Lubię fasolkę szparagową, bób i groszek zielony również. Groszek widuję rzadko, ale jak tylko znalazłam dorodne strąki nie mogłam im się oprzeć :) Składniki : bob groszek zielony, najlepiej świeży Przygotowanie: Bób i groszek ugotować, bób obrać ze skórki Składniki połączyć i polać przygotowanym sosem. Składniki na sos: kilka gałązek mięty 3-4 łyżki oliwy sok z cytryny
Proste Potrawysuszonymi grzybami to jedno z moich ulubionych dań, ale czasem ma się ochotę na coś lżejszego, wiosennego, bardziej… wegetariańskiego :) Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem to idealne danie na upalne słoneczne dni. Moje gołąbki zrobiłam z ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się smakowo z warzywami. Podane składniki wystarczą na około(...)gołąbków. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 woreczki ryżu – najlepiej jasnego, jaśminowego 2 marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 10 pieczarek 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku sól i pieprz do smaku odrobina oleju do podsmażenia pieczarek 1,5 szklanki bulionu drobiowego Kapustę oberwać z zewnętrznych liści, które trzeba umyć i zachować do wyłożenia naczynia żaroodpornego. Główkę kapusty umyć
Trzeci talerzPrzyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką(...)cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki
Marder&Marder ManufactureKurczak w delikatnym sosie z zielonego groszku, z dodatkiem słodkiego dżemu porzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso(...)pokroić w kostkę razem z marchewką . Wodę wlać do garnka, włożyć pokrojoną marchewkę i gotować do odparowania płynu. Następnie dodać masło i groszek - dusić około 5 minut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę do zup maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać
Tradycyjna KuchniaMarchewka z groszkiem cieszy się w moich domu większym powodzeniem niż sama marchewka na gęsto. Preferuję jej szybką wersję i kupuję mrożone opakowanie marchewki z groszkiem, bo zazwyczaj ten dodatek do mięs wybieram wówczas, gdy nie mam czasu na przygotowywanie surówki lub pomysłu na nią. Przecież czasem trzeba sobie ułatwiać życie... Składniki: 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem 1 łyżka(...)mąki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu - ok. 1 płaskiej łyżeczki cukier do smaku ok. 1 łyżki kopiatej mąki 1 łyżka masła Mrożoną marchew z groszkiem umieścić w rondelku, zalać taką ilością wrzątku, by przykryć warzywa. Dodać przyprawę warzywną i dusić pod pokrywą do miękkości. Dodać masło i cukier do smaku, ew. dosolić. Mieszać łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko
Czerwień i błękitkiedy idzie się na targ i z lekkim obłędem w oczach spogląda na wszystkie dobra ziemi. Dzisiaj proponuje kwintesencję pięknego letniego dnia na talerzu - zielone szparagi, młode marchewki, cukrowy groszek i świeżutkie koktajlowe pomidorki! Wszystko przygotowane na chrupko, podane z kawałkiem świeżego pieczywa, które cudownie wchłonie rozpływające się żółtko. Dziś już nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne(...)Składniki: (dla 2 osób) 10 zielonych szparagów, 1 młoda marchewka, garść cukrowego groszku, kilka pomidorków koktajlowych, roszponka 2 jajka, pęczek koperku, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz dodatkowo : pieczywo Odłamać zdrewniałe końce szparagów, pokroić ukośnie na 2 - 3 kawałki, główki zostawiając w całości. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę, dodać odrobinę cukru i troszeczkę masła. Gotować z 2-3 minuty, odcedzić
Plate of Joymojego kuchennego okna zapłukało dziś słoneczko. Nie takie chwilowe-zimowe, tylko całkiem już wiosenne. Z tej okazji wyciągnęłam opakowanie mrożonego groszku (ten soczysty kolor jest ze mną zawsze, gdy za oknem, po zimowej szarudze, robi się wesoło). Plan na dziś był taki kluski śląskie (które uwielbiamy całą rodziną) z gulaszem wieprzowym, śmietaną i żurawiną. Do mnie jednak przemówiła wiosna! Zrezygnowałam(...)więc z ulubionego obiadku na rzecz słonecznego eksperymentu. Z zielonego groszku, aromatycznego czosnku, oliwy, cytryny i świeżej mięty powstało cudowne pesto. A z czym to pesto? Oczywiście z tymi wymarzonymi kluseczkami śląskimi. Składniki: 1 część ugotowanych,wystudzonych ziemniaków 1/5 część mąki na pesto 700 g mrożonego zielonego groszku 6 łodyżek świeżej mięty, tylko listki 1 łyżka soku z cytryny
Wielki apetytAromatyczna pierś z kurczaka z mozzarellą, czosnkiem, cytryną i bazylią, podawana z puree z groszku i ziemniaków. 2 filety z piersi kurczaka sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny i/lub limonki 1 kula mozzarelli sól 3 ząbki czosnku kilka liści bazylii łyżka masła Puree z groszku: 4 średnie ziemniaki 240 g (puszka) groszku sól Piersi z kurczaka oczyścić(...)pokrojoną bazylią. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym kawałku mięsa ułożyć trochę masła. Zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut. Puree: ziemniaki zagotować z solą. Miękkie zblendować z groszkiem. Upieczonego kurczaka posypać otartą skórką z cytryny/limonki oraz świeżą bazylią
Bulliogroszku, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 1 pepperoni, 15 jajek przepiórczych, ocet jabłkowy, sól, pieprz, masło lub oliwa Boczek podsmażyć na chrupko. Pokroić w poprzek w paski szerokości około 0,5 cm. Pepperoni posiekać. Na patelni rozpuścić masło lub podgrzać oliwę, wsypać groszek, dodać pepperoni, zamieszać. Doprawić pieprzem i lekko solą – pamiętajmy o boczku, który jest słony. Groszek Dusić(...)małej miseczki lub kieliszka. Do wrzącej wody delikatnie wlewać jajka. Wodę przed wlaniem zakręcić i „w wir” „wpuścić” jajko. Gotować 1 minutę. Wyjmować łyżką cedzakową. Na talerz wyłożyć groszek, na wierzchu ułożyć boczek i jajka. zastawa
królestwo garówsportowo-zimowym tygodniu czas na wywołanie wiosny :D Zupa krem groszkowy Czas przygotowania tego dania to maksymalnie 15 min SKŁADNIKI: 1 puszka zielonego groszku 1 cebula 1 duży jogurt 1 serek topiony boczek groszek ptysiowy sól, pieprz, chilli Pokrojona w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Następnie cebulę chwilę dusić w małej ilości wody, dodać odcedzony groszek. zmiksować blenderem. Doprawić(...)solą i pieprzem. Dodać niecały jogurt i serek topiony. Zmiksować. Całość doprowadzić do wrzenia. W tym czasie pokroić boczek i uprażyć doprawiając papryką chilli. Krem podawać z groszkiem ptysiowym i uprażonym boczkiem. Zupa wychodzi bardziej zielona niż na zdjęciach :P Dobrze tak zdrowo zacząć tydzień :D SMACZNEGO
MarciochaKucharzybłyskawiczny obiad. Ja dziś mam dla Was przepis na Thot mam pla zrobione z dorsza, gdyż jest to jedna z moich ulubionych ryb ( niezwykle „mięsista” ). Dodatek groszku i aromatycznych przypraw sprawia, że są daniem tak wyjątkowym, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI(...)filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier – 1 łyżka * bułka tarta – ok.3łyżki * olej do smażenia ** Śmiało można użyć groszku mrożonego! ** Liście kafiru można
Ostra na SłodkoPodstawą tej zupy są różne zielone warzywa: groszek, brokuł i por. Im bardziej zieloną zupę chcemy otrzymać, tym więcej musimy dodać groszku, oczywiście mrożonego, a nie konserwowego. Kolor staje się jednolity dzięki zmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów. Składniki: mrożone brokuły (200g); może być oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony(...)groszek (100g) zielona część pora łyżeczka zielonej czubrycy duży ząbek czosnku łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy. Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia. Dodać ocet
Weekendy w domu i ogrodzieKrem z czosnku i porów jest wyjątkowy i bardzo kremowy. Czosnek po upieczeniu stracił na swej ostrości, a wino nadało wytrawności. Groszek pasuje tu idealnie i dzięki swojej słodyczy zupa ta smakuje genialnie. Składniki: 2 duże główki czosnku, 2 cebule (ok. 150 g), 150 g pora, 1 łyżka posiekanego tymianku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml wytrawnego wina białego(...)bulionu, 100 g groszku zielonego, już przygotowane "Na Parze" Bonduelle, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 50 g sera camembert. Przygotowanie: Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy w piekarniku 10 min. w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej
Moniki Smakołykijednak niebanalna przekąska z grubej kiełbasy , może stanowić super przystawkę , niezwykłe jej doznania smakowe zapewni połączenie pieczarek , zielonego groszku z cebulą i nutką pieprzu . Zapraszam do posmakowania . składniki na 4 porcje 4 plastry kiełbasy szynkowej pół puszki groszku konserwowego(...)pieczarek 1 cebula margaryna do smażenia sól i pieprz przepis Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej . Cebulę bardzo drobno siekamy. Na patelni rumienimy cebulę i pieczarki , dodajemy groszek z puszki , mieszamy i przyprawiamy. Kiełbasę rumienimy na gorącym tłuszczu z obu stron , wkładamy na nią gorący groszek z pieczarkami . Podajemy na gorąco
Smakowite DaniaMarchewka z groszkiem na ciepło to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa, pyszny dodatek do obiadu np. mielonych kotletów lub samodzielna przekąska. Ta smakowita porcja warzyw jest tanim pomysłem na szybkie i proste w przygotowaniu danie. składniki na 3 porcje 4 duże marchewki 250 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru czarny pieprz(...)pokrojoną marchew i zalewamy niewielką ilością wody tak aby marchewka nie była to całkiem przykryta. Całość doprawiamy odrobiną soli i cukrem, mieszamy i gotujemy około 15-20 minut. Mrożony groszek wrzucamy do marchewki około 3-5 minut przed końcem gotowania. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dokładnie łączymy je z mąką, dodajemy chochlę wywaru z marchewki oraz groszku i jeszcze
Smakowite Dania