być również czerwona) 1 cebula czerwona 1 pomidor średniej wielkości pęczek świeżej kolendry 2 kostki knorr (może być rybny, może również i drobiowy!) 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku) pół puszki kukurydzy (również może być więcej) łyżka lub dwie oliwy lub oleju Przygotowanie farszu: Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy(...)Mieszamy! Jeszcze łyżka koncentratu pomidorowego. Na ogniu farsz trzymamy żeby go tylko podsmażyć , dlatego czas to ok. 5 minut na wolnym ogniu. Do wystudzonego farszu dodajemy kukurydzę i groszek. Ciasto na empanada z sardynkami jest identyczne jak w przypadku empanada z kurczakiem Przepis na empanada z kurczakiem . Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą
Smaki BrazyliiDobra na każdą okazję, tym razem polecam jej przygotowanie na Sylwestra. Sałatka jarzynowa Składniki: 2 kg marchwi 1,5 kg korzenia pietruszki 2 puszki groszku konserwowego 400 g kiełbasy głogowskiej sól pieprz majonez kielecki Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie(...)warzywa się gotują dodajemy do dużej miski osączony groszek i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy i dodajemy majonez (ilość wedle preferencji). Mieszamy dokładnie
Moja smaczna kuchniazrobić dzisiaj, a przepisem dzielę się z Wami dzisiaj :) SKŁADNIKI: 60 dag marchwi 30 dag pietruszki 1 mały seler 3 ziemniaki 3 jajka 3-4 ogórki korniszone 2 puszki groszku zielonego (konserwowy) 1 puszka kukurydzy (konserwowa) 1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa) + 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz. WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo. Marchewkę, pietruszkę seler, ziemniaki - wszystko(...)gotujemy osobno - ugotować na miękko, ale nie rozgotować. Ostudzone jarzyny obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Groszek, kukurydzę i fasolę odcedzić i przełożyć do miski. Do pokrojonych składników dodajemy majonez i musztardę oraz przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościSkładniki: 1 średnia cukinia 2 marchewki 2 ziemniaki 20 dag żółtego tartego sera. 2 garści oliwek zielonych 3 jajka puszka groszku konserwowego 1 duża cebula kilka dużych pieczarek sól, pieprz, suszone zioła oliwa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę(...)pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około
Bon Appetit Małgorzatyząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki) 15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda) szklanka bulionu warzywnego łyżka oliwy Wykonanie: do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek(...)czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty
Bon Appetit Małgorzatynajlepsze i tak są te domowe :) Składniki na 2/3 porcje: 0,5 kg ziemniaków 150 g żółtego sera 5 dużych pieczarek 4 łyżki zielonego groszku z puszki 4 łyżki kukurydzy z puszki rozmaryn, tymianek sól, pieprz czerwona papryka w proszku oliwa ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą(...)będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem
Bon Appetit Małgorzatywieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry. źródło: Składniki na gratin: 1 kalafior 1 szklanka świeżego albo mrożonego, zielonego groszku 1 mały por (tylko zielona część) 100 g parmezanu natka pietruszki Składniki na sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka sól do smaku pół(...)gałką. Kalafior dzielimy na różyczki. Podgotowujemy w osolonym wrzątku. Następnie na dnie naczynia żaroodpornego układamy wcześniej podgotowany kalafior. Układamy także plasterki pora oraz rozsypujemy po całości groszek. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy parmezanem. Całość pieczemy 200 s C około 20 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy gratin posiekaną natka pietruszki. gratin z kalafiora
Bon Appetit Małgorzatywarstwowego puree zapraszam: Składniki na 1 porcję: 1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza) 1 duża marchewka 1 por - zielona część 4 ziemniaki 4 łyżki groszku z puszki 2 łyżki masła 2 łyżki mleka sól, pieprz cytrynowy ulubione zioła (u mnie prowansalskie) olej do smażenia Rybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki(...)chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2 łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatyduża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól 50 g parmezanu W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie(...)bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż
Bon Appetit Małgorzatydzieciństwa, wprawdzie moja m ama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka , ale syta. Jak jeszcze by liśmy mali, nazywaliśmy ją zupą z przecier anego groszku :) A to dlatego, że groszek łuskany fajnie rozpada się podczas gotowania i smakuje jakby była przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna! Składniki: 2,5 - 3 litry wywaru np. na skrzydełk
Kuchnia domowa AniTradycyjną sałatkę jarzynową można urozmaicić pieczarkami. Przepis dostałam od koleżanki Ani. Sałatka jest pyszna! Polecam! Składniki: 1 słoik marchewki z groszkiem 1 słoik marynowanych pieczarek 3-4 ogórki kiszone 4-5 jajek 1 cebula majonez przyprawy Sposób przygotowania: 1. Warzywa odsączyć z zalewy. Możemy też ugotować marchewkę, obrać, a potem pokroić w kostkę i dodać do miej puszkę zielonego groszku
Kuchnia domowa Anifrancuskiego 1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku przyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz Oraz Pizza damska: 3 suszone pomidory w oliwie 3 plasterki szynki surowej (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub jamón serrano) garść rukoli Pizza(...)mozzarelli kroimy w małą kosteczkę , a 2/3 w plastry. Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidora kroimy w poprzek na plastry (wygląda lepiej niż pokrojony z góry do dołu). Groszek odcedzamy. Suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki. Plasterki szynki i salami kroimy na 4 części. Cebulę najlepiej przygotować w formie piórek , a paprykę długich pasków . Korniszonki tniemy na plasterki, a papryczki
Zakręcony Wideleczmielony czarny pieprz 1 czerwone chilli ząbek czosnku 1 garść świeżej mięty oliwa z oliwek extra virgin sok w yciśnięty z 1 cytryny opcjonalnie młody bób lub groszek Przygotowanie Pokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam obieraczki do warzyw. Rozgrzać mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie(...)tego jak ostre dania lubimy i od ostrości papryczki. Posypać wszystko świeżą miętą , polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny Można dodać zblanszowany młody bób lub groszek
Stare Garyzielonej papryki 1 cebula pokrojona 400 ml mleczka kokosowego 150 ml bulionu z kurczaka 4 liście limonki kafir 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego 100 g groszku cukrowego 100 g zielonej fasolki garść kolendry przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili - smażyć przez minutę(...)bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Stare GarySkładniki: * 3 ziemniaki * 3 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka * 1 cebula * 1 kwaśne jabłko * 3-4 ogórki kiszone * 2 jajka gotowane na twardo * 200 g groszku konserwowego * 5 łyżek kukurydzy ( można pominąć ) * majonez * musztarda * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera dokładnie wyszorować - nie obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić. Ugotowane warzywa oraz(...)ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej majonezu. Smacznego
kolorowotorcikowo