wyżej, mogą być ze słoika – świeże zioła – rozmaryn, tymianek, można zastąpić suszonymi – świeża bazylia – pomidorki koktajlowe – śmietana 18% (do zup i sosów) – groszek konserwowy – cebula – 2 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – sól i pieprz Makaron ugotować al dente. Nie przepłukujemy makaronu – nieprzepłukany fajniej przyjmuje sos. Cebule drobno pokroić(...)koniecznie odsączyć. Przy podsmażaniu rozmrożonych owoców morza wydzieli się dużo wody – trzeba ją odparować. Gdy zostanie nam niewiele wody, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami (bez bazylii). Dorzucamy groszek i wlewamy śmietanę, by zrobił się delikatny, kremowy sos. Chwilę dusimy. Makaron wykładamy na talerz, na makaron gotowy sos z owocami morza. Dekorujemy świeżą bazylią. Podobne przepisy Zupa pomidorowa
Pociąg Do KuchniSkładniki: jarmuż krojony (100 g) pieczarki (5 szt.) groszek konserwowy (3 łyżki) zielona soczewica (1/2 szklanki) cebula dymka (1 główka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Do garnka(...)gotującą się wodą (1 litr) wrzucamy jarmuż, groszek, koperek, pokrojoną na kawałki cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko solimy i gotujemy przez kilka ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym, solą i papryką. Do drugiego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż woda
Weganka gotujebył opanierowany czymś twardym. Nie jestem w stanie odtworzyć ani smaku panierki, ani tym bardziej składu. Do sera podano rukolę wymieszaną z gałązkami, które wyglądały i smakowały jak groszek cukrowy. Pierwszy raz jadłam tę roślinę, więc nie mam pewności, co to było, bo jednak z groszku cukrowego zjadam tylko strączki. Smak sosu, który wtedy jadłam wciąż mam na języku
Weekendy w domu i ogrodziegościem. Kiedy ją spróbowałam, pomyślałam, że to najlepszy dodatek do każdego dania. Wypiera powoli ryż w moim domu. Kotleciki: pół opakowania mrożonego groszku cebula jajko ząbek czosnku szklanka mąki sojowej łyżeczka proszku do pieczenia sól olej do smażenia rzepak bułka tarta Sos pomidorowy: puszka pomidorów cebula kilka płatków papryczki chilli łyżeczka(...)nasion kolendry łyżeczka kuminu zmielonego ząbek czosnku sól Kasza bulghur przygotowana według przepisu. Przygotowanie: ugotuj groszek w osolonej wodzie. Wystudź. Pokrój cebulę na małe kawałki. Wrzuć do malaksera i zmiksuj. Dodaj jajko i czosnek. Miksuj pulsacyjnie. Wyjmij całość do miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj na jednolita masę. Jeśli będzie suche dolej
AZgotuj!Zagościły u nas zupy kremy. To pewnie na skutek przejedzenia poświątecznego. 1,5 litra warzywnego bulionu opakowanie mrożonego zielonego groszku biała cebula łyżka oleju listki świeżej mięty W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulkę pokrojoną w kostkę, wlałam gorący bulion, wsypałam paczkę groszku. Całość gotowałam jakieś 20-25 minut. Zmiksowałam z kilkoma listkami świeżej mięty. Mocno popieprzyłam
AZgotuj!feta to dla mnie HIT do warzyw. Poznałam ją na warsztatach i chciałam się z nią z Wami podzielić:) 3 buraki woreczek kaszy gryczanej cebula mała czerwona groszek w puszcze małe opakowanie ser feta pół opakowania 1/3 szklanki śmietanki kremówki oliwa z oliwek pieprz rukiew wodna Buraki upiecz w piekarniku ok 1,5 g w 190 stopniach zawinięte(...)Wydrążone resztki buraka pokrój w drobną kosteczkę. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Do kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz, sól Dodaj kosteczki cebuli. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj. Krem z fety: fetę lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować. Można użyć sera koziego jeśli ktoś lubi
AZgotuj!Smakowita, kremowa i aromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu. Podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym a nawet solo smakuje wybrnie. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, w sam raz na letni obiad . składniki na 4 porcje 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 1 duży kalafior 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka(...)miękkości warzyw, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, przyprawą curry dodajemy szczyptę tymianku i bazylii. Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie miksujemy ją blenderem. Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo
Smakowite DaniaSkładniki: -700-800 g brokułów -1,5 l bulionu warzywnego -2 małe ziemniaki -2 łyżki śmietany 18% -2 małe ząbki czosnku -natka pietruszki -sól, pieprz -gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia(...)dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego
KasiekGotujenatural) 1/2 cebuli / 1/2 onion 1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon of salt kawałek masła (50 g) / piece of butter (50 g) 150 g jogurtu naturalnego / 150 g natural yoghurt groszek ptysiowy / peas of puff Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6 Świeże brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę (mrożone brokuły(...)przykryciem przez 15 minut. Potem zdjąć wywar z gazu, dodajemy masło. Następnie zmiksować wszystko na gładką masę. Dodajemy jogurt i doprawiamy zupę do smaku. Do zupy możemy wrzucić groszek ptysiowy do smaku. ***** Fresh broccoli clean up, divided into florets, stems cut into cubes (we thaw a frozen broccoli). We peel and chop onion and toss with the broccoli
Projekty ze smakiemMoja propozycja na pyszny obiad Zapraszam na gulasz Składniki - 60 dg piersi z indyka - 1 cebula - 1 marchewka - 1/2 szklanki groszku zielonego - przyprawa do potraw chińskich - kurkuma - pieprz - olej - 1 czubata łyżka mąki Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w dużą kostkę Dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć - Mięso pokroić w dużą kostkę dodać do cebuli obsmażyć(...)się zrumieni dodać przyprawy - zalać mięso wodą dusić pod przykryciem ok 20 minut - Dodać pokrojoną w plasterki marchew i groszek - Gotować aż wszystko zmięknie - W wodzie rozmieszać mąkę Wlać ma mięso gotować cały czas mieszać aż zrobi się sos w razie konieczności dolać wodę
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 spora makrela wędzona cebula dymka pół puszki groszku zielonego jajko na twardo pół cytryny pieprzu 1/3 kostki masla Wykonanie cebulę kroimy w piórka, dodajemy groszek. Oczyszczoną makrelę rozdrabniamy skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i pieprzymy. Dodajemy maslo i wszystko razem miksujemy 20 sekund Odstawiamy do lodówki ,na 20-30 minut do polączenia smaków-u mnie jedli od razu.Smarowali
w mojej kuchnimiękkiego masła 1/2 szkl. letniego mleka 10 g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 250 g mąki pszennej 80 g. posiekanej mlecznej/ gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Przygotowanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić(...)ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 20 minut) 2. Następnie dodać resztę składników (oprócz czekolady) i wyrabiać do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając posiekaną czekoladę/ groszki czekoladowe. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do wyrośnięcia. 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić
Nastoletnie Wypiekaniejednym ze starszych moich wpisów, gdzie pojawił się w towarzystwie domowego rosołu klik Pokażę Wam natomiast nadzienie, z którym pracowaliśmy. Składniki na 1 porcję: około pół szklanki obgotowanego groszku (może być świeży lub mrożony), około pół szklanki serka ricotta (lub twarożku śmietankowego), 2-3 gałązki świeżej mięty , szczypta gałki muszkatołowej , około 1 łyżeczki tartego parmezanu . Groszek wymieszać delikatnie z twarożkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaDobra surówka do obiadu w nieco innej odsłonie marchewkę zwykłą zamieniłam na czarną Składniki - 6 czarnych marchewek - 1/2 szklanki groszku może być z puszki - 1 łyżka mąki - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka musztardy - sól pieprz Sposób przygotowania 1. - marchew pokroić w plastry ugotować w niewielkiej ilości wody tak aby woda wyparowała 2. - Zrobić sos w garnku rozpuścić masło(...)dodać mąkę wymieszać zalać szklanką wody mieszać aż się zagotuje dodać marchewkę i groszek doprawić solą i pieprzem dodać łyżeczkę musztardy dobrze wymieszać
W królestwie smaków Beatyłyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże - 1 cebula - dwa cieniutkie paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy - sól - pieprz ponadto - 3 średnie cebule - ok 150 g zielonego mrożonego groszku lub świeży( dałam mrożony ) - olej Sposób przygotowania 1. Przygotować sos - Cebulę pokroić w kostkę na patelni dać kilka łyżek oleju dać czosnek cebulę i paprykę - Wszystko smażyć aż papryka(...)talerz do tłuszczu w razie konieczności dodać troszkę oliwy - Smażyć na niej cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli dodać pulpety - Zalać wszystko sosem paprykowym oraz dodać groszek dusić wszystko ok 15 minut co jakiś czas przemieszać jakby był sos zbyt gęsty można dolać troszkę wody podawać np z makaronem
W królestwie smaków Beaty