schabowego i wtedy mam ekspresowy ale pyszny obiadek. Sałatka podana w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: około 0,5 kg małych ziemniaków 3-4 ogórki konserwowe 4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj szczypta cukru 1-2 łyżki wody z ogórków konserwowych (można(...)dokładnie umyć i w osolonej wodzie ugotować al dente. Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki. Do ziemniaków dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć
Ala piecze i gotujeborowików 2 cebule 3 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 mała śmietana 30% 3/4 szklanki wody pęczek świeżego kopru sól i pieprz świeżo mielony 6 ziemniaków 1 szklanka groszku mrożonego 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki estragonu 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Grzyby oczyszczamy, opłukujemy, następnie kroimy w kawałki średniej wielkości. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy grzyby. Smażymy(...)nabrał smaku. Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części, przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy sól.Po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania wsypujemy mrożony groszek, gotujemy jeszcze przez chwilę aż groszek zmięknie. Po ugotowaniu odlewamy wodę dodajemy obrany i pokrojony drobniutko czosnek oraz estragon. Wszystko ugniatamy za pomocą tłuczka. Podajemy gorące purre z podgrzanym sosem
kgwjanczewoZupa, która gości najczęściej na naszym stole. Tym razem wersja z groszkiem i grzankami. Składniki: porcja rosołowa, marchew, pietruszka, kawałek selera, 5 – 6 ziemniaków, 3 ząbki czosnku, słoiczek przecieru ogórkowego, 1szklanka groszku (świeżego lub mrożonego), grzanki czosnkowe (gotowe lub własnej roboty), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, 4 – 5 łyżek śmietany Sposób przygotowania: Porcję rosołową opłukać, włożyć(...)ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru – najpierw podgotowujemy marchew, pietruszkę i seler, później dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie do zupy dołożyć przecier z ogórków, groszek, posiekane ząbki czosnku i majeranek. Chwilę jeszcze pogotować i zaprawić śmietanką. W razie konieczności zupę doprawić do smaku przyprawą do zup w płynie. Podawać z grzankami czosnkowymi
Nie tylko w kuchniPołączenie dwóch pysznych tradycyjnych zup polskich- dyniowej i pomidorowej z dodatkiem zielonego groszku. Składniki: 30 dag miąższu dyniowego, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka zielonego groszku, 5 ziemniaków, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, mielona ostra papryka do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane pokrojone(...)ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie zupę połączyć z przecierem pomidorowym, groszkiem i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać na talerze, posypać szczypiorkiem i ewentualnie zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna KuchniaMarchewka- 4-5 szt pietruszka -2 szt seler- 1 mały jajka - 5 szt jabłka- 2 szt cebula -1 mała groszek zielony kons. - 1 puszka ogórki kiszone -2- 3 szt majonez- wg uznania sok z cytryny sól pieprz skórka z pomidora i ogórka Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Marchew, seler i pietruszkę umyć, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić(...)obrać ze skórki. Groszek odsączyć z zalewy na sicie. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Jajka, marchew, pietruszkę i seler oraz ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać odsączony groszek zielony i majonez, delikatnie wymieszać, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Gotową sałatkę przełożyć
Camilla w kuchnipaleta barw przepis na cztery porcje 2 piersi z kaczki (około 600-800 gram) 3 marchewki 200 gram śliwek suszonych 2 czerwone cebule 200 gram czerwonej kapusty groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki masła cukier sok z połówki cytryny pieprz biały 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry Piersi z kaczki marynujemy(...)Kaczkę porcjujemy , sos blendujemy i doprawiamy solą,pieprzem, kwaskiem oraz cukrem do smaku,wykładamy na talerz . Kapustę parzymy w osolonej wodzie i również dekorujemy talerz razem z groszkiem i liśćmi groszku. Smacznego
na gazieWŁOSKA ZUPA POMIDOROWA aromatyczna,pyszna,gotowa w 30 min i banalnie prosta do zrobienia, można ją jeść z grzaneczkami,groszkiem ptysiowym,lub drobnym makaronikiem uwielbiam ją i zawsze jeszcze przed obiadem piję ją w szklance-po prostu nie mogę się oprzeć spróbujcie sami... SKŁADNIKI: CEBULA GŁÓWKA CZOSNKU POMIDORY W PUSZCE ŚWIERZA BAZYLIA SUSZONE ZIOŁA KOSTKA ROSOŁOWA (LUB ROSÓŁ POZOSTAŁY(...)DNIA WSZEŚNIEJSZEGO) GRZANKI LUB GROSZEK PTYSIOWY SŁODKA I OSTRA PAPRYKA W PROSZKU SÓL ,PIEPRZ,OLIWA CUKIER PRZYGOTOWANIE: CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY NA OLIVIE, JAK SIĘ ZESZKLI,DODAJEMY WYCIŚNIĘTY CZOSNEK-CAŁĄ GŁÓWKĘ POMIESZAMY,JAK ZACZNIE PACHNIEĆ TO DODAJEMY POMIDORY Z PUSZKI, I OK 0,7l WODY I ROSOŁEK W KOSTCE,LUB GOTOWY ROSÓŁ DOPRAWIAMY SOLĄ,PIEPRZEM,PAPRYKĄ SŁODKĄ
Swojskie jedzonkonagrodzić. Z myślą o dzieciach powstały i one – pyszne, mięciutkie batoniki, w środku chrupiące, gdzieniegdzie ciągnące, pełne ulubionych przez dzieci M&M’sów, Smarties’ów, groszków czekoladowych. Bomba. Uwierzcie, że nie tylko dzieci się cieszyły. Właściwie to nie wiem kto bardziej :):) Polecam gorąco. Umilą każde przyjęcie z udziałem dzieci. Składniki: 113 g masła 1 jajko(...)cukru kryształu 140 g cukru brązowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 190 g mąki pszennej szczypta soli 100 g groszków czekoladowych (gorzkich) 100 g M&M’s 30 g Smarties 6 sztuk czekoladek Rolo (lub innych czekoladek) Masło rozpuszczamy. Do ostygniętego dodajemy jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy mąkę, sól i całość mieszamy
Made By Mom And SonSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, mąka pszenna, 2 większe marchwie, 1 szklanka zielonego groszku ( ja miałam mrożony) - szklanka o pojemności 250ml, 1 cebula, pieprz, sól, ok.70g serka topionego, garść posiekanej zielonej pietruszki, olej, 2 łyżki masła. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu(...)złotego koloru. Zalać wodą, dodać piersi kurczaka i pozostawić pod przykryciem na ok.10minut. Popieprzyć i w razie potrzeby posolić. Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 10 minutach dodać groszek. Gdy groszek zmięknie dodać serki topione i dusić do ich całkowitego roztopienia - mieszać. Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną pietruszkę. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 4 większe marchwie, 30g masła, puszka zielonego groszku, 1 i 1/2 szklanki wody, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz. Przygotowanie: Obrać, umyć i pokroić na talarki marchew. Włożyć do garnka, zalać wodą (1 i 1/2 szklanki), dodać masło i lekko posolić. Gotować do momentu aż marchew będzie miękka. Dodać do miękkiej marchwi groszek. Spróbować wodę czy nie trzeba jeszcze posolić(...)popieprzyć. Zrobić zawiesinę - 2 łyżeczki mąki rozrobić w małej ilości wody (ok.1/4 szklanki wody). Zawiesinę dodać do marchwi i groszku, mieszać cały czas. Zagotować i zdjąć z ognia. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 350g pieczarek, 1 cebula, kilka kawałków suszonych pomidorów (ok.12), 1 szklanka mrożonego groszku, 1 szklanka makaronu ( np. w kształcie małych muszelek), serek topiony śmietankowy (100g), sól, pieprz, olej, mąka pszenna. 1 szklanka = 250ml Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plastry, cebulę pokroić w paski. Posolić i popieprzyć, dodać niedużą ilość oleju i razem podsmażyć. Piersi kurczaka(...)momentu kiedy makaron będzie miękki, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone i wcześniej podsmażone pieczarki. Następnie dodać serek topiony. A na koniec groszek. Mieszać i gotować do momentu aż serek się rozpuści i groszek będzie miękki. Sprawdzić smak czy nie potrzba dosolić lub dopieprzyć. Smacznego
W kuchni u Monikijednej dużej patelni, z połowy składników podanych na końcu strony. Szykujemy po kolei wszystkie potrzebne składniki. Najlepiej, gdybyście wszystkie powkładali do osobnych miseczek – to przyspieszy gotowanie. Warzywa myjemy. Zielony groszek łuskamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę dość drobno siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paluszki krabowe kroimy na centymetrowe kawałki. Krewetki pozbawiamy ogonków. Pomidory parzymy, ściągamy(...)najpierw cebulę, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo. Smażąc stale mieszamy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy na patelnię i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy paprykę i zielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz z ich sokiem i pokrojony czosnek. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu. Przyprawiamy oboma rodzajami wędzonej papryki, delikatnie pieprzem
Karo in the KitchenKuskus z bazylią i sezonowymi warzywami to idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry. Z ielony kuskus z bazylią Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus gorący bulion, ew. woda(...)ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła Kuskus
Kulinarne przygody GatitySkładniki: • opakowanie mrożonego groszku • ser mozzarella z zalewy (125 g) (opcjonalnie) • 2 małe cebulki lub szczypior • wywar warzywny lub drobiowy Przygotowanie: Do odcedzonego wywaru wsypujemy mrożony groszek i obrane cebulki, choć powinien być szczypiorek. Gotujemy do miękkości groszku. Wyjmujemy szczypiorek jeśli go używaliśmy, jeśli cebulki jak ja, to je zostawiamy. Blendujemy i przecedzamy przez sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia
Karczma Honorietty