zielonej papryki 1 cebula pokrojona 400 ml mleczka kokosowego 150 ml bulionu z kurczaka 4 liście limonki kafir 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego 100 g groszku cukrowego 100 g zielonej fasolki garść kolendry przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili - smażyć przez minutę(...)bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Stare GarySkładniki: * 3 ziemniaki * 3 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka * 1 cebula * 1 kwaśne jabłko * 3-4 ogórki kiszone * 2 jajka gotowane na twardo * 200 g groszku konserwowego * 5 łyżek kukurydzy ( można pominąć ) * majonez * musztarda * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera dokładnie wyszorować - nie obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić. Ugotowane warzywa oraz(...)ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej majonezu. Smacznego
kolorowotorcikowoFish in aspic Składniki. 20 dag karpia bez ości i skóry 20 dag mieszanki groszek z marchewką 60 ml wywaru z ryby 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz Wykonanie. Karpia ugotować z włoszczyzną i obrać. Wywar połączyć z żelatyną. Ja wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować. Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać
Kulinarny karnet ChristopheraProsta i szybka do zrobienia sałatka.. pierś kurczaka przyprawa do gyrosa ryż Piątnica ogórek korniszon mieszanka -marchewka z groszkiem Orzech majonez wiejski Develey szczypiorek papryka sól cytrynowa Piątnica przyprawa do sałatek Piątnica Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Ryż ugotować[ ja "gotowałam "w cudzie kuchennym(...)Marchewkę z groszkiem odcedzić.Paprykę, ogórka i szczypiorek pokroić.Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i przyprawy
Moje domowe kucharzenieObiecałam, że wrócę do tematu bobu więc jestem… z nowym przepisem…:)! Dzisiaj sałatka z bobu na ciepło z chorizo. Inspirację znalazłam u Karmelitki , która przygotowała groszek z chorizo a że groszku nie miałam, a bób i owszem, więc powstało to cudeńko… Zwykle zjadałam bób po ugotowaniu a teraz okazuje się, że warto zachować go trochę na sałatkę
UgotujmyTo.plkażdym razie ta sałatka jest prosta, smaczna i aromatyczna. Zapraszam Sałatka makaronowa z łososiem 300 g makaronu rurki 200 g łososia wędzonego 1 brokuł 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku sok i skórka z połowy cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany świeży koperek pieprz, sól 1. Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odcedzić. 2. Brokuł podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić(...)sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. 4. Łososia pokroić w kostkę/ rozdrobnić na mniejsze kawałki. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. 5. W misce wymieszać makaron, kawałki brokuła, groszek, koperek. Dodać sok i skórkę z cytryny i doprawić mielonym pieprzem i odrobinę solą. Wymieszać dodając 2 łyżki kwaśnej śmietany. Smacznego Post Sałatka makaronowa z łososiem pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plpodudzia z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr 3 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego) 150 g marchewki 200 ml jogurtu naturalnego 5 g cynamonu mielonego 5 g ziaren kolendry 200 ml śmietany 12% 15 g curry mielonego sok z 1 cytryny lub limonki olej do smażenia Kurczak curry z jogurtem(...)samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około 20 minut. Na koniec dodać zielony groszek, doprawić całość sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę. Serwować na gorąco. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnidrobnego makaronu (np. małe muszelki) 250 g papryki konserwowej 250 g ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g) 5 łyżek majonezu ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól pieprz Na blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam. W stosunku(...)następnie ugotować go według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia. Paprykę i obrane ze skórki ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę z groszkiem odsączyć dokładnie z zalewy. Przygotować dużą miskę i połączyć w niej wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Wymieszać. Odstawić
Świat Domowej Kuchnigąbką z sosem koperkowym Osoba towarzysząca ;) Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam : Filet z sandacza z sosem rabarbarowym Osoba towarzysząca ;) Filet z bażanta na purée z zielonego groszku z sosem foie gras Nasza oferta wyglądała tak : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/restauracja-grodek-1/38634992?utm_source=customhub&utm_campaign=restauracja&utm_medium=krakow i był to wariant nr.2 czyli : 144,99 zł zamiast 260 zł za kolację z lampką wina dla dwojga(...)delikatny , a owoc miękki , a zarazem chrupiący. Super pomysł! Bażant poezja! Mięso bardzo delikatne ,absolutnie nie przesuszone i wręcz rozpływające się w ustach. W połączeniu z purre z zielonego groszku ( które z całą pewnością spróbujemy zrobić w domu! ) i sosem foie gras stworzyło danie , które z całą pewnością zachwyciłoby nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Podsumowując : Porcje
Ostra na Słodkopieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 160 g DODATKOWO : * dobrej jakości biała czekolada – ok. 150 g * czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy(...)foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami. Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :) Składniki: 4 filety śledziowe np. korzenne, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, 2 łyżki groszku konserwowego, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki śmietany jogurtowej, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, kiełki rzodkiewki do dekoracji, świeża rukola, ziarna kapary. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno(...)Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się ze sobą
Moniki Smakołykimango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem Hitem dnia była aksamitna(...)zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu
Kulinarne przygody Gatityniemalże wylizane, a wzrok błagalny o dokładkę powiedział mi , że to był strzał w dziesiątkę. Polecam i zapraszam : Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 3-4 marchewki 1 puszka groszku 500 ml śmietany bulion z piersi z kurczaka sól, pieprz, papryka 20 gr masła 3-4 łyżki mąki natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy piersi z kurczaka w garnku. Woda przykrywa mięso(...)miksujemy na aksamitna masę blenderem. Kładziemy na gaz, dajemy marchew, zagotowujemy i zmniejszamy gaz- gotujemy około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kroimy mięso. Dodajemy do sosu groszek i mięso. Od zagotowania, trzymamy na gazie około 5 min , mieszajać od czasu do czasu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki. Gotowe. Smacznego
Smaki Edytypewno jeszcze kiedyś powtórzę. Zachęcam do wykonania tej zapiekanki, bo nie wymaga długiego siedzenia w kuchni. Składniki: opakowanie makaronu penne 500 g 0,5 kg mięsa mielonego marchew + groszek ze słoika puszka kukurydzy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sos pomidorowy 500 g ser do starcia sól, pieprz, bazylia, słodka zmielona papryka Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu(...)przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na spód nakładamy podgotowany makaron. Druga warstwa należy do marchewki, groszku oraz kukurydzy (odsączamy z zalewy). Następnie wykładamy mięso z sosem, a na to wylewamy przygotowany sos czosnkowy. Na wierzchu ścieramy ser, ja miałam parmezan, ale może być dowolny żółty
upichcicsię wśród ryb :) Składniki: dzwonka świeżego karpia , 3 marchewki , 2 pietruszki , kawałek selera , mała cebula , 4 duże liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , sól, zielony groszek. Z karpia wybrać większe dzwonka, które mają mniej drobnych ości. Ugotować je na parze - najprościej ustawić durszlak na ciut większym garnku. (Do wody w garnku(...)odlać trochę do miseczki lub szklanki i wstawić do lodówki. Kiedy dobrze się schłodzi, wtedy widać, czy trzeba dodawać żelatyny. W małych miseczkach lub szklaneczkach układamy rybę, groszek i marchewkę, a następnie zalewany chłodnym wywarem. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce tymbaliki są gotowe. Podajemy z cytryną, limonką lub octem winnym. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna