiem i delikatnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć wątróbkę. Do miski włożyć ugotowane warzywa, cebulę z papryką i groszkiem, oraz naszą wątróbkę. Wszystko doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec
magiczna kuchnia KasiMarchewka z groszkiem jest prosta w przyrządzeniu i bardzo smaczna.Często ją robię do kotletów mielonych i nie tylko. Składniki: 1 kilogram marchewki 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Obrane marchewki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka razem z groszkiem ,zalewamy niewielką ilością wody tak żeby woda zakryła(...)marchewkę i groszek. Doprawimy do smaku solą i cukrem. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ,(nie mogą być rozgotowane). Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę, dodajemy do marchewki z groszkiem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem
Bajeczna KuchniaMarchewka z groszkiem to wspomnienie szkolnych lat gdy na stołówce była ona często podawana. Teraz robię ją w domu lecz nie dodaje cukru gdyż słodycz marchewki którą kupuje i groszku jest dla mnie w zupełnie wystarczająca. Zapraszam ! Składniki na 2-3 porcje: 4-5 dość sporych marchewek 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 szkl wody 1 czubata łyżka mąki tortowej(...)przekładamy do graczka z gotującą się wodą, solimy i dodajemy od razu dwie duże łyżki masła. Gotujemy pod lekkim przykryciem aż do lekkiej miękkości około 20 . 2.Pod koniec dodajemy groszek bez zalewy i gotujemy jeszcze z jakieś 10 min aż marchewka stanie się całkowicie miękka. Następnie w odrobinie wody rozmieszamy jedną łyżkę mąki, wlewamy do gotującej się marchewki i groszku
Gotowanie...to proste !bardzo podobny smak do batatów - mój partner Piotr w pierwszej chwili myślał, że właśnie je jemy :)) Ostatnia dynia trafiła na nasz stół w formie pikantnej zupy krem z zielonym groszkiem. Zupa dyniowa jest prosta w przygotowaniu oraz wyśmienicie rozgrzewa. Kremowa konsystencja sprawia, że po jej zjedzeniu jesteśmy syci i szczęśliwi :) Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna(...)długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego! Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem Składniki Włoszczyzna (1 mały seler, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula) Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale:)) Łyżeczka pieprzu Łyżeczka ostrej papryki lub mielonego chilli Łyżeczka czosnku granulowanego Duża szczypta kurkumy Duża
VegUlkaSzybkie, proste, przesmaczne – mowa o ciasteczkach. Udało nam się wypróbować te z dodatkiem puree dyniowego. Zawierają dużo płatków owsianych ale i dużo groszków czekoladowych. Są mięciutkie, umiarkowanie słodkie, idealne przy filiżance kawy / herbaty w jesienne dni. Faworyt wśród ciasteczek. Polubicie je Wy, polubią i Wasze dzieci. Dla każdego coś dobrego. Składniki: 320 g mąki pszennej 125 g płatków owsianych(...)muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru 230 g masła 190 g cukru brązowego 150 g cukru kryształu 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g puree z dyni * 150 g groszków czekoladowych 50 g orzechów włoskich lub pekan Masło ucieramy z cukrem brązowym i z cukrem kryształem do gładkości. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Ucieramy na wolnych
Made By Mom And SonSezon pomidorowo paprykowy mamy w pełni, dlatego też przygotowałam pyszną i aromatyczną zupę. Głębie smaku i koloru wydobywa się przez zapiekanie warzyw. Ja zupę podałam z pysznym groszkiem ptysiowym Brześć . Groszek jest lekko słony i chrupiący co idealnie skomponowało się z zupą. Tak wiec ruszajcie na bazarki po warzywa a po drodze do sklepu po groszek bo uwierzcie(...)łyżek oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich 1 mała szczypta ostrej papryki sól morska pieprz czarny groszek ptysiowy Brześć Przygotowanie: Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki skórką do góry dodać ćwiartki pomidorów, cebule pokrojoną
Ala piecze i gotujeUpały lekko odpuściły, trochę wytchnienia się przyda. Dzisiaj prezentuję dość oryginalne danie, a mianowicie placuszki z zielonego groszku. Placki w konsystencji są bardzo lekkie, puchowe. Idealne danie również na upalne dni. Można je podać z gęstą śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym łososiem czy też jajkiem sadzonym. Wybór należy do Was. Składniki: 2 szklanki zielonego groszku ( może być mrożony ) 4 jajka 2 łyżki(...)mąki Sól Pieprz Olej Wykonanie: Groszek gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ( odcedzamy ) połowę odkładamy, resztę miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do zmiksowanego groszku. Do masy również dodajemy mąkę, niezmiksowany groszek i doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki. Podajemy według uznania ze śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym
Smaki EwyKrem z zielonego groszku Uwielbiam zielony groszek, jeżeli również jesteście jego wielbicielami to moja dzisiejsza propozycja na krem jest właśnie dla Was. Składniki: (4 porcje) - zielony groszek łuskany (400 g) - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - jogurt naturalny - 2 łyżki - masło - 1 łyżeczka - bulion warzywny - 2 szklanki - szczypiorek - gałka muszkatołowa(...)chleb pełnoziarnisty - 2 kromki - czosnek - 1 ząbek - oliwa - 2 łyżeczki - suszone zioła - 1/2 łyżeczki Sposób przygotowania: Cebulę siekamy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz groszek, smażmy około 2 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę
Fit-aminaDziś na blogu sałatka z kaszy pszennej z groszkiem cukrowym. Zapraszam na pyszną, lekką i pełną witamin sałatkę przygotowaną na bazie kaszy pszennej z dodatkiem rzodkiewek i pomidorków. Doskonała na lekki letni lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się jako danie na wynos. Sałatka z kaszy z groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki(...)kaszy pszennej 2 garści groszku cukrowego 6 rzodkiewek 1 garść listków rukoli 8-10 pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Do kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj mamy dla Was pyszną i sycącą zupę krem z żółtego groszku Składniki: - 250 g żółtego łuskanego groszku - 200 g wędzonego boczku - 1 cebula - 1 łyżka masła - sól - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 por - 1,5 l wody - troszkę natki pietruszki Dzień wcześniej zalewamy groszek wodą i pozostawiamy, żeby się moczył. Na drugi dzień płuczemy groszek, wrzucamy do garnka, zalewamy
Kuchenne Wariacjezgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK ) Najpierw gotuję wywar(...)kolejne 10 minut. Teraz przecedzam warzywa. Przygotowuje dwa garnki, do jednego oddzielam połowę ziemniaków, pietruszki i selera , oraz białe szparagi, do drugiego połowę białych warzyw, zielone szparagi i groszek konserwowy( zostawiam pełną łyżkę groszku do ozdoby) Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie
Takie tam pichcenie