duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka 1,5 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka nitek szafranu 1 liść laurowy sól, pieprz pół szklanki groszku zielonego (Madzia dała mrożony, ale może być też konserwowy) Od razu na wstępie wspomnę, że zamiast rosołu drobiowego z kostki my zrobiliśmy rosół z naszej własnej domowej bulionetki (przepis tutaj(...)wlewamy do kurczaka. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy groszkiem (jeśli konserwowym to odsączonym z zalewy) i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureczytelnicy, znam osobiście to możecie wpaść na kieliszek albo cztery. Posiedzimy na ogródku, pogadamy o starych Polakach :) Potrzebujemy: 3-4 litry bulionu wołowo-drobiowego 1 kalafior romanesco pół opakowania groszku mrożonego 2 garście fasolki szparagowej żółtej 3-4 ziemniaki pęczek natki pietruszki i koperku śmietana 18% sól, pieprz Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez(...)minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną na kawałki fasolkę, różyczki kalafiora i groszek. Jak warzywa zmiękną zupę zaprawiamy śmietaną i wrzucamy pokrojoną drobno natkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufacturełyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso(...)wieczko, mięso polewam sosem własnym i wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut. Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem. Zalewam wodą, aby przykryła warzywa. Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę i pieprzę. W szklance rozrabiam łyżeczkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlewam
ChilliJemyoryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym w cienkie, dość(...)minutę na ogniu i delikatnie mieszamy. Mięso po odpoczynku podsmażamy na patelni, po czym zalewamy gorącym bulionem. Ja następnie przekładam wszystko do szybkowaru i po jakichś 10 minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się
Kuchenna Kontrrewolucyaprzyrządzenia, bądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy(...)wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gdy się zagotuje wrzucamy kostki rosołowe oraz przesmażony szpinak. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wrzucamy do garnka połowę puszki groszku i miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, maggi oraz pieprzem. Podajemy ze świeżymi grzankami
Kuchenna Kontrrewolucyapołowa małej główki) 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2 średniej wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy(...)solą i pieprzem, po czym mieszamy drewnianą łyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny, bo jakże prosty obiad
Kuchenna Kontrrewolucyacoś zupełnie odmiennego, udało nam się przyrządzić pyszny, zielony obiad. 0,5kg dobrych parówek (u mnie berlinki) makaron spaghetti (u mnie barilla, nie rozgotuje się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera tostowego lub serek topiony w tubce 4 ząbki czosnku szczypta bazylii(...)wszystko dobrze mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Na talerz wykładamy kolejno: glony (szpinak) i dzieci Cthulhu (makaron z parówkami), a całość posypujemy mrocznymi muszlami zagłady i zielonym groszkiem. Tak oto powstaje makaron z sosem szpinakowym, w wersji "co morze wyrzuciło na brzeg". ;) Podawać szybko, a jeść jeszcze szybciej, zanim posiłek wydostanie się z talerzy
Kuchenna Kontrrewolucyawarzywnego (może być z kostki) 200 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) lub wody duża garść młodego bobu lub 1 cukinia pokrojona w kostkę lub zielone szparagi 300 g młodego groszku (może być rozmrożony) 2 łyżki zimnego masła 150 g kremowego sera koziego (może być inny np.Brie) 1/2 pęczka listków mięty pokrojonych w paseczki sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić(...)małymi porcjami bulion (po kilka łyżek) za każdym razem mieszając.Do risotto nie dolewa się całego bulionu na raz! Na 2-3 minuty przed zdjęciem patelni z ognia dodać groszek i bób lub cukinię.Młode warzywa powinny nabrać tylko temperatury,pozostać kruche i nie muszą się gotować. Po 15 minutach podlewania i duszenia na małym ogniu bez przykrycia ryż powinien
Sztuka gotowania w/g Samirywięc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli) 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 2 czubate łyżki gęstej części mleka kokosowego sól i pieprz do smaku świeży koperek do podania(...)Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ziemniaki i marchew oskrob ze skórki i pokrój w 1 cm kostkę. Warzywa przełóż do dużego garnka , dodaj groszek oraz przyprawy: suszone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko wodą do wysokości 5 cm nad warzywami. Przykryj i wstaw na ogień. Kiedy zupa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut, sprawdzając
Roślinna - blog wegańskiwersją drobiową i taką dziś prezentuję. Nie przepadam za galaretką z rosołu, dlatego rosół zastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 3 marchewki 1/4 puszki groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu warzywnego żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami i pokrojoną w grube(...)kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu). 3. Na dno naczyń (np. szklanek) wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: posiekaną pietruszkę, groszek, marchewkę, mięso z kurczaka. 4. Do naczyń wlewamy gorący bulion. Pozostawiamy do przestudzenia, po czym wkładamy do lodówki, najlepiej na całą
Szefowa kuchnijuż mi brakuje szaleństwa w kuchni. Krzaki pokrzywy do których ostatnio wpadłam i się poparzyłam zainspirowały mnie do wykonania szybkiego i prostego przepisu na sałatkę. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego listki z 5 młodych gałązek pokrzyw 1 słoik selera konserwowego 1 duży słoik majonezu 1 papryka czerwona 1 mały jogurt 5 średnich ogórków konserwowych 6 jajek 1 duży(...)wody. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe, paprykę kroimy w kostkę. Pokrzywę blanszujemy we wrzątku przez kilka sekund i odsączamy z wody. Wszystkie składniki warstwowo układamy w salaterce. Kolejno: groszek, seler, polewamy majonezem z jogurtem, potem dodajemy ogórki, paprykę, białka od jajek, por, polewamy majonezem z jogurtem, doprawiamy pieprzem i solą, jabłka, ser, żółtka i na koniec pokrzywę, solimy oraz
Bon Appetit MałgorzatySzybka, sprawdzona, pyszna sałatka. Składniki: 1 słoiczek majonezu sałatkowego (250 ml), 1 pęczek rzodkiewki, 5 młodych ziemniaków, 1 puszka groszku konserwowego (lub 1 szklanka świeżego), 25 dag szynki drobiowej, 1 słoiczek marynowanych opieniek lub pieczarek, 2 jajka, 2-3 ogórki gruntowe, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypior. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie , ostudzić i pokroić w kostkę(...)razem z ogórkami i szynką. Ugotować także jajka, pokroić w ósemki i odstawić do przybrania. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać, dodać groszek , opłukane grzyby, posiekaną drobno rzodkiewkę( najlepiej posiekać blenderem) i przyprawy do smaku. Dodać majonez, połączyć dokładnie składniki. Przełożyć do salaterki, posypać szczypiorem i obłożyć ćwiartkami jajek
Tradycyjna Kuchniastartego parmezanu 1 łyżka stołowa gęstej, słodkiej śmietany 1 łyżka stołowa białego octu winnego 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku U mnie dodatkowo - zielony groszek . Wykonanie: W pierwszej kolejności należy przygotować pesto. Wszystkie składniki posiekać, następnie zblendować. Odstawić do lodówki. Jeśli do przepisu użyjecie groszku (idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami), należy
Garniec Magalieteaspoon of black pepper 1/2 łyżeczka ostrej papryki / 1/2 teaspoon of hot pepper 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric zielony groszek / green peas Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6 Najpierw przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy(...)startym parmezanem. Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut. Zapiekankę układamy na środkowej półce piekarnika i ustawiamy dwustronne pieczenie. Do smaku dodajemy ugotowany zielony groszek, smacznego. ***** First, we prepare the products according to instructions on the package (millet and lentils). We boil it and cool it. We grate parmesan. Then, we fry the minced meat
Projekty ze smakiem