przez praskę 250 ml wytrawnego cydru 300 ml bulionu drobiowego ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej) 75 ml śmietany 18% 2 jabłka, pokrojone w ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara(...)wrzenia i gotuj przez 10 minut i odcedź. Po 90 minutach zapiekania zwiększ temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie
karmelowyłyżek 300g ry żu długoziarnistego 400g piersi z kurczaka 300g pieczarek 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka zielonego groszku 2 ząbki czosnku 100g sera żółtego (może być parmezan, ale my zwykle używamy goudy) biały pieprz, curry, słodka i ostra papryka, chili, garam masala olej do smażenia Startą marchew, selera(...)pokrojonego w kostkę podsmażyć z przyprawami (można też wcześniej wymoczyć go 1 godzinę w sosie sojowym). Wrzucić wszystko do dużego garnka, dusić razem ok. 10 minut, pod koniec dorzucić groszek. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia, polać kilkoma łyżkami bulionu, posypać startym serem i zapiec w temperaturze 220 C przez ok. 15-20 minut. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopietruszka kawałek pora kawałek selera cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku(...)mieszamy. Mięso kroimy w drobną kostkę, skórę i tłuste części wyrzucamy albo mielimy w maszynce i również dodajemy do galarety. Marchew kroimy w plasterki. Do miseczek wkładamy plasterki marchewki, groszek i mięso. Zalewamy wywarem, kiedy stanie się zimny, galaretę wkładamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneMinimum składników - maksimum smaku. Polecam nie tylko na szybki obiad :) Składniki na 2 porcje: 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 małe) 5-6 sztuk suszonych pomidorów 1/2 puszki groszku 3 łyżki śmietany 250 g makaronu spaghetti sól, pieprz łyżka oliwy z suszonych pomidorów Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z suszonych pomidorów(...)podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojone w kawałki suszone pomidory. Następnie dorzucić groszek. Wymieszać i chwilę ze sobą smażyć. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić i dorzucić na patelnię. Wymieszać, tak aby makaron był oblepiony sosem. Podawać od razu
My simple kitchenproponuje przygotować z niej taboule z dodatkiem zielonych warzyw. Taboule z quinoa składniki 150 g komosy ryżowej (u mnie kolorowa) 150 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonego groszku 1/2 długiego ogórka zielonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól dresing 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy posiekany mały ząbek czosnku sól(...)osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Zieloną fasolkę kroimy na kawałki około 2 cm. Wrzucamy do gotującej wody. Po 2 minutach dorzucamy do fasoli zielony groszek. Razem gotujemy warzywa przez około 10 minut. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą by przestały się gotować i zachowały ładny, zielony kolor. Odcedzamy. Łączymy z komosą ryżową. Dodajemy pokrojonego z średniej
Przysmaki KarolkiIlość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 nóżki od kurczaka ze skórą 4 skrzydełka 250g ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku Skórka z jednej cytryny Puszka zielonego groszku ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki 1 Esencja do duszonych warzyw Knorr (optymalnie 500ml bulionu) Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki Na dużą(...)wody. Dolewamy na patelnie tak by bulion zakrył ryż, dorzucamy paprykę oraz skórkę startą z jednej cytryny. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż ryż zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy groszek, posiekane zioła i kilka kropli soku z cytryny. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na patelnię. Chwilkę trzymamy razem z ryżem, aby smaki się przegryzły i podajemy. Smacznego. Post powstał
Kolizje Smakówmożna zrobić błyskawicznie. Idealna na imprezę czy do pracy. W 100 g sałatki znajduje się 102 kcal. Składniki: 2 podudzia wędzonego kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych pół pora puszka groszku puszka kukurydzy mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut, następnie wodę odcedzamy. Z kurczaka ściągamy(...)skórę, mięso kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół, groszek i kukurydzę odsączamy. Składniki wkładamy do miski i przyprawiamy. Jogurt mieszamy z musztardą i wlewamy do sałatki. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: ryż jaśminowy (100 g) groszek konserwowy (3 łyżki) zielone oliwki (15 szt.) cebula dymka (1 szt.) kurkuma sól papryka ostra olej Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę kroimy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Ryż gotujemy. Kiedy będzie półmiękki przekładamy go na patelnię z cebulą. Dolewamy trochę wody. Dodajemy groszek, pokrojone oliwki i przyprawy
Weganka gotujeSkładniki: mąka (1 1/2 szklanki, ja pomieszałam pszenną, żytnią i kukurydzianą) woda (ok. 1/4 szklanki do ciasta + do gotowania) pieczarki (15 dag) groszek (1/2 puszki) czosnek (2 ząbki) sól pieprz margaryna (1 łyżka) Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy na patelni z rozgrzaną margaryną. Wyciskamy czosnek i dodajemy do pieczarek. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Groszek odcedzamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Dolewamy trochę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Do każdego dajemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w posolonej wodzie przez ok 6 - 8 min. Odcedzamy i wykładamy na talerz
Weganka gotujekuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek - 1 czerwona cebula - 2 garści świeżego groszku - garść pokrojonego szczypiorku - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, bazylia Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja do wody w której przygotowuję kuskus dodaję bazylię i paprykę słodką(...)żeby nabrał trochę smaku). Pomidory, ogórki, rzodkiewki, cebulę pokroić w kostkę. Kuskus, pokrojone warzywa i groszek wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i pokruszoną bryndzą lub innym serem. Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Warzywa strączkowe
Corner With Recipespoprawiony i jeśli z niego korzystacie, nie będzie to wyglądało tak jak wyżej. Idealna kombinacja smaków, dzięki dwóm zupom na jednym talerzu :) Składniki: Krem groszkowy: - 1 kg g mrożonego groszku - 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy. Krem dyniowy: - 0,5 kg dyni - 1 l wywaru
Corner With Recipesporcji): - 0,5 kg kurczaka - 2 cebule - 2 garści pieczarek - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru - 1 puszka mleczka kokosowego - 2 łyżki curry - 1 szklanka groszku - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki - olej rzepakowy/oliwa do smażenia - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, ostra - ryż basmati do podania (2-3 woreczki(...)drobną kostkę cebulę, pieczarki, czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, pieczarki, imbir, kumin i podsmażaj kilka minut, pod koniec dodaj czosnek. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sól, pieprz, curry, groszek, kolendrę i pietruszkę. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i duś jeszcze ok. 10 minut, spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze raz. Ugotuj ryż zgodnie z opakowaniem i na nim podawaj curry
Corner With RecipesSkładniki: 100 g ryżu długoziarnistego 60 g fasolki szparagowej 60 groszku zielonego papryka zielona 3 pomidory obrane ze skórki i bez pestek 2 ząbki czosnku pół łyżeczki przyprawy chińskiej "Pięć smaków" olej roślinny 4 kolby mini kukurydzy ze słoiczka 25 g kiełków bambusa z puszki 1 łyżeczka oleju sezamowego Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej(...)roślinny i podsmażyć czosnek wraz z przyprawą Pięć smaków około 30 sekund. Dodać fasolkę, paprykę, kukurydzę i smażyć około 2 minut. Dodać kiełki bambusa, pomidory, groszek, podsmażyć. Na końcu dodać ryż i łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszać i można podawać. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska
Moja Galeria SmakuSkładniki: 2 duże filety z kurczaka 1/2 puszki groszku 8 szt pieczarek pół dużej cebuli koperek 2 łyżki śmietany 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu drobiowego słodka i ostra papryka sól, pieprz olej Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć pokrojone w kostkę filety, po zarumienieniu filetów wrzucić cebule i podsmażyć. Dodać koncentrat i bulion i dusić kilka(...)minut. Następnie dodać pieczarki i groszek, dusić kolejne kilka minut. Dodać śmietanę, doprawić paprykami, solą i pieprzem, dodać koperek. Przepis pochodzi z tej strony
Moja Galeria Smakubarszczykiem, bądź maczane w sosie czosnkowym Składniki na około 23 szt: ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g) 1 marchewka 1 pietruszka 200 g mięsa wołowego 4 łyżki groszku konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko olej Mięso wołowe zmielić, ugotować warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej(...)podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec 15-20 minut. Smacznego
Moja Galeria Smaku