groszek - 3077 przepisów (strona:74/206)

Ozory w galarecie. 228

Składniki: kilka ozorów - ja miałam 1.6kg, ale dwa zużyłam na ozory w sosie majonezowo czosnkowym, puszka zielonego groszku, 3 jajka, kilka listków zielonej pietruszki, włoszczyzna, kostka wołowa, żelatyna - ilość zależy od ilości ugotowanego bulionu. Przygotowanie:     Ozory ugotować - 1h30min. Obrać i pozbyć się ślinianki. Pokroić w paski. Ugotować bulion z włoszczyzny razem z kostką wołową. Ugotowany bulion przelać(...)żelatyny zależy od ilości bulionu, także posłużyć się instrukcją z opakowania żelatyny. Ugotować na twardo jajka. W małe miseczki lub kubeczki włożyć po dwa listki pietruszki, kawałku jajka i groszek. Następnie włożyć ozory i zalać bulionem. Gdy ostygnie włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka jarzynowa. 228

Składniki: 6 ziemniaków (335g), 1 pietruszka (125g), 3 marchwie (220g), kawałek selera (110g), 5 jaj, 250g ogórków kiszonych, 1 jabłko, 1 mniejsza cebula (niekoniecznie), puszka zielonego groszku, 4 płaskie łyżki musztardy sarepskiej, 5-6 czubatych łyżek majonezu (tutaj radzę dać tyle by sałatka była mokra, może wyjść więcej niż ja podałam), sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (wagę(...)twardo. Ugotowane warzywa i jajka ostudzić i pokroić w małą kostkę. W małą kostkę również pokroić obrane jabłko, cebulę oraz ogórki kiszone (ich nie obieram). Dodać odsączony zielony groszek, musztardę, majonez i pieprz. Wszystkie składniki razem wymieszać. Na koniec spróbować i ocenić czy jest konieczność dodania soli.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej. 387

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska, 1 świeża czerwona papryka, 1 mała cebula, puszka kukurydzy konserwowej, puszka zielonego groszku, kilka plasterków szynki, 4 jaja ugotowane na twardo, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Odlać wodę z kukurydzy i groszku. Cebulę drobno pokroić ( by była delikatniejsza można wcześniej posolić i ugnieść). Kapustę pekińską umyć i pokroić, lekko posolić. Dodać pokrojone

W kuchni u Moniki
Ciasto francuskie z farszem. 194

jeść bez żadnych dodatków, lecz tak jak to moja mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory,  3 ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić(...)plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić w plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić ). Na wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem

W kuchni u Moniki
Kalafior z marchwią i groszkiem. 266

uwielbiają kalafior. Dziś go im troszkę urozmaiciłam i jeszcze nie zdążyłam podzielić na porcje, a już małe rączki sięgały by skubnąć co nieco :) Składniki: kalafior, dwie duże marchwie, puszka groszku konserwowego, sól, pieprz, dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, szczypta suszonego lubczyku, bułka tarta, masło. Przygotowanie: Kalafior, pokrojone w plastry marchwie ugotować do miękkości z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu(...)odcedzić i wyłożyć na talerz, dodać groszek. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i chwilę przysmażyć. Polać po warzywach. Smacznego

W kuchni u Moniki
Galantyna drobiowa gotowana. 436

Składniki: kurczak ( mój ważył 1,6kg), mała marchew (50g), 2 czubate łyżki groszku konserwowego (50g), garść świeżej zielonej pietruszki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, łyżeczka ziół ( u mnie to był gotowy mix: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano), pieprz grubo mielony, ewentualnie sól lub warzywko ( ja nie dodałam ), do wody, w której będzie gotowana galantyna: odrobina soli, mix ziół(...)zupę. Mięso zmielić przez maszynkę. Marchew (surowa, jaką ja dałam po ugotowaniu nadal nie jest miękka,także można dodać już ugotowaną), a  pokroić i dodać razem z groszkiem, jajkiem, wyciśnietym czosnkiem i posiekaną zieloną pietruszką do mięsa. Dodać  przyprawy i wymieszać.  Na blacie rozłożyć gazę. Na niej położyć skórę kurczaka, a następnie wyłożyć mięso i uformować. Zawinąć

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej z koperkiem 231

Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 por, 1 średniej wielkości marchew, 1 świeża czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 155g papryki konserwowej, kilka ogórków kiszonych (8-10sztuk), majonez, 1-2 porządne garście świeżego koperku, sól, pieprz. Przygotowanie: Groszek i kukurydzę odsączyć. Marchew zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, Por, kapustę pekińską, paprykę świeżą i konserwową i ogórki kiszone

W kuchni u Moniki
Sałatka z tortellini i selera 252

tylko lekkiej "obróbki", więc smaczną przekąskę mamy gotową raz dwa! Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką (250g) 1 mały słoiczek selera wybornego 6 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone 2 pęczki szczypiorku ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości) sól, pieprz- do smaku 3 łyżki oleju lub oliwy Sposób przygotowania: 1. W średniej(...)twardo"- ok. 12 minut. 2. Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.  3. Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z kurczakiem, tortellini i czerwoną fasolą 396

Połączenie kilku podstawowych składników przyczyniło się do powstania smacznej sałatki świątecznej.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie tortellini z szynką prosciutto 1 opakowanie groszku konserwowego np. Jamar 1 opakowanie kukurydzy konserwowej np. Jamar 1 opakowanie czerwonej fasoli np. Jamar 4 jajka ok 6 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Ponadto: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy gyros Sposób(...)koloru. Jajka gotujemy na twardo ok 12 minut. Studzimy i obieramy. Tortellini wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do wystudzenia. 2. Groszek, kukurydzę i fasolę przelewamy zimna wodą i odcedzamy. Łączymy z kurczakiem, jajkami pokrojonymi w kostkę oraz tortellini. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku

Kuchnia w czekoladzie
leniwa salatka 338

oraz czasu na gotowanie, to sałatka tego typu, jest wprost idealnym rozwiązaniem. składniki dla czterech osób 4 jajka 200 g ugotowanej drobnej fasoli 100 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu pół pęczka drobnego szczypiorku garść pomidorków koktajlowych sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i siekamy na drobne cząstki(...)sicie płuczemy i odcedzamy  kukurydzę, fasolę i groszek, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy  do nich pokrojone w kostkę jajka, i całość mieszamy. W niewielkiej misie mieszamy jogurt, majonez,  posiekamy drobno szczypiorek, sól oraz pieprz.  Następnie przelewamy wymieszany sos na warzywa układając na górze pomidorki koktajlowe. Sałatkę odstawiamy na dwie  godziny w chłodne miejsce

Miód i pieprz
Zupa ziemniaczana Adwokacka 171

fasola perłowa 10-15 dag · ziemniaki 4 szt · pomidory 3-4 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · szynka wędzona 15 dag · groszek konserwowy 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona · przyprawa do zu  Fasolę przebrać opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać(...)ugotować do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokrajać w cząstki, tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą, śmietaną, wędliną pokrojoną w paseczki i groszkiem konserwowym, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką

Camilla w kuchni
Danie meksykańskie 212

Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 puszka czarnej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki zielonego groszku 100 g żółtej fasolki szparagowej 100 g zielonej fasolki szparagowej 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz, czerwona papryka Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy, aż nabierze brązowego koloru. Wrzucamy żółtą(...)zieloną fasolkę, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości, aż woda odparuje. Gdy fasolki będą miękkie, dodajemy pomidory, czarną fasolę oraz zielony groszek. Chwilę dusimy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Przykryć i dusić jeszcze ok 10 minut

magiczna kuchnia Kasi
Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku 146

plus jeszcze trochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone w plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Odczekaj(...)minuty. Odcedź kluski i przelej je zimną wodą.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć podgrzybki i duś 5 minut. Dodaj brokuły, marchewkę oraz groszek i pod przykryciem gotuj przez kolejne 5 minut.  Warzywa oraz gnocchi przełóż do dwóch mniejszych lub jednego większego naczynia do zapiekania, na wierzchu rozłóż kilka cienkich plasterków margaryny

Roślinna - blog wegański
Kapuśniak Busseto 163

wywar mięsny 1,5 Litra · kapusta włoska 50 dag · pomidor 2 szt · groszek konserwowy 5 łyżek · chrzan tarty 1-2 łyżki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 2 łyżki · kolendra 1 lyżka · żółtka · sól · pieprz · czosnek · gałka muszkatołowa mielona  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać(...)skórki, pokrajać w cząstki, połączyć z kapustą, groszkiem konserwowym, chrzanem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkiem i kolendrą

Camilla w kuchni
Zielone stir fry z wołowiną 218

drobniejsze kawałki. W przypadku steku bavette krojone w poprzek włókien. Smażymy je, co jakiś czas mieszając, aż mięso widocznie zmieni kolor i przestanie być widocznie krwiste. Twardy zielony groszek ląduje w woku zaraz po mięsie. Smażymy całość razem około 2 minut. Dorzucamy pokrojone w zgrabne księżyce łodygi selera naciowego. Smażenie i mieszanie zajmie Wam kolejne 2 minuty. Pokrojona kapusta pekińska(...)mnie stek z łaty wołowej) 2-3 łodyżki selera naciowego 2-3 gałązki grubego szczypioru z cebulką ½ małej główki kapusty pekińskiej (2 garści) 1 pełna garść młodego zielonego groszku 3 łyżki sosu bazowego stir fry z TEGO przepisu 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru garść makaronu chińskiego, u mnie makaron jajeczny do woka, moczony 3 minuty we wrzątku płatki

Karo in the Kitchen