groszek - 3077 przepisów (strona:99/206)

Ryż z marchewką i groszkiem 102

Proste, syte i lekkie danie :) Składniki: - ryż pełnoziarnisty, - marchewka z groszkiem mrożona, - cebula czerwona, - sól, pieprz, papryka wędzona, - natka pietruszki, - olej. Wykonanie: Ugotować ryż do miękkości (ale nie rozgotować). Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej mrożoną marchewkę z groszkiem (co najmniej 1/2 objętości ryżu), chwilę razem smażyć, podlać wodą i dusić do miękkości, pod koniec dodać

Co na wege obiad?
Bogracz domowy 148

składniki * 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny) * 20 dag selera * 2 średnie marchewki * 1 duża pietruszka * 1/2 puszki groszku * 30 dag pieczarek * 2 średnie cebule * 2 małe ogórki kiszone * 2 średnie papryki czerwone * 1/3 szklanki ostrego ketchupu * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * pieprz cayenne * sól * 4 łyżki oliwy Sposób wykonania Mięsko pokroić w paski. Selera, marchewkę(...)wody i dusić na delikatnym ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy). Pieczarki podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Do garnka z mięsem dodać pieczarki, ogórki, paprykę, groszek, ketchup, koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne i dusić jeszcze 15-20 min. Podawać z pieczywem

Mix smaku
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 156

wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy na dolnej półce piekarnika. Ciasto podpiekamy przez ok 20 minut przykryte papierem i groszkiem ceramicznym. Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie miksujemy jajka i powoli dodajemy śmietankę. Dodajemy bazylię i doprawiamy. Gdy ciasto jest gotowe, posypujemy je połową

Kulinarna rozmowa
Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 132

godzin.  W tym czasie gdy nasze ciasto odpoczywa zabieramy się za przygotowanie farszu. Do tego potrzebujemy:  0,5 kg zmielonego mięsa wołowego puszka groszku zielonego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę 1 papryka zielona pokrojona w kostkę garść świeżej kolendry posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku (kwestia gustu) starte szczypta soli(...)wołowego)  łyżka/2 łyżki Kuminu (dostępny w sklepach typu kuchnie świata lub też sklepach ziołowych) Krok 1: Mięso mieszamy z składnikami wymienionymi powyżej (z wyjątkiem, kolendry, knorra i groszku) Krok 2: Wrzucamy wszystko na rozgrzany olej lub oliwę Krok 3: Dodajemy kostkę Knorra i podsmażamy mięso i warzywa Krok 4: Do dobrze podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy posiekaną kolendrę

Smaki Brazylii
Empanada z kurczakiem 308

szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr 7) 1 ząbek startego czosnku 8) parę kropel octu winnego białego 9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu) Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką.  Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody(...)jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia. Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy.   Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada: Składniki ciasta: 1) 2 jajko 2) 1 szklanka mleka 3) 1 szklanka oliwa

Smaki Brazylii
Empanada z sardynkami 84

być również czerwona) 1 cebula czerwona 1 pomidor średniej wielkości pęczek świeżej kolendry 2 kostki knorr (może być rybny, może również i drobiowy!) 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku) pół puszki kukurydzy (również może być więcej) łyżka lub dwie oliwy lub oleju Przygotowanie farszu: Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy(...)Mieszamy! Jeszcze łyżka koncentratu pomidorowego. Na ogniu farsz trzymamy żeby go tylko  podsmażyć , dlatego czas to ok. 5 minut na wolnym ogniu. Do wystudzonego farszu dodajemy kukurydzę i groszek. Ciasto na empanada z sardynkami jest identyczne jak w przypadku empanada z kurczakiem   Przepis na empanada z kurczakiem .  Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą

Smaki Brazylii
Pierwsza Sylwestrowa propozycja i sałatka jarzynowa 194

Dobra na każdą okazję, tym razem polecam jej przygotowanie na Sylwestra.  Sałatka jarzynowa Składniki:  2 kg marchwi  1,5 kg korzenia pietruszki  2 puszki groszku konserwowego    400 g kiełbasy głogowskiej sól pieprz  majonez kielecki  Przygotowanie:  Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą.  Gotujemy, aż będą miękkie(...)warzywa się gotują dodajemy do dużej miski osączony groszek i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.  Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników.  Doprawiamy i dodajemy majonez (ilość wedle preferencji). Mieszamy dokładnie

Moja smaczna kuchnia
Sałatka jarzynowa 306

zrobić dzisiaj, a przepisem dzielę się z Wami dzisiaj :) SKŁADNIKI: 60 dag marchwi 30 dag pietruszki 1 mały seler 3 ziemniaki 3 jajka 3-4 ogórki korniszone 2 puszki groszku zielonego (konserwowy) 1 puszka kukurydzy (konserwowa) 1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa) + 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz. WYKONANIE:   Jajka ugotować na twardo. Marchewkę, pietruszkę seler, ziemniaki - wszystko(...)gotujemy osobno - ugotować na miękko, ale nie rozgotować. Ostudzone jarzyny obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Groszek, kukurydzę i fasolę odcedzić i przełożyć do miski. Do pokrojonych składników dodajemy majonez i musztardę oraz przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 187

Składniki: 1 średnia cukinia 2 marchewki 2 ziemniaki 20 dag żółtego tartego sera. 2 garści oliwek zielonych 3 jajka puszka groszku konserwowego 1 duża cebula kilka dużych pieczarek sól, pieprz, suszone zioła oliwa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę(...)pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 190

ząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka  szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki) 15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda) szklanka bulionu warzywnego łyżka oliwy Wykonanie:  do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek(...)czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe frytki po wiedeńsku 281

najlepsze i tak są te domowe :)  Składniki na 2/3 porcje: 0,5 kg ziemniaków 150 g żółtego sera 5 dużych pieczarek 4 łyżki zielonego groszku z puszki 4 łyżki kukurydzy z puszki rozmaryn, tymianek sól, pieprz czerwona papryka w proszku oliwa ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą(...)będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem

Bon Appetit Małgorzaty
Gratin z kalafiora w sosie beszamelowym i parmezanem 162

wieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry.   źródło: Składniki na gratin: 1 kalafior 1 szklanka świeżego albo mrożonego, zielonego groszku 1 mały por (tylko zielona część) 100 g parmezanu natka pietruszki Składniki na sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka sól do smaku pół(...)gałką. Kalafior dzielimy na różyczki. Podgotowujemy w osolonym wrzątku. Następnie na dnie naczynia żaroodpornego układamy wcześniej podgotowany kalafior. Układamy także plasterki pora oraz rozsypujemy po całości groszek. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy parmezanem. Całość pieczemy 200 s C około 20 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy gratin posiekaną natka pietruszki. gratin z kalafiora

Bon Appetit Małgorzaty
Warstwowe purée warzywno - rybne 183

warstwowego puree zapraszam:   Składniki na 1 porcję: 1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza) 1 duża marchewka 1 por - zielona część 4 ziemniaki 4 łyżki groszku z puszki 2 łyżki masła 2 łyżki mleka sól, pieprz cytrynowy ulubione zioła (u mnie prowansalskie) olej do smażenia Rybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki(...)chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej  miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce  blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 164

duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła  200 g sera gorgonzola  1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól 50 g parmezanu  W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie(...)bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa grochowa z makaronem 136

dzieciństwa, wprawdzie moja m ama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka , ale syta. Jak jeszcze by liśmy mali, nazywaliśmy ją zupą z przecier anego groszku :) A to dlatego, że groszek łuskany fajnie rozpada się podczas gotowania i smakuje jakby była przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna! Składniki: 2,5 - 3 litry wywaru np. na skrzydełk

Kuchnia domowa Ani