groszek - 3077 przepisów (strona:101/206)

Kotleciki w warzywach 146

Mało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach. -0,5 kg mielonego mięsa -puszka cieciorki lub fasolki -puszka drobnego groszku -kilka ugotowanych marchewek -papryka -cebula -2-3 ząbki czosnku -słoiczek koncentratu pomidorowego -olej -przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs    Odsączamy groszek i cieciorkę. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.    Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa 195

ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.: -2 marchewki -5 ziemniaków -kawałek selera -1 pietruszka -5 jajek Powyższe składniki gotujemy. -kawałek pora -7 ogórków konserwowych -puszka groszku konserwowego -4 łyżki majonezu -sól, pieprz       Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę. Groszek i pokrojone ogórki konserwowe wymagają odsączenia.    Dodajemy majonez , przyprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Sałatka z makaronem ryżowym 454

roku, na każdą okazję a także bez okazji. Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok. Składniki: -szklanka makaronu ryżowego -jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka -groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 )  -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora -2 łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez(...)osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora. Wszystko łączymy w jednej misce.    Dodajemy

Maminek kulinarny
Sałatka z łososiem 164

Kolejna propozycja na prostą sałatkę. Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).    Składniki: -3 wędzone brzuszki z łososia -10 dkg makaronu chińskiego -puszka drobnego groszku -3 jajka -kilka suszonych pomidorów -kawałek pora -3 ogórki konserwowe -kilkanaście kostek konserwowej dyni -sól, pieprz, majonez    Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Odsączamy też(...)groszek oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki i dynię. W kostkę kroimy też pomidory, jajka i pora. Makaron tniemy na drobno. Brzuszki pozbawiamy skóry a mięsko kroimy na małe kawałki.    Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 337

Kuskus 1 szklanka (około 300 g) kuskusu 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna(...)Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy to zrobić za pomocą malaksera. Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka minut blanszujemy go we wrzątku) i pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Kuskus spulchniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Wszystko

Smakowity Blog Kulinarny
Tradycyjna sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. 229

średniej wielkości  4 ziemniaki  1 mała cebule  3 ogórki kiszone  1 duże jabłko  2 szt pietruszki w korzeniu   seler pół większego  groszek w puszce - opcjonalnie  jajka 4 szt  sól, pieprz do smaku  musztarda ostra 2 łyżeczki  majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatki  SPOSÓB WYKONANIA : - warzywa umyć(...)obieramy je ze skórki i również kroimy w drobną kostkę -  gotowe warzywa, jajka, ogórki, cebulę pokrojoną mieszamy doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem, jeśli ktoś lubi dodajemy też groszek z puszki Sałatka jest gotowa najlepiej smakuję po kilku godzinach gdy smaki przejdą, przegryzą się. To mój sposób na tradycyjną sałatkę jarzynową. Macie może jakieś swoje sposoby na pyszną sałatkę

Basia w kuchni
Sałatka warzywna 370

się święta. Składniki: 4  średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 średni ziemniak por (biała część) 4 średnie ogórki kiszone 1 średnie jabłko 1 puszka groszku (ja używam młodego) 5 jajek, 2 łyżeczki musztardy (można pominąć) sól, pieprz, majonez Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut(...)krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka kroimy w kosteczkę, pora siekamy drobniutko, dodajemy groszek oraz majonez z musztardą, dokładnie mieszamy i gotowe

Delicious Titbits
Sałatka wielowarstwowa 162

Sałatka szybka i smaczna. Doskonała jako dodatek do wędlin SKŁADNIKI: NA małą salaterkę 3 łyżki groszku z puszki  3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cebulka jedno jabłko 4 jajka pół szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonez Wykonanie Jabłko, jajko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach.  Jogurt i majonez mieszamy(...)razem.  Sałatka ma kilka warstw .   Zaczynamy od wsypania na dno salaterki groszku. Na to dajemy cebulę i smarujemy połową sosu majonezowego. Kolejna warstwa, to kukurydza, na którą rozkładamy jabłka. Smarujemy ketchupem, który przygotowaliśmy do sałatki. Na keczup kładziemy jajka i smarujemy resztą sosu majonezowego. Całość posypujemy serem. Wierzch dekorujemy. PRZEPIS W WERSJI FILMOWEJ ZAPRASZAM Smacznego

W kuchennym oknie Ewy
WIEJSKIE RISOTTO 123

możemy dodać do tego jeszcze swoje ulubione warzywa i będzie jeszcze smaczniej ! Składniki: 200g ryżu długoziarnistego 150 g kiełbasy np.podwawelskiej 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy pół puszki zielonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól , pieprz do smaku Wykonanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, przesmażamy na rumiano, dodajemy ryż, podsmażamy ok 2minut dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę(...)Smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy dsącząną kukurydzę i groszek, dusimy do wyparowania bulionu

Z Majeczką w kuchni
BROKUŁOWA SAŁATKA 192

Troszkę inna ta sałatka,ale naprawdę bardzo pyszna. Przepis na nią dostałam latem od znajomej od tamtej pory często gości na Naszym stole Składniki: 1 brokuł-500g puszka groszku zielonego puszka kukurydzy sól,pieprz do smaku- ja używam Kamis 2 łyżki majonezu lub smietany,jogurtu greckiego(jak kto lubi)-ja użyłam pół na pół-łyzka smietany łyżka majonezu Wykonanie : Brokuła(...)gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie.Studzimy.Rozciskamy widelcem na papkę lub blenderujemy. Do miseczki przekładamy kukurydzę i groszek,dodajemy przetarte brokuły,smietanę,majonez,doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Dobrze chlodzimyw lodówce.Sałatka ma konsystencję sałatki jarzynowej

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNA SAŁATKA MAKARONOWA 161

coś do podjadania między posiłkami, wystarczy też na lekką kolację i sprawdzi się również dla gości...wielozadaniowa sałatka  Składniki: 1 garść makaronu Malma świderki Fussilli pół puszki groszku  pół puszki kukurydzy 1 duży ogórek wąż pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 2 duże łyżki majonezu sół morska  pieprz mielony  Wykonanie: Makaorn gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy,przelewamy(...)zimna wodą. Przekładamy do salaterki. Wkrajamy w kosteczkę ogórka, rzodkiewkę w półplasterki, drobno posiekany szczypiorek. Dokładamy groszek,kukurydzę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA ZIEMNIACZANA 379

taka prosta, a jak lubiana wmoim domu. Typowa sałatka z czasów PRL . Wtedy to był hit! Myśle że teraz też jest lubiana Składniki: 5 ziemniaków puszka kukurydzy pół puszki groszku 2 kiszone ogórki 1 kwaskowate jabłko szczypior z 2 cebulek dymek 4 gałązki natki pietruszki sól,pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki smietany 18 % Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w posolonej(...)wodzie. Studzimy, kroimy w sporą kostkę. Dodajemy osączony groszek i kukurydzę, pokrojone w drobna kostkę ogórki i obrane, pokrojone w kosteczkę jabłko. Na koniec wrzucamy posiekany robno szczypiorek i natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy majonez i smietanę, dobrze mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia przed spozyciem

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA MAKARONOWA 185

Propozycja na kolację w sam raz :) Syta i pyszna Składniki: szklanka makaronu łazanki puszka groszku puszka kukurydzy 3 jajka 1/2 kg piersi z kurczaka pół pęczka natki pietruszki sól,pieprz słodka papryka 3 łyżki majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą,wrzucamy do salaterki. Dodajemy osączoną kukurydzę i groszek. Pierś kurczaka kroimy w małą kosteczkę, oprószamy solą

Z Majeczką w kuchni
UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 225

Udka inaczej...czyli podane z makaronem i warzywami. Pycha! Składniki: 4 podudzia kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag makaronu rurki 4 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie Wykonanie: Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki(...)brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane mięsko z podudzi, pokrojone wplastry marchewki, groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dusimy jeszcze ok 5 minut.Dodajemy ugotowany al dente makaron. Mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Strąkowe jednogarnkowe z karkówką 177

Dania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 100 g fasoli 100 g zielonego groszku 100 g fasolki szparagowej 300 g karkówki 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w puszcze bez skórki  szklanka czerwonego wina wytrawnego  kilka kropli tabasco liść laurowy(...)Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i tabasco, następnie dodajemy pomidory, fasolkę szparagową i groszek gotujemy jeszcze 30 minut. 10 minut przed końcem możemy doprawić do smaku. Smacznego

Niezły Młynek