Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym... Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem. Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku. Szybkie i pyszne danie. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu (u mnie świderki); 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 puszki groszku konserwowego; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także
Gospodyni MiejskaDziś przedstawiam doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Dobrze doprawiony kurczak, pieczony razem z dynią, groszkiem cukrowym i pomidorkami koktajlowymi podany z pachnącą bazylią. Nie ma chyba nic prostszego do przygotowania. Kurczak podany wraz z warzywami i lekką sałatką na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony z dynią, groszkiem i pomidorkami(...)boku ok. 2 cm) sól i pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki papryki wędzonej 1 cały kurczak 150 g groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej) 200 g pomidorów koktajlowych garść posiekanych listków bazylii Przygotowanie: Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę i wyłóż na nią dynię. Skrop ją od serca oliwą
karmelowypłatków. Plus szpinak tak od siebie wzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka oliwy masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy Szpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam(...)niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik. Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką. Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu
bastalenazasmakuje tak samo jak mi i Osobistemu Mezowi :D Penne z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone skladniki dla 4 osob: 350g pomidorkow koktajlowych ok 400g makaronu penne 125g zielonego groszku - opcjonalnie (ja nie dodalam, ale w oryginalnym przepisie jest) 2 czubate lyzki mascarpone 2 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzka posiekanej swiezej miety 1 lyzka posiekanej natki pietruszki sol, pieprz wykonanie(...)nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez okolo 1 godzine w temperaturze 140°C. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na kilka minut przed koncem gotowania do makaronu dodajemy zielony groszek. Gdy groszek zmieknie odlewamy wode. Do makaronu z groszkiem dodajemy mascarpone. Gdy serek sie rozpusci dodajemy do garnka przygotowane wczesniej pomidorki, miete, pietruszke. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Podajemy
Przysmaki Karolkibardzo trawiaste. Viki zaś stwierdziła, że Ona nie jest królikiem żeby jeść takie coś. A jednak wszyscy tartę zjedli i w rezultacie pochwalili jej groszkowy smak. Tarta z zielonego groszku składniki ciasto składniki i sposób wykonania farsz: 450g mrożonego groszku 1 cebula 1 opakowanie serka typu Feta kilka gałązek mięty sol, pieprz 2 jajka wykonanie: Groszek wrzucamy do wrzątku(...)gotujemy około 5 minut. Odcedzamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Ugotowany groszek, cebulkę i serek miksujemy. dodajemy jajka oraz drobno posiekaną miętę. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Na sol trzeba uważać gdyż serek jest dość słony. Farsz wykładamy na ciasto. Tarte pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200°C. Podajemy na ciepło. Smacznego
Przysmaki Karolkisezon już w pełni rozpoczęty. W ostatnich dniach przerobiłam już parę przepisów na szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych. Oto jeden z nich. Krem ze szparagów i zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan(...)posypania - opcjonalnie wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy je przez 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą do wysokości groszku i gotujemy 20 minut. Dokładamy odcedzone szparagi (pozostawiamy 4 do dekoracji). Dolewamy śmietanę i wszystko miksujemy. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem
Przysmaki KarolkiRoladki z kurczaka, faszerowane serem feta, zawinięte w chrupiący boczek, zalane sosem śmietankowym z pesto i zielonym groszkiem. Składniki : 2 duże filety z kurczaka (około 500 g) 200 g sera feta 100 g surowego boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry - 8 sztuk) 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka pesto z bazylii(...)zielonego, mrożonego groszku świeżo zmielony pieprz Groszek ugotować we wrzątku, około 3-4 minut, odcedzić i odstawić. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 4 cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę. Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać
Zabawa smakiemjestem wegetarianką ale od czasu do czasu lubię posilać się warzywami. Zwłaszcza tak pyszne groszkowe falafel nie mogę sobie odmówić przynajmniej raz na dwa tygodnie. Znajdziecie w nich oprócz groszku i ciecierzycy pietruszkę, miętę i oczywiście jak przystało na falafel kmin rzymski. Są bardzo smaczne, a co najważniejsze można je jeść z różnymi dodatkami. Ja lubię aby na moim talerzu(...)było dużo, kolorowo i oczywiście pożywnie. Groszkowe falafel to proteinowa bomba! Bardzo polecam! Groszkowe falafel Składniki: na 10 sztuk 150 g ugotowanej ciecierzycy 150 g zielonego groszku, mrożony 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziemniaczanej mąki 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka posiekanej mięty mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka prażonych nasion kminu
codojedzeniaGroszek ptysiowy, to bardzo smaczny dodatek do zup, zwłaszcza zup - kremów. Wbrew pozorom zrobienie go samemu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. W dodatku taka produkcja będzie bardziej opłacalna, bo składniki są tanie i zawsze ( lub prawie zawsze ) mamy je w domu. No i jak to w przypadku każdego domowego wypieku - wiemy co jemy :). Dodatkową zaletą jest to, że możemy(...)przygotować wcześniej i w szczelnie zamykanym pojemniku przechowywać nawet do około 1 tygodnia. Taki groszek, to fajna alternatywa dla grzanek, które to zwykle dodajemy do zup. Polecam :). Składniki na około 2 duże blachy groszku ( płaskie blachy z wyposażenia piekarnika ): 100 g mąki pszennej 50 g masła 125 ml wody ( pół szklanki ) 3 nieduże jajka duża szczypta soli Wykonanie: Do niedużego
Opowieści z piekarnikakolację lub lunch do pracy. Zaletą zielonej sałatki jest to, że można ją skomponować z dowolnie wybranych zielonych warzyw i ziół. Tak więc w mojej znalazł się jarmuż, zielony groszek, awokado, a do sosu użyłam pietruszkę i szczypiorek. Do sałatki można dodać bulgur lub quinoa, ja jednak wybrałam kalafiorowy ryż. Zielona sałatka jest smaczna i zdrowa. Najczęściej dodaję do niej(...)jajko na twardo, czasami tuńczyka. Zielona sałatka Składniki: na 2 porcje 50 g świeżego jarmużu 1 mały kalafior 100 g zielonego groszku 1 awokado 1 łyżka pestek słonecznika 3 jajka koper do dekoracji ½ łyżeczki czarnego pieprzu grubomielonego szczypta kajeńskeigo pieprzu Sos ziołowy 1 łyżka majonezu 200 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek pietruszki 1 pęczek szczypiorku sól do smaku 1 łyżka
codojedzeniaResztki ugotowanych ziemniaków można z powodzeniem wykorzystać na krokiety. Ziemniaczane krokiety przyrządzam na wiele sposobów i niemalże zawsze z resztek. Tym razem miałam również ugotowany batat i groszek. Pomyślałam, że lepiej je dodam do krokietów za nim o nich zapomnę. Ziemniaczane krokiety to pyszne wegańskie danie, do którego zdarza mi się przygotować czosnkowy sos. Krokiety świetnie zastępują ziemniaki lub ryż(...)najważniejsze krokiety wszystkim smakują. Obtoczone w panko i usmażone na złoty kolor przypominają krokiety z ciasta naleśnikowego. Ziemniaczane krokiety Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 batat, pieczony 100 g zielonego groszku 50 g szpinaku 1 jajko + 1 jajko do obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki lub panko sół i czarny pieprz do smaku masło klarowane
codojedzeniaPyszna i prosta surówka z groszkiem i porą zasmakuje całej rodzinie. Robi się ją szybko, dlatego może być zrobiona nawet dla niezapowiedzianych gości. Polecam, nawet na dzisiejszy obiad. Surówka z groszkiem i porą 1 seler 1 duża marchew pół puszki groszku konserwowego 10 dag sera żółtego 1 jabłko 1 por 4 łyżki majonezu sól, pieprz Najpierw wszystkie warzywa wymyć(...)osuszyć. Seler, marchew, ser żółty i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Groszek odsączyć z wody, dodać połowę puszki do miski, pora pokroić w krążki. Wszystko razem połączyć posolić, popieprzyć dodać majonez dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami. Smacznego
Gotuję Testujęmusi być kolorowe i oczywiście PYSZNE. Dlatego będę od dziś polecać Wam pyszne dania, które nie zabiorą dużo czasu, będą pyszne i piękne dla oka. Dziś zaczynam Mielonymi z groszkiem. PIĘKNE, PYSZNE i KOLOROWE(...)TRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 5 Mielone z groszkiem 30 dag mięsa mielonego 20 dag szynki 1 papryka (może być konserwowana) 1 por pęczek szczypiorku 20 dag zielonego groszku 3 jajka 3 łyżki mąki sól pieprz przyprawa kucharek tłuszcz do smażenia Mięso mielone włożyć do miski, do tego pokroić w kostkę
Gotuję Testujęciastka, lecz mięciutkie i lekko wilgotne w środku. Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i aromatycznych przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Czekoladowy akcent zawdzięczają dodatkowi czekoladowych groszków, które śmiało możecie zastąpić posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Ja użyłam mlecznych groszków, ale również z gorzką lub nawet białą czekoladą będą się świetnie komponowały. Mówię(...)muszkatołowej szczypta soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła DODATKOWO: 100 g czekoladowych groszków lub czekolady (użyłam mlecznej,a le może być tez gorzka lub biała) WYKONANIE: * Puree z dyni: 1-1,2 kg-ową dynię obierz ze skórki (odmianę hokkaido -małą czerwono-pomarańczowa
Słodko-Słony Świat IlonyJest to wspaniała zupa krem, lekka i kremowa z dodatkiem młodego groszku ja jestem zakochana w tej zupie :) Może i wam zasmakuje? Składniki: 2 l domowego bulionu mięsnego 1,5 kg kalafiora ( waga po obraniu) 25 dag młodego groszku (waga po obraniu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki sól,pieprz Do gotującego bulionu wrzucić kalafiora. Możecie użyć(...)Rosołu z niedzieli ja często tak robię jeśli w planach mam zupę krem. Gotować do momentu gdy będzie miękki wszytko miksujemy na gładko. Ponownie wstawiamy na palnik i wrzucamy groszek i gotujemy ok 7 minut (ja lubię gdy groszek jest lekko twardy) na koniec dodajemy posiekany koperek i pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Pycha
Delicious Titbits