kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić(...)minut, by uwolniły swój smak. Dodać pokrojone w kostkę cukinię i bakłażana, a także pokrojonego w plastry pora (białą i nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne
W SMAKZapraszam :) Składniki : 2 słoiki szparagów w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę 3 kostki rosołowe Winiary 2 opakowania polędwicy sopockiej ( kupiłam w Biedronce ) kawałek pora ( zielona część ) 1 ząbek czosnku około 4 szklanek wody 1 opakowanie 50 g żelatyny Dr . Oetkera Wykonanie :) Wodę zagotować , dodać kostki rosołowe i przeciśnięty ząbek(...)pora powycinać cienkie paseczki i sparzyć wrzątkiem aby zmiękły. Szparagi zawijać w plasterek szynki i na i związać paseczkiem pora tworząc kokardkę. Układać na podłużnym półmisku. Wierzch posypać , groszkiem , marchewką i kukurydzą. Wszystko zalać przygotowanym wcześniej rosołkiem. Odstawić do stężenia na kilka godzin. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimarchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej Sposób przygotowania: Skrzydło z indyka dokładnie umyć i osuszyć. W naczyniu wymieszać ocet winny, musztardę i zioła do drobiu. Następnie natrzeć całe(...)umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na dobę, aby "się przegryzła". Smacznego
Truskawkowa Fiestaprzygotowania galarety zrobić takie popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze lub inne mięso włoszczyzna 8 łyżeczek żelatyny na litr wywaru 2 liście laurowe 2 litry wody groszek , kukurydza, koperek sól , pieprz do smaku Dodatkowo wydmuszki z 10 lub 20 jaj. Rozbić od szerszej części. WYKONANIE : Golonki indycze zalewamy woda, po zagotowaniu i zebraniu szumu dodajemy(...)włoszczyznę listek. Gotujemy ,aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy. Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Do sroka wrzucamy odrobinę groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki. osobiście lubię smak koperku , wiec również dodaję. Mięso dokładnie rozdrabniamy i wrzucamy do wydmuszek, zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem obieramy ze skorupek. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewyjest jogurtem naturalnym, a składniki wymieszane, dzięki czemu smaki ładnie się łączą i uzupełniają. 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 3 ugotowane jajka 1 puszka groszku 200 g kiszonych ogórków 100 g wędzonych śliwek bez pestek (mogą być suszone) ocet winny majonez, jogurt naturalny sól, pieprz Przygotować marynatę z octu winnego i wody w proporcjach(...)się w szklanej salaterce o prostych bokach lub na talerzu w obręczy od tortownicy. Od dołu warstwy przekładane majonezem i doprawiane solą i pieprzem: kurczak, ogórki, cebula, jajka, marchewka, groszek, śliwki. Całość schłodzić. Jeśli sałatka układana jest warstwami w obręczy od tortownicy po schłodzeniu usunąć obręcz
Trzeci talerzjest to okres typowo jajeczny, na stole pojawiają się jajka i różne potrawy z nimi związane. Oto jedna z nich: Składniki : 1 kg pieczarek 7 jajek puszka groszku konserwowego (może być mrożony) 2 pory (w sumie ok. 30 cm) 4 łyżki majonezu kopiasta łyżka pieprzu ziołowego sól Pieczarki obrać, wypłukać i pokroić na cząstki. Obgotować w osolonej wodzie (od momentu(...)schłodzenia. Pory opłukać, przekroić wzdłuż w kilku miejscach i pokroić na cienkie paseczki. Posypać solą i odstawić na ok. 30 minut. Jajka pokroić w kostkę. Połączyć jajka, odcedzony groszek, pory i pieczarki. Dodać majonez i pieprz ziołowy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą. Odstawić do przegryzienia się na ok. godzinę
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1 sałata, 2 łyżki zielonego pieprzu, pół puszki zielonego groszku konserwowanego, 1 cebula, 1 pomidor, 1 - 2 jajka na twardo, sos czosnkowy, majonez, pół łyżeczki chrzanu, parę suszonych owoców żurawiny Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki. Groszek odcedzić z zalewy.Dodać do sałaty.Dodać zielony pieprz,cebulę pokrojoną w cienkie talarki,pomidor w plasterki. Wszystko wymieszać z majonezem zmieszanym
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 1 królik 3-4 fileta z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka : rozmaryn, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona Wykonanie: Królika myjemy obieramy z kości, mięso mielimy mieszamy z przyprawami, oraz(...)lodówki. Filety z kurczaka kroimy w kostkę następnie dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy również odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki. Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy tłuszczem, wkładamy mięso dobrze dociskając. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni
kgwjanczewoSKŁADNIKI: (na 2-3 polanki) 2 marchewki 1/2 pietruszki 1 duży ziemniak 2 jajka 1 - 2 ogórki konserwowe 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz natka pietruszki pieczarki marynowane – małe PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy marynowane pieczarki do góry nogami, oprószamy posiekaną natką pietruszki i nakładamy na wierzch sałatkę, dokładnie wygładzając - delikatnie dociskając. Obracamy sałatkę na półmisek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrednie ziemniaki 5 marchewek 1 pietruszka ½ selera 2 jabłka ½ kostki tofu Szczypta soli kala namak Szczypta kurkumy 1 cebula 3 kiszone ogórki 1 łyżeczka musztardy 125 g groszku (ugotowanego lub z puszki) ¾ szklanki zdrowego roślinnego majonezu Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler ugotuj lub upiecz i pozostaw do ostudzenia. Wszystkie pokrój w drobną kosteczkę. Przygotuj zastępnik jajek: tofu pokrój(...)Jabłka obierz ze skórki, również pokrój w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i ogórki. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski, dodaj też groszek, majonez i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego! 4 porcje
Roślinna - blog wegańskimarchewki 2 pietruszki por kawałek selera cebula kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego sól, pieprz, lubczyk, sos sojowy 10 jajek groszek zielony żelatyna Przygotowanie : Do garnka wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Cebule opalamy na gazie lub w piekarniku i wrzucamy do garnka. Marchewki, pietruszki, por oraz seler obieramy, kroimy(...)sojowym i odcedzamy przez sitko o gęstych oczkach. Ilość żelatyny zgodnej z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w ciepłym (nie może być gorący) wywarze. Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek
Symfonia smakowasię nie tylko na spotkanie z bliskimi ale również jako przekąska do pracy. Sałatka z tortellini Skład: opakowanie tortellini z szynką, 4 jajka, czerwona papryka, puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka czerwonej fasoli, majonez, sól, pieprz. Wykonanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę i jajka kroimy w większą kosteczkę. Makaron, paprykę(...)jajka wrzucamy do miseczki, dodajemy groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
paapilotkaateaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane na parze 212 ml / green peas Bonduelle cooked by steaming 212 ml soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml / lentil Bonduelle cooked by steaming(...)około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek
Projekty ze smakiemLubie i ja. I zawsze wszyscy proszą o dokładki. Kilka składników i jemy zdrowo, kolorowo, śródziemnomorsko. Składniki -cukinia baby -brokuł ugotowany na parze wcześniej -kawałek korzenia selera -czerwona papryka -groszek z puszki bądz mrożony -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala od SKWORCU -ser topiony od LACTIMA Półgęsek- gęsina pieczona, plasterkowana pomidory suszone na słońcu Ponti od INDEX(...)całość sporo sera topionego prosto z saszetki. Wymieszaj. Wszystko przełóż do brytfanny , u mnie brytfanna TOSCANA, o której pisałam TUTAJ Dołóż półgęsek. Poszatkuj suszone pomidory. Dołóż zielony groszek. Zamknij brytfannę i zapiekaj około pół godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. GOTOWE! Wyłóż na talerze. Posyp parmezanem oraz natką pietruszki. Dosmacz winegretem z octem balsamicznym. Całość posyp ziarnami
Z Kuchni Do Kuchni