jako poczęstunek dla gości. Do przygotowania sałatki użyłam pieczarki marynowane firmy Dagoma . Składniki podane na ilość sałatki widocznej na zdjęciu: * 2 jajka ugotowane na twardo * 2 łyżki groszku konserwowego * 2 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach * słoiczek pieczarek marynowanych (u mnie 170 g) * 3-4 gałązki szczypiorku * łyżeczka majonezu * sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odsączyć z nadmiaru wody. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól, pieprz i ponownie wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę
Zrób to smaczniezamrażalniku. Składniki na 40-50 sztuk, w zależności do tego, jak duże klopsy będziesz kulać: puszka ciecierzycy czyli około 250 g ugotowanej ciecierzycy 200 g kukurydzy 200 g groszku 100 g jarmużu 1-2 cebule 200 g marchewki 100 g bułki tartej *oryginalne klopsiki zawierają też czerwoną paprykę, jedna sztuka na taką ilość wystarczy łyżeczka soli po pół łyżeczki kuminu(...)cebuli dodaj marchewkę i jarmuż i smaż tak długo, aż starą połowę swojej objętości (5-8 minut). W dużej misce zblenduj ugotowaną ciecierzycę ze 100 ml wody. Dodaj groszek, kukurydzę i podsmażone warzywa z patelni. wymieszaj i dopraw. Na samym końcu dodaj bułkę tartą i dokładnie połącz składniki (dłonie najlepiej się do tego nadadzą. Z powstałej masy uformuj klopsiki
greenscarfdoszedł do tego lub innego smaku dania – oczywiście były to metody prób i błędów. Na naszych talerzach pojawiły się fantastyczne dania takie jak : prosty pstrąg ojcowski z zielonym groszkiem i płatkami maku i szczerze nie wiem jak Oni to robią, ale w Twoim Kucharzu ryby zawsze smakują mi najbardziej. Dobra zacznijmy od początku, bo na sam początek(...)danie miało za zadanie oczyścić nasze kubki smakowe i były to truskawki z kwiatem czarnego bzu .. pyszne. I wjechało na nasze stoły mięso – na początek gołąb, młody groszek i agrest. Fajne połączenie. Następnym danie były policzki wołowe, letnie warzywa, czereśnie. I danie które kończyło tą część kolacji czyli młode pędy sosny, kruszonka, czerwona porzeczka czyli genialne
Kuchnia na wzgórzuniedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko(...)niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej
Pora na poraKolejny sposób na smaczną,szybką KOLACJĘ.Danie lekkie i zdrowe.Polecam. Danie ma 120 kcal. 2-3 małe ziemniaki 1 parówka lub inną wędlina 1 ogórek konserwowy 2-3 łyżki groszku konserwowego natka pietruszki i lubczyku sól pieprz olej ****************************** Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać,pokroic w kostkę.Parówkę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.Ogórek konserwowy pokroić w kostkę(...)Groszek odcedzić.Nać i lubczyk posiekać.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą,przyprawic i pola olejem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDODATKOWO : 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 jajka ugotowane na twardo groszek z puszki żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu natka pietruszki ocet do podania Z podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości. Z mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy(...)się rozpuści. Do wywaru wsypujemy całe mięso. Marchewkę i jajka kroimy w plastry. Na dno foremek ( małe szklanki lub kubeczki plastikowe )układamy po plasterku marchewki, jajka i porcji groszku. Wlewamy po małej chochelce galarety, można również posypać natką pietruszki. Zimne galaretki odkładamy do lodówki na kilka godzin aż zastygnią. Tymbaliki wyjmujemy z foremek, podajemy udekorowane sałatą, natką i cytryną
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 kg marchewki 1 litr bulionu 1 łyżka masła 1 opakowanie 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł ) 1/2 puszki groszku 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1 ząbek czosnku. przeciśnięty przez praskę sok z 1 cytryny 2 łyżki gęstej śmietany pęczek natki pietruszki dodatkowo 4 jajka ugotowane(...)miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę. Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce masła do momentu aż płyny odparują. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Formę keksową ( 25/13) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pasztet warzywny. W środek
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 1 opakowanie 450 g mrożonki, marchewki z groszkiem 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa szczypta majeranku 2 łyżki mąki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy z masłem, mlekiem i przyprawami. W garnku na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki, groszek z marchewką kostkę rosołową i przyprawy. Prużymy na małym ogniu często mieszając aż płyny znacznie odparują. Mąkę mieszamy w odrobinie wody, wlewamy do mięsa i energicznie mieszamy aż sos zrobi się
Kulinarne Fantazje Marioliplastrów Szynki Chłopa Hańderek 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu pół pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny do dekoracji sałata, papryka, kwiaty ziół. Groszek osączamy z zalewy, wkładamy do kubka blentera, razem z innymi produktami i porządnie miksujemy. Przekładamy do dekoratora cukierniczego z większym otworem. Na plastrach szynki lekko smarujemy masę
Gotowanie jest łatwepożywna i bardzo smaczna sałatka SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, op. mieszanki kukurydza z groszkiem , 3 ogórki konserwowe, 3 jajka ugotowane na twardo, ½ puszki fasoli czerwonej, 100 g sera półtłustego sałatkowo-kanapkowego, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, olej, 2-3 łyżki majonezu, świeży szczypiorek do dekoracji WYKONANIE Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na złoto, studzimy(...)jajka kroimy w dużą kostkę, a ogórki w drobną. W misce mieszamy osączone z zalewy kukurydzę, groszek i fasolę czerwoną, dodajemy kurczaka, ogórki i ser, mieszamy z majonezem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż składniki się przegryzą
słodki bratekkroimy jak wyżej 3 marchewki - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kawałek selera - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kalarepa - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki por - kroimy w talarki 1 puszka groszku 3-4 ząbki czosnku kolendra, pieprz ziołowy, papryka ostra papryka słodka, kminek mielony, curry, vegeta (domowej roboty), sól trochę soku z cytryny natka pietruszki do posypania Do woka wlewamy(...)kapkę oleju, wrzucamy cebule, seler, czosnek, marchewki, kalarepę, cukinię. Doprawiamy. Na koniec wrzucamy groszek i por. Doprawiamy do smaku. Na początku smażymy całość na ostrym ogniu, a następnie dusimy kilka minut pod przykryciem na słabym ogniu. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego
Kuchnia smakówProsta i szybka do zrobienia sałatka zupki chińskie ogórki zielone papryka kukurydza konserwowa groszek konserwowy polędwica drobiowa majonez Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Ogórki,paprykę i polędwicę pokroić w kostkę.Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Dodać przyprawy z zupek chińskich,majonez i wymieszać.Odstawić do lodówki na min. 2 godziny,aby makaron zmiękł
Moje domowe kucharzenieSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, kalafior 1 mniejszy, kalarepka młoda 1 duża, warzywa mrożone 1 opakowanie/wiosenna zupa, ziemniaki 4 duże/młode, groszek konserwowy 1 puszka, kostka rosolowa 2 sztuki/drobiowe, masło 3 łyżki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki(...)rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do garnka wsypać pokrojony drobniej kalafior, pokrojoną kalarepkę z ziemniakami, opakowanie zupy wiosennej, wlać wodę i gotować z 20 minut dodać kostkę rosołową, masło, przyprawy, groszek z puszki razem z zalewą, gotować z 10 minut dodać drobno posiekany koperek, natkę pietruszki i liście selera, krótko zagotować zupa jest pysznie smaczna, w sumie mało kaloryczna..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięobiadu albo na różnego rodzaju imprezy. Jedna jej wada... bardzo szybko znika ze stołu ;) Składniki: * 300 g pomidorków koktajlowych * 1 świeży ogórek * 8 ugotowanych na twardo jajek * 1 puszka groszku konserwowego * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 paczka mix sałat u mnie była z marchewka i czerwoną kapustą (500g) * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować(...)twardo, ostudzone oskubać ze skorupek, pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na 4 części, ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku z nadmiaru wody, dodać do warzyw. Na końcu dodać mix sałat, wszystko wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz, jeszcze raz dokładnie wymieszać. I gotowe
Zrób to smacznie