zimne nóżki. Składniki: 2 golonki, 2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny), 3 piersi z kurczaka, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1/2 selera, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, szczypta soli. Przygotowanie: Do garnka wkładamy umyte golonki, nogi świńskie oraz piersi kurczaka. Mięso zalewamy zimną wodą(...)się nie rozgotowały). Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny. W miseczkach lub filiżankach układamy groszek, kukurydzę, pokrojoną w paseczki marchewkę oraz pietruszkę. Na to układamy pokrojone piersi kurczaka (gotowane w wywarze) i ponownie kukurydzę i groszek. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia
Aga w kuchniDelikatne polędwiczki pod delikatną panierką serowo – kuskusową się schowały, a dzięki chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie. Składniki: 100 g serka śmietankowego, 250 g polędwiczek z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 4 ząbki czosnku, kilka mini suszonych papryczek chili, 3 gałązki świeżego tymianku, 100 g groszku cukrowego, 50 g kuskusu(...)serek i całość mieszamy, aż serek uzyska gładką kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kuskus i podgrzewamy 2 min. delikatnie obtaczając w nim polędwiczki. Całość posypujemy koperkiem. Polędwiczki podajemy z groszkiem i dodajemy kilka plasterków grillowanych pieczarek. Smacznego
Moniki Smakołykimasła, 1 jajko, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. pozostałe składniki: 3 jajka, 250 g kwaśnej śmietany 18%, 50 g mini marchewki, ½ małego świeżego brokułu, 250 g groszku mrożonego, 50 g zielonej fasolki, 1 łyżka ziaren z fasoli mamut, 150 g startego sera żółtego -kaszkawał, 50 g serka topionego śmietankowego, 2 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego, sól(...)odstawiamy do lodówki na ok. 60 min, aby się schłodziło. Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody. Marchewki i fasolkę gotujemy w oddzielnym garnku. Groszek zalewamy wrzątkiem na 4 min. Wszystkie warzywa powinny być półtwarde. Przekładamy na durszlak i pozostawiamy do ostygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość
Moniki Smakołykinaprawdę smaczne. Polecam zrobić na Święta, bo roboty przy przyrządzaniu nie ma prawie wcale. Przepis dostałam od Renatki, dziękuję ! Składniki : sałata lodowa 1/3 główki seler naciowy 3-4 łodygi groszek zielony -szklanka szczypiorek- pęczek boczek wędzony - około 5 cienkich plastrów żółty ser - około 5 dag majonez, cukier, pieprz Przygotowanie : Sałatę pokroić na małe kawałki, łodygi selera pokroić w kostkę Szczypiorek(...)kroimy drobno, groszek osączamy lub mrożony gotujemy- osączamy Boczek kroimy w kostkę, ser ścieramy na grubej tarce Składniki układamy warstwowo; sałata, seler, szczypiorek, groszek, ser żółty i polewamy to majonezem z łyżeczką cukru i szczyptą pieprzu Po wierzchu posypujemy przestudzonym, usmażonym, chudym boczkiem. Robiłam wersję bez boczku też fajnie smakuje
Proste Potrawydocument.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); http://www.facebook.com/pages/null/434601873268738?sk=app_197506877041602&app_data=18707 Składniki: 16 rurek makaronu Cannelloni 400 gram miesa mielonego 2 plastry sera feta 10 oliwek 2 łyżki groszku i kukurydzy przyprawa do kuchni meksykańskiej 500ml. przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 pieczarki 1 łyzka pikantnego keczupu Pieczarki, oliwki, fetę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy przyprawę(...)kuchni meksykańskiej, dodajemy groszek, kukurydzę i rozdrobniony czosnek. Mieszamy Przecier pomidorowy mieszamy z keczupem dodajemy, możemy dodatkowo dodać groszek i kukurydzę. Rurki nadziewamy farszem. I pieczemy około 30- 40 min. w tem. 160st
NaKońcuJęzykabardzo przypomina nam o towarzyszącej nam za oknami wiośnie... Świetnie pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację... Polecam! Składniki: główka sałaty, 4 jajka, pęczek szczypiorku, 1/2 puszki groszku, 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki kwiatów suszonych do sałatek, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka octu jabłkowego, sól ziołowa, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, następnie(...)przestudzić, oskubać i pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem
Z miłości do słodkościnazwać tego zapachu, ale wiem, że złote liście już niedługo będą leżały na chodnikach. Dlatego dzisiaj mam dla Was makaron, który roboczo nazwałam Makaronem Końca Lata - z zielonym groszkiem, pysznymi jeżynami, świeżymi kurkami oraz boczkiem, który kojarzy mi się z chłodem. Inspiracja instagramowa od Pawła Bieganowskiego. Jak wychodzi porównanie? Składniki: 4 gniazda makaronu wstążki garść kurek 1/2 cebuli garść(...)zielonego groszku sól, pieprz 10 dag startego żółtego sera 4 plastry boczku Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone kurki oraz zielony groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wszystko wymieszać z makaronem, dodać jeżyny i posypać żółtym serem. Smacznego
Pasja Smakusię zaszaleć! Z pewnością gardła nie wypali. WEGAŃSKIE CURRY Z LICZI. /własny, inspirowany daniem z restauracji;/ na 2-3 porcje 1 mała cukinia zielona 1 cebula 200 g groszku konserwowego 200g owoców liczi 1-2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry 200 g mleczka kokosowego nieco oleju ryżowego biały pieprz do smaku Cukinię myję, przekrawam i usuwam część miąższu(...)pestkami. Pozostałość kroję w kostkę. Groszek odcedzam z zalewy, a owoce liczi obieram z łupiny i usuwam pestkę, rozkrawając je delikatnie (ale nie całkowicie, mają być całe). Cebulę obieram i siekam, szklę na odrobinie oleju. Wrzucam cukinię, podsmażam, a następnie dodaję pastę curry. Dodaję mleczko kokosowe, doprowadzam do wrzenia. Wrzucam groszek i owoce liczi, duszę około 5-6 minut. Doprawiam
W kuchni Karmel-itkiMoja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję, że groszek da radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek(...)ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min. razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku i jeszcze 5- 10 min. gotowałam. W międzyczasie zupę Czerwony barszcz ukraiński przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodałam do wrzącego warzywnego wywaru i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku przyprawami oraz
bastalenaPaprykowo- faszerowane szaleństwo trwa. Dzisiaj wersja z makaronem. Oczywiście dodatki to mój sugestywny wybór. Wy możecie je łączyć według własnego uznania. Ja proponuję dzisiaj żółto- zieloną asystę kukurydzy i groszku. Papryka faszerowana #2 2 zielone papryki 100g drobnego makaronu 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 szklanki żółtego sera 1 opakowanie Fix Spaghett 4 Sery z Brokułami(...)łyżka oliwy Makaron ugotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Do wystudzonego makaronu dodałam kukurydzę, groszek oraz starty ser. Wszystko razem wymieszałam i wypełniłam farszem wydrążone papryki. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, zalałam nim papryki. Naczynie żaroodporne skropiłam oliwą, włożyłam papryki i zapiekłam przez 30min. w 150st. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Papryka faszerowana
bastalenaspowić wierzch niepowtarzalną ziemniaczano- serową otoczką. 5-6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1-2 łyżka masła 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem zielonym (może też być świeża marchew i mrożony groszek ) przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, oregano) 3/4 szklanki żółtego sera (niekoniecznie) Ugotowane ziemniaki utłukłam, a następnie z dodatkiem mleka i masła(...)zrobiłam na puree. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyłam na oliwie, dodałam mięso i smażyłam 7-10 min. Na końcu wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam
bastalenaDanie z cyklu: wykorzystanie produktów z lodówki/spiżarki. Efekt? Pyszny makaron z grillowanym łososiem w lekko słodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Dodać dwa ząbki zmiażdżonego czosnku i łososia. Wymieszać i doprawić do smaku. Smacznego
Pasja Smakuzawsze wychodzi mi tak jak lubię najbardziej czyli połkrwiście. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) ok. 300 gram steku z roztbefu 1 duży ziemniak 2 łyżki stołowe groszku zielonego z puszki świeżo mielony pieprz sól morska świeży rozmaryn 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka natki pietruszki WYKONANIE Masło czosnkowe: Masło rozgniatamy(...)boków. Smażymy stek ok. 3 minut na drugiej stronie. Zdejmujemy mięso na talerz by odpoczęło. Na patelnię po smażeniu mięsa dolewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego wrzucamy ugotowanego ziemniaka, zielony groszek i podsmażamy przez ok. 3 minuty. Z każdej strony oprószamy mięso solą morską. Na wierzchu mięsa kładziemy masło czosnkowe. Kroimy stek w cienkie plasterki. Podajemy je z groszkiem i ziemniakiem
OstryKęsPomyślałam, że zmiksuję je i przygotuję wegańskie muffiny. Wegańskie, bo wiem, że w przypadku zmiksowanych truskawek nie będę już potrzebować ani mleka czy jogurtu, ani jajka. Za to dodałam groszki czekoladowe, więc wegańskie jednak nie są. Tak dla przekory. Składniki: (na 12 sztuk) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 ml zmiksowanych truskawek (z ok 330 g) 150 g cukru trzcinowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 90 g oleju 30 g groszków czekoladowych (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek wymieszać w misce. Dodać zmiksowane truskawki i olej i wymieszać. Na koniec dodać groszki czekoladowe. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Piec w 190 stopniach przez około 20 - 25 minut
Sto kolorów kuchnipostanowiłam, że podstawowy przepis wzbogacę o kilka plasterków podsmażonego chorizo, dzięki czemu zupa będzie trochę bardziej wyrazista. Źródło: "Łatwe zupy", Warszawa 2012, s. 13. Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek Wykonanie: Mrożony groszek przełożyć(...)bulionem. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Filet z łososia opłukać i osuszyć, oddzielić skórę i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny. Do groszku dodać śmietanę i zblendować na gładką zupę. Do garnka włożyć kawałki łososia i gotować przez 5 minut. Koperek posiekać. Chorizo pokroić w paski i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zupę
Pasja Smaku