solidnej porcji energii. Również w tym tygodniu pogoda ma być zmienna. Tak więc postanowiłem przygotować zupę, na esencjonalnym wołowym bulionie, który da jej solidną, sycącą bazę, oraz na zielonym groszku, nadającym potrawie słonecznej lekkości. składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy 0,5 kg goleni wołowej ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz ponadto do zupy 400 g zielonego groszku ( o tej porze roku mrożonego) 1 marchewka 1 cebula 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka domowego maggi pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion
Miód i pieprzSałatka - prosta, szybka i smaczna z produktów, które często mamy w domu. Wystarczy puszka czerwonej fasoli, groszku, por, jajka i majonez. Składniki: 5 jajek, 3/4 puszki fasoli czerwonej, 3/4 puszki groszku, ok. 6-7 cm kawałek pora, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz, pieczywo Tovago . Przygotowanie: Odsączamy groszek i fasolę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę
Aga w kuchniJajka są bardzo smaczne i pięknie się prezentują,robię je zawsze na Święta Wielkanocne.Swoim wyglądem zachwycają gości. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Za pomocą noża z bardzo cienkim czubkiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka.Dolną część(...)jajka lekko ścinamy żeby jajko dobrze stało. Bardzo delikatnie wyjmujemy żółtka, przekładamy je do miski, dodajemy groszek i majonez.Za pomocą blendera miksujemy je na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy każdą połówkę jajka, przykrywamy wierzchnią częścią jajka. Jajka możemy przekroić na pół i wypełnić farszem
Bajeczna Kuchniafilet z kurczaka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 1,5 łyżki żelatyny 1 ogórek konserwowy 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku Vegeta sól pieprz ocet i cukier do smaku Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania jajek: delikatnie rozbijamy wierzch jajka i zdejmujemy ostrożnie kawałeczki skorupki tworząc otwór o średnicy(...)Następnie go zagotowujemy. Bulion zdejmujemy z ognia. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru do żelatyny i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Cały czas mieszając dolewamy ją powoli do reszty bulionu. Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórek, filet i marchewki (selera i pietruszki nie dodajemy do galaretki) kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych skorupek wkładamy porcje kurczaka, groszku, kukurydzy i marchewki
MyCookBook.plSkładniki ziemniaki, 3 duże sztuki marchewka, 3 średnie sztuki pietruszka korzeń, 2 sztuki seler, 1 średnia sztuka groszek konserwowy, 1 puszka por, 1 mały ogórek konserwowy, 3-4 sztuki jajka, 3 sztuki majonez, 150g śmietana 12%, 150g sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w mundurkach do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Por płukamy. Jajka gotujemy na twardo(...)studzimy. Wszystko kroimy w kostkę, na końcu dodajemy groszek, majonez i śmietanę. Doprawiamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki filet drobiowy, 1 połówka groszek konserwowy, 1/2 puszki marchewka, 1-2 sztuki ogórek konserwowy, 2-3 sztuki żelatyna, 12 łyżeczek jajko, 2 sztuki kostka rosołowa, 2 sztuki vegeta, pieprz Przygotowanie Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Mięso zalewamy wodą, dodajemy rosołek, gotujemy do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Marchewkę, jajka i ogórki kroimy(...)litra, zagotowujemy i doprawiamy pieprzem i vegetą. Dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Do kubków, filiżanek lub innych pojemniczków układamy kolejno po plasterku ogórka i marchewki, łyżkę groszku, 2 łyżki mięsa i plasterek jajka. Całość zalewamy bulionem z żelatyną. Odstawiamy na całą noc do stężenia w chłodne miejsce
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: dowolna ilość zielonego groszku ( miałam około 1,5 kg ) sól cukier woda Sposób wykonania: Groszek wyłuskałam, opłukałam i osączyłam. Zalałam w naczyniu wrząca wodą ( wody dałam tyle żeby przykryła groszek) z dodatkiem soli i cukru. Na każdy litr wody dałam czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżkę cukru. Gotowałam 3 minuty. Gorący przełożyłam do słoików.Pasteryzowałam pierwszego dnia 30 minut
Darcia w kuchniDawno nie robiłam żadnej sałatki, a ostatnio u teściów jedliśmy sałatkę z groszkiem i porem i bardzo nam zasmakowała. Spróbowałam ją otworzyć, zmieniając co nieco i muszę Wam powiedzieć, że sałatka wyszła bardzo dobra :) Składniki: 3/4 puszki groszku, ok. 7 cm kawałek pora, 6 szt patyczków szynkowych Tradycyjne Jadło , 5 jajek, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz(...)łyżki pestek dyni Naturalnie Zdrowe , kilka ziarnek czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony groszek z puszki. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy. Patyczki szynkowe kroimy w plasterki. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i posypujemy nimi sałatkę. Wykańczamy dekorację kuleczkami czerwonego
Aga w kuchnipysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję drożdżowe bułeczki z maślano-migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały... Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut(...)łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 270 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej( u mnie otarta skórka z cytryny bio) 3 lyzki czekoadowego groszku Kruszonka: 50 g miękkiego masła 100 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody lub mleka Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu
Mia Cucina Sofietatalerza, a nie tylko dodatkiem :) Jeżeli nie macie pomysłu na kiełbasę, to może przygotujcie ją w takim prostym i ciekawym i zdrowym wydaniu: z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem, podlaną bulionem, z dodatkami 'podnoszącymi' smak potrawy- czosnkiem, jałowcem, listkiem laurowym oraz zielem angielskim. Danie należy do potraw typu z jednej patelni/jednogarnkowych, w których smaki łączą się(...)jedną, smaczną i ciekawą kombinację :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć o tu- www.sklep.dajar.pl :) * kiełbaska- 3 szt. * pieczarki- 300 g * mrożony groszek zielony- 100 g * kasza gryczana- 50 g * pomidory koktajlowe- 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 400 ml (lub 400 ml wody + 2 łyżki suszonej włoszczyzny) * olej ryżowy- 1 łyżka * ziele angielskie
Kraina Miodem Płynącapyszna sałatka z tuńczykiem ,jajkami,groszkiem....zrobiłam ją z makaronem kolorowym w kształcie dyni,nietoperzy i pająków,bo będę ją podawać na Halloween,ale oczywiście może być to jakikolwiek inny makaron Składniki: makaron(np.kokardki) tuńczyk w oleju 4-5 jajek zielony groszek(lub z puszki) kukurydza, czerwona cebula zielony ogórek 2 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: makaron gotujemy,,przelewamy zimną(...)również kroimy w grubszą kostkę,cebulkę w cieniutkie półplasterki,wrzucamy wszystko do miski,dodajemy odsączoną kukurydzę,i tuńczyka razem z olejem(dlatego wtedy damy mniej majonezu),i odsączony groszek,dodajemy majonez doprawiamy do smaku i gotowe!!!! taki makaron kupiłam w lidlu-na Halloween
Swojskie jedzonkodrugie aby pomyśleć nad kolejnością dodawania składników na patelnię. W mojej wersji potrawy z makaronem typu spaghetti użyłem 3 zielonych składników: brokuły (1/2), cukinia (1/2) i mrożony groszek (filiżanka). A propos groszku - zdecydowanie wolę ten mrożony niż prosto z puszki. Ten pierwszy po delikatnym podsmażeniu na oliwie/oleju jest sprężysty, wręcz chrupki - tak jak smażone brokuły. Pokrojone brokuły wymagają(...)najwięcej czasu podczas smażenia - w moim przypadku było to ok. 15 minut. Groszek i cukinia ok. 7 minut, makaron ok. 8. Logika podpowiada... ... że mniej więcej w połowie smażenia brokułów należy dodać pozostałe zielone składniki na patelnię i wrzucić makaron (90-110 g/osobę) do osolonego wrzątku... Jednak najlepszymi doradcami będziemy my sami, a nie jakiś Franek Majeranek
Right Behind The Kitchenpołączeniu ze zdrowymi warzywami daje dam wiele energii z rana. Idealnie smakuje z chrupkim pieczywem. 250 g twarogu 4 pomidorki koktajlowe 4 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 1 mała cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Do miski przekładamy twarożek. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dokładamy do twarogu. Szczypiorek bardzo drobno(...)siekamy. Groszek odsączamy na sitku, dokładamy do reszty. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy szczypiorkiem i zielonym groszkiem
VioletoweKucharzeniepyszną pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z warzywami. Piersi z kurczaka najpierw zamarynowałam, przesmażyłam przez chwilę na patelni, a później upiekłam razem z pokrojoną cukinią i papryką oraz groszkiem konserwowym. Do warzyw dodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami, ale można też podać(...)Tina" i oczywiście trochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam. PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia sól 1 płaska łyżka suszonego oregano Marynata: 8 łyżek ciemnego pikantnego sosu sojowego 2 łyżki wody 4 łyżki oliwy pieprz czarny 1 łyżeczka
Zakątek rozkoszy kulinarnychkupi K., który tym razem przyniósł filety z okonia morskiego. Ta ryba okazała się bardzo smaczna, soczysta, lekko kwaskowa, upieczona na łożu z kuskusu z dodatkiem groszku i pietruszki - pychotka. Polecam! Zobaczcie jakie pomysły na rybę z cytryną i natką pietruszki mają Malwina , Shinju i Mopsik . Składniki : 250g kuskusu 2 cytryny gałązka rozmarynu 250ml bulionu rybnego 2 garście(...)mrożonego groszku 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 4 filety z białej ryby (u mnie okoń morski) sol, pieprz Przygotowanie : Kuskus wsypać do miski, wcisnąć sok z połowy cytryny i drobno pokrojony rozmaryn. Zalać bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W małej miseczce wymieszać oliwę z sokiem z połowy cytryny i dodać go do kuskusu, razem
Codzienne Gotowanie