groszek - 3077 przepisów (strona:20/206)

Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 151

jestem autorką tegoż dania. Rachel Khoo zamieściła na nie przepis w "Mojej małej francuskiej kuchni", od której nadal nie mogę się oderwać! Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 lekko ubite białka 50 g bułki tartej olej do smażenia bagietka  cytryna do podania(...)kwaśna śmietana do podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka masła 50 ml warzywnego bulionu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta cukru Przygotowujemy pastę z groszku. Na łyżce masła szklimy cebulkę i czosnek. Dodajemy groszek i smażymy aż stanie się miękki. Wlewamy bulion i wyłączamy gaz. Całość blendujemy na gładko. Doprawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z wątróbką 226

odrobina przypraw a wszystko spakowane w delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach.     Składniki: -8-10 filetów z udek kurczaka -25 dkg wątróbki drobiowej -puszka groszku konserwowego -2 marchewki -1 cebula -10 suszonych pomidorów -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -2 łyżki pokrojonej natki pietruszki -olej    Udka delikatnie rozbijamy z jednej strony(...)solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Udka przyprawiamy przyprawą, solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.    Cebulę, marchew i suszone pomidory kroimy w kostkę. Odsączamy groszek.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy wątróbkę.    Zdejmujemy z patelni, odsączamy i kroimy w kostkę.    Dwie łyżki groszku zgniatamy widelcem na papkę

Maminek kulinarny
Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami 187

Słodycz winogrona świetnie przełamała  c ierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A  neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości.  A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko nie musiałam pójść ... bo do własnego ogródka. Mamy piękną jesień dlatego mój szpinak wyrósł nawet w październiku. Orzechy(...)makaronu lubella - pełnoziarniste świderki 1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) ) 200 g sera gorgonzola  100 ml śmietanki kremówki (30 %) 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 garść orzechów włoskich ok. 5 pomidorków suszonych z oliwy 1 ząbek czosnku 1 kiść winogrona sól do gotowania makaronu pieprz olej do smażenia Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku

Bon Appetit Małgorzaty
Kiełkujący makaron z łososiem 190

wysoka była. Ale tak pięknie wyglądała i mocno pomarańczowy kolor mała, że o kawałek poprosiłam i pełna pomysłów na danie do domu pogoniłam. Czasu wiele nie miałam wiec makaron, groszek ugotowałam, kiełki podsmażyłam i te składniki połączyłam. Łososia cienko w plasterki pokroiłam, na makaron położyłam, zamieszałam, rukoli dodałam i po ok. 15 min. obiad gotowy miałam i nim się zajadałam(...)Składniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki, 60 g polędwicy z łososia norweskiego, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 garść groszku cukrowego, 2 -3 łyżki oleju rzepakowego, kilka listków rukoli, sól himalajska do smaku,   pieprz czarny świeżo mielony do smaku.   Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Kiełki smażymy

Moniki Smakołyki
Prezenty od Christophera - kto chce OBA MA 172

marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 duży ziemniak 1 mały seler 4 kiszone ogórki 1 jabłko 1 cebula 5 jajek ugotowanych na twardo 0,25 dkg  blanszowanego  groszku zielonego ( groszek mrożony) sól pieprz 1 łyżka musztardy 6 łyżek majonezu (według smaku)  Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo(...)obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na tarce ),  sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach , wtedy składniki "przegryzą się". PS. Do  sałatki  i np. tymbalików  z  kurczaka, dodaję blanszowany  zielony groszek, jest

Kulinarny karnet Christophera
Jajka z sałatką rybno warzywną 217

farsze do jajek jest bardzo dużo i ja się z tego bardzo cieszę. Tak się składa, że jajka bardzo lubimy i często goszczą na moim stole. Tym razem połączyłam groszek, ogórki, pieczarki i filety z pstrąga w sosie chrzanowym. Wyszło smacznie i ciekawie. Składniki: 1 puszka filety z pstrąga w sosie chrzanowym Graal 4 łyżki groszku z puszki 10 pieczarek(...)marynowanych 3-4 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 7 jajek ugotowanych na twardo pieczarki, groszek i koperek zielony do dekoracji Przygotowanie: Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. W naczyniu wymieszać ogórki, groszek, pieczarki i całą zawartość łącznie z sosem fileta z pstrąga, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone

Ala piecze i gotuje
Kurczak z groszkiem, w sosie z serem pleśniowym 156

chcę tracić czasu na długie stanie w kuchni, przyrządzam dania takie jak to. Szybkie, proste i niewymagające dużego zaangażowania, ale za to wyraziste i smaczne. Kurczak z zielonym groszkiem i Jasnym Sosem Uniwersalnym Łowicz, wzbogaconym o ser pleśniowy, to danie, które moja rodzinka uwielbia. A gdy chcę podać je maluchom, to ser pleśniowy zastępuję żółtym. Sos Uniwersalny daje mnóstwo możliwości(...)więc gotowanie staje się prostsze :) 2 piersi z kurczaka łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz 3/4 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) Jasny Sos Uniwersalny Łowicz 50 g sera pleśniowego lub żółtego Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiając go solą i pieprzem. Dodajemy zielony groszek, słoiczek Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz, oraz ser pleśniowy lub żółty. Dusimy

Mienta blog
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 112

kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 5 dniach można śmiało jeść. Im dłużej, tym marchewka bardziej mięknie i nabiera intensywniejszego smaku. Kiszony groszek Zielony świeży groszek dokładnie płuczemy, do słoika wrzucamy 4 kawałki chrzanu i jeden liść mięty, dodajemy groszek i kilka plastrów marchewki. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby(...)odgazować. Po 4-5 dniach groszek jest gotowy. Kiszona kalarepa z chrzanem i pietruszką Dwie świeże kalarepy obieramy i układamy w słoiku dodając 5 kawałków chrzanu, kilka plastrów pietruszki i 3 obrane ząbki czosnku. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach kalarepa jest gotowa. Kiszona rzodkiewka Rzodkiewki myjemy, pozbawiamy ogonków i kroimy

ladykitchen
Ryba w śmietanowym sosie 146

Pyszne, lekkie i letnie danie. Tak powinien smakować piątek:) Duszona rybka, mój ulubiony chrupiący groszek cukrowy i totalne zaskoczenie – rzodkiewki na ciepło. Całość fenomenalna w smaku. Danie wystarczy podać z młodymi ziemniakami z wody i pyszny bezmięsny obiad gotowy. Zróbcie koniecznie:) 3 płaty miruny (około 700-800 g) lub innej ulubionej ryby 350 g groszku cukrowego 1 duży(...)kremówki szczypta suszonego oregano sól, pieprz np cytrynowy Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem ryby kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Groszek umieszczamy na sicie i przelewamy dość dużą ilością wrzątku, pozostawiamy do ocieknięcia. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i co jakiś czas mieszamy

Smaki Na Talerzu
Groszek z ricottą i pomidorkami 164

Najprostsze danie zwykle są najlepsze. Tak jest też w przypadku tej pysznej sałatki z zaledwie kilku składników. Gorąco polecam! Składniki: szklanka groszku 2 opakowania ricotty 300g pomidorków koktajlowych oliw a z oliwek sól, czarny pieprzem Sposób przygotowania: Pomidorki i groszek myjemy. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem ½ łyżeczki cukru przez około 6-8 minut. Przelewamy zimna wodą. Pomidorki rozkrawamy(...)pól. Pomidorki i groszek łączymy z pokruszonym serkiem ricotta. Skrapiamy oliwa z oliwek i oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką 376

chłodniej, więc mogłam znów wejść do kuchni, zestawić kilka ulubionych składników i przygotować dla siebie i bliskich kolejną sałatkę. Zapraszam Was na moją szybką sałatkę jajeczną z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką. Idealna sama lub z ulubionym pieczywem. Taka sałatka sprawdzi się również na przyjęciu. Spróbujcie. Składniki: 5 małych korniszonych ogórków (takich jak najmniejszy palec u ręki) 1 puszka mieszanki(...)groszku i kukurydzy (u mnie Jamar) 4 jajka L 4 łyżki (z górką) majonezu 5 rzodkiewek 1 por (cienki, wyłącznie biała część) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i kroimy w kostkę (lub tak jak ja używamy sitka do krojenia). Do jajek dodajemy mieszankę groszku i kukurydzy (całą puszkę bez zalewy). Ogóreczki kroimy

Słodkie okruszki
134. Indyk, koperek, boczniak, ryż i sezam - czyli proste, wiosenne risotto. 227

najwspanialsze. Dzisiejsza propozycja jest właśnie taka dość wiosenna, bo zielona i obiecująco lekka. Do jego przygotowania potrzebujecie boczniaków, które są teraz łatwo dostępne na straganach i półkach sklepowych i groszku - niestety trzeba użyć jeszcze mrożonego i cierpliwie czekać do lata na ten świeży. Reszta składników jest w zasadzie dostępna przez cały rok, także jeśli tylko skusicie się na tą propozycję(...)przecież chodzi. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :) Składniki: (dla 2 osób) - 300g piersi z indyka (np. 2x150g ) 1 opakowanie grzybów boczniaków - 300g 100g białego ryżu  250g mrożonego groszku pół szklanki ziarenek sezamu  pół pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku  1 szklanka (250-300ml) wywaru warzywnego lub wody 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie) 1 łyżka masła oliwa

Symfonia Smaków
Zupa z groszku 142

masła 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula, posiekana 150 g ziemniaków, pokrojone w drobną kostkę 2 - 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 g  zielonego groszku, świeżego lub mrożonego ok 750 ml bulionu z kurczaka (najlepiej domowego) 1/2 szklanki śmietany - opcjonalnie sól, pieprz do smaku do podania (opcjonalnie) grzanki przysmażona chorizo pestki dyni Przygotowanie W garnku(...)czasu do czasu, aż zmięknie, ok  4  -  6 minut. Dodać czosnek i pietruszkę, podsmażać jeszcze przez chwilę. Do bulionu z ziemniakami dodać zawartość patelni i groszek, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, przykryte, ok 4 - 5 minut - aż groszek będzie miękki. Wyłowić część groszku do ozdobienia zupy. Resztę trochę przestudzić i zmiksować blenderem. Zupę doprawić solą

Stare Gary
Sałatka jarzynowa 181

tego przepisu. Na sałatkę jarzynową przecież przepisu nie trzeba. Najczęściej przygotowuje się ją na oko, jarzyny kroi się tak, jak lubią domownicy. Niektóre składniki można pominąć (np. ziemniaki, groszek), niektóre dodać (kukurydzę, pora, ogórki konserwowe zamiast kiszonych). Przepis jednak dodaję i robię to celowo przed Wielkanocą, bo świątecznego śniadania bez niej sobie nie wyobrażam! Sałatkę przygotowuję 2-3 razy(...)dość spore kawałki, nie lubię drobno posiekanych składników (co widać na zdjęciu) mieć dużo selera i pietruszki, które nadają sałatce dość specyficznego smaku (nie każdy lubi), ja uwielbiam mieć groszek konserwowy, taki trochę relikt PRLu :) być dobrze przyprawiona czarnym mielonym pieprzem. Ciekawa jestem, czy lubicie sałatkę jarzynową i czy macie podobne wymagania ;)  W tym roku tak się złożyło

bistro mama
Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem 161

Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem Propozycja szybkiego posiłku w piątkowy lunch.  Dobór wędzonej ryby na ciepło dowolny. Świetnie sprawdzi się ryba maślana bądź łosoś.   Sok z cytryny idealnie zbalansuje smak dania. Składniki: 2 filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii ) 1 wiązka zielonych szparagów(...)mrożonego groszku   2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu białego  1 cytryna Wykonanie:  Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym (lekko posmarować oliwą), wstawić do pieca nagrzanego do 180°C, piec 15 minut. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć szparagi (około 5 minut), dorzucić groszek (wcześniej odmrożony i odsączony z wody), oprószyć solą i pieprzem, wycisnąć

Wino Francja Kuchnia