powodzeniem mogłabym zmienić na obiad. Dzięki temu powstał przepyszny makaron z tuńczykiem, którego fanką nigdy nie byłam, a tutaj łopsi - udało się wyczarować coś pysznego. Składniki: puszka tuńczyka puszka groszku cebula parę suszonych pomidorów śmietana 18% żytni makaron spaghetti Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy cebulę, dokładamy tuńczyka z zalewą, dodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone
Brzuszki Łakomczuszkiliście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć oliwę), łyżeczka(...)które potrzebują mniej czasu. Ja na początek wrzuciłam brokuły i dolne części szparagów (oczywiście wcześniej odcięłam i wyrzuciłam stwardniałe końcówki), następnie mrożoną fasolę, górne części szparagów i mrożony groszek. W międzyczasie podprażamy nasionka i przygotowujemy dressing łącząc wszystkie składniki. Gdy warzywa już są gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy
Brzuszki Łakomczuszkipokroiłam w kostkę. Następnie wymieszałam w 1/2 litra wrzącego bulionu napęczniałą żelatynę ( 5 łyżeczek zalewamy 2 łyżkami wody, zostawiamy aż napęcznieje). Pokrojoną w równą kostkę polędwicę wraz z marchewką, groszkiem z puszki i kukurydzą przekładamy do silikonowej formy w kształcie babki z kominkiem, zalewamy bulionem warzywnym żelatyną, studzimy i wstawiamy aby zastygła w lodówce (najlepiej na cała noc) na drugi(...)dzień galareta jest gotowa. Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać do jej przygotowania pokrojoną w kostkę polędwicę, mix warzyw ze słoika (marchewka, groszek, kukurydza), 1 kostkę warzywną, 1/2 litra wrzątku i 5 łyżeczek żelatyny. Odcedzone warzywa mieszamy z polędwicą, przekładamy do silikonowej formy, zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną, studzimy i wstawiamy do lodówki (najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędosc proste hiszpanska tortille. Pamietam gdy pierwszy raz jadlam ten ziemniaczany placek. Moj dziesiejszy byl rownie smaczny jak ten sprzed lat. skladniki: okolo 220 g ziemniakow mini puszka groszku zielonego lub 3 duze lyzki 4 suszone pomidory 6 jajek natka pietruszki sol, pieprz czarny olej do smazenia okolo 3 lyzki Ziemniaki nalezy obrac, pokroic w plastry i podgotowac okolo(...)minut. Pomidory odsaczamy i siekamy. Na patelni podgrzewamy oliwe, podsmazamy na niej ziemniaki az stana sie rumiane. Nastepnie dodajemy do nich pomidory i groszek. Smazymy razem okolo 1-2 minuty. Do rozbeltanych jajek dodajemy natke pietruszki, sol i pieprz. Jajka wylewamy na patelnie z ziemniakami. Smazymy na wolnym ogniu az brzegi tortilli stana sie brazowe. Nastepnie bierzemy duzy talerz
Przysmaki Karolkiudzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i. Jarzynowa z ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja tymianek oliwa z oliwek wykonanie: Na 2 lyzkach oliwy z oliwek(...)dluzsza chwile. Wlewamy bulion do warzyw, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy wszystko okolo 10 minut albo do chwili gdy ziemniaki zaczna sie robic miekkie. Dosypujemy do zupy mrozony groszek i kukurydze oraz odrobine tymianku. Mieszamy. Na wierzchu ukladamy rybe pokrojona w kawalki i doprawiamy ja sola i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 8 minut. Podajemy
Przysmaki Karolkicieplo wydobywajace sie z kuchni szybko wypelni cale mieszkanie. Papryka faszerowana miesem mielonym i warzywami skladniki: 3 papryki okolo 400g miesa mielonego 1 marchewka 2 lodygi selera naciowego mrozony groszek zieolny - okolo 2 garscie puszka pomidorow 1 cebula 2 zabki czosnku sol, pieprz czarny swiezomielony pieprz cayenne wykonanie: Papryki nalezy umyc, przekroic na pol i usunac z nich gniazda nasienne(...)czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy do chwili az zrobia sie grudki. Dodajemy do miesa seler naciowy oraz marchewke pokrojone w plasterki. Dodajemy tez pomidory z puszki oraz mrozony groszek. Dusimy wszystko do chwili az warzywa stana sie miekkie. Doprawiamy calosc sola, pieprzem i pieprzem cayenne. Papryke solimy wewnatrz i napelniamy farszem miesnym. Ukladamy w natluszczonym naczyniu zaroodpornym i zapiekamy
Przysmaki Karolkijeszcze ciepla, a moj Ukochany zabral ja nastepnego dnia do pracy. Salatka z soczewicy i boczku skladniki: 200g czerwonej soczewicy 250g boczku wedzonego 1 duza cebula 3 garcie zielonego groszku z mrozonki pol peczka szczypiorku sos: 3 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzka octu balsamicznego 1 lyzka musztardy sol, pieprz wykonanie: Soczewice gotujemy w osolonej wodzie. Trzeba uwazac(...)rozgotowala, bo zrobi sie miazga. Pod koniec gotowania wrzucilam do soczewicy groszek zielony i gotowalam w tym samym garnku. Gotowe warzywa odcedzamy. Boczek wedzony kroimy w kostke, podobnie jak cebule. Nastepnie podsmazamy na patelni do chwili gdy cebula zmieknie, a boczek sie wytopi. Wszystko dodajemy do warzyw. Szczypiorek siekamy i dodajemy do salatki. Na koniec mieszamy ze soba skladniki sosu
Przysmaki Karolkigotowaniem odpędzam jesień. Zielony, czerwony, zółty. Dziś był zółty. Kalafior i curry. Kalafior z curry składniki: 1 kalafior 2 dymki ze szczypiorem 2 łyżki przyprawy curry 100g mrożonego groszku 50ml bulionu warzywnego 150ml śmietany 80g orzechów nerkowca sol, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia kilka listków mięty wykonanie: Kalafiora dzielimy na części i gotujemy w osolonym wrzątku przez(...)się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz szczypior. Gotujemy przez 10 minut. Dokładamy podgotowanego kalafiora i dusimy wszystko pod przykryciem przez kolejne 8 minut. Na końcu dodajemy zielony groszek. Całość gotujemy jeszcze chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą. Na suchej patelni prażymy orzechy. Posypujemy nimi gotowa potrawę. Smacznego
Przysmaki Karolkigospodyń tyle przepisów. Ja ją robię własnie tak :) Polecam :) SKŁADNIKI : ok. 2 kg marchewki 1 niewielki seler 6-8 ziemniaków 8 jajek 0,5 słoika ogórków kiszonych 1 jabłko groszek w puszce kukurydza w puszce mała czerwona cebula biała część pora (ja dałam pół) majonez jogurt naturalny łyżeczka musztardy sól, pieprz WYKONANIE : Marchew, ziemniaki i selera dokładnie myjemy, przekładamy(...)Warzywa odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jajka również gotujemy, studzimy, obieramy, kroimy. Ogórki kroimy i przekładamy na sitko razem z kukurydzą i groszkiem żeby warzywa odciekły. Jabłko my jemy, obieramy i kroimy. Pora i cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Wszystkie warzywa ze sobą łączymy i mieszamy. W małym naczyniu dajemy pół słoika
Pani na deserBardzo fajna łagodna sałatka ziemniaczana z warzywami idealna do pracy czy na imprezę. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 słoik marchewki z groszkiem 1 mała puszka kukurydzy 3 kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, groszek z marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę
W Moim Magicznym Domupieprz 2 cebule 1 cukinia 8 pałek z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek granulowany papryka słodka pieprz chili cayenne sól oliwa z oliwek 1 kalafior 1 puszka marchewki z groszkiem (może być również świeża) Zaczynamy od zamarynowania pałek z kurczaka: do miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz chili cayenne i sól, dolewamy oliwę z oliwek, wszystko(...)rozkładamy na ziemniakach. Cukinię kroimy w plasterki i rozkładamy na cebuli. N a cukinii układamy zamarynowane pałki z kurczaka. Pomiędzy pałki układamy cząstki kalafiora. Po wierzchu posypujemy groszkiem i marchewką z puszki. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ponad godzinę. Na talerze wykładamy po jednej pałce i warzywa. U mnie w domu jest
Kuchnia u Bietkischab) 1 cebula 500 ml jasnego piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek 0,5 puszki groszku przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju aż delikatnie zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodać(...)Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię i dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucić groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem
Simply Foodrobimy z warzyw gotowanych i konserwowych. Dla odmiany dodałam świeżą czerwoną paprykę i naprawdę wyszło smacznie. Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 marchewki 1 seler 1 czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek majonez musztarda sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Selera, ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. 2. Paprykę i ugotowane jajka(...)twardo kroimy w kosteczkę. Wszystko przekładamy do dużej miski, dodajemy osączony groszek, majonez, musztardę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę schładzamy przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipietruszki około 10 cm białej części średniej grubości pora około 1 litr wody 50 g masła 1 łyżka oliwy sól i świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: groszek ptysiowy lub drobne grzanki 200 ml słodkiej śmietanki Pietruszkę obrać lub oskrobać. Opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pora wypłukać pod bieżącą zimną wodą i pokroić w cienkie plasterki. W garnku(...)ugotowaniu zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Jeśli będzie zbyt gęste, wtedy można wlać śmietankę lub wodę. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem. Podawać z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli lubicie pietruszkę, to spróbujcie także kremu z pietruszki, selera i jabłek, z dodatkiem listków szałwii przysmażonych na maśle
Codzienna kuchnia niecodzienna