Kolejny przepis na carbonara, tym razem urozmaicony zielonym groszkiem. Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 10 dag wędzonego boczku ½ litra śmietanki kremówki 5 dag sera żółtego (parmezan) 2 żółtka 1 łyżka masła ½ puszki groszku konserwowego sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie- odstawić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Żółtka rozbić w śmietance, dodać starty(...)doprawić do smaku. Następnie wymieszać z makaronem, lekko podsmażyć i posypać groszkiem oraz usmażonym chrupiącym boczkiem
Tradycyjna Kuchnialubię takich zdjęć ! :| Składniki (forma o średnicy około 24): 2 jajka 100g chudego twarogu 0,5 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki pieprzu 1,5 szklanki mrożonego groszku Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy rozgnieciony (wcześniej widelcem) ser groszek zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 2 minuty, potem odcedzamy do jajek dodajemy groszek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmarchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy(...)krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja
Weekendy w domu i ogrodzielepszego na ciepłe dni, jak chłodnik prosto z lodówki. :-) Dzisiejsza propozycja ma smak groszku, z wyraźną nutą mięty. Połączenie popularne, ale nie nudne. Nie należy żałować mięty, musi być wyczuwalna już przy pierwszej łyżce. Groszek nie należy do najlżej strawnych produktów, ale chłodnik wydaje się być naprawdę lekki i orzeźwiający. Na pewno powtórzę go podczas letnich upałów. :-) 1 puszka groszku
Szefowa kuchniTeoretycznie przygotowanie duszonej marchewki, stosowanej jako dodatek do wielu dań, z groszkiem lub bez, nie wydaje się być skomplikowane. I tak naprawdę nie jest, pod warunkiem zastosowania odpowiednich technik, o których jednak nie wszyscy wiedzą i pamiętają. Nie jest bowiem sztuką poszatkować marchewkę i ją udusić lub ugotować, ale zrobić to tak, aby po pierwsze była słodka, aromatyczna i jędrna(...)miękkości – zwykle od 60 do 90 minut w zależności od upodobań. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody. Co jakiś czas mieszamy. Uwagi Jeżeli chcemy przygotować marchewkę z groszkiem, wówczas na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy do niej porcję dokładnie odsączonego z zalewy dobrej jakości groszku konserwowego i dokładnie mieszamy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-104 {margin: auto;} #gallery
Kulinarna Pokusalekko i podana do miseczki ryżu zadowoli każdego dbającego o zdrowe odżywianie. Curry Mattar Paneer składa się głównie z białego twardego wiejskiego sera Paneer podobnego do sera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości odżywczych z dodatkiem ziemniaków lub kukurydzy.Miseczka ryżu zależnie od regionu Indii bywa zastępowana plackiem chlebowym np. Naan lub Roti(...)cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry w proszku 1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili 1 łyżka garam masala 250 ml serwatki 200 g ugotowanego zielonego groszku 3 łyżki posiekanej natki kolendry 420 g pokrojonych w drobną kostkę pomidorów (bez pestek i skórki) 1 łyżeczka cukru (lub mniej) Wykonanie: W rondlu z podwójnym dnem (lub żeliwnym) rozgrzać
Sztuka gotowania w/g Samirypodbiła moje podniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok. 2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki(...)pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku 1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem
Szefowa kuchniziarnach, który się mało klei. Moim wyborem jest tutaj himalajski ryż basmati - o ciekawej nucie smakowej i wyjątkowo białej barwie - co pozwala rozkwitnąć w daniu wszystkim dodatkom. Na przykład groszkowi cukrowemu, który w sklepach jest dostępny cały rok, a nie ma metalicznego posmaku groszku z puszki. Wręcz przeciwnie - smakuje świeżym, lekko niedojrzałym groszkiem, który świeżo zerwany zjadało się cały, razem
Milion SmakówDziś postawiłam na kuchnię włoską, moją ulubioną zresztą. Makaron! zresztą nie byle jaki - rurki cannelloni faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i groszkiem... Nie wiem czy wiecie, ale potrawa ta została poznana za sprawą Nicola Federico. Kucharz pracujący w restauracji La Favorita w Sorrento wymyślił ją w 1907 roku, właśnie dzięki niej stał się popularny na całe Włochy. W samej restauracji(...)zjadano jej 120 kg! Wcale się nie dziwię, dla osób, które lubią aromatyczną włoską kuchnię danie jest rarytasem. Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0,5 kg mięsa mielonego puszka groszku 30 dag pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia
Kuchenne aromatyZupa meksykańska nieco inna niż ta klasyczna, ponieważ pozbawiona kukurydzy. W zamian wprowadziłam groszek. Zamiana spowodowana została faktem, iż moi domownicy, kukurydzy nie tkną absolutnie, zresztą musiałabym się nasłuchać długich wywodów czym to można było zastąpić ową kukurydzę. Wolałam uniknąć wybierania na bok ziaren kukurydzy, jak to zazwyczaj ma miejsce w gyrosie kiedy ja jem ze smakiem wszystkie warstwy(...)cała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier
Kuchenne aromatyAleż Nas nabrała ochota z moim M. na tortille, po drodze pojawił się jeden podstawowy problem - pusta lodówka! Daliśmy radę i z pustą lodówką groszek i fasola z puszki, mielone odnalezione w zakamarkach zamrażalnika... co wyszło? TORTILLA może nie taka z prawdziwego zdarzenia, zapewne lepsza byłaby z kurczakiem, jednak nie można mieć wszystkiego. Składniki 4 gotowe placki(...)tortilli 30 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku kilka liści sałaty sól, pieprz olej do smażenia Sos ketchupowo - majonezowy 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sposób 1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwile podsmażamy, dodajemy mięso mielone, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz
Kuchenne aromatyZapraszam Was dzisiaj na kurczaka. Kurczaka, który pachnie i smakuje polskim latem. Z marchewką, bobem, zielonym groszkiem i całymi pęczkami koperku i pietruszki. To wszystko w kremowym, śmietanowym sosie. Pyszne. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 2 duże marchewki, garść zielonego groszku, 2 garści bobu, śmietana kremówka - duże opakowanie, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz
Plate of JoyZdecydowanie zupa mojego dzieciństwa. Gdy przygotowała ją moja mama rozbierałam ją zawsze na czynniki pierwsze-wyławiając groszek, albo marchewkę, albo brukselkę. Zawsze wyglądała i smakowała inaczej, bo mama przygotowywała ją z tych warzyw, które miała akurat pod ręką. Moje dzieci również bardzo ją lubią a że jest zupą ekspresową często gości na naszym stole. Świetna zarówno dla fanów polskiej kuchni(...)tych, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Polecam. Składniki: 1 udo z kurczaka pęczek włoszczyzny ulubione warzywa świeże lub mrożone (np. groszek, marchewka, kalafior, fasolka, brukselka lub inne) 3-4 ziemniaki 200 ml śmietany 18% sól pieprz ziarenka smaku (Winiary) 2,5 litra zimnej wody Sposób przygotowania: Do zimnej wody wkładamy kurczaka, obrane, pokrojone (mogą być w duże
Wielki apetytWielkimi krokami zbliża się sezon na sałatki. Poniżej przedstawiam sałatkę z groszku, roszponki i grilowanego kurczaka. Sałatka jest ładna kolorystycznie i bardzo sycąca. Lubię zestawienie delikatnej roszponki z groszkiem i kukurydza. Mam nadzieję, że Wam się też spodoba. Wykonanie jak tradycyjnie w sałatkach, nic skomplikowanego. Największą sztuką jest dobór składników reszta to pikuś ;p. Smacznego(...)Składniki: roszponka kukurydza - puszka groszek konserwowy - puszka papryka czerwona tarty ser żółty do posypania dwa pomidory grzanki pierś kurczaka Sos czosnkowy: dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek śmietana dwie łyżki pieprz i sól do smaku Wykonanie: Pierś kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą (można dodać sypanej papryki). Wstawiamy mięso do pieca
Lubczyk i Waniliaugotowany wcześniej ryż. Smażony ryż z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 małej papryczki chili 5 pieczarek 1 marchewka 200 g mrożonego groszku 1 duże jajko 1 szklanka ugotowanego ryżu ok 1/2 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Wykonanie: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili(...)cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i w plasterki pieczarki. Chwilę przesmażamy i dodajemy mrożony groszek. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy, aż groszek będzie miękki. Równocześnie na drugiej patelni smażymy pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem piersi kurczaka. Gdy mięso będzie złociste dodajemy je do przesmażonych warzyw, dodajemy
Kulinarne przygody Gatity