Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 paprykę czerwoną 1 puszkę groszku pęczek szczypiorku dużą garść rukoli 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek kroimy w grubsze kawałki wraz
kgwjanczewotylko na codzienny obiad, ale również na przyjęcie. Składniki: 500g pieczarek 1 opakowanie kremowej zupy pieczarkowej Knorr 1 cebula 4 ziemniaki 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany groszek ptysiowy sól pieprz olej słonecznikowy Pieczarki i cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki i zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko gotujemy ok. 30 minut(...)będą miękkie. Tak przygotowaną zupę miksujemy. Kremową zupę pieczarkową Knorr mieszamy w 200 ml śmietany i dodajemy ją do bulionu z pieczarkami. Gotujemy ok. 10 minut. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i koperkiem. Smacznego
Salonik smakówmarchewkowo-groszkowej. A może Wy robicie jakieś niezwykłe kopytka? Albo jesteście tak wierni tradycji, że nie chcecie nic zmieniać? ;) KOPYTKA MARCHEWKOWO-GROSZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 230 gram groszku z marchewką (waga po odsączeniu) - 2 jajka - 320 gram mąki (2 szklanki) Przygotowanie: Ziemniaki rozdrabniamy razem z groszkiem oraz marchewką i zagniatamy ciasto z resztą składników - jajkami, solą i mąką
Życie zamknięte w smakucentymetrów. Podsypujemy powierzchnie mąką i wałkujemy kulki na placki o średnicy około 15 centymetrów, przecinamy go na pół. Składniki na nadzienie: - 500 gram mielonego mięsa - 250 gram zielonego groszku (najlepiej świeżego) - 25 gram ghee (zastąpiłam masłem klarowanym) - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki kolendry - 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru - 1/2 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka garam masala - sól - olej Przygotowanie(...)nadzienia: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i rumienimy na złoty kolor na maśle (ghee). Dodajemy mięso mielone i zielony groszek, wsypujemy kolendrę, imbir, chilli i garam masala. Mieszamy i smażymy przez 5 minut. Solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez kolejne 5 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Nadzienie wykładamy łyżeczką na ciasto. Brzegi ciasta zwilżamy wodą, ciasto składamy
Życie zamknięte w smakubrukwi trochę to wszystko ratują, bo były bardzo smaczne. A jeszcze jeden plus, za sos z pokrzywy. 4/10 8. Malinowa 9/10 pkt Potrawka z kurczęcia polskiego z marchewką z groszkiem i dzikim ryżem Kiedy weszliśmy do środka Malinowej przytłoczyło nas nieco samo miejsce. Nie byliśmy przygotowani na wchodzenie do strojnych wnętrz, w których obsługiwałby nas elegancko ubrany kelner. Kelner był(...)lokalu równie bogaty jak w Restauracji Polskiej, ale za to obsługa nie patrzyła krzywo na trampki i bluzy. Przyjęto nas niesamowicie miło, a jedzenie było świetne. Najlepsza marchewka z groszkiem, jaką jadłam w życiu! Ryż też rewelacyjny. 9/10 (bo jednak trochę pompa) 9. Restauracja Polska 0/10 pkt Kolejna strojna restauracja. Tutaj jednak nie było już tak miło. Niesympatyczny kelner niesympatycznie
Życie zamknięte w smakuwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - 500 gramów mielonego mięsa - 1 duża cukinia - 300 gramów pieczarek - 1 puszka groszku lub 400 gramów świeżego, wyłuskanego i lekko ugotowanego - 1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże, sparzone, obrane i pokrojone - kilka plasterków sera - czerwona papryka ostra - czerwona papryka słodka - suszona bazylia - pieprz(...)samej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy do niego pomidory. Gotujemy chwilę i doprawiamy wyraźnie paprykami, bazylią, pieprzem i solą. Mięso z sosem wykładamy na cukinię. Na tym umieszczamy: osączony groszek, pieczarki oraz ser. Podpiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuchłodne i orzeźwiające ale że są także ogromną bombą witaminową. Składniki: Pęczek botwinki Spory pęczek rzodkiewek 2 ogórki sałatkowe Pęczek szczypiorku Pęczek koperku 500 gram zielonego świeżego groszku ( można go zastąpić mrożonym ) 1 l maślanki Ok. 800 gram zsiadłego mleka Ok. 800 gram kefiru Ok. 400 gram jogurtu naturalnego Koncentrat barszczu buraczanego Jajka Wykonanie: Umytą botwinkę myjemy, kroimy(...)buraczki z botwinki obieramy, drobno kroimy i gotujemy kilka minut w małej ilości osolonej wody ( warto do obierania buraczków ubrać rękawiczki ochronne ). Zielony groszek łuskamy, pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Wszystko razem łączymy, dodajemy przestudzoną, odsączoną botwinkę, maślankę, kefir, mleko zsiadłe i jogurt. Na koniec dodajemy koncentrat barszczu ok. 1/3 butelki ( warto smakować, czy jest
Smaki Ewysałatki. Składniki: Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 gram szynki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duża cebula 3-4 ogórki kiszone 1 słoik marchewki z groszkiem Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, jajka, cebulę kroimy w kostkę. Natomiast szynkę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy odsączoną marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kilka łyżek majonezu. Całość
Smaki Ewyjako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm Sałatka: 2 marchewki 2 ziemniaki 3 łyżki groszku z puszki 2 jabłka 2 ogórki kiszone 3 jajka Majonez Sól Pieprz Tarty chrzan Wykonanie: Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać. Aby mieć pewność(...)nadać jej właściwy kształt - może być to filiżanka lub miseczka. Pozostawiamy ją do wystygnięcia. Marchew, ziemniaki i jajka gotujemy. Jabłka, ogórki, kroimy w kostkę, również ugotowane warzywa, dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem, kilkoma łyżeczkami chrzanu oraz majonezem. Mieszamy. Przygotowaną sałatką wypełniamy łódeczki z mortadeli. SMACZNEGO
Smaki Ewyserc indyczych 2 ½ l wody Sól Pieprz Vegeta 2 marchewki Kawałek selera Kilka listków laurowych Ziele angielskie Ok. 100 - 120 ml octu żelatyna Dekoracja ( dowolna, natka pietruszki, groszek z puszki, marchewka ) Wykonanie: Serca indycze oczyszczamy ( usuwam nadmiar tłuszczu, rzadko się zdarza aby coś innego ). Kroimy wzdłuż, potem na mniejsze jeszcze kawałki (ok 1 ½ cm -2 ). Serca należy porządnie(...)przecedzamy i pozostawiamy na sicie. Do wywaru dodajemy żelatynę ( warto dodać trochę więcej żelatyny do płynu, zgodnie z przepisem na opakowaniu ) i porządnie mieszamy. Do pojemników, wkładamy pokrojoną marchewkę, groszek, pokrojoną natkę pietruszki oraz ugotowane serca. Całość zalewamy wywarem z żelatyną. Pozostawiamy do stężenia. W wersji w słoikach nie dodajemy dekoracji. Przechowujemy w chłodnym miejscu. SMACZNEGO
Smaki Ewyimieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna. Składniki: 4 marchewki ( spore ) 4 ziemniaki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Groszek z puszki 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze ) 4 - 5 jabłek 5 ogórków kiszonych 5 jajek Majonez 1 łyżka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler gotujemy w osolonej(...)wodzie. Studzimy i obieramy. Jabłka i cebulę obieramy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, łącznie z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodajemy odsączony groszek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem i majonezem. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smaki Ewyrozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 100 gram twarogu 100 gram sera typu feta 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Sól Pieprz Farsz pomidorowy Krojone pomidory z puszki ½ puszki groszku konserwowego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ok 200 gram sera żółtego typu gouda Olej do smażenia Wykonanie: Produkty na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki ( 8 sztuk ). Szpinak rozmrażamy(...)śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno ) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej
Smaki EwyJako dodatek do dzisiejszego obiadu proponuję puree ziemniaczano – groszkowe. To tak dla urozmaicenia posiłku. Potrawa szybka, prosta a jednak inna niż zwykle. Składniki: Ugotowane ziemniaki Groszek konserwowy z puszki Masło Sól Chili Wykonanie: Groszek konserwowy miksujemy i przekładamy do ugotowanych ziemniaków. Dodajemy masło 1 -2 łyżki. Przyprawiamy solą i chili. Wyrabiamy tłuczkiem na jednolitą masę. Podajemy jako dodatek do mięsa
Smaki Ewysmakiem. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra :) SKŁADNIKI: 2 młode kalarepy 1 cebula 3 ziemniaki 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu drobiowego sól pieprz czarny koperek groszek ptysiowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i po kolei smażyć na patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Część bulionu wlać na patelnię, w której smażyły(...)garnka. Gotować, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20min. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo można podbić zupę śmietaną, jak ktoś lubi. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego :) Polecam również nadziewane kalarepy :) Kategoria: DLA DZIECI , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE , Zupy Tagged: bulion , kalarepa , koperek , ziemniaki
https:KKuchniaMniamsezonowe warzywa z mojego ogródka. Zapraszam na znakomity makaron! Składniki na spaghetti z młodymi warzywami: 200 g makaronu spaghetti 2 pęczki młodej, małej marchewki 2 garści młodego, niełuskanego groszku 1 garść jarmużu lub szpinaku (lub kilka różyczek brokuła) 1 garść młodego bobu (opcjonalnie) 100 g twarogu lub sera feta 1 łyżka masła sól pieprz Makaron gotujemy(...)wyszorowaną marchewkę wrzucamy do garnka lub patelni, dolewamy 50 ml wody, 1/3 łyżeczki soli, masło i dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy groszek, pokrojony jarmuż (jeśli używamy szpinaku dodajemy go na samym końcu, tuż przed wyłączeniem grzania) lub brokuł, bób i gotujemy często mieszając kolejne 5 minut (woda powinna odparować). Na końcu doprawiamy
Rozpustne gotowanie