płaskim rondlu z grubym dnem lub na teflonowej patelni z wysokim rantem. Moje pierwsze kroki w przygotowywaniu risotta uważam za bardzo udane. Na pierwszy raz poszedł dodatek zielonego groszku, na kolejny raz planuję grzyby lub miks warzyw sezonowych. Jest to danie bardzo sycące i aromatyczne, idealne na wiosenny obiad. Potrzebne nam (na 3-4 porcje): - 200 g ryżu arborio(...)litr bulionu warzywnego lub mięsnego - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - sól, pieprz - średnia cebula - 2 łyżki oliwy - odrobina startego, mocnego w smaku sera żółtego - 50 ml wina białego - 4 łyżki pesto bazyliowego lub z pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć go z cebulką przez 1 minutę. Jeśli używacie wina, należy
W poszukiwaniu inspiracjiMajówka już tuż tuż więc wymyślam kolejne sałatki, które przygotowuje się łatwo i szybko. Dziś sałatka porowa. Połączenie pora, groszku i jabłka uniwersalnie pasuje zarówno do wędliny, kanapek jak i do grillowanych kiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :) Składniki - 1 por ( tylko biała i jasno zielona część ) - 1 mała puszka groszku konserwowego - 1 większe(...)dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Do większej miski ścieram na tarce o grubych oczkach jajka, jabłko i przesypuje odcedzony z zalewy groszek. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty składników. Na koniec do sałatki dodaję posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki majonezu. Mieszam
Kuchnia z widokiem na ogródzielonego groszku mrożonego, 60 g masła, 500 ml. bulion warzywny, 6 szalotek, 2 łyżki masła, sok z limonki, cukier, 300 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru, skórka otarta z 1/2 limonki, 100 g łososia wędzonego, Groszek wsypać do garnka, dodać masło, wlać bulion. Gotować do miękkości. Szalotki posiekać, poddusić na maśle, dodać do groszku, zagotować. Zmiksować. Przetrzeć przez sito
królestwo garównastępnie marchew, pietruszkę i seler. Składniki: 3 pietruszki 4 marchewki 1 seler 4 ziemniaki 3 - 4 jajka ogórki kiszone (według uznania u mnie ok. 350-400 g) 1 puszka groszku majonez musztarda sól pieprz Wykonanie: Warzywa ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, groszek odcedzić od wody. Warzywa, jajka i ogórki pokroić w drobną(...)kostkę. Do warzyw dodać groszek i wszystko wymieszać. Do warzyw dodać majonez, 2 - 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz a następnie wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Mama GotujeDziś na obiadek przegląd lodówki :D tzn. Makaron z wędzonym łososiem, krewetkami i groszkiem w sosie śmietanowo- serowym SKŁADNIKI: 250g makaronu - typu Pappardelle 50 g wędzonego łososia 10-15 krewetek Tiger zielony groszek z puszki śmietana 12% serek topiony pół cebuli sól, pieprz, kapary, czosnek, suszona pietruszka, odrobina białego wina Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron. Mój gotuje się(...)więc po 4 minutach należy dorzucić do wody pół puszki odcedzonego groszku. W tym czasie zeszklić na patelni cebulę pokrojoną w kostkę. Zmniejszyć gaz na minimum, dodać wyciśnięty czosnek. Następnie dołożyć krewetki i zalać białym winem, dusić ok 2 minut. Dodać 4 duże łyżki śmietany i podgrzewać, ale uważać by się nie ścięła, dodać ser topiony. Doprawić solą, pieprzem
MarciochaKucharzyUlubione danie mojego męża w trochę innej odsłonie Papryka faszerowana mięsem mielonym z groszkiem i jajkiem SKŁADNIKI: 2 duże czerwone papryki 500 g mięsa mielonego 1 cebula 0,5 puszki zielonego groszku 2 jajka sól, pieprz, czosnek, papryka chilli Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone. Usmażyć mięsko i dodać zielony groszek
MarciochaKucharzyDługo oczekiwane:) ulubione sezonowe pierogi. Tym razem z zielonym dodatkiem Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu(...)piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski i dokładnie rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto cebulkę, zielony groszek oraz rozgnieciony biały ser. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki. Nigdy nie kombinuje z ciastem, mam sprawdzony skład i sposób Sprawdzony przepis
MarciochaKucharzyKolejny makaron na szybko , z opcją wykorzystania zalegającej w zamrażalce mrożonki w postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200 g mrożonki marchewka z groszkiem 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 opakowania makaronu muszelki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia chili olej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni(...)podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić marchewkę z groszkiem i doprawić do smaku. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości marchewki. Na koniec dodać tuńczyka, wymieszać i podgrzać. Makaron wymieszać z sosem i podawać od razu
Pasja Smakuzostałam zaopatrzona przez firmę Podravka w makarony i nie tylko, postanowiłam wykorzystać Ich makaron - kolanka Chiggeri 100% durum . Polecam! 'makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a' Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty(...)rozpuścić. Dodać boczek i delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem i smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty. W tym czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę. Makaron odcedzić, zostawiając nieco ugotowanej wody. Makaron dodać do boczku. Cytrynę przekroić na pół i dodać sok do makaronu
CookYourselfCzego użyłem? -udka z kurczaka -małe pieczarki -kilka ząbków czosnku -czosnek niedźwiedzi -czosnek granulowany -czosnek staropolski -sól, pieprz -cebula -wermut; 1/3 szklanki + 3 łyżki -bulion, szklanka -ciecierzyca z puszki -groszek zielony z puszki -marchewka konserwowa -sok z cytryny -cukier -masło -słonecznik -śmietana 12% Udka umyte i osuszone wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z całymi pieczarkami, gdy zaczną puszczać soki, zmniejszamy(...)minutach ściągamy przykrywkę. Puree z ciecierzycy. Ciecierzycę gotujemy kilka minut, cedzimy, dodajemy łyżeczkę masła i śmietany, miksujemy blenderem. Prażymy garść ziaren słonecznika, mieszamy z puree. Puree z groszku zielonego. Groszek wrzucamy na palone masło, po kilku sekundach podlewamy kilkoma łyżkami wermutu, solimy i pieprzymy po zredukowaniu płynu. Miksujemy blenderem. Puree z marchewki. Marchew wrzucamy na masło rozgrzane, solimy, pieprzymy, podlewamy
BaRepaspora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony(...)łyżeczki skórki z cytryny szczypta świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego Pesto: 3 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle 15 g parmezanu 15-20 ml oliwy z oliwek- ja użyłam oliwy z oliwek z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Dodatki: Pół awokado pokrojone w kosteczkę mała
KreatywnePinynaczynie żaroodporne o średnicy około 20-22 cm/ na 4-5 porcji) Ciasto groszkowe: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody sól i pieprz do smaku 4 łyżki groszku gotowanego na parze Bonduelle 1/4 awokado 2 jajka odrobina posiekanej świeżej bazylii odrobina oliwy do smażenia Uwaga: Z podanych powyżej proporcji wyszło około 6 naleśników o grubości około(...)pora garść posiekanego szczypiorku 2 liście laurowe 3 szczypty ziela angielskiego 400 ml mleka 1 łyżka masła 3 łyżki mąki Dekoracja: gałązka bazylii pomidorek koktajlowy opcjonalnie posiekany szczypiorek, bądź groszek Ponadto potrzebne będą: naczynie żaroodporne bądź brytfanna Przygotowanie: Ciasto groszkowe: 1. Awokado i groszek zblendować na gładką masę. 2. Dodać pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki zmieszać by masa
KreatywnePinyTradycyjne kotlety mielone w troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką. 400 g mięsa mielonego wieprzowego Sól Pieprz 1 cebula 50 g ryżu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż gotujemy w delikatnie(...)osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy
VioletoweKucharzeniekuszą wyglądem i smakiem, na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć... Składniki na jajka nadziewane: 8 jajek 3/4 szklanki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka keczupu 3 łyżki mrożonego groszku papryka wędzona słodka w proszku sól, świeżo zmielony pieprz curry Składanki na ziołowe kulki: 15 dag pleśniowego sera 15 dag twarogu 1 cebula 2 ząbki czosnku posiekane zioła(...)jogurtu naturalnego sól, świeżo zmielony pieprz. Ponadto: rukola koperek drobno posiekana czerwona papryka Wykonanie: Jajka nadziewane Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż wyjmujemy żółtka. Groszek wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy 5 minut, odcedzamy. Żółtka ucieramy z majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej
kgwjanczewoInspiracja na smaczną i prostą sałatkę z tuńczykiem, kuskusem, czerwoną fasolą, groszkiem i kukurydzą. Idealna do lunch boxu, który możecie zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g kaszy kuskus 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej(...)ogórki konserwowe 1 szalotka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do miski przekładamy groszek, fasolę, kukurydzę, pokrojonego ogórka i posiekaną szalotkę. Dodajemy tuńczyka i rozdrobnioną kaszę kuskus. Wszystko zalewamy jogurtem i majonezem. Doprawiamy czerwoną papryką słodką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smacznego
kulinarnyJa