groszek - 3077 przepisów (strona:75/206)

Galareta z kurczaka do słoików 129

służyć jako wędlina do chleba Składniki • Kurczak ok 1,5 kg • 2 ząbki czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • 1 liść selera i lubczyku • 1/2 puszki groszku • 1,5 paczki żelatyny • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do  dużego garnka  • Zalać wodą dodać w całości marchew seler ,pietruszkę,czosnek,cebulę(...)wolnym ogniu  aż mięso będzie miękkie 2. • Miękkie mięso obrać z kości podzielić do  wyparzonych suchych słoiczków  • Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów  marchwi i groszek 3. • z pozostałego wywaru odlać 2 l zagotować i  rozpuścić żelatynę gorącym wywarem  zalać mięso w słoiczkach  • Słoiczki zaraz zakręcić włożyć do garnka zalać  ciepłą wodą

W królestwie smaków Beaty
Ptysie s sałatką 161

ptysie z farszem sałatkowym .    Składniki na ciasto i sposób wykonania   : Ciasto na ptysie Składniki   ; sałatka na 20 ptysiów 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 długie pomidory 2 jajka   2 łyżki oliwy sól ,pieprz  1/2 soku z cytryny Wykonanie  jajka ugotować na twardo . Umyte pomidory i obrane jajka pokroić w drobna(...)kostkę i przełożyć do miski .  Dodać odsączony groszek i kukurydze  , dodać oliwę doprawić solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.. Dobrze wymieszać. Przekroić ptysie i małą łyżeczka nakładać farsz . Złożyć ptysia i smacznego  Idealne na przekąski karnawałowe lub inne imprezy

Eli Gotowanie
Sałatka z brokuła ,groszku i gorgonzoli 156

jeden brokuł i resztka pleśniaka . Takie chwile sprawiają że moje szare komórki zaczynają pracę na dużych obrotach . Tak powstała chyba najszybsza sałatka świata . Skladniki  1 brokuł 1/2 puszki groszku 2 plasterki sera gorgonzola ( może być inny) 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii  1/2 łyżeczki cukru 1/2 cytryny Wykonanie Krok 1 .Umyć brokuł ,podzielić(...)kilka chwil. Krok 2 . Do oliwy dodać sól,pieprz, bazylię ,cukier, wycisnąć sok z cytryny . Dokładnie wymieszać aż cukier rozpuści się . Krok 3 . Na talerz wyłożyć odsączony brokuł , rozsypać groszek . Polać oliwą . Na koniec posypać rozdrobnionym serem

Eli Gotowanie
Grochowa błyskawiczna 89

Ostatnio odkryłam zupki błyskawiczne . Ale nie te z torebki czy kostki , tylko domowe . Gotowane  5-10 minut i już są .   Składniki 4 porcje 1 puszka groszku 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 3-4 ziemniaki sól , pieprz do smaku oliwa rzepakowa do smażenia Wykonanie 1 . Umyte warzywa pokroić drobno (ziemniaki też) 2. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić(...)wody (ja gotuje w  czajniku )    3. Do warzyw wlać zagotowaną wodę przykryć,  gotować do chwili aż zupa zacznie wrzeć 4. Dodać odcedzony groszek

Eli Gotowanie
Kurczak z groszkiem 128

szybki obiad dla głodomorów . Składniki na 4 porcje 4 szt filetów drobiowych 1 puszka groszku 2 cebule 1 seler naciowy 1 por jasna część  kilka listków bazylii  lub rzeżuchy , natki pietruszki (według uznania)                    Można użyć suszonych ziół 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka octu winogronowego olej(...)minuty , Wrzucić cebule i seler ,smażyć mieszając ok 3 minut , zmniejszyć ogień     dodać 2 łyżki wody ,przykryć u dusić ok 5 minut . -  Na koniec dodać groszek , rozdrobnioną zieleninę i pieprz zamieszać . Jeśli potrzeba doprawić    solą                   Z sola trzeba ostrożnie ponieważ sos sojowy jest słony

Eli Gotowanie
Pęczak z warzywami i chorizo 141

mama) są całe . Ponieważ jak będą połamane to  już  nie  jest  pęczak tylko kasza jęczmienna łamana. Składnik na 4 porcje 2 szklanki pęczaku 1 puszka groszku 1 cebula 4-5 łodyg selera naciowego  15 - 20 dkg kiełbasy chorizo lub innej  Olej do smażenia ja używam rzepakowego sól pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka ziaren(...)solą i pieprzem  .  Dodać posiekaną   kolendrę .Zamieszać i zmniejszyć ogień. - Do rondla  z warzywami  dodać  ugotowaną kaszę , dokładnie wymieszać , dodać odsączony    groszek , zamieszać wszystko razem . Jeśli potrzeba doprawić . Tak przygotowany pęczak podaję na dwa sposoby : 1 jako danie obiadowe - w taj wersji dodatkowi jest jeszcze jakaś surówka, 2 jako przystawka

Eli Gotowanie
Filet drobiowy faszerowany. 177

zamiast mięska jest wędlina, czyli szynka bo chuda.   Wygląda to tak.  Składnik i  w tym przypadku na 4 porcje. - filet drobiowy 4 szt - groszek konserwowy 1 puszka - szynka parzona ( wędlina) 4 plastry - cebula 1 duża lub 2 małe - ziarna kolendry 1 płaska łyżeczka. Jeśli ktoś nie lubi to nie musi być. - musztarda  ja używam czeskiej(...)lodówki. - Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić ( 30 sekund na gorącej patelni.) - Plastry szynki ułożyć równo jeden na drugim i pokroić w paski drobne. - do miseczki wsypać odsączony groszek, dodać 1 dużą łyżkę musztardy, cebulę z tłuszczem na którym    się    smażyła, dobrze wymieszać.  - Spróbować, dodać soli i pieprz według uznania. Na koniec dodać pokrojoną

Eli Gotowanie
Gulasz z papryką, ziemniakami i groszkiem 84

Gulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku, świeżego lub mrożonego 2 łyżeczki oliwy lub oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy papryka Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso. Dosypać groszek

Smaczne Potrawy
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 96

wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy na dolnej półce piekarnika. Ciasto podpiekamy przez ok 20 minut przykryte papierem i groszkiem ceramicznym. Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie miksujemy jajka i powoli dodajemy śmietankę. Dodajemy bazylię i doprawiamy. Gdy ciasto jest gotowe, posypujemy je połową

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu ( 2 ). 311

Ostatnim razem sałatkę z makaronem w kształcie ryżu zrobiłam ze świeżymi warzywami, tym razem postawiłam na nieco inne składniki. Składniki: 250g makaronu w kształcie ryżu, puszka kukurydzy, puszka zielonego groszku, puszka czerwonej fasoli, 5 ząbków czosnku, 120g sera żółtego, 120g wędliny, sól, pieprz, czubata łyżka ketchupu, majonez. Przygotowanie:   Ugotować makaron w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i zostawić kilka(...)minut w durszlaku. Wyłożyć do miski. Groszek, kukurydzę i fasolę ( Fasolę przepłukać wodą) wyłożyć do miski z makaronem. Ser żółty pokroić w dość małą kostkę, dodać do reszty składników.    Wędlinę pokroić, dodać do miski. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, majonez, ketchup. Wymieszać. Uwaga: Przed posoleniem proszę zobaczyć jak słony jest ser żółty i dopiero wtedy stwierdzić

W kuchni u Moniki
Galaretki drobiowe. 94

piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ), żelatyna na 1L wody, ewentualnie ocet do polania gotowej galaretki - ale to jak kto lubi. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ugotować(...)rozpuszczenia. Marchew i mięso pokroić.    Salaterki przepłukać zimną wodą, nie wycierać.Na dno salaterki kłaść kolejno: listek pietruszki, połówkę jajka (żółtkiem do dołu), marchew, mięso, groszek.   Zalać rosołem z żelatyną. Gdy wystygną włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ozory w galarecie. 115

Składniki: kilka ozorów - ja miałam 1.6kg, ale dwa zużyłam na ozory w sosie majonezowo czosnkowym, puszka zielonego groszku, 3 jajka, kilka listków zielonej pietruszki, włoszczyzna, kostka wołowa, żelatyna - ilość zależy od ilości ugotowanego bulionu. Przygotowanie:     Ozory ugotować - 1h30min. Obrać i pozbyć się ślinianki. Pokroić w paski. Ugotować bulion z włoszczyzny razem z kostką wołową. Ugotowany bulion przelać(...)żelatyny zależy od ilości bulionu, także posłużyć się instrukcją z opakowania żelatyny. Ugotować na twardo jajka. W małe miseczki lub kubeczki włożyć po dwa listki pietruszki, kawałku jajka i groszek. Następnie włożyć ozory i zalać bulionem. Gdy ostygnie włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka jarzynowa. 116

Składniki: 6 ziemniaków (335g), 1 pietruszka (125g), 3 marchwie (220g), kawałek selera (110g), 5 jaj, 250g ogórków kiszonych, 1 jabłko, 1 mniejsza cebula (niekoniecznie), puszka zielonego groszku, 4 płaskie łyżki musztardy sarepskiej, 5-6 czubatych łyżek majonezu (tutaj radzę dać tyle by sałatka była mokra, może wyjść więcej niż ja podałam), sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (wagę(...)twardo. Ugotowane warzywa i jajka ostudzić i pokroić w małą kostkę. W małą kostkę również pokroić obrane jabłko, cebulę oraz ogórki kiszone (ich nie obieram). Dodać odsączony zielony groszek, musztardę, majonez i pieprz. Wszystkie składniki razem wymieszać. Na koniec spróbować i ocenić czy jest konieczność dodania soli.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej. 275

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska, 1 świeża czerwona papryka, 1 mała cebula, puszka kukurydzy konserwowej, puszka zielonego groszku, kilka plasterków szynki, 4 jaja ugotowane na twardo, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Odlać wodę z kukurydzy i groszku. Cebulę drobno pokroić ( by była delikatniejsza można wcześniej posolić i ugnieść). Kapustę pekińską umyć i pokroić, lekko posolić. Dodać pokrojone

W kuchni u Moniki
Ciasto francuskie z farszem. 78

jeść bez żadnych dodatków, lecz tak jak to moja mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory,  3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić(...)plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić w plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem

W kuchni u Moniki