groszek - 3077 przepisów (strona:85/206)

MARCHEWKA Z GROSZKIEM 173

obiadów u babci, niezapomnianych beztroskich chwil na wsi...Pycha! Lubię przywoływać te wspomnienia i lubię delektować się tym prostym dodatkiem do obiadu   Składniki: 6 większych marchewek 2 szklanki groszku- może być mrożony sol,cukier 4 łyżki masła Wykonanie: Marchewkę kroimy w kosteczkę , wrzucamy razem z groszkiem na osolona i ocukrzoną wodę. Gotujemy do miękkości wg upodobania. Na patelni rozpuszczamy

Z Majeczką w kuchni
Ekspresowa zupa marchewkowa 114

znacznie ograniczone, czasowo również. Postanowiłam poeksperymentować i przygotować zupkę w 10 minut. Udało się wyszła lekka, taka typowo letnia. Składniki: 5 dużych merchewek 2 czerwone cebule kostka rosołowa (Winiary) groszek ptysiowy 200 ml mleczka kokosowego curry do smaku sól pieprz świeżo zmielony Sposób przygotowania: Marchewkę kroimy na talarki i gotujemy wraz z 0,5 litra wody i kostką rosołową(...)miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Makaron-otto ze szparagami, brokułem, groszkiem i żurawiną. 150

będziesz zajadał się tym cudeńkiem w ciągu kilku chwil. Składniki: Garść makaron ( w kształcie ryżu) 150 ml bulionu drobiowego 50 ml wina białego musującego brokuł 20 g mrożonego zielonego groszku 3-4 zielone szparagi mała cebulka oliwa z oliwek 2 łyżki suszonej żurawiny 50 g masła sól Sposób przygotowania: Masło rozpuść na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone warzywa- brokuła(...)szparagi i cebulkę. Przesmaż chwilkę i dodaj posiekany drobno czosnek, groszek i żurawinę. Następnie wsyp garść makarony wymieszaj tak, aby każde ziarenko pokryte było masłem z oliwą. Podlewaj naprzemiennie winem i bulionem, aż do momentu wchłonięcia płynu (ok. 8-9 minut). Dopraw do smaku szczyptą soli. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Sałatka z selera i ananasa II- wersja bez szynki 224

byli, czosnku nie tolerują.I nie ma w niej szynki konserwowej. Jest łagodna w smaku. Składniki -2 słoiki selera konserwowego -puszka ananasa krojonego w kostkę -puszka kukurydzy -puszka groszku majonez gotowane na twardo jajka w kosteczkę natka pietruszki drobno szatkowana sól i pieprz do smaku Seler odcedz z zalewy, dodaj kukurydzę i groszek. Wymieszaj. Dodaj ananasa.Wymieszaj. Posól,popieprz. Dodaj jaja

Z Kuchni Do Kuchni
Wątróbka z pieczarkami 170

Przepis jest dla 2 osób  z mojej diety, która działa. :)) - 160 g kaszy jaglanej lub 400 g ziemniaków - puszka groszku konserwowego - 2 cebule - 240 g pieczarek - sól, pieprz czarny, majeranek, 3 liście laurowe - 300 g wątróbki z indyka - 4 łyżki oleju do smażenia Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Pieczarki obierz i pokój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój(...)pokrywkę i smaż jeszcze około 10 minut. Im grubsza wątróbka tym dłużej się smaży. Powinna stwardnieć. Mieszaj co chwila. Sprawdź ziemniaki, jak już są miękkie , odcedź, potłucz i dodaj groszek. Podobnie z kaszą, bez odcedzania oczywiście. Posól wątróbki, zamieszaj i podawaj. SMACZNEGO> CMOK

Pasje Jolki
Risotto makaronowe z groszkiem 182

udane :) Składniki: 150 g makaronu w kształcie ryżu, 3 cebule szalotki, 100 g pora, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu, 100 g zielonego groszku konserwowego, kilka całych zielonych oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz zielony do smaku, kiełki brokułu,   20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki(...)małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego bulionu (nie wszystko na raz). Kiedy makaron będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy, oliwki, groszek, połowę sera żółtego i całość mieszamy. Risotto podajemy z kiełkami i starty serem.    Smacznego

Moniki Smakołyki
Kolorowa babka z białek 429

pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki wody 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis idealny (!) do znalezienia TU kolorowe groszki czekoladowe - do udekorowania po wierzchu Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się(...)zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.   Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu ulubiona polewa czekoladowa i czekoladowe, kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego , stąd

Grunt to przepis!
Sałatka imieninowa z czarną fasolą 456

pożywną i chrupiącą sałatkę 250 g czarnej fasolki u mnie od  SKWORCU mix mrożonych warzyw minimum 9 składników sałatka sycylijska marynowana przpis  TUTAJ majonez+musztarda+piperz+sól groszek i kukurydza w puszcze po pół puszki Na dzień przed zrobieniem sałatki, wypłucz fasolę i pozostaw na całą noc. Następnie wylej wodę i przepłucz fasolę minimum dwa razy. Zalej czystą(...)Odstaw do wystygnięcia. Mix mrożonych warzyw ugotuj na parze- nie wypłuczesz witamin, kolor pozostanie żywy ,a warzywa będą jędrne i chrupiące. Odstaw do wystudzenia. Wymieszaj fasolę z warzywami, dodaj groszek i kukurydzę,w yemieszaj. Ja dodałam moją sycyiljską marynowaną sałatkę- chrupiącą i aromatyczną. Wypłukałam ją na sitku filtrowaną wodą. Dodałam, wymieszałam. Przygotowałam majonez z musztardą. Dosmaczyłam pieprzem i solą

Z Kuchni Do Kuchni
Schab jesienny z pieczarkami 159

pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem(...)mniejsze kawałki. i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy do podduszonych warzyw i mieszamy. Dodajemy groszek konserwowy (lub mrożony) i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy jeszcze 10 min. Ja dodatkowo na ostatnie 10 min. duszenia dodałam pokrojone 1 jabłko, jednak nie jest to konieczny składnik. Ps. Przepis pochodzi

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Na pocieszenie 147

przez środek grządki. Koniec końców wzeszło wszystko:) Po prawej krwawnica, która długo nie dawała znaków życia, ale w końcu zabrała się do roboty..  A to już groszki i boby. Nie da się ukryć, że jeden groszek wyszedł lepiej niż drugi.  A na koniec epicka Sonia, która wpadła do ogrodu, walnęła kupę w różach, podeptała zasiewy

les mirabelles
Galareta z golonek indyczych 194

przecież o to chodzi wszystkim , którzy liczą kalorie lub unikają tłustych potraw. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze pęczek włoszczyzny mały pęczek lubczyku pół puszki zielonego groszku sól, pieprz do smaku 4 łyżeczki żelatyny liść laurowy, ziele angielskie, kilka listków selera naciowego opcjonalnie czosnek , jeśli lubimy WYKONANIE: Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą  tak, by przykryć mięso . Mięso zagotowujemy(...)liść laurowy Gotujemy rosół, pod koniec dodajemy lubczyk , sól, pieprz. Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy drobno. Na dnie małych salaterek lub szklaneczek układamy pokrojoną marchewkę, wsypujemy groszek. Dodajemy mięso. Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. W   szklance rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do reszty. Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość salaterek i wstawiamy do lodówki

W kuchennym oknie Ewy
SALATKA JARZYNOWA ( SMIECIUCHA)  232

marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie nie za bardzo lubie jego smak, wiec nie daje)  -4-5 jajek  -okolo 5-6 sporych ogorkow kiszonych -puszka groszku konserwowego -cebula -jablko -maly sloik majonezu  -2-3 lyzki jugurtu naturalnego lub smietany  -sol, pieprz  SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki, marchew, pietruszke gotujemy ( nie mozemy rozgotowac), studzimy. Jaja gotujemy(...)osolonej wodzie na twardo.  Warzywa, jaja, ogorki,jablko i cebule kroimy w drobna kostke, groszek konserwowy odcedzamy na sitku, dodajemy do warzyw i jajka.  Do salatki dodajemy majonez, smietane i doprawiamy  sola i pieprzem.  Zycze Kochani smacznego

PychaDania
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 151

wędzonego pikantnego chorizo, 2 nogi z kurczaka, 1 duża cebula, 1 żółtka papryka, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 350 ml ryżu krótko ziarnistego, 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml) 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić na pół godziny. Małże(...)smażyć cały czas mieszając aż płyn odparuje. Dodać przyprawę, wymieszać. Włożyć kurczaka, chorizo, wlać bulion, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wsypać groszek, piec 5 minut.    Następnie wyłożyć na wierzch małże i piec 10 minut, oczywiście pod przykryciem. Przyprawa do owoców morza NOMU – pietruszka, kolendra, musztarda, cebula, czarny pieprz, czosnek, imbir, koper

królestwo garów
Pappardelle z groszkiem i suszonymi pomidorami 109

Pappardelle – płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki, szerszy od tagliatelle. 300 g pappardelle, 400 g mrożonego groszku – może być świeży, 1/2 – 1 chilli, 20 połówek suszonych pomidorów z oliwy, oliwa lub masło, 200 g wędzonego łososia w plastrach, natka pietruszki, Pappardelle ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Z pomidorów zdjąć skórkę, każdą polówkę przekroić na pół. Chilli(...)posiekać. Łososia pokroić w paski. Pietruszkę posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła lub wlać oliwę, wrzucić chilli oraz groszek, poddusić około 3 minut. Dodać pomidory a następnie pappardelle, zamieszać, wykładać na talerze. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać pietruszką.   zastawa

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 132

ugotowanych ziemniaków Anuschka A*, 400 g twardych jabłek, puszka groszku, 3 łyżki majonezu, musztarda Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0,5 cm. Włożyć do miski, dodać groszek, majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku musztardą. Do sałatki użyłam ziemniaków typu sałatkowego, dzięki czemu kostka pozostała kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą ryb. * Typy kulinarne

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania