Składniki: 200 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku makaron wstążki 100 g pora 2 ząbki czosnku kieliszek wytrawnego białego wina 100 g sera go rgonzola 100 g śmietany Przygotowanie: Boczek po kroić w cienkie paski . Podsmażyć go na łyżce oleju, dodać pokrojon y por i czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino. W rondlu roztopić
Gaździnka warzySkładniki: 5 ziemniaków pół czerwonej cebuli pół czerwonej papryki czerwona fasola konserwowa groszek konserwowy 2 gałązki selera naciowego 4 gałązki tymianku, sól, szczypta rozmarynu 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie pęczek natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie w mundurkach. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oleju, dodać cały czosnek, zioła. Piekarnik rozgrzać (grill(...)przyprawami się ogrzeje). Ziemniaki pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i dokładnie wymieszać przyprawionym olejem (w razie potrzeby posypać solą). Zapiec na złoty kolor w 180 st C. Groszek i fasolę opłukać. Paprykę, seler i cebulę pokroić - według uznania. Ostudzone ziemniaki wymieszać z warzywami i posiekaną natką. Skropić cytryną i................. Smacznego
Gaździnka warzypietruszki 9 ziarenek ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 opalona cebula kawałek pora 3 listki lubczyku garść natki pietruszki pół garści suszonych liści selera pół opakowania groszku sól 50 g żelatyny woda około 2 litry Wykonanie: Nogi oczyścić, wymyć i przełożyć do garnka. Marchew, pietruszkę, por oraz cebulę obrać. Jarzynę pokroić na mniejsze kawałki(...)zostawić na 20 minut. Po tym czasie, podgrzewać go do czasu rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno doprowadzić do zagotowania bo żelatyna straci swoje właściwości). Między pojemniczki rozdzielić pietruszkę, marchew, groszek oraz mięso. Zalać ciepłym bulionem, pozostawić do zastygnięcia. Smacznego
Krakowskie smaki Anipietruszka 1 kawałek pora (ok. 10-15 cm białej części) 1 mały kawałek selera 2 litry wody 1 kostka rosołowa 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 puszka zielonego groszku (można zastąpić np.mrożonym) 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś ugotować z warzywami do miękkości. Dodać kostkę(...)kurczaka i marchewkę ponownie przełożyć do wywaru. 3. W miseczce rozrobić mąkę i śmietanę z połową szklanki wody. Dodać do wywaru dokładnie mieszając. 4. Dodać masło, posiekany koperek i groszek (jeżeli jest mrożony należy dodać go wcześniej). Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez kolejne 3-4 minuty
A Ty Smakuj Mnieryżu arborio, ewentualnie parboiled 400g mieszanki owoców morza (u mnie kalmary, małże i krewetki) 1 cebula 3 ząbki czosnku Puszka pomidorów w puszce 500 ml bulionu Szklanka mrożonego zielonego groszku Po garści mrożonej czerwonej i zielonej papryki lub po ½ świeżej Szczypta szafranu, ewentualnie kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy Sól pieprz Garść(...)posiekanej pietruszki 3 plasterki cytryny Przygotowanie: Czosnek i cebulę posiekać, dodać pokrojoną paprykę w kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory w puszce i groszek zielony. Chwilę dusić, następnie dodać ryż oraz przyprawy: paprykę słodką, pieprz cayenne oraz szafran lub kurkumę. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Podlać bulionem. Od tej pory nie mieszamy! Gotować na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Następnie
Fabryka pomysłówProsta i szybka sałatka z żółtym serem, a do tego bardzo smaczna:) Sałatka z żółtym serem Składniki kukurydza -1 puszka groszek konserwowy -1 puszka ogórki kiszone -3 szt ser żółty -150 g por -1/2 szt jajka -5 szt majonez - 3 - 4 łyżki jabłko -1 szt sól i pieprz Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić(...)kostkę. Kukurydzę i groszek odlać z zalewy, przełożyć do miski. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, razem z serem żółtym i ogórkami. Pora umyć, osączyć, pokroić . Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, solą i pieprzem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia Danusigroszek zielony -prosto z ogródka(...)gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy z wody.Pomidory myjemy i kroimy w plastry.Ugotowany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym.Doprawiamy solą i pieprzem.Makaronposypujemy kukurydzą i zielonym groszkiem .Na wierzch ukladamy plastry pomidora ,a nastepnie ser żółty. Wszystko zapiekamy pod przykryciem 20-25minut w 190-200 stopniach C.Na zapiekanke układamy usmażone jajka.Smacznego
w mojej kuchniSkładniki: - 2 filety z dorsza - 2 jajka; - czarna porzeczka gałązka - cukinia - 20dag pieczarek - groszek zielony 3/4szklanki - cebulka(...)skórka z cytryny Przygotowanie: Cukinię pokroic na plastry pół cm . Na patelni rozgrzać masło, i smażyc cukinie z obydwu stron na złoty kolor.Dodac pieczarki i groszek . Pomarańczę obrać ,usunąć białe części i pokroić na małe kawałki .Po 5-6 minutach dodac pomarańcze do warzyw.Całość dusić, aż warzywa zmiękna ,ale sie nie rozgotują, a sok się zredukuje
w mojej kuchniktórych dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta pokrojona w paski -sól, pieprz -oliwa -ząbek czosnku Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy papryki i posiekany(...)czosnek.Smażymy kilka minut. Zalewamy sokiem z pomidorów dodajemy groszku, kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób
BaRepasposmarowania sezam do posypania Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki na farsz: 2 małe cebule 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki groszku konserwowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka smalcu Na patelni topimy smalec. Cebulę, paprykę i seler naciowy kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Czosnek przeciskamy(...)przez praskę. Na rozgrzaną patelnie wkładamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki. Solimy. Dodajemy seler naciowy, paprykę, groszek i czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż farsz będzie suchy. Czekamy, aż ostygnie. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty wielkości ok. 10 cm na 10 cm. Układamy po łyżce farszu i ciasto składamy
tojestpyszne.blogspot.comZapraszam :) Składniki : około 6 ziemniaków ugotowanych w całości 1 słoiczek mieszanki warzywnej meksykańskiej z ( marchewka, fasola czerwona, kukurydza, groszek ) 4 jajka ugotowane na twardo mały słoiczek majonezu nie pełny 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica sól, pieprz do smaku kawałeczek pora 1/2 słoiczka selera konserwowego Wykonanie : Ziemniaki i jajka kroimy w kostkę(...)cienkie paseczki . Mieszankę warzywną odcedzamy z zalewy i dodajemy do reszty produktów. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i musztardą, dodajemy szczypiorek a następnie majonez i wszystko mieszamy . Dekorujemy groszkiem lub oliwkami . Sałatkę bardzo szybko się przygotowuje szczególnie wtedy gdy ziemniaki zostaną nam z obiadu . Smacznego:) Zapraszam na zakupy do sklepu http://piatnica.net/ po pyszne produkty
Sama słodycz i szczypta chililitry wywaru warzywnego 1 kg cebuli 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser Gotujemy wywar, w międzyczasie kroimy cebulę w pół-krążki, czosnek wyciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy cebulę i czosnek. Musi się lekko podrumienić i zmięknąć, dlatego na koniec przykrywamy garnek. Podsmażoną etapami(...)cebulę, wrzucamy do gotowego wywaru i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką według uznania. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi. Pyszna jest także posypana tartym żółtym serem. Smacznego
Humanistka w kuchnimakaronem jest lekka i bardzo sycąca, a zarazem nie wymaga dużo czasu by ją przygotować. 30 dag łososia wędzonego na zimno 20 dag makaronu 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 ząbek czosnku 1 lub 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Użyty makaron jest(...)biały z mąki semolina (z pszenicy durum), może być również razowy. Łososia pokroić w małe cieniutkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, kukurydzę i groszek odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ze względu na różne konsystencje majonezów proponuję dodawać go po 1 łyżce, aby ocenić jak łączy się z sałatką
Kuchcik gotujeDziś przepis na pyszną i prostą sałatkę :) Składniki: -2 duże pory -6 jajek ugotowanych na twardo -1 puszka kukurydzy -1 puszka groszku -1 puszka ananasa -200g szynki konserwowej -3 łyżki majonezu -200g jogurtu naturalnego (gęstego) -sól i pieprz Wykonanie: Pory dokładnie myjemy, odcinamy liście i zostawiamy tylko białą i jasnozieloną część. Kroimy je wzdłuż i na cienkie paski(...)Pokrojonego pora można sparzyć wrzącą wodą. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, kukurydzę i groszek odsączamy z wody. Jajka kroimy w kostkę, szynkę również lub paseczki. Dodajemy majonez, jogurt, pieprz i sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Sałatka smakuje najlepiej, gdy chwilę postoi i smaki się wzajemnie przenikną. Smacznego
KasiekGotujerazem z cukinią. Składniki: -1,5 bulionu warzywnego -1 średnia cukinia -1-2 łyżki jogurtu greckiego -garść listków świeżej mięty -płatki migdałów do posypania -sól pieprz, gałka muszkatołowa -ewentualnie: groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie: Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem(...)miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym (u mnie wersja light: tylko płatki migdałów). Smacznego
KasiekGotuje