startego 1 czerwona papryka , pokrojona w kostkę 1 żółta papryka , pokrojona w kostkę 1 średnia cukini a, pokrojona w kostkę 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki zielonego groszku 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 2-3 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego(...)ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry i kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym przykryciem
karmelowytarg! Chcę kupować pyszne owoce i warzywa! Brakuje mi kolorów, smaków! Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!! Wiosno! Przybywaj :) Składniki na farsz: 450 g mrożonego bobu, 280 g mrożonego zielonego groszku, 250 g ricotty, 90 g śmietanki kremówki, 40 g tartego parmezanu, 6 suszonych pomidorów - drobno pokrojonych, garść bazylii, skórka otarta z cytryny, papryczka chilli - drobno pokrojona, sól, pieprz Bób(...)groszek należy ugotować, następnie bób dodatkowo obrać ze skórki. Z grubsza ugniotłam warzywa widelcem, dodając ricottę oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi Każdy pewnie ma swój przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu
Plate of Joypycha! Składniki: pojedyncza pierś kurczaka, masło klarowane, 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii, 1/4 cytryny kilka zielonych szparagów, garść świeżych liści szpinaku, garść ugotowanego zielonego groszku, 1/4 cytryny, oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy mięso(...)szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni. Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą
Plate of Joywlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki. Składniki: pęczek zielonych szparagów, pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki ricotty, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 18%, oregano, sól, pieprz ew . łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan, mozzarella, chilli Piekarnik nagrzewamy(...)pieprz i oregano - całość należy dobrze wymieszać. Na spodzie tarty rozsmarowujemy trochę sosu śmietanowo-jajecznego, wykładamy część szpinaku i rozkładamy ricottę. Następnie układamy resztę szpinaku i część cukinii oraz groszku, wykładamy resztę sosu śmietanowego i układamy resztę warzyw. Główki szparagów możemy posmarować delikatnie miękkim masłem. Do tarty możemy dodać inne dodatki - według naszych gustów i zapasów lodówkowych! Tartę wkładamy
Plate of Joyinternetowym firmy Neoflam - tam też możecie poczytać więcej o jego właściwościach. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 2/3 większej cukinii, 300 g pieczarek, 3 marchewki, 110 g zielonego groszku, cebula, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, 100 ml białego wina, 500 ml bulionu warzywnego, 170 ml śmietanki 30 % Umyte i oczyszczone piersi kurczaka(...)mące. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju, zrumienione wykładamy do miseczki, następnie przesmażając drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem. Warzywa kroimy w pół talarki, dodajemy do cebuli, następnie dodajemy groszek i całość podsmażamy kilka minut. Kiedy warzywa już są gotowe dodajemy wcześniej przesmażone mięso, dolewamy wino, a po chwili bulion. Całość dusimy ok. 20 minut, na końcu dodając śmietankę, tymianek
Plate of Joyteż służyć jako porcja obiadowa - u nas tak właśnie było! Świeżo, smacznie i zielono! Pysznie! Składniki: (2-4 porcje) świeży łosoś - 200 g, 200 g fasolki szparagowej, zielony groszek - dwie garści, zielone szparagi - pęczek, jajka przepiórcze - 6 sztuk, szczypiorek, bazylia, melisa, wczesne ziemniaki - 5 - 6 mniejszych sztuk, roszponka, pesto bazyliowe + oliwa z oliwek, sól, pieprz, ostra papryka, suszone płatki(...)chilli Łososia umyć i oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli i usmażyć. Fasolkę, zielony groszek i szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować, odcedzić i odparować, następnie przesmażyć na oliwie na złoto brązowy kolor. Jajka ugotować - 2,5 minuty we wrzątku, następnie włożyć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Obrać i przekroić na połówki. Łososia podzielić
Plate of Joypieprz, 2-3 łyżki jasnego sezamu, 2-3 łyżki czarnego sezamu dodatkowo : makaron soba, świeża papryczka chili, świeża kolendra, szczypiorek, kilka małych kapust pok choy, ok. 100-150 g groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać(...)piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba
Plate of JoyDonny Hay. Są pyszne, koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 2 osób) 2 kawałki łososia, suszone płatki chili, kuleczki z quinoa: 165 g ugotowanej kaszy quinoa, 60 g mrożonego groszku, garść jarmużu (2-3 liście), 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki tahiny, skórka starta z cytryny, sól, pieprz oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka(...)miseczce robimy sos - mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Połowę ugotowanej kaszy quinoa umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy lekko rozmrożony groszek, kawałki jarmużu, posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżony ząbek czosnku i całość miksujemy. Następnie przekładamy do miski, dodajemy resztę kaszy quinoa, startą skórkę z cytryny, tahinę i doprawiamy solą oraz pieprzem
Plate of Joykurczaka * 1 słoik marchewki marynowanej (lub 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę) * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej * 1 mały słoik papryki konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 szklanki majonezu * 4-5 łyżek ostrego ketchupu * sól, pieprz, pieprz cayenne Sposób przygotowania Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawę, dodać 2 łyżki oleju, wymieszać(...)godziny do lodówki. Filet z kurczaka usmażyć, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawić do wystudzenia. Do miski dodać odsączoną z zalewy marchewkę, kukurydzę i groszek, paprykę pokroić w kostkę, dodać do pozostałych warzyw, na koniec wystudzonego fileta z kurczaka. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać do miski z sałatką i całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem
Mix smakuefekcie sprzątania lodówki. Nadaje się również jako lekka sałatka czy przystawka np. do kanapek z wędliną. Składniki (2 duże porcje) : pół niewielkiej kapusty pekińskiej 250 g pieczarek puszka groszku pomidor czerwona cebula sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy je, ostudzamy i kroimy(...)plasterki. Następnie mieszamy z kapustą, pokrojonym kostkę pomidorem, drobno pokrojoną cebulą i groszkiem. Do całości dodajemy jogurt, przyprawiamy i mieszamy
e-PrzepisyKulinarnedodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona(...)szklanka płatków owsianych górskich 1 jajko 75 g masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) NADZIENIE: 1 opakowanie warzyw mrożonych: groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia
Słodko-Słony Świat IlonyFacebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy ile przyjmie(...)jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie: Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem
Za drzwiami kuchniwięcej czasu przed przybyciem gości Składniki: (na ok 20 galaretek) 1 kurczak (ok 1.5 kg) 2 marchewki natka pietruszki pieprz czarny ziarnisty sól, maggi 10 łyżeczek żelatyny ewentualnie konserwowy groszek lub kukurydza 20 plastikowych kubeczków (lub szklanek, tudzież innych pojemniczków) ocet do podania Przygotowanie: Kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane marchewki w całości, natkę pietruszki , dwie łyżeczki soli i kilkanaście(...)rosole jest już ugotowana, wyciągamy ją i kroimy na plasterki. W każdym kubeczku na dnie układamy marchewkę i świeże listki natki pietruszki. Można wrzucić także kilka ziaren konserwowego groszku i/lub kukurydzy – będzie bardziej kolorowo Kiedy kurczak jest już ugotowany tak, że mięso bardzo dobrze odchodzi od kości – wyławiamy go i (oczywiście kiedy trochę wystygnie) obieramy z mięsa, które
Za drzwiami kuchniłączyłam ze sobą w sałatce indyka i tuńczyka, ale pomyślałam sobie, dlaczego by nie? Sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 5 jajek puszka kukurydzy puszka groszku pęczek szczypiorku 5 ogórków konserwowych 200 g szynki z indyka papryka czerwona 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę, groszek
e-PrzepisyKulinarneczas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła + trochę do smarowania formy 50 ml słodkiej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa olej(...)mięsa, doprawić papryką, podlać szklanką bulionu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać razem z groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać je 3 minuty przed końcem). Wszystko razem wymieszać i doprawić. Podczas, gdy mięso się dusi, ugotować ziemniaki w lekko osolonej
Pełny talerz