się śmietanowcem. Niestety, sielanka dobiegła końca i mój mężczyzna znów wyruszył na podbój Europy, a ja - na podbój kuchni. Efekty? Pyszny dodatek do obiadu w postaci marchewki z groszkiem. A na kolację - zielone curry z grzybami shitake i ostrą papryczką. Dziś zdradzę Wam przepis na nieco odświeżoną wersję marchewki z groszkiem, natomiast na zielone curry zapraszam jutro. Będzie(...)smacznie, zdrowo i rozgrzewająco. Potrzebne nam: - słoik marchewki z młodym groszkiem w zalewie - 5 łyżeczek mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka cukru - szczypta pieprzu - zioła prowansalskie - mięta suszona otarta Przygotowanie: Zawartość słoika umieszczamy w rondelku (razem z wodą) i podgrzewamy. Następnie odlewamy kilka łyżek wody z gotowania do szklanki i mieszamy z mąką. Tak przygotowaną miksturę wlewamy z powrotem do rondla
W poszukiwaniu inspiracjirisotto. Ja podałam je do roladek z indyka z papryką w formie szaszłyków oraz lekką surówką z kapusty i kalarepy. Głównymi składnikami w risotto, oprócz ryżu arborio są: kalarepka, groszek, marchew i cydr zamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 mała(...)minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać cydr i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion, dodać startą obrane i starte grubo marchew i kalarepę oraz groszek. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs
Czerwień i błękitSmakowity gulasz z wołowiną , pieczarkami i zielonym groszkiem to odmiana naszego klasycznego gulaszu , wersja trochę zmodyfikowana przeze mnie ale równie smaczna a może nawet lepsza . składniki na 4 porcje 40 dag wołowiny 1 cebula 15 dag pieczarek 2-3 łyżki oleju 1,2 puszki groszku konserwowego mielona papryka ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)laurowy, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek , całość doprawiamy solą i pieprzem . Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie . Na koniec gotowania dodajemy zielony groszek .Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą i surówką
Smakowite DaniaSałatka śledziowa z groszkiem to bardzo smaczna propozycja na Wielkanoc, której nie może zabraknąć na naszych stołach. Jest błyskawiczna w przygotowaniu dlatego warto ją wykonać, gwarantuję że każdemu zasmakuje. składniki na 3 porcje 3 filety śledziowe 3 jajka 2 cebule 4 łyżki majonezu puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone natka pietruszki do dekoracji przepis Wymoczone śledzie, cebulę, ogórki(...)kiszone i jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę, dodajemy groszek konserwowy oraz majonez, dokładnie mieszamy. Sałatkę dekorujemy natką pietruszki
Smakowite DaniaZupa z zielonych świeżych ogórków jest naprawdę smaczną , delikatną i bardzo szybką w wykonaniu potrawą, którą możemy podać z groszkiem ptysiowym jak również z grzankami. Może być fajną i nieco inną propozycją obiadową na ostatnie dni lata. składniki na 4 porcje 5 -6 ogórków gruntowych litr bulionu drobiowego ( może być z kostki ) 2 serki topione śmietankowe(...)groszku ptysiowego pół pęczka koperku przepis Obrane i umyte ogórki ścieramy na tarce o małych oczkach . Następnie do bulionu, może to być rosół z poprzedniego dnia lub bulion drobiowy z kostki , wrzucamy starte ogórki . Do gotującej się zupy dodajemy serki topione i całość dokładnie mieszamy. Zupę gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się serków tj. około 5 do 10 minut. Koperek
Smakowite DaniaSpaghetti w nieco innej odsłonie z zielonym groszkiem i pieczarkami. Smaczna, szybka i prosta smaczna do zrobienia potrawa bez dodatku mięsa, w sam raz dla jaroszów. Danie idealne na obiad . składniki na 3 porcje 300 g makaronu spaghetti puszka groszku konserwowego 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 200 g śmietany 18% gałązka natki pietruszki sól przepis Umyte(...)dodajemy pieczarki .Całość od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i mieszamy aż powstanie gęsty sos. Sos doprawiamy solą .Na końcu dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek wszystko razem łączymy i chwilkę gotujemy . Natkę pietruszki drobno siekamy. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ugotowany makaron odcedzamy. Porcję makaronu rozkładamy na talerzu
Smakowite DaniaUwielbiana w moim domu smaczna, aksamitna i aromatyczna zupa - krem z cukinii z dodatkiem czosnku, cebuli, serka topionego oraz gałki muszkatołowej i curry. Najlepiej zasmakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, gwarantuję że zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 3 średnie cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu 100 g serka topionego 3- 4 łyżki(...)oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta czarnego pieprzu szczypta soli 60 g groszku ptysiowego przepis Umyte cukinie razem ze skórką kroimy w niezbyt małą kostkę. Cebulę drobno siekamy a obrane ząbki czosnku kroimy w plastry. W dużym garnku na małym ogniu podgrzewamy oliwę z oliwek i rumienimy na niej, na złoty kolor cebulę
Smakowite Daniajakiejś odmiany, to ta propozycja jest dla Was. Przygotowałam je z nowym produktem firmy Bonduelle "Gotowane na parze". Musiałam wykazać się olbrzymią silną wolą, by nie zjeść całego zielonego groszku łyżeczką wprost z puszki... ... ach cóż to była za kolacja ... Składniki: (na 5 sztuk) 3/4 szklanki zielonego groszku Bonduelle "Gotowane na parze" 3/4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta bazylii (około(...)szczypiorku 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1/2 łyżce oliwy z oliwek. Przekładamy do miski. Dorzucamy 3/4 szklanki zielonego groszku "Gotowane na parze" Bonduelle, posiekany szczypiorek i przyprawy (sól, pieprz, bazylia oraz granulowany czosnek). Wszystko razem ugniatamy (ja robię to ręcznie, ale można użyć np. widelca, blendera). Próbujemy, jeśli zajdzie
Słodkie okruszkidzięki temu przygotowanie zdrowego obiadu czy kolacji zajmuje mi nie więcej niż 15 min. Dziś proponuję zdrowy lunch box do pracy: duszoną cieciorkę z rukolą, marchewkę i groszek z koperkiem oraz kiełbaski seitanowe - możesz zastąpić sojowymi. Tego rodzaju kiełbaski znajdziemy w prawie każdym większym supermarkecie lub w sklepach internetowych. Uważam, że ich walory smakowe są coraz lepsze(...)Składniki: ½ szkl. cieciorki (moczona wcześniej w wodzie przez kilka godzin) dwie duże garście rukoli 1 łyżeczka nasion kuminu 4 mrożone kostki bulionowe lub 2 łyżki oliwy 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych mini marchewek 2 łyżki soku z cytryny pęczek świeżego koperku (lub jedna łyżka koperku suszonego) sól, pieprz 2 kiełbaski seitanowe (lub sojowe) Cieciorkę opłucz, przełoż do garnka
Roślinna - blog wegańskiZupa misz-masz... czyli trochę inna warzywna zupa. Składniki, można zmieniać według własnych preferencji. Można używać takich zamienników jak: kalarepa - cukinia, boczniaki - pieczarki, groszek - kukurydza itp. Tylko pamiętajmy zamieniając składniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki(...)kurczaka 2 duże kalarepy 2 duże pory ok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek) 3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś nie lubi 4 garście groszku (może być mrożony, w sezonie oczywiście używamy świeżego) duży pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy
IMPRESJA SMAKUulubionych zestawów. Podstawą każdego nadzienia do faszerowania są ugotowane żółtka i łyżka jogurtu naturalnego, żeby nadzienie miało formę kremu, a nie suchej papki dla chomików. 1. Żółtka, awokado, zielony groszek – żółtka łączymy z awokado, groszkiem i jogurtem. Blendujemy na gładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka kulek groszku
ladykitchenDzisiaj chciałabym wam zaprezentować propozycję śniadaniową w postaci zielonej pasty z groszku, jajek, bazylii, pietruszki i koperku. Pełnowartościowe śniadanko dla wszystkich pragnących urozmaiconych posiłków. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, za to w efekcie mamy wiosnę na talerzu :) Składniki : 3 jajka 1szklanka zielonego groszku (świeży, mrożony lub z puszki) 1 łyżka majonezu 1 pęczek bazylii gałązka natki pietruszki gałązka koperku(...)sól pieprz pieczywo do podania Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Groszek gotujemy do miękkości przez ok 10 min. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką pastę, następnie doprawiamy do smaku slą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Pasta doskonała na śniadanie lub kolację. Smacznego
W kuchennej krainieidealne gdy nie mamy czasu na stanie przy garnkach, ale mamy ochotę na coś dobrego i rozgrzewającego. 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 1/2 puszka groszku 1 słoik koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu 0,3 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra odrobina imbiru w proszku olej do smażenia Ciecierzycę(...)groszek odsączyć z zalewy i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dalej smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę i groszek, zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dusić na małym ogniu ok 30-40 minut
Jadło i czytadłonowalijki jeszcze trochę musimy poczekać, a ta sałatkowa zieleń jest na ten czas powszechnie dostępna. 1 mały brokuł 3 łodygi selera naciowego 1 długi zielony ogórek 1 puszka groszku 1 por sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu pieprz Brokuł podzielić na malutkie różyczki i obgotować w osolonej wodzie ok. 2 minut (nie rozgotować). Łodygi selera pokroić(...)małe kawałki, ogórka w kostkę. Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie, odcedzić. Pora pokroić w paski. Z podanych składników przygotować sos. Na dnie naczynia ułożyć połowę brokułu, następnie połowę selera, ogórka, groszku i pora, polać sosem. Następnie druga warstwa z tych samych składników, jednak brokuł i por niech będzie na wierzchu (dla celów estetyczno-dekoracyjnych sałatki
Jadło i czytadłoulubioną, choć czasochłonną potrawą. 2 pietruszki 1 mały seler 4 marchewki 2 ziemniaki 5 ogórków kiszonych 1 por 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany 5 łyżeczek - majonezu natka pietruszki sól pieprz Warzywa ugotować w osolonej wodzie, ale nie rozgotować. Wystudzić. Groszek odcedzić i przelać(...)zimną wodą na sicie. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie
Jadło i czytadło