Składniki: 3 bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę 20 dkg starty żółty ser Świeża bazylia, tymianek, sól, czarny świeżo zmielony pieprz olej do smażenia klika małych pomidorów. Wykonanie: Bakłażany przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Wydrążone bakłażany posypać solą i odstawić(...)minut. Miąższ z bakłażanów pokroić w kostkę. Na patelni przesmażyć cebulę, paprykę, miąższ bakłażana, pomidory bez pestek i na koniec groszek. Doprawić ziołami. Bakłażany osuszyć papierowymi ręcznikami i napełnić farszem. Posypać serem i zapiekać w piekarniku około 30 min. w temperaturze 200C. Jeżeli pozostanie farsz to napełniamy nim kilka pomidorków i zapiekamy tylko do stopienia sera. Całość ozdobić kiełkami
Kulinarny karnet Christopheradrobny posiłek .Zupka jest delikatna ,ale treściwa ,rozgrzewająca i niskokaloryczna. Zwolennicy zaciąganych zup-kremów niech uważają ,aby nie przetłuścić ich śmietaną. Nie zapominajmy też o chrupiącej grzance ,bagietce czy groszku ptysiowym . Polecam aksamitną zupkę z kabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu "Ala piecze(...)warzywa będą miękkie. Zawartość garnka zmiksować (np. blenderem ) ,doprawić do smaku przyprawami. Podawać z paseczkami zielonej sałaty i uprażonym słonecznikiem. Moja wnusia musi mieć jeszcze grzanki lub groszek ptysiowy i niestety , ich masa jest odwrotnie proporcjonalna do zupy
Kulinarny karnet Christopheragrzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego tartego Sos beszamel 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150ml mleka sól, gałka muszkatołowa(...)smaku. Z ziemniaków i jajka zrobić puree doprawić solą i pieprzem. Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem
Kulinarny karnet ChristopheraSzybka smaczna zupa, do ugotowania w sytuacji podbramkowej. Składniki. 1 l bulionu warzywnego 1 puszka groszku 1 cebulka 3 plasterki imbiru sól, pieprz 250g Sacchettini z serem Ricotta i szpinakiem Wykonanie. Groszek razem z zalewą i zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi
Kulinarny karnet Christopherawith bunny. Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci. 4 ziemniaki 1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża 1 puszka zielonego groszku 20 dag mięsa z indyka sól, pieprz 2 kawałki chleba tostowego Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości(...)koniec gotowania dodać groszek razem z zalewą ,jeżeli jest ładna i smaczna .Wyjąć mięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku. Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny. Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy. Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki
Kulinarny karnet ChristopheraJelly vegetables with green sauce. Składniki. 1 kalafior mały 2 marchewki 1 kalarepka 1 szklanka groszku mrożonego 1/2 główki sałaty 3/4 litra rosołu instant 125ml wina białego 6 łyżeczek żelatyny Sos. 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 150ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu sól, pieprz Wykonanie. Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać(...)pokroić w plasterki. Obraną kalarepkę przekroić na ćwiartki i następnie w plasterki. Marchewkę i kalarepkę gotować ok.5min.,nie rozgotować. Groszek wrzucić na 1 min do wrzątku. Żelatynę namoczyć. Kiedy napęcznieje dodać do zagotowanego bulionu, wlać wino i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Formę z kominkiem, 20-22cm,wypłukać zimną wodą
Kulinarny karnet Christopherazmięknie (około 5 minut) pół kalafiora, dzielimy na różyczki marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około 3 cm pół puszki groszku nać pietruszki/ cebula dymka 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego (może być Tao-Tao bądź inny tego typu, dość gęsty), zamiennie możemy dodać sos z 3 łyżek miodu, soku(...)pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną dodajemy groszek oraz makaron (wcześniej zalany wrzątkiem, odcedzony). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Na talerzu układamy smażony makaron z warzywami a na nim pokrojony w plastry filet indyka, całość posypujemy
Mango Papajawykonanie super łatwe:), macie ochotę ?, to zabieramy się za szybką sałatkę z pieczarek. Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut(...)pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek i majonez. Ponownie wymieszać z majonezem i przyprawić. Gotowe
Apetyczna babeczkatego mniej – tego więcej, a tamtego wcale?. Moja klasyczna sałatka jarzynowa:) Składniki; 5 średnich ziemniaków 4-5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 selera w korzeniu 10 jajek 2 puszki groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebuli Kwaśne twarde jabłko 3 litrowego słoika ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy stołowej Sól , pieprz , cukier Marchew(...)gotujemy, (ziemniaki wyławiamy wcześniej, bo pierwsze będą miękkie). W osobnym rondlu gotujemy jajka, które potem studzimy i wyjmujemy z łupinek.Wszystkie składniki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę. Na końcu dajemy majonez, śmietanę i musztardę – mieszamy z przyprawami i degustujemy
Apetyczna babeczkanasz organizm, w Polsce jeszcze mało znane i mało doceniane...jeśli macie ochotę ich spróbować to zajrzyjcie do sklepu skworcu.com.pl Składnik na sałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć(...)pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek , jogurt i majonez. Ponownie wymieszać i przyprawić. Gotowe
Apetyczna babeczkaGotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Tymbaliki z kurczaka Składniki: jajka -2 szt marchewka -1 szt seler -1 szt pietruszka -1 szt groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka czerwona kurczak - 1 kg liść laurowy sól i pieprz sałata liście cytryna żelatyna - 15 g woda -2 l natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na kawałki(...)kostkę. Żelatynę rozpuścić w wywarze zagotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie przygotować sześć małych salaterek, na dno każdej salaterki, włożyć po kawałku, jajka, marchewki, mięsa, papryki i kukurydzy z groszkiem, zalać małą ilością tężejącego wywaru, odstawić do lodówki. Gdy już dobrze galareta zastygnie, wyłożyć resztę składników, zalać galaretą, schłodzić. Gotowe tymbaliki ułożyć na talerzu, wyłożonym karbowaną sałatą, udekorować, natką pietruszki
Kuchnia Danusiwarzywach SKŁADNIKI: 0,5 kg mrożone filety z morszczuka 2 jajka sól i pieprz mąka 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule tłuszcz do smażenia 1 puszka groszku konserwowanego PRZYGOTOWANIE: Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić(...)plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić chwilę razem. Na końcu dodać odlany i osączony groszek z puszki, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Jajka wybić do miski, dodać sól i pieprz, rozmieszać widelcem. Rybę panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Kuchnia DanusiWłoska mieszanka legumi + orzo, to wspaniała kompozycja różnego rodzaju drobnych grochów i groszków , w Polsce noszących nazwę BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju każdego z nas. We Włoszech, szczególnie na Sycylii takie legumi jada się do 2 razy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu. Ja do mojej(...)doskonałym produktem dla wegetarian czy wegan. Zastosowałam kilka przypraw Skworcu..i wyszła mi rzecz genialna! Pyszna fasolowa , gęsta zupa, ze wspaniałych i naturalnych składników. Ale po kolei... Składniki mix groszków i grochów inaczej LEGUMI fasola Mung Skworcu ok.szklanki liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki pieprz ziołowy Skworcu
Z Kuchni Do Kuchnilubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak. Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki, 3 łyżki sosu sojowego, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach(...)Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone cebule w półksiężyce oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pokrywkę i dusimy ok, 15 minut. Dolewamy sos sojowy i zagęszczamy sos mąką. Dusimy jeszcze ok. 15 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1 słoiczek selera konserwowego, 100 g szynki konserwowej, 1/2 puszki groszku konserwowego, 3 jajka, 1 łyżka majonezu Develey, sól, pieprz, Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich szynkę konserwową, pokrojoną także w kostkę. Odcedzony seler konserwowy i groszek. Mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą
Aga w kuchni