niewiele pracy, a na śniadanie czy kolacje zamiast kanapek możemy zjeść pyszną sałatkę... Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 200 g drobnego makaronu (gwiazdki, ryżowy) 5 dużych ogórków konserwowych puszka groszku konserwowego sól, pieprz majonez koper (opcjonalnie) Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na odrobinie oliwy. Studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki kroimy w drobną(...)kostkę, groszek odcedzamy z wody. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Można zajadać
Pelusiowa Kuchniapół łyżeczki lub mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego szczypta majeranku olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa lub morska groszek ptysiowy Brześć Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ugotuj kaszę(...)Dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Po czym wlej mleko kokosowe i dodaj kaszę jaglaną. Gotuj jeszcze 5 minut. Zblenduj na gładki krem. Podałam z groszkiem ptysiowym Brześć. Dzieci za nim przepadają! I chętniej się do dania dobiorą... Inspiracja – "Jaglany Detoks" Marek Zaremba
Z Kuchni Do Kuchniprzełamuje mdły smak kurczaka i kukurydzy. Na prawdę jest godna polecenia! podwójna pierś z kurczaka kostka rosołowa duży por duży słoik pieczarek w natur. zalewie puszka kukurydzy puszka groszku 5 jajek na twardo 4-5 łyżek majonezu łyżka musztardy sól, pieprz Filety z kurczaka umyć, osuszyć i ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Ostudzić i pokroić w kostkę. Pora(...)pokroić w cienkie półplasterki, posolić i odstawić na kilkanaście min. aby puścił soki. Odcisnąć i dodać do kurczaka. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku, dodać majonez i musztardę. Wymieszać i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły
Smakołyki Asiwłożyć swój ulubiony farsz. Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 275g ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki(...)posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Sałatka: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i musztardą. Sałatką nadziewać upieczone rurki
Smakołyki Asisię to, że tak fajnie chrupie. Może i Wam przypadnie do gustu? ;) Sałatka pięknie prezentowała się na talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. 1 surowy kalafior 2/3 puszki groszku konserwowego 2 łyżki siekanego koperku sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Kalafiora myjemy i bardzo drobno kroimy. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i posiekany koperek. Doprawiamy
Smakołyki AsiSkładniki: 4 większe ziemniaki ( 615g po obraniu), 250g pieczarek, 5 jajek, 1 czerwona cebula, 200g sera feta, puszka groszku (185g po odsączeniu), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu), 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: 1. Obrane ziemniaki umyć, pokroić na mniejsze części, zalać wodą, osolić i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroić(...)minut od zagotowania się wody. Przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. 4. Ser feta pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. 6. Groszek i kukurydzę odsączyć. 7. Czosnek przecisnąć przez praskę. 8. Wszystkie składniki włożyć do jednej miski. 9. Dodać majonez, posolić, popieprzyć i wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikiteż wszystkim ? Agar jest niewyczuwalny, dzięki temu każdy składnik galarety zachował "swój" smak. Składniki 500 g filetów z piersi kurczaka włoszczyzna 2 marchewki 1 cebula 1 brokuł mała puszka groszku mała puszka kukurydzy pół czerwonej papryki listek laurowy sól 15 g agar agar 5 ziaren pieprzu Przygotowanie Włoszczyznę, cebulę i marchewki ugotowałem w dwóch litrach wody, dodałem(...)Mięso i warzywa wyjąłem z garnka, wywar przecedziłem, połączyłem z agarem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Kurczak pokroiłem w plastry, marchewki na kawałki, paprykę w kostkę, brokuł podzieliłem na różyczki. Groszek i kukurydzę osączyłem z zalewy. Wszystkie składniki ułożyłem warstwami. Zalałem tężejącą galaretą. Wstawiłem do lodówki na 3 godziny
R'n'G Kitchensałatki, kolejnym jest jej wyborny smak. składniki dla sześciu osób puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 200 g fasoli konserwowej ( lub ugotowanej) 200 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 4-6 łyżek jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo. Na sicie płuczemy i odcedzamy konserwowy groszek, kukurydzę
Miód i pieprzjajko 3/4 łyżeczki czosnku w proszku 1 szczypta pieprzu 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 200g szynki 1 mała cebula 5-6 pieczarek 1/2 puszki marchewki z groszkiem 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo: 50-100g serka topionego 1 jajko + szczypta soli bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajko, dodać wodę, mleko(...)rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Pokroić cebulę, pieczarki i szynkę. Wszystko razem podsmażyć (na odrobinie oleju) i zmieszać z marchewką oraz groszkiem (bez zalewy). Dodać majonez i doprawić do smaku. Placki posmarować serkiem topionym i farszem. Całość zwinąć (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obtoczyć
Di gotujeAnią autorką bloga idealnie nadaje się na kolację, śniadanie czy na przekąskę w środku dnia. Zresztą przekonajcie się sami ;-) Zapraszam!!! Składniki: 500 g serka wiejskiego, 1 puszka zielonego groszku, 4 ogórki konserwowe, pęczek koperku, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz Wykonanie: Serek przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, czosnek przeciśnięty przez praskę, odsączony groszek i drobno posiekany koperek
Passion of Cookingłyżka oleju 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem sól, świeżo mielony pieprz szczypta kardamonu szczypta ostrej papryki 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) Dodatkowo: groszek ptysiowy świeża natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kasztany płaską stroną do dołu. Wierzch(...)blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem i ostrą papryką. Gotujemy ostatnie kilka minut, żeby smaki się przegryzły. Rozlewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym i świeżą natką pietruszki. Smacznego
My Culinary ArtSkładniki: Marchew 6 sztuk pietruszka 2 sztuki seler 2 ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo sól pieprz 4-6 łyżek majonezu 5 ogórków kiszonych jabłko cebula puszka groszku Wykonanie: Marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki ugotować razem w skórkach, następnie gdy będą miękkie wystudzić. Obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę. Jajka, ogórki, jabłko i cebule również pokroić w kostkę(...)Wszystko dać do jednej miski dodać odsączony groszek z puszki majonez przyprawy wszystko dokładnie wymieszać
PychotkaaaSkładniki: 500 g zielonego groszku konserwowego (ja robiłam ze swojego mrożonego) 500 ml bulionu z kostki, wywaru z jarzyn, lub rosołku 1 cebula 1 łyżka masła soku z połowy cytryny sól pieprz imbir mały kubek jogurtu naturalnego czosnek natka pietruszki Wykonanie: Cebulę obrać i posiekać a następnie udusić na łyżce masła. Gdy będzie już miękka zalać ją bulionem i zagotować(...)końcu dodać groszek. Całość doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gdy wystygnie zmiksować blenderem na krem. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Przed podaniem podgrzać zupę, później przelać na talerz i zrobić kleksy z jogurtu z czosnkiem i natką pietruszki. Źródło: ewawachowicz.pl
Pychotkaaaprzyznam, że to już nie to samo ;) Składniki: 500 g serka wiejskiego (zwykłego lub odtłuszczonego) 2-3 ogórki małosolne (ewentualnie kiszone) 3-4 łyżki posiekanego koperku 1 puszka zielonego groszku 4 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski przekładamy do miseczki. Ogórki kroimy w kostkę. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę/wyciskarkę do czosnku. Groszek
MyCookBook.plprzypomniałam sobie jaka ona smaczna.Jeśli i u Was nie gościła długo skorzystajcie z mojego przepisu,będzie mi niezmiernie miło. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego duży por+ groszek + kukurydza 6-7 plastrów ananasa z puszki 30 dag szynki 3-4 jajka 1 jabłko majonez Seler,groszek,kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy.Jabłko,por,ugotowane jajka oraz ananasa
Niespełnione zdolności kulinarne