groszek - 3077 przepisów (strona:85/206)

Sałatka śledziowa z ogórkiem i groszkiem 181

Składniki 60 dag filetów śledziowych w zalewie octowej 1 puszka groszku słoiczek 0,7 l ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu Sposób Filety i ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Całość łączymy z majonezem, mieszamy

Kuchenne aromaty
Sałatka z makaronem orzo 156

świątecznych dań. Kurczę ostatnio totalnie brak mi czasu na wszystko co nie jest związane ze studiami. Składniki 250 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 0,5 czerwonej papryki puszka groszku 30 dag żółtego sera 30 dag kiełbasy szynkowej 4 ogórki konserwowe 1 lub 2 łyżki majonezu sól pieprz  Sposób Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ogórki(...)paprykę oraz szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy odcedzony groszek konserwowy oraz majonez, wszystko razem mieszamy. Na koniec sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kuchenne aromaty
Galat z kurczaka 331

kurczaka.   Składniki  6 pałek z kurczaka 2 marchewki średniej wielkości pietruszka pół selera  liście laurowe sól, vegeta 8 ziaren pieprzu 4 jajka ugotowane na twardo puszka groszku 1,5 paczki żelatyny wieprzowej Sposób  Z kurczaka gotujemy rosół. Dokładnie myjemy mięso, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-1,5 litrem wody.  Gdy woda będzie wrzeć wrzucamy(...)marchewkę i jajka kroimy w kostkę (te ostatnie możemy również pokroić w plasterki). Żelatynę przygotowujemy z naszym przecedzonym rosołem wg przepisu na opakowaniu. Do salaterek wkładamy marchewkę, odcedzony groszek, jajko i mięso, zalewamy wywarem z żelatyną, zostawiamy do stężenia

Kuchenne aromaty
Sałatka puszkowa z majonezem 373

się każdemu. Jest pyszna w swojej prostocie i idealnie się sprawdza kiedy pojawią się u Nas z wizytą niezapowiedziani goście. Sałatka puszkowa z majonezem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki białej 1/3 pora (biała cześć) 3-4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy   PRZYGOTOWANIE: Otwieramy wszystkie puszki i odlewamy zalewy(...)miski przekładamy groszek, kukurydzę oraz fasolkę i mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora drobno i dodajemy do warzyw puszkowych.  Dodajemy majonez i musztardę i całość mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam majonez kielecki . Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych majonezów. Ma dość charakterystyczny smak, dzięki niemu sałatka nabrała charakteru i właściwie nie trzeba było jej przyprawiać dodatkowo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomidorowe kapeluszniki z kolorową sałatką 163

zarazem bombą witaminową, niezmiernie pożądaną szczególnie w taką nieokreśloną, niesprzyjającą pogodę. No to do dzieła! Czego potrzebujemy: - 5 dużych lub 6 małych pomidorów - 3 łyżek kukurydzy konserwowej - 3 łyżek groszku konserwowego - 1 cebula - 1/2 papryki - 1 duży ogórek konserwowy - 5 łyżek majonezu Przyprawy: pieprz, sól, koperek Dokładnie myjemy pomidory, odcinamy górną część (aby stworzyć kapelusik), wydrążamy ze środka miąższ. Cebulę(...)ogórka, paprykę kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w misce. Dodajemy groszek, kukurydzę, majonez i przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Całość mieszamy. Całą powstałą sałatkową masę delikatnie wkładamy do pomidorów, a kapelusze dekorujemy koperkiem (można również pietruszką) PALCE LIZAĆ

upichcona
Rozgrzewająca prosta zupa krem z cukinii i czosnku 124

chorobach nowotworowych - spowalnia proces namnażania się komórek. Porcja dla 4 osób: - 4 cukinie - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka Vegety - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżkę oleju - płatki kukurydziane/ grzanki/ groszek ptysiowy +  śmietana wedle uznania Do garnka wlewamy łyżkę oleju i leciutko podsmażamy 4 rozgniecione ząbki czosnku (ok. 30sek). Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę 4 cukinie (w przypadku(...)zagotowaniu miksujemy zupę na krem (używając końcówki miksującej lub przelewając zupę do blendera). Do całości dodajemy łyżeczkę ostrej papryki. Po nałożeniu zupy na talerz dodajemy płatki kukurydziane, grzanki lub groszek ptysiowy - do wyboru oraz śmietanę wedle uznania. Za przepis dziękuję mojej Barbórce - niedoścignionej mistrzyni kulinarnej

upichcona
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 157

marchewki, 2 pietruszki, 1 łodyga selera naciowego, kawałek imbiru - wielkości kciuka, 7 świeżych grzybów shitake, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki sosu rybnego dodatkowo:   100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung Ciasto: 250 g mąki pszennej typ 450, 1/2 łyżeczki soli, 175 ml gorącej wody Farsz: mięso z kaczki (z bulionu), świeża papryczka chili, 1 duży(...)kształt wycinanki z papieru). Na tak przygotowany papier wykładamy pierożki i gotujemy na parze przez 7 minut. Podgrzewamy bulion, a kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojony na pół groszek cukrowy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, na koniec gotowania wrzucamy kiełki fasoli mung.  Bulion nalewamy do miseczek, dokładamy pierożki oraz warzywa z bulionu. Smacznego :) Ps. Farszu i ciasta wychodzi

Plate of Joy
MARCHEWKA Z GROSZKIEM 167

obiadów u babci, niezapomnianych beztroskich chwil na wsi...Pycha! Lubię przywoływać te wspomnienia i lubię delektować się tym prostym dodatkiem do obiadu   Składniki: 6 większych marchewek 2 szklanki groszku- może być mrożony sol,cukier 4 łyżki masła Wykonanie: Marchewkę kroimy w kosteczkę , wrzucamy razem z groszkiem na osolona i ocukrzoną wodę. Gotujemy do miękkości wg upodobania. Na patelni rozpuszczamy

Z Majeczką w kuchni
Ekspresowa zupa marchewkowa 108

znacznie ograniczone, czasowo również. Postanowiłam poeksperymentować i przygotować zupkę w 10 minut. Udało się wyszła lekka, taka typowo letnia. Składniki: 5 dużych merchewek 2 czerwone cebule kostka rosołowa (Winiary) groszek ptysiowy 200 ml mleczka kokosowego curry do smaku sól pieprz świeżo zmielony Sposób przygotowania: Marchewkę kroimy na talarki i gotujemy wraz z 0,5 litra wody i kostką rosołową(...)miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Makaron-otto ze szparagami, brokułem, groszkiem i żurawiną. 140

będziesz zajadał się tym cudeńkiem w ciągu kilku chwil. Składniki: Garść makaron ( w kształcie ryżu) 150 ml bulionu drobiowego 50 ml wina białego musującego brokuł 20 g mrożonego zielonego groszku 3-4 zielone szparagi mała cebulka oliwa z oliwek 2 łyżki suszonej żurawiny 50 g masła sól Sposób przygotowania: Masło rozpuść na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone warzywa- brokuła(...)szparagi i cebulkę. Przesmaż chwilkę i dodaj posiekany drobno czosnek, groszek i żurawinę. Następnie wsyp garść makarony wymieszaj tak, aby każde ziarenko pokryte było masłem z oliwą. Podlewaj naprzemiennie winem i bulionem, aż do momentu wchłonięcia płynu (ok. 8-9 minut). Dopraw do smaku szczyptą soli. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Sałatka z selera i ananasa II- wersja bez szynki 216

byli, czosnku nie tolerują.I nie ma w niej szynki konserwowej. Jest łagodna w smaku. Składniki -2 słoiki selera konserwowego -puszka ananasa krojonego w kostkę -puszka kukurydzy -puszka groszku majonez gotowane na twardo jajka w kosteczkę natka pietruszki drobno szatkowana sól i pieprz do smaku Seler odcedz z zalewy, dodaj kukurydzę i groszek. Wymieszaj. Dodaj ananasa.Wymieszaj. Posól,popieprz. Dodaj jaja

Z Kuchni Do Kuchni
Wątróbka z pieczarkami 163

Przepis jest dla 2 osób  z mojej diety, która działa. :)) - 160 g kaszy jaglanej lub 400 g ziemniaków - puszka groszku konserwowego - 2 cebule - 240 g pieczarek - sól, pieprz czarny, majeranek, 3 liście laurowe - 300 g wątróbki z indyka - 4 łyżki oleju do smażenia Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Pieczarki obierz i pokój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój(...)pokrywkę i smaż jeszcze około 10 minut. Im grubsza wątróbka tym dłużej się smaży. Powinna stwardnieć. Mieszaj co chwila. Sprawdź ziemniaki, jak już są miękkie , odcedź, potłucz i dodaj groszek. Podobnie z kaszą, bez odcedzania oczywiście. Posól wątróbki, zamieszaj i podawaj. SMACZNEGO> CMOK

Pasje Jolki
Risotto makaronowe z groszkiem 173

udane :) Składniki: 150 g makaronu w kształcie ryżu, 3 cebule szalotki, 100 g pora, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu, 100 g zielonego groszku konserwowego, kilka całych zielonych oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz zielony do smaku, kiełki brokułu,   20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki(...)małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego bulionu (nie wszystko na raz). Kiedy makaron będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy, oliwki, groszek, połowę sera żółtego i całość mieszamy. Risotto podajemy z kiełkami i starty serem.    Smacznego

Moniki Smakołyki
Kolorowa babka z białek 422

pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki wody 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis idealny (!) do znalezienia TU kolorowe groszki czekoladowe - do udekorowania po wierzchu Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się(...)zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.   Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu ulubiona polewa czekoladowa i czekoladowe, kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego , stąd

Grunt to przepis!
Sałatka imieninowa z czarną fasolą 450

pożywną i chrupiącą sałatkę 250 g czarnej fasolki u mnie od  SKWORCU mix mrożonych warzyw minimum 9 składników sałatka sycylijska marynowana przpis  TUTAJ majonez+musztarda+piperz+sól groszek i kukurydza w puszcze po pół puszki Na dzień przed zrobieniem sałatki, wypłucz fasolę i pozostaw na całą noc. Następnie wylej wodę i przepłucz fasolę minimum dwa razy. Zalej czystą(...)Odstaw do wystygnięcia. Mix mrożonych warzyw ugotuj na parze- nie wypłuczesz witamin, kolor pozostanie żywy ,a warzywa będą jędrne i chrupiące. Odstaw do wystudzenia. Wymieszaj fasolę z warzywami, dodaj groszek i kukurydzę,w yemieszaj. Ja dodałam moją sycyiljską marynowaną sałatkę- chrupiącą i aromatyczną. Wypłukałam ją na sitku filtrowaną wodą. Dodałam, wymieszałam. Przygotowałam majonez z musztardą. Dosmaczyłam pieprzem i solą

Z Kuchni Do Kuchni