groszek - 3077 przepisów (strona:54/206)

Szybki gulasz z pulpetami i ziemniakami 170

minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 bułka Ok 250ml mleka lub wody 3 małe ugotowane ziemniaki* 1 ugotowana marchewka* 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do  smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą(...)cukru. Dodajemy również kilka listków bazylii. Całość gotujemy około 2-3 minut, a następnie blenderujemy. Dorzucamy ziemniaki i marchewkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz obsmażone pulpety. Na końcu dodajemy groszek. Gulasz mieszamy, gotujemy około 2-3 minut i podajemy obsypane listkami bazylii. Smacznego

Kolizje Smaków
Najlepsza na odporność - sałatka warzywna z ekologiczną komosą ryżową i kalarepą (wegańska) 164

organizmu. Dodatkowo beta-karoten zawarty w marchwi zwiększa odporność na infekcje układu oddechowego i wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego. Nic innego, tylko jeść i wzmacniać swoją odporność! Składniki: - 250g groszku mrożonego, świeżego lub 1 puszka - 125g komosy ryżowej białej SYMBIO - 1 kalarepa - 2-3 marchewki - pęczek rzodkiewek - 5-6 łyżek majonezu sojowego , dla nie-wegan majonez dietetyczny z serka wiejskiego(...)majeranku - sól, pieprz Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew i kalarepę kroimy na spore kawałki i gotujemy na półtwardo. Chwilę studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Groszek, jeżeli używamy konserwowego, obgotowujemy w wodzie do preferowanej miękkości. Koperek, natkę i szczypiorek drobno siekamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru wody lub kroimy

Be Fit Be Strong
Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy ) 139

pominąć dodatek boczku.  Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i" Porcja na 3 głodne osoby: - 2 średnie pory - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - 500 gr mrożonego groszku - 30 dag boczku - 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży - 1-2 łyżki masła Por ( część białą i zieloną ) pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć na sito, wypłukać piasek(...)odłożyć na talerzu. , Do tego samego garnka dodać masło oraz warzywa korzeniowe. Przesmażyć do zeszklenia a następnie dodać por. Dusić chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę

kawawszklance
Intrygująca przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym 151

podanych porcji można zrobić ich bardzo dużo, także każdy zjadł tyle, na ile miał ochotę.  Składniki: - 1 biała rzodkiew - czarny sezam lub nasiona chia do posypania - 250g groszku świeżego, mrożonego lub 1 puszka - 30g szpinaku - garść liści mięty - 1 łyżka oliwy - sok z połowy cytryny - 1-2 ząbki czosnku - sól, pieprz  *wykałaczki Rzodkiew myjemy, obieramy i za pomocą(...)obieraczki kroimy w długie, cienkie plastry. Szpinak płuczemy, możemy wrzucić go na patelnię - ja tego nie zrobiłam. Groszek mrożony gotujemy/z puszki odcedzamy/świeży obieramy i umieszczamy w misie blendera wraz ze szpinakiem, miętą, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy, aż do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz na końcówkę plastra

Be Fit Be Strong
Ryż po meksykańsku 210

porcje: 100 g ryżu basmati 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 puszka pomidorów 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 szklanka mrożonego groszku szczypta chilli w proszku 1/4 łyżeczki kuminu sól, pieprz świeża kolendra Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać ryż, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać(...)pomidory w puszce, bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać kukurydzę, marchewkę, groszek oraz przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i smażyć 13-15 minut. Do gotowego dania dodać listki kolendry. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples 220

przez praskę 250 ml wytrawnego cydru 300 ml bulionu drobiowego ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej) 75 ml śmietany 18% 2 jabłka, pokrojone w ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara(...)wrzenia i gotuj przez 10 minut i odcedź. Po 90 minutach zapiekania zwiększ temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie

karmelowy
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 169

łyżek 300g ry żu długoziarnistego 400g piersi z kurczaka 300g pieczarek 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka zielonego groszku 2 ząbki czosnku 100g sera żółtego (może być parmezan, ale my zwykle używamy goudy) biały pieprz, curry, słodka i ostra papryka, chili, garam masala olej do smażenia Startą marchew, selera(...)pokrojonego w kostkę podsmażyć z przyprawami (można też wcześniej wymoczyć go 1 godzinę w sosie sojowym). Wrzucić wszystko do dużego garnka, dusić razem ok. 10 minut, pod koniec dorzucić groszek. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia, polać kilkoma łyżkami bulionu, posypać startym serem i zapiec w temperaturze 220 C przez ok. 15-20 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Galareta wieprzowo-drobiowa 201

pietruszka kawałek pora kawałek selera cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku(...)mieszamy. Mięso kroimy w drobną kostkę, skórę i tłuste części wyrzucamy albo mielimy w maszynce i również dodajemy do galarety. Marchew kroimy w plasterki. Do miseczek wkładamy plasterki marchewki, groszek i mięso. Zalewamy wywarem, kiedy stanie się zimny, galaretę wkładamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i groszkiem 198

Minimum składników - maksimum smaku. Polecam nie tylko na szybki obiad :) Składniki na 2 porcje: 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 małe) 5-6 sztuk suszonych pomidorów 1/2 puszki groszku 3 łyżki śmietany 250 g makaronu spaghetti sól, pieprz łyżka oliwy z suszonych pomidorów Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z suszonych pomidorów(...)podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojone w kawałki suszone pomidory. Następnie dorzucić groszek. Wymieszać i chwilę ze sobą smażyć. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić  i dorzucić na patelnię. Wymieszać, tak aby makaron był oblepiony sosem. Podawać od razu

My simple kitchen
Taboule z komosy ryżowej 137

proponuje przygotować z niej taboule z dodatkiem zielonych warzyw. Taboule z quinoa składniki 150 g komosy ryżowej (u mnie kolorowa) 150 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonego groszku 1/2 długiego ogórka zielonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól dresing 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy posiekany mały ząbek czosnku sól(...)osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Zieloną fasolkę kroimy na kawałki około 2 cm. Wrzucamy do gotującej wody. Po 2 minutach dorzucamy do fasoli zielony groszek. Razem gotujemy warzywa przez około 10 minut. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą by przestały się gotować i zachowały ładny, zielony kolor. Odcedzamy. Łączymy z komosą ryżową. Dodajemy pokrojonego z średniej

Przysmaki Karolki
Paella z kurczakiem 153

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 nóżki od kurczaka ze skórą 4 skrzydełka 250g ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku Skórka z jednej cytryny Puszka zielonego groszku ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki 1 Esencja do duszonych warzyw Knorr (optymalnie 500ml bulionu) Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki Na dużą(...)wody. Dolewamy na patelnie tak by bulion zakrył ryż, dorzucamy paprykę oraz skórkę startą z jednej cytryny. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż ryż zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy groszek, posiekane zioła i kilka kropli soku z cytryny. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na patelnię. Chwilkę trzymamy razem z ryżem, aby smaki się przegryzły i podajemy. Smacznego. Post powstał

Kolizje Smaków
Lekka sałatka z wędzonym kurczakiem (102 kcal) 145

można zrobić błyskawicznie. Idealna na imprezę czy do pracy. W 100 g sałatki znajduje się 102 kcal. Składniki: 2 podudzia wędzonego kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych pół pora puszka groszku puszka kukurydzy mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut, następnie wodę odcedzamy. Z kurczaka ściągamy(...)skórę, mięso kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół, groszek i kukurydzę odsączamy. Składniki wkładamy do miski i przyprawiamy. Jogurt mieszamy z musztardą i wlewamy do sałatki. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Ryż z groszkiem, kurkumą i oliwkami 197

Składniki: ryż jaśminowy (100 g) groszek konserwowy (3 łyżki) zielone oliwki (15 szt.) cebula dymka (1 szt.) kurkuma sól papryka ostra olej Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę kroimy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.  Ryż gotujemy. Kiedy będzie półmiękki przekładamy go na patelnię z cebulą. Dolewamy trochę wody. Dodajemy groszek, pokrojone oliwki i przyprawy

Weganka gotuje
Pierogi z groszkiem i pieczarkami 166

Składniki: mąka (1 1/2 szklanki, ja pomieszałam pszenną, żytnią i kukurydzianą) woda (ok. 1/4 szklanki do ciasta + do gotowania) pieczarki (15 dag) groszek (1/2 puszki) czosnek (2 ząbki) sól pieprz margaryna (1 łyżka) Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy na patelni z rozgrzaną margaryną. Wyciskamy czosnek i dodajemy do pieczarek. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Groszek odcedzamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Dolewamy trochę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Do każdego dajemy łyżkę farszu i lepimy pierogi.  Pierogi gotujemy w posolonej wodzie przez ok 6 - 8 min. Odcedzamy i wykładamy na talerz

Weganka gotuje
Sałatka z kuskusem, bryndzą i warzywami 134

kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek - 1 czerwona cebula - 2 garści świeżego groszku - garść  pokrojonego szczypiorku - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, bazylia Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja do wody w której przygotowuję kuskus dodaję bazylię i paprykę słodką(...)żeby nabrał trochę smaku). Pomidory, ogórki, rzodkiewki, cebulę pokroić w kostkę. Kuskus, pokrojone warzywa i groszek wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i pokruszoną bryndzą lub innym serem. Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Warzywa strączkowe

Corner With Recipes