groszek - 3077 przepisów (strona:62/206)

Risotto z groszkiem i kremowym serkiem 94

mniejsze porcje): kilka łyżek masła szalotka ząbek czosnku 3/4 szklanki ryżu Arborio 50 gram parmezanu 1 lampka białego wina, wytrawnego 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mrożonego groszku 4-5 łyżki serka kremowego naturalnego szczypta soli świeżo zmielony pieprz rukola do dekoracji szczypta oregano i bazylii Na łyżce masła podsmaż posiekaną szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj ryż(...)minut. Powinien być al dente, być delikatnie twardy w środku a z zewnątrz miękki. Konsystencja ugotowanego al dente ryżu powinna być kremowa. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj groszek i gotuj minutę. Następnie dodaj starty parmezan, resztę masła oraz kremowy serek. Całość dokładnie wymieszaj i ściągnij z ognia. Podaj od razu z kilkoma listkami rukoli oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego

Mango Papaja
Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje 190

niesolonych 20 g łagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz sok z cytryny Do przybrania: listki szczawiu krwistego pędy groszku cukrowego Dodatkowo: 2 wysuszone szyszki sosny Przygotowanie: Kruszonka z pistacji Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy.  Zupa z pieczonych boczniaków Boczniakom odetnij grube ogonki, mniejsze sztuki(...)puree, dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podanie: Puree wyłóż na talerz przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego, ozdób listkami szczawiu, pędami groszku i chipsami z topinamburu. Talerz posyp rozdrobnionymi pistacjami i porcją ubitej śmietany. Oddzielnie podaj zupę w małym dzbanku lub sosjerce. Smacznego

SzczyptaSmaQ
Kopytka dyniowe i marchewka zasmażana z orzechami 113

podobnym okresie. Pomijając marchewkę i ziemniaki połączyłem tanią dynię oraz orzechy laskowe, które są za darmo. Tak powstała moja wariacja na temat zasmażanej marchewki, która zazwyczaj jest z groszkiem. Ja postanowiłem zrobić ją z czymś co groszek trochę przypomina. Na płaszczyźnie wizualnej, rzecz jasna :) Składniki: - dynia - ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego - mąka - orzechy laskowe Wykonanie: Wykonanie: Orzechy obieramy ze skorupki

Kryzysowa Książka Kucharska
Zdrowe risotto z pokrzywą. 155

pokrzywy 25 dkg ryżu do risotto 2 szalotki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy około 1 l bulionu 15 dkg świeżego lub mrożonego zielonego groszku szczypiorek parmezan pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania :   C ebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę , zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i smaż przez 5 minut, aż stanie się(...)szklisty. Następnie zalej białym winem, wymieszaj. Gotuj ryż, ciągle powoli mieszając, aż lekko zmięknie ( około 15 minut ). Co chwilę podczas gotowania dolewaj porcję bulionu. Teraz dodaj groszek i opłukaną i lekko posiekaną pokrzywę. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem przypraw do smaku solą , pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i zestruganym parmezanem

Przepisy i porady kulinarne
Zupa gulaszowa 259

szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz łyżka czosnku granulowanego łyżka słodkiej papryki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki oleju Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem(...)gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki

Smakołyki Asi
WARZYWNA MOJEJ MAMY 141

Mamy. Nikt tak drobno  nie kroi składników na sałatkę jak Moja Mama. Pyszna. Zapraszam.  SKŁADNIKI: 4 jajka 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 1 cebula 2 Jabłka 3 ogórki kiszone sól i pieprz 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję drobno. Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Cebulę obieram i również(...)drobną kostkę. Ogórka kiszonego drobno kroję. Pozostałe warzywa gotuję w osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie czekam aż będą całkowicie zastygnięte. Warzywa kroję drobno. Całość ze sobą łączę dodaję groszek konserwowy. Mieszam, dodaję majonez. Doprawiam solą i pieprzem

Gotowanie Patki
Świąteczne Muffinki reniferki 171

wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Ponadto: duże precelki oczy - białe groszki mleczne , źrenice wykonane są z roztopionej czekolady  na noski groszki malinki Udekorować babeczki

Kubki smaku
Sałatka Jarzynowa ze Śledziami 253

wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki jarzynowej będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 1 puszka 400 g kukurydzy około 500 g ziemniaków 1 puszka 400 g groszku zielonego 150 g ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g marchwi 2 łyżki usiekanej natki pietruszki około 6 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania(...)kroję w drobną kostkę. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję w nie za dużą kostkę. Do miski przekładam wszystkie pokrojone składniki, dodaję odsączoną kukurydzę oraz groszek. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez, natkę pietruszki i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem. Sałatka

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 147

proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g) 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz(...)którymi przyozdobimy wierzch tarty (ja akurat wycięłam gwiazdki i serduszka, ale jest pełna dowolność w tym temacie). Farsz: Sos pomidorowy wlewamy do miski, dodajemy starty ser, odsączoną kukurydzę z groszkiem i przyprawy, mieszamy.  Na podpieczony spód kładziemy 2 plastry żółtego sera, wykładamy połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego sera, resztę farszu, a na wierzch rozdrabniamy i lekko wciskamy kawałki

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z bulgurem i bakłażanem 129

też zdrowa. Może być pomysłem na lekki obiad albo kolację. Porcja witamin i kaszy, dwa w jednym. 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 papryka czerwona 2 cebule czerwone 2/3 szklanki groszku mrożonego 5 pomidorków koktajlowych 1 bakłażan 1/2 opakowania rukoli sól, pieprz natka pietruszki olej Kaszę gotuję według opakowania. Bakłażana kroję w plastry solę z dwóch stron i odstawiam(...)talerz. Cebule obieram i kroję w piórka, paprykę kroję  w paski, pomidorki na pól. Na patelni przesmażam cebulę z papryką, pod koniec dodaję pomidorki. Wyjmuję na talerz. Groszek wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody i na wolnym ogniu duszę go aż będzie miękki około dwie minuty. Kaszę mieszam z wszystkimi warzywami, doprawiam solą, pieprzem, dodaję natkę pietruszki

wesoła kuchnia
Zupa imbirowa 134

Rozgrzewający rosół z lekko orientalnym akcentem. Składniki 2 udka z kurczaka 20 g suszonych grzybów mun 1 mała puszka groszku 1,5 l bulionu drobiowego 4 dymki szczypiorek 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko(...)studzimy i rwiemy mięso na mniejsze kawałki. Grzyby moczymy we wrzątku, kroimy na paski. Do rondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka. Gotujemy 5 min. Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM 113

płaska łyżka czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa: marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. brokuł kilka różyczek strączki groszku 1 garść pieczarki 3 szt. olej do smażenia 3-4 łyżki  Beszamel: masło 40 gram mąka 2 łyżki mleko 350 ml. czosnek 2 ząbki sól, pieprz do smaku ser żółty(...)dłoniami uformować średniej wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto.  3. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami umieścic brokuł.   4. Beszamel: Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę. Poczekać, aż się przyrumieni, ale nie za mocno. Wtedy stopniowo

Kuchnia Paulettes
Wołowina na szybko 173

Składniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę(...)odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze jest odstawić potrawę przed podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam

Kulinarne przemyslenia
Sałatka jarzynowa 110

często ją robicie? Ja 3-4 razy w roku. Składniki: • 5 marchewek • 5 ziemniaków • 2 pietruszki • 1 mały seler • 5 jajek • 2 jabłka • 6 ogórków konserwowych • 1 puszka groszku zielonego • 1 puszka kukurydzy • 5 łyżeczek musztardy • 3 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotować marchew i pietruszkę w jednym garnku, a ziemniaki(...)seler w drugim. • Jajka ugotować na twardo. • Ugotowane warzywa pokroić w kostkę. • Jabłka obrać , pokroić w kostkę, tak samo jajka i ogórki. • Dodać odcedzony groszek i kukurydzę. • Przyprawić do smaku. • Wymieszać z majonezem i musztardą. Najlepiej smakuje po schłodzeniu

To co kocham