jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm Sałatka: 2 marchewki 2 ziemniaki 3 łyżki groszku z puszki 2 jabłka 2 ogórki kiszone 3 jajka Majonez Sól Pieprz Tarty chrzan Wykonanie: Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać. Aby mieć pewność(...)nadać jej właściwy kształt - może być to filiżanka lub miseczka. Pozostawiamy ją do wystygnięcia. Marchew, ziemniaki i jajka gotujemy. Jabłka, ogórki, kroimy w kostkę, również ugotowane warzywa, dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem, kilkoma łyżeczkami chrzanu oraz majonezem. Mieszamy. Przygotowaną sałatką wypełniamy łódeczki z mortadeli. SMACZNEGO
Smaki Ewyserc indyczych 2 ½ l wody Sól Pieprz Vegeta 2 marchewki Kawałek selera Kilka listków laurowych Ziele angielskie Ok. 100 - 120 ml octu żelatyna Dekoracja ( dowolna, natka pietruszki, groszek z puszki, marchewka ) Wykonanie: Serca indycze oczyszczamy ( usuwam nadmiar tłuszczu, rzadko się zdarza aby coś innego ). Kroimy wzdłuż, potem na mniejsze jeszcze kawałki (ok 1 ½ cm -2 ). Serca należy porządnie(...)przecedzamy i pozostawiamy na sicie. Do wywaru dodajemy żelatynę ( warto dodać trochę więcej żelatyny do płynu, zgodnie z przepisem na opakowaniu ) i porządnie mieszamy. Do pojemników, wkładamy pokrojoną marchewkę, groszek, pokrojoną natkę pietruszki oraz ugotowane serca. Całość zalewamy wywarem z żelatyną. Pozostawiamy do stężenia. W wersji w słoikach nie dodajemy dekoracji. Przechowujemy w chłodnym miejscu. SMACZNEGO
Smaki Ewyimieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna. Składniki: 4 marchewki ( spore ) 4 ziemniaki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Groszek z puszki 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze ) 4 - 5 jabłek 5 ogórków kiszonych 5 jajek Majonez 1 łyżka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler gotujemy w osolonej(...)wodzie. Studzimy i obieramy. Jabłka i cebulę obieramy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, łącznie z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodajemy odsączony groszek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem i majonezem. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smaki Ewyrozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 100 gram twarogu 100 gram sera typu feta 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Sól Pieprz Farsz pomidorowy Krojone pomidory z puszki ½ puszki groszku konserwowego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ok 200 gram sera żółtego typu gouda Olej do smażenia Wykonanie: Produkty na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki ( 8 sztuk ). Szpinak rozmrażamy(...)śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno ) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej
Smaki EwyJako dodatek do dzisiejszego obiadu proponuję puree ziemniaczano – groszkowe. To tak dla urozmaicenia posiłku. Potrawa szybka, prosta a jednak inna niż zwykle. Składniki: Ugotowane ziemniaki Groszek konserwowy z puszki Masło Sól Chili Wykonanie: Groszek konserwowy miksujemy i przekładamy do ugotowanych ziemniaków. Dodajemy masło 1 -2 łyżki. Przyprawiamy solą i chili. Wyrabiamy tłuczkiem na jednolitą masę. Podajemy jako dodatek do mięsa
Smaki Ewysmakiem. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra :) SKŁADNIKI: 2 młode kalarepy 1 cebula 3 ziemniaki 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu drobiowego sól pieprz czarny koperek groszek ptysiowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i po kolei smażyć na patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Część bulionu wlać na patelnię, w której smażyły(...)garnka. Gotować, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20min. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo można podbić zupę śmietaną, jak ktoś lubi. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego :) Polecam również nadziewane kalarepy :) Kategoria: DLA DZIECI , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE , Zupy Tagged: bulion , kalarepa , koperek , ziemniaki
https:KKuchniaMniamsezonowe warzywa z mojego ogródka. Zapraszam na znakomity makaron! Składniki na spaghetti z młodymi warzywami: 200 g makaronu spaghetti 2 pęczki młodej, małej marchewki 2 garści młodego, niełuskanego groszku 1 garść jarmużu lub szpinaku (lub kilka różyczek brokuła) 1 garść młodego bobu (opcjonalnie) 100 g twarogu lub sera feta 1 łyżka masła sól pieprz Makaron gotujemy(...)wyszorowaną marchewkę wrzucamy do garnka lub patelni, dolewamy 50 ml wody, 1/3 łyżeczki soli, masło i dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy groszek, pokrojony jarmuż (jeśli używamy szpinaku dodajemy go na samym końcu, tuż przed wyłączeniem grzania) lub brokuł, bób i gotujemy często mieszając kolejne 5 minut (woda powinna odparować). Na końcu doprawiamy
Rozpustne gotowaniebrzuchy burczą z głodu. Oto jeden z wariantów szybkiego rozwiązania takiego problemu. składniki dla czterech osób 4 jajka 250 g ugotowanej drobnej fasoli 250 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu szczypiorek sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, pieczarki kroimy i zalewamy ma dwie minuty wrzątkiem (blanszujemy), po czym odcedzamy(...)sicie. Na tym samym sicie płuczemy i odcedzamy konserwowy groszek, kukurydzę i fasolę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję), jogurt oraz majonez, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę podajemy udekorowaną kawałkiem jajka i posypaną posiekanym szczypiorkiem
Miód i pieprzcukinia 4 szt · żółtka 3 szt · cebula 2-3 szt · śmietana 18 proc 2 łyżki · groszek ptysiowy 10 dag · sól · sok z cytryny · olej Cebulę oraz cukinię obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 L wody wrzącej, łyżkę oleju i gotować 20 minut na małym ogniu. Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem(...)Doprawić solą oraz sokiem z cytryny. Żółtka roztrzepać ze śmietana kremówką. Zupę podgrzać i zalać śmietaną i żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym. Można także podac z łyżką posiekanych ziół, wymieszać, nalać do miseczek
Camilla w kuchniłyżeczki kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku - ½ łyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić(...)odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić
Wegańska kuchnia orientalnabiałej rzodkwi - 1 łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung - sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski - Ryż przygotować(...)dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa - Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, aż zaczną
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki asafetydy - łyżka mrożonego groszku - sól himalajska - ¼ puszki pomidorów - 1 ząbek czosnku - kawałek papryki chili - łyżeczka nasion konopi - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić go pod pokrywką(...)czosnek, chili, kumin i imbir - Dodać pomidory i trochę wody, wsypać garam masale, asafetyde i sól - Dodać dynię i marchewkę, zagotować, dusić przez 7 minut - Dodać fasolkę adzuki i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Ryż spulchnić widelcem, przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Dal skropić cytryną, wymieszać i przełożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 4 pieczarki - ¼ puszki pomidorów - 2 łyżki groszku (z mrożonki) - ząbek czosnku - kawałek awokado - ‘śmietanka’ sojowa - natka pietruszki * curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne. Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę - Na odrobinę rozgrzanej oliwy(...)sekund - Następnie dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy - Wrzucić ziemniaka, marchewkę i pieczarki - Zagotować i dusić przez 10 minut - Dodać posiekaną na krótsze kawałki fasolkę szparagową i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Następnie curry lekko schłodzić, by zgęstniało (można np. wystawić na parapet za okno;) - Do kaszy dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć curry
Wegańska kuchnia orientalnasojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch(...)Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody - Dodać curry, cynamon, cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć na sitku i dodać do warzyw
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - ½ marchewki - kawałek czerwonej papryki - 1 łyżka mrożonego groszku - 1 łyżka rodzynek - kawałek pora - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado - sos sojowy - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki - Brokuła i kalafiora(...)wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut - Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty - Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić przez minutę - Danie przełożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalna