Miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne piersi z kurczaka w białym sosie (z zielonym groszkiem i pietruszką). Danie dla osób, które lubią przygotowywać szybkie posiłki. Zamiast warzywka stosuje suszone warzywa, ponieważ są o wiele smaczniejsze niż przyprawa z glutaminianem sodu. Składniki dla 4 osób: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 szklanka zielonego groszku połowa pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz(...)szklankami wody, wsypać suszone warzywa i gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Po około 15 minutach do garnka dodać posiekaną pietruszkę, zielony groszek (może być mrożony) i gotować co najmniej 10 minut. W międzyczasie do kubka wsypać mąkę, dodać śmietanę i kilka łyżek sosu z garnka. Całość wymieszać (nie może być żadnych grudek
UgotowaćIdealne połączenie. przepis na cztery porcje 400 gram okonia morskiego 4 przegrzebki 200 gram ugotowanego zielonego groszku 8 sztuk herbatników maślanych 6 łyżek majonezu garść posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej mięty mąka do obtoczenia ryby oliwa do usmażenia ryby 2 łyżki klarowanego masła DODATKOWO kolorowe marchewki rzodkiewki kiełki sałaty Groszek zielony blendujemy razem z koprem i miętą(...)dodając na koniec majonez i sól , zostawiamy kilka sztuk groszku zielonego do dekoracji . Ciastka kruszymy. Rybę smażymy obtoczoną w mące na oliwie około 2-3 minut z każdej strony aż się zarumieni . Przegrzebek smażymy na klarowanym maśle po 1 minucie z każdej strony , powinien być rumiany ale w środku wilgotny , gdy go przesmażymy będzie gumowaty. Sosem , ciastkami
na gazieWidzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania. Składniki 5 jajek 80g mrożonego zielonego groszku 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: ziarna pieprzu, czerwona papryka Sposób przygotowania Jajka gotujemy wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo (dzięki temu nie popękają(...)Studzimy i obieramy ze skorupek. Małym nożykiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka i delikatnie wyciągamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Studzimy i blendujemy razem z żółtkiem i majonezem na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Masę groszkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Na rozetkach układamy druga
Pyry na Gazload(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('f53b5862a47ba75c539098630ce433d4').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Warstwowa sałatka warzywna Drukuj przepis Składniki kawałek sera żółtego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3 ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez listonic_name = "Warstwowa sałatka warzywna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)listonic_content = " kawałek sera żółtego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3 ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Na dno salaterki ścieramy na drobnych oczkach tarki ser żółty. Wyrównujemy i wykładamy na niego odsączony groszek, który polewamy ketchupem (ilość dowolna). Wyrównujemy. Następnie wysypujemy odsączoną kukurydzę
CoolinarniePLPrzepis autorstwa Nigellii Lawson. 50 dag mrożonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu z drobiu lub warzyw 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy razem do bulionu z groszkiem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy mozzarellę pokrojoną na 4 części. Całość blendujemy na gładką masę. Smacznego! Zupę podajemy samą lub z groszkiem ptysiowym lub pieczywem
Humanistka w kuchniszklanka groszku 1 papryka 1 brokuł opakowanie ciasta francuskiego masa serowa: 2 jajka 200 ml śmietany 16% 20 dag żółtego sera przyprawy według uznania (ja daję pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką i zioła) Groszek rozmrażamy (dla mnie z rozmrożonego wycieka za dużo płynu i tarta jest mokra). Brokuła kroimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut. Paprykę kroimy(...)kostkę lub paski. Na wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Formujemy brzegi. Na ciasto nakładamy kolejno: groszek, paprykę i brokuły. Przygotowujemy masę serową: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy tarty ser oraz przyprawy. tak przygotowaną masa zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 200 c około 30 minut. Tarta ląduje na miksie
Humanistka w kuchniDzisiaj proste danie, marchewka z groszkiem. Bardzo często robię ją do obiadu bo jest bardzo zdrowa :-) Składniki 600 g marchwi 1 puszka groszku zielonego wody tyle, żeby przykryła marchewkę 1 kostka rosołowa sól pieprz 1 – 2 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, dodać kostkę rosołową i pieprz. Zalać wodą do wysokości marchewki i gotować pod przykryciem(...)czasu do czasu mieszając ok 30 minut. Po tym czasie groszek odsączyć i dodać do marchewki, całość gotować jeszcze do czasu aż marchewka będzie miękka czyli kolejne 20 – 30 minut. Przed zakończeniem dodać 1 -2 łyżki mąki zmieszanej z zimną wodą w celu zagęszczenia marchewki, dodać sól do smaku. Pogotować jeszcze około 5 minut często mieszając, żeby się marchewka
Na słodko lub wytrawnieUwielbiam jednogarnkowce! :-) Są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smakują wyśmienicie! Dziś przedstawiam Wam Risotto z kurczakiem, selerem naciowym i groszkiem . Około dwa lata tamu natknęłam się na targu na seler naciowy . Bardzo zaintrygował mnie jego wygląd i postanowiłam kupić go, nie wiedząc co z niego będę mogła przygotować. Okazało się, że jest znakomity w smaku po obróbce(...)stałe od tamtej pory :-) Zapraszam do wypróbowania przepisu! Jest pysznie :-) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2 woreczki ryżu 4 łodygi selera naciowego 2 marchwie 1 cebula 1 puszka groszku konserwowego 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, vegeta curry 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego 2 szklanki wody 1 łyżka masła klarowanego lub oleju Przygotowanie: Cebulę
Anielska Kuchnia Animięsa. I smaczny. Czasami danie, które robimy, nie prezentuje się najładniej i wtedy taki dodatek sprawia, że wszystko lepiej i bardziej zachęcająco wygląda. Polecam! składniki 400 g zielonego groszku mrożonego 2 łyżki masła sól, pieprz ząbek czosnku, posiekany 1/2 łyżeczki suszonej mięty, można dodać świeżą przygotowanie Groszek ugotować tak aby był miękki, ale zachował zielony kolor. Odcedzić, przełożyć do naczynia(...)którym będziemy groszek przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Przy pomocy blendera przetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli trzeba dodać masła
Stare GarySzybka, pożywna i banalnie prosta w wykonaniu - drobiowa potrawka. Delikatne mięso z kurczaka duszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana z gotowanym ryżem. Na rodzinny obiad idealna!:) Składniki (na 2 porcje): - ok 300 g mięsa piersi kurczaka - opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem - cebula - łyżka serka kremowego (typu philadelphia) -odrobina oleju do podsmażenia cebuli(...)Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do jakiegoś naczynia. Wrzucić na patelnię mięso, podsmażyć krótko z obu stron (1-2 minuty), podlać wodą, dodać marchewkę z groszkiem, cebulę, serek i przyprawy. Całość zagotować, przemieszać, a następnie dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Zawiesić całość mąką. Gotowe danie najlepiej komponuje się z ryżem
Kuchnia EllieBazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku. Zadbać o to mają 3 główne elementy: sól, której znaczenia nie trzeba nikomu tłumaczyć - nie żałujcie jej, limonka, która nada odpowiedniej kwaskowatości i parmezan, który wzbogaci smak, nada mu głębi i dodatkowo zagęści zupę(...)Wyraźnym akcentem mają być również pokrojone suszone pomidory. Dla mięsożerców przewidziany jest dodatek w postaci podsmażonej szynki lub boczku. Składniki: 1 por 1 ząbek czosnku 450g zielonego groszku (mrożonego) 1,2l wywaru warzywnego lub mięsnego sok z połowy limonki 3 czubate łyżki startego parmezanu sól i pieprz do smaku kilka gram masła do podsmażenia pora z czosnkiem 2 plasterki szynki
W kuchni wieczoremfolii i pokroić w 5mm krażki. Rozłożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec ok 25 min. Do zarumienienia. Przepis na 2 blachy. DIP groszkowy - składniki 400g mrożonego groszku 150g serka mascarpone pęczek szczypiorku np. z pęczka 3 cebulek łyżeczka soli płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania Groszek ugotować we wrzątku z solą przez 4 minuty, przesypać na durszlak i przelać(...)zimną wodą do czasu aż ostygnie. Pozwoli to też zachować żywy groszkowy kolor. Groszek z pozostałymi składnikami zmiksować w malakserze lub blenderem. Odstawić na 30 min. do lodówki, żeby dip stężał. Cydrowy drink zimowy - składniki korzeń świeżego imbiru 0,5l cydru 0,25 soku z granatów 0,5l wody Sposób przygotowania Imbir obrać i pokroić w plasterki. Zagotować
W kuchni wieczoremoczywiście wymaga czasu i motywacji która w moim przypadku zaowocowała daniem które na długo zapamiętacie. Proponuję dziś żytni makaron fusilli z goździkowym amarantusem, soczystym mango i obłędnie chrupiącym cukrowym groszkiem z marchwią. Wszystko to doprawione szczyptą anyżu, imbiru czy cynamonu z miodowymi orzechami włoskimi okraszonymi świeżym rozmarynem. Będzie chrupiąco, będzie słodko, będzie bardzo bardzo zdrowo!. Użyjemy oleju który idealnie sprawdza(...)niezbędne kwasy Omega 3 i 6 a co istotne nie podwyższa kaloryczności potrawy. Zapraszam Was do kuchni :) Czas przygotowania: ok, 40 minut Dla 2 osób Składniki: Olej ryżowy Monini Groszek cukrowy 2 garści Połowa średniej wielkości mango 1 średnia marchew kilka orzechów włoskich 2 garście makaronu żytniego fusilli 1 łyżeczka miodu kilka igiełek świeżego rozmarynu Amarantus 5 łyżek Szczypta
Kuchnia PROzdrowotnajest robiona w czasie Świąt. Nie trzeba w sumie jej parować, można zrobić i jeść bez żadnej obróbki cieplnej, no poza jajkami, które trzeba ugotować :) Jajka, pora i groszek zielony parowałem :) jabłka i ogórka konserwowego nie :) Składniki : 1 por - zielona część 4 ogórki konserwowe 2 duże jabłka 4 jajka 1 puszka groszku zielonego 2 łyżki(...)majonezu Przyprawy : pieprz czarny 4 jajka układamy na 1 poziomie w parowarze. Pora myjemy, kroimy na małe kawałki i układamy na tacce z folii aluminiowej na 2 poziomie. Groszek odcedzamy na sitku i przekładamy na 3 poziom, również na folii aluminiowej. Włączamy parowar na 15 minut. W czasie jak część składników się paruje, obieramy jabłka i przy pomocy okrągłej siatki/krajalnicy
Parowar FacetaPrzepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku Bardzo smaczny dodatek ! składniki 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,) 4 plasterki cienko pokrojonego boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojony boczek i mieszając smażyć aż się zarumieni, a tłuszcz(...)boczku się wytopi. Dodać groszek, doprawić solą i pierzem, Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć razem. Dodać tyle wody, aby przykryć groszek. Gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje, przez około 10 minut. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać
Stare Gary