groszek - 3077 przepisów (strona:81/206)

Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty. 176

ziarna ziela angielskiego 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) 10 listków świeżej mięty 100 g sera gorgonzola / lazur 300g jogurtu naturalnego gęstego sól pieprz suszona bazylia dodatkowo świeże pomidory groszek ptysiowy/grzanki/ płatki migdałów oliwa truflowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z ziemniakami zrobić to samo. 2. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać(...)Doprawić solą i pieprzem oraz bazylią do smaku.  7. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. 8. Nałożyć zupę do miseczki, udekorować pomidorami, groszkiem ptysiowym/ grzankami i świeżymi ziołami. Na koniec delikatnie skropić oliwą truflową. Smacznego

DefinicjaSmaku
Szybka przekąska w pomidorach 124

Coś prostego, pysznego i efektownego na niespodziewanych gości. Składniki: 4 duże pomidory, 2/3 szklanki świeżego groszku lub z puszki, 6 łyżek majonezu, świeża bazylia, natka pietruszki do dekoracji. Wykonanie: Pomidory umyć, odciąć kapelusze pomidora, wydrążyć miąższ. Groszek wymieszać z majonezem, nałożyć do wydrążonych pomidorów i ozdobić zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka jajeczna z groszkiem 186

kolację lub nie wiecie co podać gościom to właśnie to jest świetny pomysł.   Sałatka podana w miseczce z kolekcji Gina Porcelana Bogucice. Składniki: 4 jajka 0,5 puszki groszku konserwowego 100 g żółtego sera 0,5 cebuli 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku 4 łyżki majonez Kielecki 0,5 łyżki musztarda delikatesowa stołowa Kielecka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować(...)twardo. Pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z musztardą Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać majonez wymieszany z musztardą. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać

Ala piecze i gotuje
SPAGHETTI ZE ŚWIEŻYM TUŃCZYKIEM I TYMIANKIEM 181

filetu tuńczyka, drobno pokrojonego  - 1/4 szklanki dobrej oliwy - 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony - 20 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych - 2 łyżki drobno pokrojonego tymianku - 1 szklanka zielonego groszku - 1/2 szklanki białego wina - 500 g makaronu spaghetti  POSTAW DUŻY GARNEK posolonej wody na dużym ogniu. Gotuj we wrzącej wodzie, często mieszając aż makaron będzie al dente. Dla mnie(...)OLIWIE I CZOSNKU , rozgrzej mocno patelnię, smaż tuńczyka z oliwkami i czosnkiem przez około 2 minuty, na koniec dodaj tymianek. GDY TUŃCZYK BĘDZIE ZŁOTY dodaj wino i zielony groszek, smaż jeszcze około dwie minuty, tuńczyk powinien być lekko różowy w środku. W TYM MOMENCIE MAKARON powinien dochodzić do momentu kiedy przykleja się do ściany, odcedź go i dodaj do sosu

Kuchnia bezglutenowa Loli
Risotto w curry z kurczkiem i warzywami 389

który bardzo szybko przygotujecie ;-) składniki na 4 osoby 2 woreczki ryżu 2 piersi z kurczaka 1 por (jasna część) opakowanie warzyw na patelnie włoskich ( ja kupiłam w biedronce) puszka groszku cebula ok 3 łyżek curry 2 - 3 łyżki oliwy ulubione przyprawy do kurczaka  Kurczaka myjemy kroimy w krótkie paseczki, przyprawiamy, polewamy oliwą i dostawiamy do lodówki. Wodę na ryż(...)kurczaka oraz pora i cebulę.  Dodajemy czubatą łyżeczkę curry. Na drugiej patelni rozmrażamy warzywa i przyprawiamy. Gdy kurczak będzie już gotowy dodajemy warzywa z patelni . Na koniec dodajemy groszek i ryż mieszamy i gotowe ;-) Smacznego! Kasia

Cukier&Puder
Babeczki z czekoladą 104

110g mąki pszennej 80g cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu z wanilii (jeśli nie masz ekstraktu możesz użyć cukru waniliowego lub kilku kropel aromatu waniliowego) 100g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Wykonanie: Masło, mąkę, cukier, jajka, proszek i ekstrakt zmiksować, aż masa będzie jasna i gładka. Na końcu wmieszać groszki czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta

Mania Wypiekania
Sałatka z botwiną 152

Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Składniki: 50 dag młodej botwiny, 3 jaja, 3 ząbki czosnku, 1 puszka groszku konserwowego, 1 pęczek szczypiorku, 5 młodych ziemniaków, 1 słoiczek sosu tatarskiego 250 ml, sól, pieprz, cukier. Wykonanie: Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jaja ugotować(...)twardo. Botwinę dokładnie opłukać, pokroić i obgotować z dodatkiem cukru i czosnku. Odcedzić botwinę dodać pokrojone ziemniaki, groszek, szczypiorek i pokrojone w ósemki ugotowane jaja. Następnie polać sosem tatarskim, doprawić do smaku i podawać z pieczywem lub jako dodatek do potraw

Tradycyjna Kuchnia
Łatwa zupa jarzynowa 173

kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu spory kawałek selera garść fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka brukselek  garść mrożonego groszku (można dodać ok. szklanki gotowej mrożonki warzywnej, ale to opcja raczej na zimę) 1 serek topiony trójkącik śmietankowy lub warzywny  łyżeczka mąki płaska łyżka vegety pieprz, sól do smaku(...)trzepaczką lub drewnianą gwiazdką, żeby nie było grudek. Kubek wstawiam do zimnej wody i studzę rozrobiony z wodą serek. Dodaję łyżeczkę mąki, ponownie dokładnie rozrabiam.  Do zupy wrzucam groszek, vegetę i cały czas mieszając (!) wlewam powoli rozrobioną z wodą i serkiem mąkę. Mieszając, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i pod przykryciem gotuję 6-8 minut. Doprawiam do smaku solą

Kuchnia Prezydentowej
"Zielony krem" 148

małe ziemniaki kawałek kalarepki 5 zielonych cebulek (gruby szczypior) po kilka gałązek natki pietruszki i koperku (najlepiej z łodygami) 1 cukinia 1/2 świeżego ogórka 2 garście mrożonego lub świeżego groszku (absolutnie nie może być z puszki!) 300 ml białego, lekkiego wina 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz z młynka Warzywa pokroiłam w dużą kostkę, cebulkę w krążki odkładając 1/3 kostek(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepkę, łodygę brokuła, pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła.  Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków.  Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne 5 minut. Wlałam wino, gorącą zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zagotowałam, zdjęłam z ognia.    Odłożoną cukinię obsmażyłam krótko

Kuchnia Prezydentowej
Zupa ryżowa 389

daję taki wielkości pietruszki) 1 kawałek pora (biało zielonej części) lub 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 filiżanki surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 garść mrożonego groszku po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Bulion zagotować, wrzucić ryż, gotować 10 minut(...)przetrzeć ręcznikiem papierowym, rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć kostki dyni na dość mocnym ogniu, cały czas mieszając, aż się zezłoci z każdej strony. Dynię przełożyć do zupy, wsypać groszek, lubczyk, sól i pieprz. Gotować bez przykrycia ok. 3-4 minut (w razie potrzeby lekko zwiększyć ogień). 3. Po tym czasie spróbować, jeszcze ewentualnie doprawić, wlać do smaku

Kuchnia Prezydentowej
Zupa kukurydziana na mleku z zielonym groszkiem 101

Pyszna, ekspresowa zupa kukurydziana. Składniki: 5 dag kaszki kukurydzianej 1,5 szklanki wody 4 szklanki mleka 2 marchewki 1 puszka zielonego groszku Sól, cukier Natka pietruszki Sposób przygotowania: Kaszę rozmieszać z letnią wodą, pozostawić na pół godziny, następnie wlać na gotujące się mleko. Dodać startą marchew posolić, gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Wsypać odsączony groszek, doprawić i posypać

Tradycyjna Kuchnia
Zielona soczewica z batatem i gruszką 147

jest bardzo sycące i idealnie nadaję się do zabrania do pracy w pudełku na lunch nawet na zimno. Składniki (6 porcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej Przygotowanie: Soczewicę zalać wrzątkiem(...)gruszki w równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek i gruszki, wymieszać, doprawić zieloną pietruszką. Danie idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem

greenscarf
Sałatka pieczarkowa 573

wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego. Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie:  Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam(...)wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam w kostkę. Pora opłukałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę. Groszek osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Kuchenne zapiski Edyty
Kalafiorowa z zielonym groszkiem 135

importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup do posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam z zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce na mniejsze kawałki. Dodałam do zupy. Kiedy kalafior zmiękł, dorzuciłam groszek konserwowy. Śmietanę zahartowałam kilka łyżkami gorącej zupy i wlałam ją do rondla. Zupę podałam posypaną posiekaną natką pietruszki i grubym szczypiorem

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania