tego mięsa podaję jeszcze sałatę ze śmietaną bądź gotowany kalafior. Pyszności! Składniki : * 2 polędwiczki wieprzowe - około 350g * sól, pieprz * łyżeczka mąki pełnoziarnistej * cebula * mała czerwona papryka * pół szklanki zielonego groszku Przygotowanie : Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć mięso z obu stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez(...)minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dusić całość 2-3 minuty, po czym dodać groszek. Danie podawać na ciepło
Magiczne Życie Martypuszki 4 łyżki octu winnego sok z połowy limonki 3 łyżki cukru trzcinowego papryczka chili sól pieprz pół puszki kukurydzy cebulka papryka czerwona Opcjonalnie: makaron sojowy, groszek. Kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek do garnka i delikatnie smażymy, następnie solimy i pieprzymy kurczaka do smaku, wrzucamy posiekany imbir i papryczkę chili, cebulkę(...)kroimy ananasa z puszki na mniejsze kawałki i grzyby mun, jeśli już są dość miękkie. Po 15 minutach gotowania się bulionu wrzucamy do niego ananasa, grzyby mun, kukurydzę i groszek jeśli chcemy taką wersję. Niech wszystko gotuje się kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy syrop z ananasa, ewentualnie sól i odrobinę pieprzu. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupa
Mango Papajasól pieprz łyżka soku z limonki opakowanie makaronu Wok Noodles olej sezamowy jedna marchew, pokrojona w słupki 2 papryki, pokrojone w paski brokuł, podzielony na różyczki 250 gram groszku cukrowego garść posiekanej dymki pół szklanki soku z puszki ananasa Zaczynamy od przygotowania polędwiczek. Robimy marynatę z: dwóch łyżek startego imbiru, dwóch posiekanych ząbków czosnku, sześciu łyżek sosu sojowego, czterech(...)posiekane ząbki czosnku i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie do woka wrzucamy paprykę z marchwią i smażymy przez kilka minut. Do warzyw dodajemy różyczki brokułu oraz groszek cukrowy. Smażymy całość i dodajemy makaron Wok Noodles, zawartość woka szybko mieszamy. Dodajemy cztery łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dodajemy sok z ananasa. Całość jeszcze chwilę smażymy i delikatnie mieszamy
Mango PapajaPyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na dzisiejszą niepogodę. Składniki: - 4 podudzia - 2 litry wody - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/2 suszonej papryczki chili - 1 łyżka masła - przyprawy: sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Podudzia gotujemy a następnie obieramy. Mięso wrzucamy do wcześniej powstałego wywaru, dodajemy do niego(...)kukurydzę, groszek, fasolę, drobno pokrojoną papryczkę i doprawiamy koncentratem pomidorowym, masłem oraz przyprawami. Poziom ostrości regulujemy według własnego uznania i wówczas możemy zmniejszyć bądź zwiększyć ilość dodanej papryczki
Zainspirowana w kuchniząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri razem z ziarenkami (jeśli wolicie mniej pikantne potrawy, to koniecznie je wyjmijcie) kawałek imbiru (ok. 5 cm) 2 marchewki 0,5 puszki zielonego groszku (lub odpowiednią ilość mrożonego) 100 g minikolb kukurydzy z zalewy 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mały pęczek natki pietruszki garść niesolonych orzeszków ziemnych 2 płaskie łyżki mąki pszennej do zagęszczenia(...)dopuścić do sytuacji, kiedy zacznie tracić kształt i się rozpadać. Tak drobno pokrojone warzywa nie potrzebują dużo czasu, więc nawet chwila może o wszystkim zaważyć. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy groszek z puszki (mrożony wymagałby wcześniejszego dodania!) i rozmieszaną w 1/4 szkl. wody mąkę. Całość zagotowujemy i zestawiamy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy solą (z tym ostrożnie, bo sos sojowy
Ratunku obiadSkładniki: 750 ml wody 4-5 ogórków gruntowych 1 marchew 1/2 cebuli 4 średnie ziemniaki 1 kostka rosołowa pieprz, sól olej do smażenia koperek groszek ptysiowy, np Brześć Wykonanie: W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę - podsmaż na oleju, odrobinę posól. Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli(...)szkliste. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój - ja starłam, żeby się szybciej ugotowały. Dodaj do ogórków, zalej wodą - gotuj. Dodaj kostkę rosołową, dopraw do smaku. Podawaj posypaną koperkiem i groszkiem ptysiowym. Smacznego
kolorowotorcikowoZdjęcia wyszły kiepskie, bo kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś z kurczaka czerwona papryka duża cebula szklanka mrożonego groszku 2 łyżki oleju szklanka zimnej wody fix Knorr "Kurczak w sosie miodowym" Wykonanie: 1. Cebulę, paprykę i kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju przez(...)minut, mieszając co jakiś czas. 2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek. 3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. 4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym
Pasja Smakukolejny raz, postanowiłam wynotować sobie wszystkie składniki, które widziałam i wyczułam. Oto mój przepis na kurczaka Gong Bao. Składniki: podwójna pierś kurczaka 30 dag pieczarek cebula 3 garście mrożonego groszku 2 garście orzeszków ziemnych - niesolonych papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej kawałeczek imbiru sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki(...)kostkę, paprykę w dużą kostkę, pieczarki w plasterki, kapustkę pekińską cienko poszatkować. W woku podsmażyć kurczaka z marynatą. Dodać cebulę. Po 3-4 minutach dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw
Pasja Smakupieprz zioła prowansalskie kilka gałązek świeżego tymianku 250 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto): W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać(...)lodówki. Farsz: Mięso mielone podsmażyć na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy mięso straci surowy kolor, dodać pokrojone w kostkę pomidory i mrożoną marchewkę z groszkiem. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Do zimnego risotto dodać jajko i wymieszać
Pasja Smakuwykonaniu, ale bardzo smaczna. Nie sposób nie zapamiętać tak krótkiej ilości składników. Składniki: 3 dużych ugotowanych ziemniaków 6 filetów śledziowych w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 średnie ogórki kiszonych sól, pieprz majonez Wykonanie: Śledzie odsączone z oleju, ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać groszek konserwowy, doprawić
Pasja Smakupieczarki i chrupiący por. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut. Jajka(...)obrać i pokroić w kostkę. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez. Doprawić do smaku
Pasja Smakudźwiękiem fortepianu w tle poczułam się jak na pierwszej randce :) Po kilkunastu minutach na naszych stołach pojawiły się spore porcje jedzenia - Smażony filet z pstrąga na postumencie z zielonego groszku z sosem szczypiorkowym i ziemniakami gratine (29zł) Prezentacja może nie jest do końca udana, ale zdecydowanie wygrał tu smak! Ziemniaczki gartine były miękkie i delikatnie rozpływały się kęs po kęsie(...)szczypiorkowy otulał w minimalnym stopniu fileta, zatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;) Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser
Sajkofanka smakujeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks – uwaga bomba kaloryczna! ;) Słodki krem z dodatkami - 250g serka mascarpone - tabliczka białej czekolady - jeden banan - garść orzeszków ziemnych i pistacjowych - kilka groszków kokosowych w czekoladzie - 300g masy kajmakowej o smaku orzechowym Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Wystudzoną zmiksować z mascarpone. Krem wyłożyć na bezę. Następnie masę kajmakową podgrzać (można dodać(...)odrobinę masła – będzie bardziej lejąca się), przestudzić i polać po kremie. Na krem i kajmak posypać pokrojone kawałki banana, uprażone orzeszki i kilka groszków kokosowych. Przyozdobić listkami świeżej mięty i ukroić kawałeczek na spróbowanie – więcej nie dacie rady zjeść ;) Pozdrawiam Was serdecznie i życzę słodkiego, słonecznego weekendu
Sajkofanka smakumąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie: Mąkę z margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu(...)koniec ubijania dodać śmietan fixy i chwilkę zmiksować do połączenia się składników. Bitą śmietaną za pomocą szprycy napełnić kruche babeczki udekorować plasterkami truskawek i czekoladowymi groszkami
Ala piecze i gotujepotem tylko przemieszać ewentualnie doprawić i gotowe. Składniki: 250 g makarony drobne muszelki 150 g papryki konserwowej 200 g ogórków kiszonych 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki groszku 1 łyżka koperku (u mnie mrożony) 2-3 łyżki majonezu pieprz czarny w młynku Kamis sól Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną(...)wodą i odsączyć. Ogórki kiszone obrać z skórki i pokroić w kostkę. Paprykę konserwową pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Dodać koperek oraz pokrojone i odsączone warzywa do makaronu, przemieszać. Dodać majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Sałatkę przykryć folią i odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia smaków. Przed podaniem ponownie wymieszać ewentualnie ponownie doprawić
Ala piecze i gotuje