groszek - 3077 przepisów (strona:53/206)

Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 139

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami. Z dodatkiem kaszy gryczanej i ogórka kiszonego smakuje przepysznie. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej ok 150 g groszku mrożonego duża marchew cebula kilka ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych papryka ostra lubczyk, czosnek niedźwiedzi sól, pieprz łyżka masła czubata łyżeczka mąki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ze wszystkich(...)dodajemy pokrojone w kostkę marchew i cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy półtora szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy mięso i warzywa zmiękną, dodajemy przyprawy i groszek. W razie potrzeby dolewamy wody. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Rozwodnioną zasmażkę dodajemy do gulaszu i mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Pęczotto z groszkiem i kiełbasą 155

kaszy pęczak. Jest to szybki obiad dla zapracowanych, przygotowanie całości zajmuje mi około 20- 25 minut.    Składniki 200 g kaszy pęczak 1 laska dobrej kiełbasy pół puszki groszku konserwowego lub pół szklanki mrożonego 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku łyżka masła 500 ml bulionu pieprz, sól Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną(...)kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie dorzucić groszek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Smacznego

Dobra karma
Sałatka z młodymi ziemniakami i pieczoną papryką 160

Smaczna sałatka z ziemniakami, papryką i ogórkiem, która świetnie sprawdzi się na grilla. Składniki: 500 g młodych ziemniaków 2 papryki czerwone 4 ogórki konserwowe (małosolne też będą dobre) puszka groszku 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce(...)góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę. Ziemniaki, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Groszek odsączamy na sitku. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski, dodajemy przyprawy, majonez i musztardę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy sałatkę na godzinkę do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Czosnkowe fileciki z serem halloumi 216

mnie bardzo ważne. Gdy łączy się z pysznym smakiem – mamy idealne połączenie. Właśnie takie danie chcę Wam dziś zaproponować. Przygotuj: 400g. filetów z kurczaka Ser halloumi Owoc granatu Świeży groszek Czosnek Cytryna Miód Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy do filecików. Przyprawiamy solą(...)chwilę dusimy mięso. W tym czasie na drugiej patelni przygotowujemy ser. Pokrojone plastry o grubości ok 1cm. smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z pestkami granatu, świeżym groszkiem i sosem balsamicznym. Smacznego! Ser halloumi dostaniecie w dobrych sklepach spożywczych. Jest również dostępny w czasie tematycznego tygodnia kuchni greckiej w jednej z sieci sklepów

MarcinChef
(Nie)tradycyjna sałatka jarzynowa (również w wersji wegańskiej) 202

nabierają jajecznego smaku, a przygotujemy z nią rewelacyjną tofucznicę, pastę (bez)jajeczną i właśnie (nie)tradycyjną sałatkę jarzynową. Spróbujcie! Składniki: - 4 ziemniaki - 4 ogórki kiszone - 3 marchewki - 1 puszka groszku konserwowego (240g po odsączeniu)  - 1 pietruszka - 1 jabłko - 1 cebula - ćwiartka selera - 150-200ml majonezu z nerkowców / majonezu sojowego / a'la majonezu z serka wiejskiego /majonezu tradycyjnego(...)ogórkami kiszonymi kroimy w drobną kosteczkę. (Jeżeli robimy tradycyjną wersję - jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy w kosteczkę). Ugotowane warzywa studzimy, obieramy i również kroimy w kosteczkę. Groszek odsączamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i przelewamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i łączymy wraz z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy

Be Fit Be Strong
groszkowy krem 107

Groszkowy krem, wegański i banalnie prosty. Nie wymaga wielu składników, szybki w wykonaniu i do tego pyszny... Cóż chcieć więcej? SKŁADNIKI: szklanka zielonego groszku 2 szklanki wody garstka liści melisy garstka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego +do podania: tofu wędzone, rzodkiewka, jogurt sojowy WYKONANIE:  Groszek blendujemy z wodą i ziołami. Tofu i rzodkiewkę kroimy w plasterki, po czym

healthy dreams
Ryż z jajkiem i warzywami 162

Przepis na szybki, bezmięsny obiad czyli ryż smażony z jajkiem i warzywami. Składniki: torebka ryżu por 4 jajka papryka czerwona ok 200 g mrożonki marchewka z groszkiem sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki, podsmażamy na oliwie. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski i marchewkę z groszkiem. Podlewamy 1/3 szklanki wody. Jajka wbijamy

e-PrzepisyKulinarne
Wędzony kurczak w galarecie 206

rodzaju mięsne przystawki w galarecie. Swego czasu publikowaliśmy nasz przepis na szynkę w galarecie , teraz przygotujemy w ten sposób wędzonego kurczaka. Oprócz niego wykorzystamy również 4 popularne warzywa: kukurydzę, groszek, paprykę i czarne oliwki. Nadają one galarecie i całej potrawie specyficznego smaku, ale sprawiają również, że bardzo atrakcyjnie ona wygląda. Każde z tych warzyw ma bowiem inny, wyrazisty kolor(...)kolorowymi warzywami, czyli atrakcyjna zimna przystawka zarówno na imprezę jak i na co dzień. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g wędzonych udek/podudzi z kurczaka 200g kukurydzy konserwowej (odsączonej) 100g groszku – świeżego, mrożonego lub konserwowego (odsączonego) 1 mała czerwona papryka (200g) 20 czarnych oliwek żelatyna 1 litr względnie klarownego rosołu lub bulionu (nie z kostki!) Do podania majonez Instrukcje Z mięsa

Kulinarna Pokusa
Sałatka jarzynowa 207

twardo gotują się ok. 10 min. W międzyczasie kroimy drobno (w kostkę) cebulę i ogórki kiszone, obrane ze skórki. Tradycją w domu stało się przygotowywanie dwóch wersji, jednej z groszkiem i jednej z kukurydzą, tak by wszystkim dogodzić. Gdy warzywa ostygną, kroimy je w kostkę. Drobno, na tyle na ile pozwalają nam na to własne predyspozycje. Jest to bardzo ważne(...)smaki lepiej się przenikają. Składniki dzielimy po połowie na dwie miski. Doprawiamy je solą i pieprzem, uważając by nie przesadzić. Sałatka musi się przegryźć. Do jednej dodajemy puszkę groszku, a do drugiej puszkę kukurydzy. Następnie majonez i do każdej łyżkę musztardy sarepskiej. Po około godzinie czasu mamy gotową pyszną świąteczną sałatkę warzywną SMACZNEGO Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Szybki gulasz z pulpetami i ziemniakami 181

minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 bułka Ok 250ml mleka lub wody 3 małe ugotowane ziemniaki* 1 ugotowana marchewka* 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do  smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą(...)cukru. Dodajemy również kilka listków bazylii. Całość gotujemy około 2-3 minut, a następnie blenderujemy. Dorzucamy ziemniaki i marchewkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz obsmażone pulpety. Na końcu dodajemy groszek. Gulasz mieszamy, gotujemy około 2-3 minut i podajemy obsypane listkami bazylii. Smacznego

Kolizje Smaków
Najlepsza na odporność - sałatka warzywna z ekologiczną komosą ryżową i kalarepą (wegańska) 178

organizmu. Dodatkowo beta-karoten zawarty w marchwi zwiększa odporność na infekcje układu oddechowego i wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego. Nic innego, tylko jeść i wzmacniać swoją odporność! Składniki: - 250g groszku mrożonego, świeżego lub 1 puszka - 125g komosy ryżowej białej SYMBIO - 1 kalarepa - 2-3 marchewki - pęczek rzodkiewek - 5-6 łyżek majonezu sojowego , dla nie-wegan majonez dietetyczny z serka wiejskiego(...)majeranku - sól, pieprz Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew i kalarepę kroimy na spore kawałki i gotujemy na półtwardo. Chwilę studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Groszek, jeżeli używamy konserwowego, obgotowujemy w wodzie do preferowanej miękkości. Koperek, natkę i szczypiorek drobno siekamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru wody lub kroimy

Be Fit Be Strong
Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy ) 152

pominąć dodatek boczku.  Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i" Porcja na 3 głodne osoby: - 2 średnie pory - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - 500 gr mrożonego groszku - 30 dag boczku - 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży - 1-2 łyżki masła Por ( część białą i zieloną ) pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć na sito, wypłukać piasek(...)odłożyć na talerzu. , Do tego samego garnka dodać masło oraz warzywa korzeniowe. Przesmażyć do zeszklenia a następnie dodać por. Dusić chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę

kawawszklance
Intrygująca przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym 162

podanych porcji można zrobić ich bardzo dużo, także każdy zjadł tyle, na ile miał ochotę.  Składniki: - 1 biała rzodkiew - czarny sezam lub nasiona chia do posypania - 250g groszku świeżego, mrożonego lub 1 puszka - 30g szpinaku - garść liści mięty - 1 łyżka oliwy - sok z połowy cytryny - 1-2 ząbki czosnku - sól, pieprz  *wykałaczki Rzodkiew myjemy, obieramy i za pomocą(...)obieraczki kroimy w długie, cienkie plastry. Szpinak płuczemy, możemy wrzucić go na patelnię - ja tego nie zrobiłam. Groszek mrożony gotujemy/z puszki odcedzamy/świeży obieramy i umieszczamy w misie blendera wraz ze szpinakiem, miętą, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy, aż do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz na końcówkę plastra

Be Fit Be Strong
Ryż po meksykańsku 227

porcje: 100 g ryżu basmati 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 puszka pomidorów 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 szklanka mrożonego groszku szczypta chilli w proszku 1/4 łyżeczki kuminu sól, pieprz świeża kolendra Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać ryż, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać(...)pomidory w puszce, bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać kukurydzę, marchewkę, groszek oraz przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i smażyć 13-15 minut. Do gotowego dania dodać listki kolendry. Smacznego

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania