groszek - 3077 przepisów (strona:86/206)

Wątróbka z pieczarkami 152

Przepis jest dla 2 osób  z mojej diety, która działa. :)) - 160 g kaszy jaglanej lub 400 g ziemniaków - puszka groszku konserwowego - 2 cebule - 240 g pieczarek - sól, pieprz czarny, majeranek, 3 liście laurowe - 300 g wątróbki z indyka - 4 łyżki oleju do smażenia Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Pieczarki obierz i pokój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój(...)pokrywkę i smaż jeszcze około 10 minut. Im grubsza wątróbka tym dłużej się smaży. Powinna stwardnieć. Mieszaj co chwila. Sprawdź ziemniaki, jak już są miękkie , odcedź, potłucz i dodaj groszek. Podobnie z kaszą, bez odcedzania oczywiście. Posól wątróbki, zamieszaj i podawaj. SMACZNEGO> CMOK

Pasje Jolki
Risotto makaronowe z groszkiem 151

udane :) Składniki: 150 g makaronu w kształcie ryżu, 3 cebule szalotki, 100 g pora, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu, 100 g zielonego groszku konserwowego, kilka całych zielonych oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz zielony do smaku, kiełki brokułu,   20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki(...)małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego bulionu (nie wszystko na raz). Kiedy makaron będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy, oliwki, groszek, połowę sera żółtego i całość mieszamy. Risotto podajemy z kiełkami i starty serem.    Smacznego

Moniki Smakołyki
Kolorowa babka z białek 408

pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki wody 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis idealny (!) do znalezienia TU kolorowe groszki czekoladowe - do udekorowania po wierzchu Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się(...)zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.   Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu ulubiona polewa czekoladowa i czekoladowe, kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego , stąd

Grunt to przepis!
Sałatka imieninowa z czarną fasolą 436

pożywną i chrupiącą sałatkę 250 g czarnej fasolki u mnie od  SKWORCU mix mrożonych warzyw minimum 9 składników sałatka sycylijska marynowana przpis  TUTAJ majonez+musztarda+piperz+sól groszek i kukurydza w puszcze po pół puszki Na dzień przed zrobieniem sałatki, wypłucz fasolę i pozostaw na całą noc. Następnie wylej wodę i przepłucz fasolę minimum dwa razy. Zalej czystą(...)Odstaw do wystygnięcia. Mix mrożonych warzyw ugotuj na parze- nie wypłuczesz witamin, kolor pozostanie żywy ,a warzywa będą jędrne i chrupiące. Odstaw do wystudzenia. Wymieszaj fasolę z warzywami, dodaj groszek i kukurydzę,w yemieszaj. Ja dodałam moją sycyiljską marynowaną sałatkę- chrupiącą i aromatyczną. Wypłukałam ją na sitku filtrowaną wodą. Dodałam, wymieszałam. Przygotowałam majonez z musztardą. Dosmaczyłam pieprzem i solą

Z Kuchni Do Kuchni
Schab jesienny z pieczarkami 136

pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem(...)mniejsze kawałki. i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy do podduszonych warzyw i mieszamy. Dodajemy groszek konserwowy (lub mrożony) i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy jeszcze 10 min. Ja dodatkowo na ostatnie 10 min. duszenia dodałam pokrojone 1 jabłko, jednak nie jest to konieczny składnik. Ps. Przepis pochodzi

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Na pocieszenie 128

przez środek grządki. Koniec końców wzeszło wszystko:) Po prawej krwawnica, która długo nie dawała znaków życia, ale w końcu zabrała się do roboty..  A to już groszki i boby. Nie da się ukryć, że jeden groszek wyszedł lepiej niż drugi.  A na koniec epicka Sonia, która wpadła do ogrodu, walnęła kupę w różach, podeptała zasiewy

les mirabelles
Galareta z golonek indyczych 173

przecież o to chodzi wszystkim , którzy liczą kalorie lub unikają tłustych potraw. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze pęczek włoszczyzny mały pęczek lubczyku pół puszki zielonego groszku sól, pieprz do smaku 4 łyżeczki żelatyny liść laurowy, ziele angielskie, kilka listków selera naciowego opcjonalnie czosnek , jeśli lubimy WYKONANIE: Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą  tak, by przykryć mięso . Mięso zagotowujemy(...)liść laurowy Gotujemy rosół, pod koniec dodajemy lubczyk , sól, pieprz. Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy drobno. Na dnie małych salaterek lub szklaneczek układamy pokrojoną marchewkę, wsypujemy groszek. Dodajemy mięso. Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. W   szklance rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do reszty. Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość salaterek i wstawiamy do lodówki

W kuchennym oknie Ewy
SALATKA JARZYNOWA ( SMIECIUCHA)  209

marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie nie za bardzo lubie jego smak, wiec nie daje)  -4-5 jajek  -okolo 5-6 sporych ogorkow kiszonych -puszka groszku konserwowego -cebula -jablko -maly sloik majonezu  -2-3 lyzki jugurtu naturalnego lub smietany  -sol, pieprz  SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki, marchew, pietruszke gotujemy ( nie mozemy rozgotowac), studzimy. Jaja gotujemy(...)osolonej wodzie na twardo.  Warzywa, jaja, ogorki,jablko i cebule kroimy w drobna kostke, groszek konserwowy odcedzamy na sitku, dodajemy do warzyw i jajka.  Do salatki dodajemy majonez, smietane i doprawiamy  sola i pieprzem.  Zycze Kochani smacznego

PychaDania
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 129

wędzonego pikantnego chorizo, 2 nogi z kurczaka, 1 duża cebula, 1 żółtka papryka, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 350 ml ryżu krótko ziarnistego, 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml) 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić na pół godziny. Małże(...)smażyć cały czas mieszając aż płyn odparuje. Dodać przyprawę, wymieszać. Włożyć kurczaka, chorizo, wlać bulion, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wsypać groszek, piec 5 minut.    Następnie wyłożyć na wierzch małże i piec 10 minut, oczywiście pod przykryciem. Przyprawa do owoców morza NOMU – pietruszka, kolendra, musztarda, cebula, czarny pieprz, czosnek, imbir, koper

królestwo garów
Pappardelle z groszkiem i suszonymi pomidorami 85

Pappardelle – płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki, szerszy od tagliatelle. 300 g pappardelle, 400 g mrożonego groszku – może być świeży, 1/2 – 1 chilli, 20 połówek suszonych pomidorów z oliwy, oliwa lub masło, 200 g wędzonego łososia w plastrach, natka pietruszki, Pappardelle ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Z pomidorów zdjąć skórkę, każdą polówkę przekroić na pół. Chilli(...)posiekać. Łososia pokroić w paski. Pietruszkę posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła lub wlać oliwę, wrzucić chilli oraz groszek, poddusić około 3 minut. Dodać pomidory a następnie pappardelle, zamieszać, wykładać na talerze. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać pietruszką.   zastawa

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 106

ugotowanych ziemniaków Anuschka A*, 400 g twardych jabłek, puszka groszku, 3 łyżki majonezu, musztarda Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0,5 cm. Włożyć do miski, dodać groszek, majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku musztardą. Do sałatki użyłam ziemniaków typu sałatkowego, dzięki czemu kostka pozostała kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą ryb. * Typy kulinarne

królestwo garów
Groszek bez marchewki 108

groszku mrożonego, 2 łyżki masła, 1 chili, sok z cytryny, cukier, W garnku rozpuścić masło, wsypać groszek, dodać posiekane chili i zagotować. Gotować 3-4 minuty. Dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku.    zastawa

królestwo garów
Zupa z botwinką i kaszą pęczak 177

podczas przygotowywania posiłków.  Składniki na 4-5 porcji:  1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy pęczak (100 g) 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 1/4 kawałka selera sól, pieprz opcjonalnie świeża bazylia Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka(...)już lekko miękkie to do garnka dodać botwinkę oraz nieugotowaną kaszę pęczak. Ponownie gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy buraczki będą miękkie, to na sam koniec wsypać odcedzony groszek. Całość jeszcze chwilę gotować, następnie posmakować i ewentualnie doprawić + dodać posiekane liście świeżej bazylii. Zupa z botwinką i kaszą pęczak najlepiej smakuje na drugi dzień

Ugotować
Wieprzowina po portugalsku z małżami 127

szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 liść laurowy 300 g ziemniaków 200 g marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Olej Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej(...)czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty.  W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut.  Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i dalej dusimy (do momentu otwarcia się małży

VioletoweKucharzenie
Smażony ryż z warzywami i pieczonym kurczakiem 606

zostanie nam ryż z innego obiadu- rewelacyjnie możecie wykorzystać go w dzisiejszym obiedzie. Zaczynamy : Składniki: 8 podudzi  z kurczaka 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 mała puszka groszku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/3  szklanka ryżu długoziarnistego sól, pieprz ,papryka, szczypior(...)ścięty omlet. W  woku lub na patelni dodajemy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w słupki marchew. Smażymy około 3 min.  Dodajemy ryż i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy mieszamy - smażymy około 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Omlet zwijamy w rulon i kroimy w paski, do tego kroimy drobno szczypiorek

Smaki Edyty