łyżka masła 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki drobno pokrojonej świeżej bazylii 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać mięso zmielone przez maszynkę(...)gładką masę. Zwilżyć dłonie wodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory, pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz
Gosia gotujeśredniego selera 1 nieduza pietruszka 3-4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3 zabki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyzeczka majeranku 2 łyżki żelatyny 1 puszka groszku konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Do garnka włożyć umyte i oczyszczone kurze łapki. Zagotować wodę i zdjąć powstałe szumowiny. Na wierzchu ułożyć schab, obrane marchewki, selera(...)zalać wywarem, tak aby było ono zakryte i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie ułożyć marchewkę pokrojoną w kosteczkę i plasterki pokrojonego schabu, na końcu wsypać odsaczony z zalewy groszek. Zalać wywarem, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny. Smacznego
Gosia gotujesmaczna, serdecznie polecam. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 1 długi ogórek ( okolo 20 cm) 2 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 mała czerwona cebula 8 jaj 1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz(...)ugotować na twardo, obrać i również przepuścić przez sitko. Ogórki i cebulę obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę. Świeżego ogórka przetrzeć solą i odcisnać sok. Dodać do jarzyn groszek i kukurydzę odsączone z zalewy, majonez, musztardę, śmietanę, sól i pieprz. Wyieszaać, i odstawić do lodówki na 2-3 h w celu przemacerowania się smaków. Przed podaniem udekorować jajkiem
Gosia gotujełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy(...)otwierać piekarnika ponieważ ciasto może opaść. Polewa: Gdy ciasto całkowicie ostudzi się możemy przygotować polewę. Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladowe groszki. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta. Ciasto można ozdobić mini marchewkami wykonanymi z masy cukrowej
Słodka Stronaziemniaki gotowe :) Garnek wystawiamy za okno, żeby szybko przestygły, a w tym czasie skok do lodówki i co my tam mamy :) Ogórki kiszone - SĄ !, groszek w puszce - JEST !, marchewka - JEST !, cebula - JEST !, jajka SĄ, tylko 3, ok wystarczy na tą porcję. Przydałoby się jeszcze jabłko, ale chyba dzieci wczoraj zjadły. Hmmm trzeba będzie chyba skoczyć do sklepu. Patrzymy(...)piżamce :P. No to składniki są, więc zabieramy się do pracy. 3 średnie marchewki wstawiamy do gotującej wody i gotujemy do miękkości :) Resztę składników wrzucamy do miski pamiętając, żeby groszek dobrze wypłukać po wyjęciu z puszki. Ziemniaki już przestygły i nadają się do obierania, tak więc obieramy ze skórek i kroimy wszystko w kosteczkę, oczywiście pomagamy sobie sitkiem do krojenia
vegetaniepowiemy Wam po cichu, że było przepyszne. Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk(...)tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem. W tym czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C. Kiedy piekarnik nagrzewa się mamy czas na przygotowanie sosu. Do rondla wlewamy ok. 300 ml śmietanki i zagotowujemy ją. Dodajemy do niej szklankę żółtego
vegetaniemleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju dużo tymianku, pieprz Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka drobnego groszku 4 jajka gotowane na twardo 15 dkg wędzonego sera gouda oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, przekładamy(...)miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka oraz drobny groszek, wcześniej dobrze przepłukany z zalewy. Przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Farsz gotowy :) Na każdego naleśnika nakładamy farsz i ścieramy na tarce wędzoną goudę. Zawijamy każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym naleśnikiem. Do naleśników
vegetaniecztery porcje 1 litr wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0-drobiowym(...)Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem , solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem i obrana szalotką gotujemy na parze jedna minutę , obrana marchewkę i kukurydzę gotujemy również na parze 3 minuty . Warzywami dekorujemy talerz i wlewamy gorący wywar warzywny posypując suszoną natką pietruszki. Smacznego
na gazieSKŁADNIKI: 3 duże cykorie pół puszki groszku konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo pół czerwonej papryki 1 mała cebula 2 łyżki majonezu sól, pieprz, curry, oregano KROK 1: Liście cykorii oddzielić od siebie, umyć i dokładnie osuszyć KROK 2: Jajka, cebulę oraz paprykę pokroić w drobna kostkę Połączyć z groszkiem, majonezem oraz doprawić. Wypełnić sałatką "łódeczki" liści cykorii SMACZNEGO!!! Koszt
smacznieinatematbyłam mile zaskoczona, ponieważ jedli z apetytem. Składniki: papier ryżowy 1 pojedyncza pierś z kurczaka po 2 łyżki mrożonego groszku zielonego, kukurydzy i marchewki 2 łyżki kiełek fasoli mung sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku(...)Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki, solimy, pieprzymy i obsypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy na złoty kolor pierś z kurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy papier ryżowy, moczymy go za pomocą pędzelka zimną wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękł. Gdy nasz papier ryżowy jest miękki nakładamy
Amatorka kuchennajarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Gotuję 45 minut(...)małym ogniu. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram
Tradycyjna kuchnia Kasilitry rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub gouda 1 ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka sól 1 czerwona cebula 1 cebula 2 łyżki masła groszek ptysiowy jogurt naturalny Przygotowanie: porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku do zupy, wrzucamy cebulę i pora, doprawiamy gałką, papryką, pieprzem. Dusimy do miękkości, zalewamy śmietaną, blendujemy porcję(...)zblendowanej pory dodajemy serek topiony i pomału dolewamy wywar parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy do zupy, całość mieszamy, podgrzewamy Podajemy z łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym oraz świeżą porą:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniagodziny i 19 minut. Na godzinę przed końcem, przewracamy kurczaka na drugą stronę i wrzucamy w całości pieczarki skropione oliwą. Do kaszy: -200 gram kaszy jaglanej -puszka zielonego groszku konserwowego -puszka pomidorów krojonych -3/4 szklanki wywaru warzywnego -sól, pieprz -tymianek -parmezan -masło Wywar, (na tę ilość kaszy szklanka), podgotowujemy w głębokim rondlu, wrzucamy kaszę. Gotujemy do momentu, aż kasza(...)będzie na pół-twardo. Wrzucamy pomidory z puszki, gotujemy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Wrzucamy odsączony groszek. Przyprawiamy solą i pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Dodajemy łyżkę masła, łyżkę startego parmezanu i mieszamy delikatnie. Gdy kurczak będzie gotowy posypujemy go liśćmi świeżej rukoli. Dajemy mu odpocząć 10 minut przed pokrojeniem. Wybrane części kurczaka podajemy z przygotowaną kaszą
BaRepas