Składniki: 1 królik 3-4 fileta z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka : rozmaryn, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona Wykonanie: Królika myjemy obieramy z kości, mięso mielimy mieszamy z przyprawami, oraz(...)lodówki. Filety z kurczaka kroimy w kostkę następnie dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy również odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki. Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy tłuszczem, wkładamy mięso dobrze dociskając. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni
kgwjanczewoSKŁADNIKI: (na 2-3 polanki) 2 marchewki 1/2 pietruszki 1 duży ziemniak 2 jajka 1 - 2 ogórki konserwowe 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz natka pietruszki pieczarki marynowane – małe PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy marynowane pieczarki do góry nogami, oprószamy posiekaną natką pietruszki i nakładamy na wierzch sałatkę, dokładnie wygładzając - delikatnie dociskając. Obracamy sałatkę na półmisek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrednie ziemniaki 5 marchewek 1 pietruszka ½ selera 2 jabłka ½ kostki tofu Szczypta soli kala namak Szczypta kurkumy 1 cebula 3 kiszone ogórki 1 łyżeczka musztardy 125 g groszku (ugotowanego lub z puszki) ¾ szklanki zdrowego roślinnego majonezu Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler ugotuj lub upiecz i pozostaw do ostudzenia. Wszystkie pokrój w drobną kosteczkę. Przygotuj zastępnik jajek: tofu pokrój(...)Jabłka obierz ze skórki, również pokrój w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i ogórki. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski, dodaj też groszek, majonez i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego! 4 porcje
Roślinna - blog wegańskimarchewki 2 pietruszki por kawałek selera cebula kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego sól, pieprz, lubczyk, sos sojowy 10 jajek groszek zielony żelatyna Przygotowanie : Do garnka wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Cebule opalamy na gazie lub w piekarniku i wrzucamy do garnka. Marchewki, pietruszki, por oraz seler obieramy, kroimy(...)sojowym i odcedzamy przez sitko o gęstych oczkach. Ilość żelatyny zgodnej z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w ciepłym (nie może być gorący) wywarze. Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek
Symfonia smakowasię nie tylko na spotkanie z bliskimi ale również jako przekąska do pracy. Sałatka z tortellini Skład: opakowanie tortellini z szynką, 4 jajka, czerwona papryka, puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka czerwonej fasoli, majonez, sól, pieprz. Wykonanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i jajka kroimy w większą kosteczkę. Makaron, paprykę(...)jajka wrzucamy do miseczki, dodajemy groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
paapilotkaateaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane na parze 212 ml / green peas Bonduelle cooked by steaming 212 ml soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml / lentil Bonduelle cooked by steaming(...)około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek
Projekty ze smakiemLubie i ja. I zawsze wszyscy proszą o dokładki. Kilka składników i jemy zdrowo, kolorowo, śródziemnomorsko. Składniki -cukinia baby -brokuł ugotowany na parze wcześniej -kawałek korzenia selera -czerwona papryka -groszek z puszki bądz mrożony -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala od SKWORCU -ser topiony od LACTIMA Półgęsek- gęsina pieczona, plasterkowana pomidory suszone na słońcu Ponti od INDEX(...)całość sporo sera topionego prosto z saszetki. Wymieszaj. Wszystko przełóż do brytfanny , u mnie brytfanna TOSCANA, o której pisałam TUTAJ Dołóż półgęsek. Poszatkuj suszone pomidory. Dołóż zielony groszek. Zamknij brytfannę i zapiekaj około pół godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. GOTOWE! Wyłóż na talerze. Posyp parmezanem oraz natką pietruszki. Dosmacz winegretem z octem balsamicznym. Całość posyp ziarnami
Z Kuchni Do Kuchniskładniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju 1 słoiczek majonezu 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)tarce o grubych oczkach. Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: białka jajek-groszek konserwowy-tuńczyk-por-kukurydza-czerwona fasolka-ser żółty-sos majonezowy-żółtka jaj-szczypiorek
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 słoiczek pieczarek marynowanych (170 g po odsączeniu) 300 g ogórków konserwowych 1 mały groszek konserwowy 1 mała cebula biała 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka świeżo startego chrzanu sól, pieprz 5 jajek wykonanie: Pieczarki, ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy groszek, majonez, starty chrzan oraz musztardę doprawiamy do smaku solą
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowaniu. Można też zaoszczędzić czas gotując zupę tylko na świeżych warzywach (młoda włoszczyzna jest teraz niezwykle aromatyczna) lub przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku nie lubię" ;) Jeżeli macie ochotę, to dorzucajcie. Jeżeli jesteście przed urlopem, to dla zachowania szczupłej sylwetki można zrezygnować ze śmietany ;) Składniki
Pełny talerzłyżeczka słodkiej papryki po 1 posiekanej papryce chili żółtej, zielonej, czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody lub bulionu 200 g świeżego groszku cukrowego w strączkach lub fasolki szparagowej natka kolendry do dekoracji Połączyć jogurt, imbir, czosnek i kurkumę, wymieszać z mięsem. Przykryć, odstawić na noc do lodówki. Na rozgrzaną patelnią wrzucić kolendrę, pieprz(...)mięsa dodać pomidory, koncentrat i wodę. Dokładnie wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Kilka minut przed końcem ponownie doprowadzić do wrzenia dorzucić i ugotować groszek lub fasolkę. Doprawić do smaku. Podawać z natką kolendry i ciepłym chlebkiem naan lub ryżem. Smacznego
Pełny talerzSkładniki: (na 2 porcje) 150 g zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle pół awokado 150 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru 50 ml mleka 2-3 żółtka Dekoracja: garstka orzechów laskowych 4 łyżki cukru białego na karmel 2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: 1. Groszek i awokado zmiksować blenderem na gładką masę 2. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać
KreatywnePinyObowiązkowo na moim świątecznym stole. Galareta drobiowa z jajkami koniecznie ;) Przepyszna, prosta do wykonania Składniki: 3 udka kurze 5 jajek 4 marchwie puszka groszku 1 pietruszka selera kawałek 1 cebula sól,pieprz 3 litry wody 2 łyżki żelatyny 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Wykonanie: Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę. Wrzucamy ziele angielskie(...)Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, nie gotujemy już. Marchew kroimy w krążki, układamy na dnie małej salaterki połówki ugotowanych wczesniej jajek, 2 łyżki groszku, na to marchew. Mięso obieramy, wykładamy na marchew, zalewamy rosołem. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem pojemnik oblewamy gorącą wodą,odwracamy do góry dnem na talerz, podajemy
Z Majeczką w kuchniUlubiona potrawa mojego małża z dzieciństwa. Świetna propozycja również na Wielkanoc! potrzebujemy: - groszek (najlepiej ze słoika lub mrożony) - majonez lub 1/2 jogurtu - jajka - sól, pieprz Groszek odsączyć na sitku z zalewy lub ugotować mrożony. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Na wierzchu układać ugotowane na twardo jajka. Voila, gotowe
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: woda 2 litry, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, groszek konserwowy 1 puszka, boczek parzony 20 dag, kucharek 1 łyżka, kurkuma Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki zagotować wodę i wsypać zupę mrożoną "bukiet jesienny", dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować z 25 minut pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę(...)plastry boczku parzonego zawartość puszki groszku konserwowego wlać do zupy, dodać kucharka, pieprz, kurkumę, dodać śmietanę gęstą słodką i zagotować krótko zupa jest smaczna na szybki pożywny obiad..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię