groszek - 3077 przepisów (strona:82/206)

Łatwa zupa jarzynowa 168

kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu spory kawałek selera garść fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka brukselek  garść mrożonego groszku (można dodać ok. szklanki gotowej mrożonki warzywnej, ale to opcja raczej na zimę) 1 serek topiony trójkącik śmietankowy lub warzywny  łyżeczka mąki płaska łyżka vegety pieprz, sól do smaku(...)trzepaczką lub drewnianą gwiazdką, żeby nie było grudek. Kubek wstawiam do zimnej wody i studzę rozrobiony z wodą serek. Dodaję łyżeczkę mąki, ponownie dokładnie rozrabiam.  Do zupy wrzucam groszek, vegetę i cały czas mieszając (!) wlewam powoli rozrobioną z wodą i serkiem mąkę. Mieszając, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i pod przykryciem gotuję 6-8 minut. Doprawiam do smaku solą

Kuchnia Prezydentowej
"Zielony krem" 138

małe ziemniaki kawałek kalarepki 5 zielonych cebulek (gruby szczypior) po kilka gałązek natki pietruszki i koperku (najlepiej z łodygami) 1 cukinia 1/2 świeżego ogórka 2 garście mrożonego lub świeżego groszku (absolutnie nie może być z puszki!) 300 ml białego, lekkiego wina 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz z młynka Warzywa pokroiłam w dużą kostkę, cebulkę w krążki odkładając 1/3 kostek(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepkę, łodygę brokuła, pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła.  Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków.  Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne 5 minut. Wlałam wino, gorącą zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zagotowałam, zdjęłam z ognia.    Odłożoną cukinię obsmażyłam krótko

Kuchnia Prezydentowej
Zupa ryżowa 377

daję taki wielkości pietruszki) 1 kawałek pora (biało zielonej części) lub 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 filiżanki surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 garść mrożonego groszku po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Bulion zagotować, wrzucić ryż, gotować 10 minut(...)przetrzeć ręcznikiem papierowym, rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć kostki dyni na dość mocnym ogniu, cały czas mieszając, aż się zezłoci z każdej strony. Dynię przełożyć do zupy, wsypać groszek, lubczyk, sól i pieprz. Gotować bez przykrycia ok. 3-4 minut (w razie potrzeby lekko zwiększyć ogień). 3. Po tym czasie spróbować, jeszcze ewentualnie doprawić, wlać do smaku

Kuchnia Prezydentowej
Zupa kukurydziana na mleku z zielonym groszkiem 91

Pyszna, ekspresowa zupa kukurydziana. Składniki: 5 dag kaszki kukurydzianej 1,5 szklanki wody 4 szklanki mleka 2 marchewki 1 puszka zielonego groszku Sól, cukier Natka pietruszki Sposób przygotowania: Kaszę rozmieszać z letnią wodą, pozostawić na pół godziny, następnie wlać na gotujące się mleko. Dodać startą marchew posolić, gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Wsypać odsączony groszek, doprawić i posypać

Tradycyjna Kuchnia
Zielona soczewica z batatem i gruszką 143

jest bardzo sycące i idealnie nadaję się do zabrania do pracy w pudełku na lunch nawet na zimno. Składniki (6 porcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej Przygotowanie: Soczewicę zalać wrzątkiem(...)gruszki w równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek i gruszki, wymieszać, doprawić zieloną pietruszką. Danie idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem

greenscarf
Sałatka pieczarkowa 564

wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego. Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie:  Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam(...)wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam w kostkę. Pora opłukałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę. Groszek osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Kuchenne zapiski Edyty
Kalafiorowa z zielonym groszkiem 130

importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup do posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam z zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce na mniejsze kawałki. Dodałam do zupy. Kiedy kalafior zmiękł, dorzuciłam groszek konserwowy. Śmietanę zahartowałam kilka łyżkami gorącej zupy i wlałam ją do rondla. Zupę podałam posypaną posiekaną natką pietruszki i grubym szczypiorem

Kuchenne zapiski Edyty
Hiszpańska zapiekanka z kurczaka 132

duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka 1,5 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka nitek szafranu 1 liść laurowy sól, pieprz pół szklanki groszku zielonego (Madzia dała mrożony, ale może być też konserwowy) Od razu na wstępie wspomnę, że zamiast rosołu drobiowego z kostki my zrobiliśmy rosół z naszej własnej domowej bulionetki (przepis tutaj(...)wlewamy do kurczaka. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy groszkiem (jeśli konserwowym to odsączonym z zalewy) i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Zupa z kalafiorem romanesco 116

czytelnicy, znam osobiście to możecie wpaść na kieliszek albo cztery. Posiedzimy na ogródku, pogadamy o starych Polakach :) Potrzebujemy: 3-4 litry bulionu wołowo-drobiowego 1 kalafior romanesco pół opakowania groszku mrożonego 2 garście fasolki szparagowej żółtej 3-4 ziemniaki pęczek natki pietruszki i koperku śmietana 18% sól, pieprz Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez(...)minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną na kawałki fasolkę, różyczki kalafiora i groszek. Jak warzywa zmiękną zupę zaprawiamy śmietaną i wrzucamy pokrojoną drobno natkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 155

łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso(...)wieczko, mięso polewam sosem własnym i wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut. Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem. Zalewam wodą, aby przykryła warzywa. Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę i pieprzę. W szklance rozrabiam łyżeczkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlewam

ChilliJemy
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 153

oryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym w cienkie, dość(...)minutę na ogniu i delikatnie mieszamy. Mięso po odpoczynku podsmażamy na patelni, po czym zalewamy gorącym bulionem. Ja następnie przekładam wszystko do szybkowaru i po jakichś 10 minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem ze szpinaku 104

przyrządzenia, bądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy(...)wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gdy się zagotuje wrzucamy kostki rosołowe oraz przesmażony szpinak. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wrzucamy do garnka połowę puszki groszku i miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, maggi oraz pieprzem. Podajemy ze świeżymi grzankami

Kuchenna Kontrrewolucya
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 170

połowa małej główki) 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2 średniej wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy(...)solą i pieprzem, po czym mieszamy drewnianą łyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny, bo jakże prosty obiad

Kuchenna Kontrrewolucya
Przedwieczny posiłek a'la Lovecraft, czyli wpis z przymrużeniem oka ;) FHTAGN! 117

coś zupełnie odmiennego, udało nam się przyrządzić pyszny, zielony obiad. 0,5kg dobrych parówek (u mnie berlinki) makaron spaghetti (u mnie barilla, nie rozgotuje się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera tostowego lub serek topiony w tubce 4 ząbki czosnku szczypta bazylii(...)wszystko dobrze mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Na talerz wykładamy kolejno: glony (szpinak) i dzieci Cthulhu (makaron z parówkami), a całość posypujemy mrocznymi muszlami zagłady i zielonym groszkiem. Tak oto powstaje makaron z sosem szpinakowym, w wersji "co morze wyrzuciło na brzeg". ;) Podawać szybko, a jeść jeszcze szybciej, zanim posiłek wydostanie się z talerzy

Kuchenna Kontrrewolucya