być coś zupełnie innego ale najważniejsze, że efekt końcowy zadowolił nasze podniebienia i tylko to się liczy:) Do tego risotta oprócz grillowanych szparagów dodałam też wędzonego boczku i zielonego groszku a także mięty i skórki cytrynowej, które nadały potrawie świeżości.. Zapraszam na risotto ze szparagami Risotto ze szparagami – składniki: szklanka ryżu arborio pęczek szparagów 1 cebula(...)boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (rozmrożonego) skórka otarta z jednej cytryny kilka listków mięty 1-2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka serka kremowego 1 litr gorącego bulionu oliwa, pieprz mielony 1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki i kilka minut grillować na patelni grillowej aż zwiotczeją. Po wystudzeniu pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cytrynę umyć i sparzyć i skórkę zetrzeć na tarce
UgotujmyTo.pljuż czas na cięższe potrawy, takie jak ten makaron z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowym. Można z takim sosem pokombinować… możliwości jest wiele. Ja dodałam akurat rozmrożony groszek i posiekane zioła, bo miałam pod ręką… ale przecież można dodać coś innego. Makaron z takim sosem wyjątkowo smakował wszystkim członkom Rodzinki więc na pewno jeszcze(...)boczkiem i cukinią Składniki (porcja na 4-6 osób): 400-500g makaronu rurki 300g wędzonego boczku 500g cukinii 300ml śmietany 36% 3 ząbki czosnku 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku skórka z 1 cytryny parmezan do posypania sól, pieprz, zioła prowansalskie garść posiekanej pietruszki/koperku -opcjonalnie 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente. 2. W trakcie jak makaron
UgotujmyTo.plCudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie nadaje się tu również opieczona na pataleni lub w tosterze bagietka bądź malutkie czosnkowe grzaneczki. Spróbujcie koniecznie, bardzo polecam(...)średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 serki topione o smaku śmietankowym (2 x 100 g) 5 łyżek oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO: groszki ptysiowe lub grzanki pokrojone w kosteczkę WYKONANIE: BULION WARZYWNY: Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej wodę, wrzuć por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki
Słodko-Słony Świat Ilonysmakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy i/lub groszku dla tych co lubią, 1-2 łyżki keczupu opcjonalnie. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej się upiecze. Przyprawami z olejem nacieramy(...)doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy. Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc o ślimaczkach naleśnikowych ;) Naleśniki z takim nadzieniem można podać na dwa sposoby: * Na naleśnik nakładamy
Codzienna kuchnia niecodziennapozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie. Składniki: 3 udka kurze 4 marchwie puszka groszku 1 pietruszka selera kawałek 1 cebula sól morska z pieprzem młynek Kamis 3 litry wody 3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Składniki: Udka myjemy(...)pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w krążki, układamy na dnie małej salaterki lub szklaneczki, na to wysypujemy warstwę zielonego groszku. Mięso obieramy, wykładamy na groszek, zalewamy rosołem. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem pojemnik oblewamy gorącą wodą, odwracamy do góry dnem na talerz, podajemy. AGAR ZE SKLEPU SKWORCU.PL Agar jest wykorzystywany
Z Majeczką w kuchnistartego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan szczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu / pinch of papper 300 g groszek i marchewka ugotowane na parze (świeże lub mrożone) / 300 g peas and carrots cooked by steaming (fresh or frozen) masło / butter Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, pieczenie(...)ilość porcji: 4 - 6 Groszek i marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa
Projekty ze smakiemcarbonara... Polecam wszystkim miłośnikom makaronów :) Składniki: ok 3 litrów wody 2 ząbki czosnku, posiekane 1 1/2 szklanki zielonych szparagów pokrojonych na 3cm kawałki 1 szklanka mrożonego lub świeżego groszku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 drobno posiekana cebula 1 łyżka mąki 1/4 szklanki chudego rosołu z kurczaka 1/2 szklanki chudego mleka 100g serka topionego śmietankowego 1/2 łyżeczki(...)soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu świeżo posiekany estragon Wykonanie: Zagotować wodę lekko osoloną. Na wrzątek wrzucić pokrojone na kawałki szparagi oraz groszek. Gotować ok. 10 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucić makaron, gotować ok 10minut, odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zezłocenia cebulki.W miseczce roztrzepujemy łyżkę mąki
Walijskie Pichceniełyżeczek (płaskich) żelatyny kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 jajka mała puszeczka drobnego groszku natka pietruszki czerwona papryka konserwowa 3l wody Wykonanie: W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem(...)przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie marchew i pietruszkę. Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo jajka kroimy na plasterki, paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np. jajko,groszek - zalewamy odrobiną bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa
Walijskie Pichceniepowodzeniem możemy podać ją jako danie obiadowe. Warstwa mięsna : 0,7 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia 200g groszku konserwowego 1 ząbek czosnku odrobina wody lub bulionu olej do smażenia Wykonanie : Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy(...)Wykonanie : Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy masę mięsną. Na mięso wykładamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstwę groszku wykładamy nasze ziemniaczane purée. Wygładzamy powierzchnię i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki". Na wierzch układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniekompozycję.Łatwy i pyszny przepis...imponujący wynik. Jednym słowem, udowadniam dzisiaj, że warzywa mogą być równie satysfakcjonujące jak mięso. Składniki; 50 dkg marchewki, 50 dkg selera, 50 dkg zielonego groszku, 4 jajka, 2 białka, 6 łyżek śmietany 18 %, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, pieprz biały, ostra papryka, sezam, Wykonanie; Gotujemy osobno seler, marchewkę i groszek. Studzimy. Marchewkę miksujemy(...)jajkami, doprawiamy solą pieprzem czarnym i ostrą papryką. Seler miksujemy z ubitymi na sztywno białkami, doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Groszek miksujemy z 2 jajkami, śmietaną, doprawiamy pieprzem białym, solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni
Anioły w kuchniSkładniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos beszamelowy: ¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić(...)posolić, dodać łyżkę cukru i gotować 5 – 7 minut. Kalafior odcedzić na sicie. Pieczarki pokroić, jak kto lubi w talarki albo cząstki i obsmażyć najlepiej na sklarowanym maśle. Zielony groszek blanszować 2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie. Dlaczego mrożony ?, ponieważ na pewno ma lepszy smak niż ten z puszki, a poza
Kulinarny karnet ChristopheraEaster jelly with chicken. Składniki. 4 szt. udziec z kurczaka 2 liść laurowy 5 szt. ziele angielskie 2 marchewki 20 dag groszek zielony 2 kostki bulion warzywny pieprz biały mielony 8 łyżeczek żelatyny 1 białko do sklarowania jajka przepiórcze Wykonanie. Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć i przestudzić. Pokroić na małe(...)kawałki. Bulion po ugotowanym kurczaku przecedzić, sklarować białkiem i pozostawić około 1 litr, dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Zielony groszek blanszować 3 minuty, zahartować zimną wodą i dodać do pokrojonego kurczaka. Całość wymieszać. Marchewkę obrać i strugaczką do warzyw ścinać długie wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Przygotować folię wielkości foremki. W moim przypadku
Kulinarny karnet Christopheraporcje: kostka rosołowa, 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone. Przygotowanie: Sos: cebulę(...)Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente. Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy
Moniki SmakołykiGalaretka z warzywami i kurczakiem to świetna przekąska lub kolacja w upalny dzień. Skusi nawet tych, którzy nie przepadają za marchewką i groszkiem w innej postaci. Do galaretek dodałam plasterki korniszonów z chilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania. Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 400 g marchew 3 szt groszek zielony(...)twardo jajeczka przepiórcze, oczywiście pod warunkiem, że nie masz na nie uczulenia. Przygotowanie: Kurczaka zalać wrzątkiem, pogotować około 10 minut, wylać wodę. Mięso zalać 2,5 litra wrzątku, dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne dodatki rosołowe - pora, selera i podpieczoną cebulę
głodny alergikGolonka ma swoich wielbicieli, ja dzisiaj proponuję w galarecie. Smakowita przekąska...miammm :) Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 1 duża golonka 2-3 marchewki puszka groszku 2-3 jaja 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 cytryny natka pietruszki 1 białko sól Nóżki i golonkę gotować ok. 2 i 1/2 godziny razem(...)przyprawami, marchewką i cebulą. Marchewkę wyjąć wcześniej jak zrobi się miękka, ostudzić i pokroić. Jaja gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół
Apetyczna babeczka