Flaczki z boczniaków 218Wpadła mi dzisiaj w ręce paczka przepięknych boczniaków. Jest wiele fajnych potraw, które można przygotować na bazie tych grzybów: jajecznica, gulasz albo flaczki
kuron.com.pl
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 233Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Restauracja Ratuszowa w Nowym Sączu 172polewka kminkowa podawana z grzanką z serem. Na pewno nie jest to zupa na gorące dni, ale gdy chłód za oknem... świetnie i smacznie rozgrzewa. Jeżeli lubimy flaki to nie zapomnijmy ich zamówić. Warto spróbować czulentu z kluskami muszkatołowymi (z gałką muszkatołową). Czulent przygotowany ze znajomością sztuki, przygotowany z mięsa z fasolą. Generalnie w Ratuszowej jest
królestwo garów
Klasyczny tatar z cebulą i kaparami 306Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Flaki wołowe 249Niektórzy je uwielbiają, ale są też tacy, którzy nie chcą ich nawet spróbować. A spróbować warto, bo flaki wołowe są smaczne, rozgrzewające i sycące. Po odpowiednim przygotowaniu mają przyjemny zapach. Aby były miękkie wymagają dość długiego gotowania, jednak jest to zupa, którą możemy przygotować w dość prosty sposób
Przepisy Kulinarne
Flaki, flaczki drobiowe 184Flaczki drobiowe, flaki z kurczaka to pomysł z czasów PRLu na wykorzystanie kurczaka, który był łatwo dostępny. Tworzono, komponowano różne dania z kurczakiem, jednym z takich dań były właśnie flaczki z kurczaka. Proste, smaczne danie. Tylko pamiętajmy, że to mają być flaczki a nie paprykarz, więc paprykę dodaje się tu w niewielkiej ilości. Istotnymi tutaj przyprawami są majeranek, imbir
królestwo garów
Zupa kminkowa z uszkami 234się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej. Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek w sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu. Zupę kminkową w Ratuszowej podaje się z grzanką z serem
Ugotowane pozamiatane
Carbonara z surową kiełbasą 193dobrze osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy mięso z kiełbasek – kiełbaski nacinamy wzdłuż ostrym nożem i najlepiej rękami, delikatnie oddzielamy farsz od flaka kiełbasy – używamy tylko samego, już doprawionego nadzienia kiełbasek, flaka wyrzucamy. Wrzucamy mięso na patelnię, włączamy ogień i smażymy, aż zacznie się delikatnie rumienić. W czasie gdy kiełbasa się
Smaczna Strona
Boczniaki a'la flaczki 228paprykę, imbir, gałkę muszkatołową i pastę pomidorową. Zalać rosołem, lekko przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 20 min. Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. "Flaki" rozlać do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki. . Smacznego
Stare Gary
Chlebowe miseczki 171temperatury 160 stopni z termoobiegiem. Upieczone studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odkrajamy czubki i wydrążamy. Miseczki chlebowe są idealne do zup typu barszcz biały, żurek czy flaki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Barszcz ukraiński 426użyć w przygotowaniu swojego barszczu. Z pewnością skróci on znacznie czas przygotowania potrawy. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół tradycyjny – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa BARSZCZ UKRAIŃSKI PRZYGOTOWANIE: 2 h ILOŚĆ PORCJI: 6-8 SKŁADNIKI
nietylkopasta.pl
Jak ugotować rosół – przepis 1719Dodaję do niego jarzyny, cebulę, a podaję go z bardzo drobnym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI
nietylkopasta.pl
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 275mięsa dostawali jako część zapłaty krowie wnętrzności, głowy, ogony, skórę i właśnie wołową łatę. Tak narodziły się dania z pogranicza USA – barbacoa de cabeza (grillowana głowizna), menudo (stek z flaków) i fajitas /arracheras (steki z łaty). Biorąc pod uwagę ograniczoną liczbę krów i to, że mięso nie było dostępne w handlu, tradycja robienia fajitas długo pozostawała regionalna i stosunkowo
Karo in the Kitchen
Stroganow – syty i rozgrzewający 303Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbaski drobiowe domowe i bardzo smaczne 218ziół prowansalskih 2 łyżki domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżka mielonego pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka granulowanego czosnku lub 3 ząbki przeciśnięte przez praskę flak foliowy około 2,3 m Wykonanie : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, olej i wodę, dobrze wyrabiamy masę mięsną. Soli możecie dodać według upodobania ja nie przebadam za słonym(...)odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Na maszynkę nakładamy cienką końcówkę do robienia kiełbasy, następnie delikatnie naciągamy flaczek, do maszynki nakładamy mięso i gdy pojawi się we flaku ręką kontrolujemy grubość aby nie było za mocno napchane mięsem bo podczas gotowania nam popęka. Końcówki zawiązujemy, długość kiełbasek zależy już od was ja formowałam takie około 12 cm, można każdą
Sama słodycz i szczypta chili
Ozory w sosie musztardowym 238Ozory w sosie musztardowym. Ozory to danie, które nie każdy lubi podobnie jak wątróbkę, flaki, czy serca, są osoby, które na samą myśl czują do Tyc potraw obrzydzenie . Ozory albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli ktoś nie jadł ozorów polecam zrobić pierwszy krok i skosztować ich w restauracji, najlepiej z zamkniętymi oczami. Według mnie można się delektować smakiem ozorów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 269Jako technolog żywności, wiem też, jak to mięso jest przetwarzane, wielokrotnie miałam możliwość bycia w wielu zakładach przetwórstwa żywności, począwszy od masarni (do dziś nie jestem w stanie zjeść flaków!), gdzie mogłam zobaczyć, jak i uczestniczyć, w przetwarzaniu mięsa, w wszelakie wędliny, kiełbasy itd. Widziałam też jak ładnie za pomocą pędzelka nakłada się na mięso taką piękną, ciemno brązową
SMYKWKUCHNI
NAPAR Z IMBIRU NA PRZEZIĘBIENIE 257jeszcze czosnek, gorący tłusty rosół i IMBIR. Ten ostatni poznałam już jako osoba dorosła, nie pamiętam go z dzieciństwa, może z wyjątkiem sproszkowanej przyprawy, którą mama dodawała do flaków. Od piątku popijam sobie przepyszny napar z korzenia imbiru, cytryny i miodu. Naprawdę wraz z wyżej wymienionymi domowymi lekami czuję się coraz zdrowsza, coraz silniejsza. Imbir ma ogromne właściwości
pieprzny smaczek
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 197podania. Przed podaniem wszystkie składniki połącz oraz dodaj miodu, pietruszki, octu i musztardy. Krokiety Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy (lub masła klarowanego). Kaszanki pozbaw flaków i umieść w misce razem z cebulką i natką pietruszki. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Zagnieć ręką i uformuj elipsoidalne krokiety (jak na hiszpańskie croquetas). Przed samym
Food Square
Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami 255prostu szybciej;)). Zupa nadaje się nie tylko na codzienny posiłek, ale też rodzinny obiad czy inne przyjęcie. Jest smaczna, kolorowa, sycąca, rozgrzewająca i z powodzeniem zastąpi tradycyjny rosół, flaki czy innego strogonowa ;) Spróbujecie? :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 por 1/2 kg pieczarek 3 serki topione ziołowe (każdy po 100g) sól biały pieprz
Kolorowy Przepisownik
Trendy kulinarne na 2017 195gotowanie w gronie przyjaciół, gdzie wymieniamy doświadczeniami i spędzamy razem czas. Modna też będzie kuchnia emigrancka i poznawanie nowych potraw. Vintage, polskie i regionalne dania Kiedy ostatnio jedliście flaki po warszawsku czy nóżki w galarecie? Pamiętacie kopiec kreta i inne potrawy popularne w latach ‘90? W 2016 ukazało się niespodziewanie dużo nowych książek o kuchni polskiej. Wracamy też
Ugotowane pozamiatane
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 188formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często podczas różnych uroczystośći rodzinnych. Przygotowanie jest dość pracochłonne, nawet
To co kocham
Gulasz z żołądków indyczych 185kuchni europejskiej wszelkie podroby są bardzo cenione, a niekiedy uchodzą nawet za specjały. W mojej kuchni niezbyt często goszczą, najczęściej jest to wątróbka, flaki, rzadziej żołądki. Nie przyrządzałam nigdy mózgu, wymion, grasicy, płucek i całej reszty, i chyba nie zanosi się na takie gotowanie w mojej kuchni
To co kocham
Kapusta z pomidorami 250obowiązkowo ciasto i konkretne gorące danie przygotowane dzień wcześniej, tak żeby dziś tylko podgrzać i nie tracić czasu ;-) Moja babcia zwykle na taką okoliczność miała gołąbki, babcia mojego męża flaki, a u nas co roku jest coś innego ;-) Tym razem padło na fantastyczną, przepyszną kapustę z pomidorkami i kiełbasą - wczoraj wieczorem przygotowanie jej zajęło mi chwilę (bo gotowała się
Czary - gary w kuchni
Biała kiełbasa w bułce ( faszerowane bułeczki ) 226kroję w drobną kostkę , kiedy mamy cebulę pokrojoną , rozgrzewamy patelnie i dodajemy cebulkę i przesmażamy około 5 minut , kiedy nasza cebulka się przesmaży dodajemy białą kiełbasę , ale bez flaka , flaka się pozbywamy , kiedy mamy kiełbasę na patelni , wszystko na patelni dokładnie mieszamy aby nasze składniki dobrze się połączyły , następnie dodajemy wszystkie przyprawy i posiekany koper , doprawiamy do smaku naszą
Mój Smak
Góralskie chlebki czyli Moskole 277albo są tam gdzie nie wiem, że są. Ja zawsze jechałam po nie aż w Bory Tucholskie, choć i tam coraz rzadziej można je spotkać. „Moskole spolone, Flaki przypolone, Hej! te gospodynie Haw nie wydarzone.” Najlepsze z pieca, jeśli piec się ma. Jak się nie ma wystarczy dobra patelnia i wyciąg, bo smaży się je "na sucho." Jeśli
Garniec Magalie
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 242nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi
WojnaNaSmaki.pl
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 218głów w najśmielszych i najbardziej wyuzdanych fantazjach. Mięso, krew i szpik. Ten ostatni podany na grzankach. Do tego kacze serca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan
GRUBY WAŁEK
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 298kucharze na nowo komponują coś niekonwencjonalnego. Jak sami o sobie piszą: Można mieć pewność, że w Sopockim Młynie nie powieje kulinarną nudą, a serwowane specjały to nie przysłowiowe flaki z olejem . [źródło: Groupon ] Ale ale! Nie tylko pierogi tu mają! Menedżer restauracji tak tłumaczy ideę tego miejsca: Nazwa Sopocki Młyn nie jest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze
Grunt to przepis!
Biala kielbasa II -Wielkanoc 230będzie kleiste .Jak mięso wzięte w rękę trzyma się i nie odpada to znak ,że mięso jest dobrze wyrobione. Wyrabiamy mięso około 30 minut. Wyrobioną masę mięsną napełniamy wymyte flaki. Białą kiełbasę nie gotujemy ,tylko parzymy w gorącej wodzie ( gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopni Celsjusza(na oko gdy na wodzie pojawią się takie malutkie bąbelki
w mojej kuchni
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 285stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec wielkanocny chleb do żurku, barszczu białego? A może do flaków? Chleb na żurek – składniki na 4 bochenki: 1 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży 600 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Dodatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaczki z boczniaków 211danie na pewno nie tylko dla wegan. Pyszności! Doprawdy trudne do odróżnienia, bo struktura identyczna, podobne przyprawy i nie wiem, czy nie lepsze od tradycyjnych. O przygotowanie tradycyjnych flaków pokusiłam się jeden, jedyny raz, ale z powodu zapachu nigdy nie odważyłam się na powtórkę. To danie, z boczniakami na pewno powtórzę i to nie jeden raz. Namawiam na zakup
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 390pieprzna, a może mięso potrzebuje odrobinę więcej chili? Jelita naszykowane i namoczone wcześniej nadziewamy na natłuszczony olejem lejek do nadziewania kiełbas, wypuszczamy przez maszynkę odrobinę masy, usuwamy z końcówki flaka powietrze i zawiązujemy go na końcu. Masę kiełbasianą wolno przepuszczamy przez nadziewarkę i formujemy zgrabne, ok . 10-12cm kiełbaski. Z tej porcji składników przy prawidłowym, równomiernym napełnianiu powinno wyjść(...)kiełbasek. Wszystkie ewentualne pęcherze powietrzne które pojawią się podczas napełniania flaka przebijamy czystą szpilką. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę wkładamy do garnka z wrzącą wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy i przechowujemy w lodówce. Do spożycia od razu
Karo in the Kitchen
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 283głów w najśmielszych i najbardziej wyuzdanych fantazjach. Mięso, krew i szpik. Ten ostatni podany na grzankach. Do tego kacze serca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan
GRUBY WAŁEK
flaki wołowe 161Wybierałam sie ze zrobieniem flaków jak sójka za morze ale w końcu przedstawiam przepis
Ugotujmy Coś
20 dań idealnych na delegację 1489Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym
Ugotować
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 222dolewam szklankę wody , sprawdzam, czy nie trzeba dodać pieprzu albo soli, mieszam wszystko bardzo dokładnie i całość podgrzewam DOPIERO PRZED PODANIEM. Dzięki temu ogórki nie zmieniają się w miękkie flaki ale pozostają lekko chrupiące, z papryki nie zaczyna odchodzić skórka, co jest dla mnie wyjątkowo ważne, no a smak całości rewelka, a już zwłaszcza następnego dnia prosto z lodówki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 202selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa
Weekendy w domu i ogrodzie
Kuchnia polska 007 211biała pierzyną. No dobra z tym leżeniem trochę przesadziłem. I do tego czuć ten ciepły mączny smak rozpływający się w ustach. Ciiiiii!!! Dajcie się podelektować! Źródło: www.youtube.pl 4). Flaki z klopsem Cóż, robota nie wybiera. Chłopaki ze stolicy będę mili niezły rosół z wkładką . Ups, chciałem powiedzieć niezły klops. A może i to i to... 5). Kremówka
Grunt to przepis!
Kaszanka słoikowa 356Kaszanka słoikowa Uwielbiam kaszankę , pod warunkiem że jest domowa i wiem co w niej wylądowało . Nie zawsze pod ręką ma się flaki , czy osłonki , a chęć zjedzenia pysznej czarnej kaszanki , jest często " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc można z powodzeniem użyć słoików i też jest ok . Kaszanka zawekowana , przechowuje się długo w lodówce
Ogrodnik w podróży
Wegańska PRAGA 229karcie wszystkie dania są dokładnie oznaczone które wegańskie, które nie, podane są również wszelkie alergeny występujące w danym daniu). Z dość bogatego menu wybraliśmy danie dnia, czyli "flaki" z boczniaków oraz zapiekanka z makaronem, tempehem, tofu i brokułami (koszt 115 CZK). Maugo: zupa była smaczna i dobrze doprawiona, zaś drugie danie nie powalało. Było nawet smaczne, ale makaron gdzieniegdzie
Bananowe Pole
Flaki z boczniaków 215Flaki z boczniaków to pomysł na szybki obiad. Wegetariański, wegański (jeśli użyjemy wywaru warzywnego) i bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 2 osób: 0,5 l wywaru warzywnego (ewent. rosołu) 250 g boczniaków 2 marchewki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Boczniaki
Ugotować
FLAKI SOJOWE 182soję i przyprawy. Ilość ich zależy od upodobań smakowych. Gotowałam aż warzywa będą miękkie i zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw. Szybko i zdrowo. Nie trzeba tak jak tradycyjnych flaków obgotowywać... no i jest to zupa dla osób nie przepadających za mięsnymi flaczkami. Mnie smakują oba warianty ;) Smacznego
potrawyregionalne
Flaczki wołowe z grzybami 222mieszam bardzo, ale to bardzo dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z papryki wydobył się cały aromat. Odpowiednio podsmażone warzywa przekładam już do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia (program SOUP i czas 30 minut). Doprawiam wedle uznania solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw jeszcze przez 10 minut
ClauditteMissCooking
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 254rzymskiego kminu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku 2 kulki mozzarella 4 łyżki utartego manchego sera świeże oregano do posypania Surową kiełbasę wyciśnij z flaków do miski. Dodaj resztę składników i wyrób luźny farsz. Jeśli użyjesz bułkę namocz ją w śmietanie. Uformuj 12 klopsików dosyć dużych. Rozgrzej olej i zrumień klopsiki. Przełóż na talerz
codojedzenia
Nominacja do Liebster Blog Award 167odkrycie to węgorz na niebiesko. Jeszcze nie robiłam, ale na pewno pojawi się na blogu przepis na niego. :) Spośród produktów i dań, czego zdecydowanie najbardziej nie lubisz? Nie znoszę flaków ... Nie skuszę się nawet na te wykonane przez najlepszego i najwspanialszego wirtuoza kuchni! Codziennie mogłabyś jeść… Kocham ryby. Każde i w każdej postaci. Oddam za nie każde mięso, warzywa
Garniec Magalie
Zupa klopsowa 346jednego konkretnego przepisu na zupę klopsową i w praktyce każdy gotuje ją wg uznania. Przepis poniżej prezentuje szkołę, do której ja jestem przyzwyczajony, a który może niektórym przypominać flaki czy nawet rosół – w tym sensie, że stosuję lekki i dość klarowny wywar. Niektórzy wolą jednak coś bardziej konkretnego i np. zagęszczają zupę topionym serem, a klopsy obtaczają w mące
Kulinarna Pokusa
Parówki po angielsku (zamiast flaków) 297taką nazwą znajduje się przepis w zeszycie mojej Mamy. Zupa doskonale sprawdza się podczas rodzinnych przyjęć, ponieważ przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków czy rosołu. Smakuje wszystkim, kto jej spróbował. Ja gotowałam ją samodzielnie po raz pierwszy na życzenie Męża, bo bardzo mu smakuje i zawsze powtarzał, że powinnam i ja spróbować :) smak wyszedł identyczny
Kolorowy Przepisownik
5 ćwiartka podroby 200bycze jądra bycze jądra/boczniaki/pak choi cynaderki - nerki cielęce flaki gęsie pipki - nadziewane gęsie szyje gulasz z żołądków drobiowych móżdżek cielęcy nóżki wieprzowe w galarecie ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa
królestwo garów
Móżdżek cielęcy, panko, szafranowe aioli 214podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Piąta ćwiartka to części tuszy mięsa, które po uboju nie stanowi żadnej części ćwiartki: flaki , żołądek , móżdżek, grasica, wątroba , ozór, policzki , uszy, płuca , nerki , jądra , krew, wymiona, ogon. Słowo podroby z kolei powstało od słowa drobne, gdyż były to podzielone na małe kawałki wnętrzności
królestwo garów
Bycze jądra, boczniaki, pak choi 258dzielona podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Piąta ćwiartka to części tuszy mięsa, które po uboju nie stanowi żadnej części ćwiartki: flaki , żołądek , móżdżek , grasica , wątroba , ozór, policzki , uszy, płuca , nerki , jądra , krew, wymiona, ogon. Słowo podroby z kolei powstało od słowa drobne, gdyż były to podzielone na małe kawałki wnętrzności
królestwo garów
Szpik cielęcy 258dzielona podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Piąta ćwiartka to części tuszy mięsa, które po uboju nie stanowi żadnej części ćwiartki: flaki , żołądek , móżdżek , grasica , wątroba , ozór, policzki , uszy, płuca , nerki , jądra , krew, wymiona, ogon. Słowo podroby z kolei powstało od słowa drobne, gdyż były to podzielone na małe kawałki wnętrzności
królestwo garów
Aromatyczne flaki z boczniaków 138Kolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku sól, pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe
MarciochaKucharzy
Dziś mija roczek :) 185LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki z boczniaków i wreszcie GRUDZIEŃ Szpinak z jajkiem w cieście francuskim Oby ten rok był tak samo udany co poprzedni
MarciochaKucharzy
Paella mixta z langustynkami i kurczakiem 198wina 1 puszka pomidorów z puszki oliwa, natka pietruszki, sól, kurkuma Najlepiej zacząć od oczyszczania langustynek. Trochę to trwa... trzeba przeciąć ich brzuszki wzdłuż i wyciągnąć czarne flaki. Część langustynek sparzyłam i obrałam Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać
MarciochaKucharzy
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 202najbliższych dniach możecie się spodziewać wielu wpisów na blogu, bo Ola studiuje naszą książkę kucharską i od kilku dni siedzi w kuchni wypróbowując nowy gadżet. Na pierwszy ogień poszły flaki cielęce, zupa ogórkowa na wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Flaki po Staropolsku 211wszystko do ostatniej łyżki.Mama też zresztą jest kontenta, bo zadowolić mojego Ojczulka , to nie lada wyczyn.Ot tak właśnie jest z typowym niejadkiem : ) SKŁADNIKI: 2 kg flaków wołowych w całości 0,5 kg wołowiny z kością 1/2 dużego selera 1 duża marchew 1 średnia pietruszka 1 cebula 1/2 średniego pora 1 gałka muszkatołowa
Gosia gotuje
Jak wybierać dobre parówki? 247się starą, sprawdzoną zasadą - im krótszy skład, tym lepiej patrzcie na przekrój - powinny być lekko brązowe i twarde, a nie różowe i miękkie najlepsze z reguły pakuje się we flaki naturalne (kiszki baranie lub wieprzowe), natomiast najgorsze w charakterystyczne foliowe otoczki dodatki smakowe typu ser, bekon, oliwki, papryka itp. często służą zatuszowaniu kiepskiej jakości Z dostępnych na rynku wyrobów
Powiedz dietom nie
Flaczki w rosole, czyli zupa z odzysku 185płuczemy rozmrożone flaczki flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy godzinę, góra półtorej godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem ich do bulionu należy je ponownie bardzo dobrze opłukać. Flaki zalewamy bulionem. Gotujemy w bulionie około dwóch godzin aż staną się takie delikatne i miękkie. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa wyżej wymienione w przepisie. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką
ClauditteMissCooking
Flaczki drobiowe z kurczaka 751robiłam tej zupy chyba 10 lat, jakoś tak wyszło, bo myślałam że skro moja rodzina nie lubi prawdziwym flaków to myślałam ze tych także. Pomyliłam się. Ugotowałam wiec od razu cały sagan na kurczaku i jedliśmy ją przez 3 dni. Była pyszna, wystarczająco syta za cały obiad. Lubie polskie zupy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gotowana rolada 209sitku o grubych oczka. Zmielone mięso przyprawiamy. Wyrabiamy na jednolita masę, jeżeli masa będzie za sucha dodać ok 2 łyżek wody. Mięso dzielimy na 2 rolady. Przekładamy do flaka z tworzywa sztucznego upychamy i zawiązujemy końcówki. Do wrzącej wody wkładamy roladę w pozycji leżącej i gotujemy ok 40-50 minut na wolnym ogniu. Roladę studzimy, ściągamy flak. Smacznego
kgwjanczewo
Liebster Blog Award 183czerpiesz pomysły na kolejne potrawy?Głównie z głowy, z zapamiętanych fotografii z czasopism, programów kulinarnych i internetu4. Najdziwniejsza potrawa, którą jadłaś/łeś?Zbyt oryginalna nie będę, chyba będą to "flaki"...5. Dla kogo gotujesz?Dla najbliższych6. Czy kulinarna pasja powiązana jest z zawodem, który wykonujesz/wykonywałaś/łeś?Ekonomie można powiązać z gotowaniem może jedynie podczas robienia zakupów ;) prócz tego
Słodka Strona
Malina z rozmarynem 227wpół do piątej rano. Ciemno, zimno... Cieszę się ogromnie, że na co dzień już nie muszę tego robić.Spotkanie? Było krótsze, niż myślałam (na szczęście), za to nudne jak flaki z olejem (jak mawia Babcia). Ale swoje odsiedziałam, uśmiechałam się nawet; myślę, że całkiem przyjaźnie. Po czym spędziłam kolejne trzy godziny w pociągu... Tu dwie panie konduktorki
Pożeraczka, czyli raz adobrze
379. Naleśnikowa sobota + 20 faktów o mnie 183weszłam do piwnicy ponieważ uroiłam sobie, że mieszkają tam trolle. (taaa, mała to było jeszcze z dwa lata temu xd)18. Nie lubię rosołu, a co jeszcze dziwniejsze, lubię flaki(zn. się tylko te rzadkie, maczane z chlebem <3)19. Zawsze byłam bardzo dociekliwym dzieckiem tak więc tajemnica świętego mikołaja dość szybko została przeze mnie odkryta.20. Początki mojego
More food, love and dreams
#Wyzwanie10jaków 188zostawia nic :-). 5. Brzydki jak noc listopadowa. Zdecydowanie brzydki jak nowe logo Polski, jakby flaga była brzydka... lepsze jakieś zygzaki (jeśli nie widzieliście, wygooglajcie sobie). 6. Nudne jak flaki z olejem.Jak serial-tasiemiec Moda na sukces. 7. Kłamie jak z nut. Kłamie jak dziecko, które zjadło czekoladę/babeczkę/coś słodkiego, a się tego wypiera mając
Pora coś zjeść
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 239stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli. Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest? Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele toskańskich dań opartych jest na mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw
Chilli Czosnek i Oliwa
Pub Św. Michał - opinia 260ukazuje nam całość dobroci kuchni św. Michała. Podczas pierwszej wizyty wybraliśmy z Mężem słynne zupy zapiekane pod cebularzowym ciastem. Wojtek zdecydował się na forszmak lubelski, a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy po 8,90 zł). Najpierw jednak do stolika dostarczono zamówione piwa i czekadełko w postaci galarety z pysznym domowym chlebem i dodatkami. Po chwili
Pasja Smaku
Dietetycznie: sałatka z kurczakiem w pesto. 397najkrócej na ogniu, jednak musimy uważać żeby nie była surowa i uwaga! absolutnie nie nakłuwamy mięsa w trakcie smażenia, straci wtedy swoje wszystkie cudowne sosy i będzie niedobrym flakiem - no więc gdy pierś jest gotowa, zdejmujemy ją z ognia i kładziemy na desce. Dajemy jej 3-5 min żeby jeszcze doszła i zamknęła w sobie wszystkie soki (jeżeli od razu(...)pokroimy problem flaka zamiast pysznego mięsa do nas powróci). Po 3-5 min kroimy w paski i kładziemy na naszej sałacie. Całość polewamy drugim kubeczkiem pesto. Pyszne
Brzuszki Łakomczuszki
Pieczony kurczak – niedzielny obiad 383Pieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste szaszłyki z grilla 287Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty makaron z sosem pomidorowym 270Prosty makaron z sosem pomidorowym to danie, które przygotujemy dosłownie w 10 – 15 minut. Korzystając z tego przepisu zwykły makaron zmieni się w prawdziwe arcydzieło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliolini z truflami, brokułami, salsiccia i grzyby 190minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Rozgrzej oliwę. Pokrój pieczarki w plasterki i dymkę w piórka. Usmaż na oliwie na złoty kolor. Wyjmij kiełbasę z flaka i rozdrobnij. Dodaj do grzybów i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj brokuły i pesto, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Makaron ugotuj al dente
codojedzenia
Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą 245łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Białą kiełbasę parzymy. Obieramy z flaka. Jogurt mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprz i suszone zioła) Jajka obieramy ze skorupek, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji na wierzch, pozostałe kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę, również kroimy
Lena Gotuje
ŻUREK NA ZAKWASIE Z KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY 237ogniu około 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Całość smażymy . Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa. Białą kiełbasę wyduszamy z flaka. Dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy na gorący bulion. Następnie do bulionu dodajemy nasz zakwas (przed wlaniem mieszamy). Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej
Walijskie Pichcenie
apetyczna fasola w pomidorach w przyprawie do gulaszu... 199moczanową) , po zasyczeniu pary gotować 40 minut - polecam gotować fasolę osobno w szybkowarze, fasola jest szybciej ugotowana i bardziej aromatyczna. Na oleju w garnku usmażyć pokrojoną i obraną z flaka kiełbasę, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, wsypać przyprawę do gulaszu, paprykę chilli i podsmażać z 5 minut mieszając. Wlać ugotowaną fasolę, dodać sok pomidorowy, cukier, ocet, majeranek, krótko zagotować, fasola najlepiej
W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z szynki 204W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
kaszanka smażona z cebulą na obiad... 208łyżka, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, koperek 2 pęczki Na gorącym smalcu zrumienić na złoto pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem. Dodać obraną z flaka pokrojoną kaszankę i mieszając usmażyć, pod koniec dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na średnim ogniu szybko odparować. Ogórki
W Mojej Kuchni Lubię
Warsztaty z Gwiazdą i portalem AllAboutLife 210niej ważne w odżywianiu. Aktorkę podczas kulinarnych zmagań wspierali Laurentiu “Lorek” Zedi, Vice Masterchef PL 2018, niekwestionowany autorytet i znawca bałkańskich smaków, Sebastian Kowalczyk - uczestnik programu "Mam talent", Antonina Flak - młodziutka aktorka filmowa i serialowa oraz firma Philipiak Milano. Jednak projekt "Warsztaty z Gwiazdą" to, jak wspomniałam na początku, także możliwość wspólnego gotowania. Doprawione ogromną porcją humoru i dużą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka po bretońsku 252Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tosty z szynką i serem 266Tosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dżem z brzoskwiń 217Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bruschetta – szybka i smaczna przekąska 349Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukina faszerowana kaszanką 172posolić w środku i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszankę obrać z flaka i pokroić na grubsze plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i przyrumienić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Potem dodać pokrojoną kaszankę i smażyć aż się
Monia miesza i gotuje
Młode ziemniaki z salsiccia i sadzonym jajkiem 170włóż do garnka z wodą. Zaczekaj z kłosami. Gotuj końcówki szparagów 4 minuty, po czym dodaj kłosy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zdejmij flak z kiełbasy. Pokrój salsiccia na plasterki i zrumień na maśle. Dodaj pokrojoną w krążki szalotkę i smaż aż cebula się zeszkli, a kiełbasa będzie dobrze zrumieniona. Dodaj kiełbasę do ziemniaków
codojedzenia
KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE CHRZANOWYM 295ząbki czosnku 1 całe jajko liść laurowy ziele angielskie chrzan (do smaku) śmietana 18% sól pieprz majeranek 1-2 łyżki mąki (do zaciągnięcia sosu) Wykonanie: Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem, solą . Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy na wrzącą wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść
Walijskie Pichcenie
Cebula faszerowana z grilla 170lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, ułożyć na durszlaku i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć środki cebul. Na spodzie cebuli powstanie dziura, którą należy zasklepić kawałkiem cebuli. Kiełbasę wyjąć z flaka, rozgnieść. Wypełnić cebule kiełbasą. Skropić olejem. Grilować na tacce. Pozostałe kawałki cebuli poddusić na tłuszczu z papryką, doparwiając do smaku solą i pieprzem. Do przygotowania cebuli z grila zainspirowało
królestwo garów
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 256Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy 221Ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, dodać listki laurowe i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbasek usunąć flak. Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Oczywiście jak ktoś sam robi sobie białą kiełbasę to nie musi psuć kiełbasek i odłożyć trochę mięsnej
Monia miesza i gotuje
Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 276Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Flaczki jak za dawnych lat 219Hej! Dziś prawdziwy rarytas i hit każdej imprezy od wielu lat. Cóż więcej dodać? Może tylko tyle, że popularność trwa do dnia dzisiejszego. Co to jest
Tylko pysznie
z kiełbasy, jajek pyszna pasta do chleba... 189pęczek, majonez 7 łyżek, pieprz mielony - ile potrzeba, sól - ile potrzeba jajka ugotować na twardo, obrane zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku kiełbasę drobiową wiejską obrać z flaka, zmielić w maszynce do mięsa do zmielonych jajek na drobnym sitku pieczarki obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka, masło na patelni roztopić, zeszklić cebulę pokrojoną, dodać pieczarki i podsmażać
W Mojej Kuchni Lubię
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 246zagotowujemy wodę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min. Lekko studzimy. Kiełbasę obieramy z flaka i kroimy w plasterki/półplasterki. Boczek kroimy w paski i podsmażamy z obu stron, na patelni. 2 jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki. Pozostałe
Kuchnia MagdaLeny
Ziti penne z salsiccia, pieczarkami i szpinakiem 510smaku Dodatkowo wióry parmezanu grzanki z bułki Obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez 4 minuty. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją w plasterki. Dodaj do pieczarek i smaż aż kiełbasa się lekko zrumieni. Jeśli masz za małą patelnię użyj garnka np. żeliwnego. Wlej pomidory. Rozpuść przecier
codojedzenia
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 160więc nie potrzebuje więcej czasu, aby móc go podać. Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni z obydwu stron. Każdą z białych kiełbas kroimy wzdłuż, nie przecinając z jednej strony flaka, tym samym będziemy mieć płaską kiełbaskę, którą grillujemy z obydwu stron. SKŁADANIE: Jedną z kanapek smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy na niej kiełbaskę, makaronowego burgera i zakrywamy kolejną kanapką posmarowaną sosem
MamaOskarka
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie pomidorowym 425sosie pomidorowym /porcja na 4 osoby 5-6 sztuk białej kiełbasy surowej 2 puszki pomidorów olej do smażenia sól, pieprz, natka pietruszki lub bazylia ryż Białą kiełbasę wycisnąć z flaka dzieląc na porcje. Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Dodać pomidory z puszki, doprawić i gotować, aż sos się nieco zredukuje. Pod koniec dodać natkę pietruszki lub bazylię
Pieguskowa Kuchnia
Zapiekanka penne z salsiccia i wódką 211pomidorów z puszki 150 g jarmużu, pokrojonego 250 g makaronu penne rigate 2 kulki mozzarella 3 lyżki posiekanej natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku Zdejmij z kiełbasy flak. Pokrój kiełbasę w kostkę lub rozgnieć widelcem. Pokrój drobno szalotki i czosnek. Usmaż plastry boczku i wyjmij na talerz. Na tłuszczu z boczku zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj salsiccia
codojedzenia
Strudel z białą kiełbasą i jabłkami 218łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka łyżka masła 3 łyżki porzeczek, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu Przygotowanie: Por kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy
Lena Gotuje
Obsypunki z grilla 229czyli, tanio, prosto i wysokokalorycznie. Część elementów tej kuchni już kiedyś robiłem pod innymi nazwami, ale ten bardzo mi się spodobał. No i idealne na grilla. Oczywiście w formie flaka możemy użyć wielu rzeczy, ale folia spożywcza jest najtańsza i najprostsza w obsłudze. Tylko piec w niej nie możemy :) Składniki: - ziemniaki - cebula - majeranek - mąka (opcjonalnie) - kasza gryczana (opcjonalnie) - folia spożywcza
Kryzysowa Książka Kucharska
Chrzanowe paszteciki z białą kiełbasą 237pewno dla wielu osób będą nowością i przyjemnym zaskoczeniem:). 1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu 1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy farsz, boki zwijamy i sklejamy ze sobą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Szefowa kuchni
Gemelli z salsiccia i parmezanem 274pomidorów w oleju 1 łyżka oliwy garść świeżej bazylii 2 łyżki świeżego oregano 3 lyżki startego parmezanu Pokrój cebulę, chili i czosnek w kostkę. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją na plasterki. Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż aż się zrumieni. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Pokrój zioła, świeże pomidory w kostkę
codojedzenia
Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy 186cebule 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 100g topionego serka 100g startego sera cheddar 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, majeranek olej 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, gotujemy około 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy serek topiony
Szefowa kuchni
Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, boczkiem i jajkiem 197chrzanu 5 jajek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą kiełbasę wyciągamy z flaka, formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy na talerz. 2. Do wody wrzucamy pokrojone warzywa pokrojone na części. Gotujemy do miękkości przez około
Szefowa kuchni
Fusilli z kiełbasą i szpinakiem 237świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku 300 g fusilli, waga sucha Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. zeszklij na oliwie. Dodaj tapenadę i smaż przez minutę. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój w plasterki. Do makaronu możesz użyć dowolnej kiełbasy lub dobrej jakości parówkowej. Dodaj do cebuli i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Ugotuj makaron al dente w lekko
codojedzenia
TRIPPA ALLA FIORENTINA CZYLI FLACZKI PO WŁOSKU 344TRIPPA ALLA FIORENTINA są doskonale znane smakoszom włoskiej kuchni, jednak... Artykuł TRIPPA ALLA FIORENTINA CZYLI FLACZKI PO WŁOSKU pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE
Zupa pizza z kiełbasą, szynką i papryką 696przetartych pomidorów natka pietruszki do posypania 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Rozerwij flak i podziel kiełbasę na kawałki. Dodaj do cebuli i zrumień. Następnie pokrój szynkę w paski i dodaj do kiełbasy. Na drugiej patelni rozgrzej masło i zrumień pieczarki. Jeśli pieczarki
codojedzenia
pyszna fasolka w pomidorach... 212szybkowara, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wlać wodę 2 litry i gotować z 25 minut boczek wędzony pokroić w kostkę i w garnku zrumienić, dodać kiełbasę śląską bez flaka pokrojoną w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone cebule i z praski wyciśnięty czosnek wlać z kartonika ostry sos pomidorowy, wsypać paprykę mieloną do sosu dodać fasolę z wodą po gotowaniu
W Mojej Kuchni Lubię
Koszyczki z ciasta francuskiego 264soli Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Do cebuli dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i całość podsmażamy 5-10 min. 2. Obieramy kaszankę z flaka, kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnie podlewając nieco wodą. Kilka minut dusimy i rozdrabniamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy. 3. W misce mieszamy serek, starty na małych oczkach
Mama z miasta
Kiełbasiane kotlety 229Wykonanie Do szklanki wkładamy czerstwą bułkę , zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia aż bardzo dobrze zmięknie , następnie nasze mięso przekładam do miski , z białej kiełbasy pozbywam się flaka i dodaje mięso z kiełbasy do miski z mielonym , cebulę , szalotkę oraz czosnek obieram i kroje w drobną kostkę , następnie na rozgrzana patelnie przekładam naszą cebulkę , czosnek i szalotkę
Mój Smak
Mięcho do chleba 169łyżka soli 2 listki laurowe 4 łyżeczki majeranku 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki papryki czerwonej Wykonanie Mięso zawijami w sznurek , bądź flaka sznurkowanego którego można kupić w sklepie już gotowego . Jak mamy mięso zawiązane , zaczynamy przyprawiać nasze mięso wszystkimi przyprawami , cebulkę obieram , kroję w talarki , i dodaję do mięsa , czosnek obieram , i kroję
Mój Smak
Surowa kiełbasa w cieście francuskim 208sałatą. Smaczne i na ciepło i na zimno. A przy tym efektowne - bardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki ok 240 g - 2 wieprzowe surowe białe kiełbaski, obrane z flaka 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lekko podprażone i roztarte w moździerzu szczypta płatków chili (opcjonalnie) 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gotowe ciasto francuskie ok 20 x 25 cm 1 łyżka
Stare Gary
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 207miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość wyrabiamy ręką na gładką masę . Każdego patisona dokładnie wypełniamy
Ogrodnik w podróży
Pierogi z kaszanką "Himmel und Erde" 214pieprz tłuszcz do smażenia 3-4 średnie ugotowane ziemniaki boczek surowy Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć w ściereczkę i odstawić na 15 minut kaszankę obrać z flaka, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i połowę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni cebulkę i kaszankę pokrojoną w plastry jabłko pokroić w drobniutką kostkę i podsmażyć na patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 279kaszankę z kaszą jęczmienną niż tą z kaszą gryczaną. Na zachodzie Polski, we Wrocławiu, dosyć ciężko jest ją „upolować”, ale całkiem dobra jest paczkowana z Sokołowa. Obieramy kaszankę z flaka i kroimy w centymetrowe plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Śliwki mimo tego że mocno się lepią staramy się pokroić jak najdrobniej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej
Karo in the Kitchen
Młode ziemniaki z salsiccia 219Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.Odcedź i wymieszaj z pesto. Fasolkę zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i masło. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój salsiccia na plasterki. Zrumień kiełbasę, po czym dodaj cebulkę pokrojoną w piórka. Na koniec dodaj ziemniaki, fasolkę i wszystko wymieszaj. Podaj danie na ciepło z pomidorami
codojedzenia
fasolka jasiek z białą kiełbasą w pomidorach... 208wylać, wlać do garnka świeżej i wsypać wymoczoną fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać
W Mojej Kuchni Lubię
Salsiccia fresca z papryką i cebulą – amerykańsko-włoski klasyk 315przygotowaniu przez 10 minut zostawiamy w całości – nie należy ich nacinać, nakłuwać, dziurawić czy przecinać na pół. Kiełbasa powinna zostać jak najbardziej soczysta i to zapewni jej tylko cały flak. Na patelni o grubym dnie, z pokrywką, rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz kładziemy kiełbaski i rumienimy je na średnim ogniu z każdej strony, po około 5-8 minut. Powinny zrobić
Karo in the Kitchen
pyszna kaszanka ze szpinakiem na obiad... 248wyciśniętym w prasce czosnkiem na złoty kolor do cebuli dodać mrożony szpinak i na mniejszym ogniu podsmażać do oodmrożenia szpinaku co jakiś czas mieszając dodać kaszankę obraną z flaka i pokrtojoną w talarki, mieszając smażyć na mniejszym ogniu do jednolitej masy, na koniec dodać pieprzu mielonego podać z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach posypanymi kolendrą suszoną - kaszanka ze szpinakiem smakuje wybornie
W Mojej Kuchni Lubię
kaszanka z jabłkami, cebulką na smaczny obiad... 205kiszony - ile potrzeba na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone w kostkę jabłko bez skórki, podsmażać na złocisto kaszanka dobrej jakości, każda wielkości np. śląskiej, obrać z flaka, pokroić na talarki i dodać do cebuli z jabłkiem, posypać pieprzem mielonym, mieszając podsmażać do jednolitej masy ugotowane ziemniaki dobrze utłuc z czosnkiem niedźwiedzim i śmietaną 12%, kaszankę podać
W Mojej Kuchni Lubię
Okiełznać kaszankę i "Więcej czerwieni" 231podgrzać we wrzątku, zrobić na grillu albo na patelni... Składniki : pętko kaszanki cebula łyżka oleju do smażenia ewentualnie: plaster boczku Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Z kaszanki zdjąć flak. Pokroić ją w półtalarki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić (jeśli robimy wersję z boczkiem, najpierw obsmażyć kawałki boczku na skwarki). Nie dopuścić do podsmażenia cebuli, bo całość
Weekendy w domu i ogrodzie
Sos pomidorowy do makaronu 213bavete. Odcedź makaron ale zachowaj szklankę wody do rozcieńczenia sosu. Przelóż makaron do garnka i wymieszaj z sosem. Jeśli sos jest wciąż za gęsty dodaj wodę od makaronu. Zdejmij flak z saliccia i pokrój na plasterki. Usmaż kiełbasę na patelni na rumiany kolor. Dodaj do makaronu wraz z pokrojonymi pomidorami (6 pomidorów) i świeżym szpinakiem. Zagotuj. Przełóż makaron na półmisek
codojedzenia
Pierogi z kaszanką 302cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać obraną z flaka i pokrojoną w plastry kaszankę . Rozdrabniamy widelcem. Chwilę podsmażamy aż wszystko ładnie się połączy. Przekładamy do miski i doprawiamy czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki
Stare Gary
Kiełbasa dojrzewająca à la kabanosy 238przepis na Kiełbasę suszoną dojrzewającą. Palcówka , czyli tradycyjnie suszoną kiełbasę wieprzową w jelicie, przygotowywaną z surowego mięsa, peklowaną, a następnie dość długo podsuszaną. Tym razem trafiliśmy w sklepie na flak barani i ze względu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego . Kiełbasa dojrzewająca à la #kabanosy została przygotowana z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pyszna kaszanka z jabłkami... 222plastry, na gorącym oleju podsmażyć z obu stron posypując kucharkiem i cynamonem, przełożyć na talerz na tłuszczu po jabłkach podsmażyć pokrojną w kostkę cebulę posypaną cukrem, dodać kaszankę bez flaka pokrojoną w talarki, posypać pieprzem i usmażyć mieszając ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i pokroić na plasterki, kaszankę można podać na jabłkach formując ją w foremce do potraw tzw. ausztychery
W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z młodej kapusty 238delikatnie odziel liście. Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. W dużej misce wymieszaj ryż, mielone i surową salsiccia (rozetnij flak i wyjmij farsa, który następnie zgnieć widelcem). Dodaj sól, pieprz i zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń w rulon. Ułóż gołąbki jeten obok drugiego
codojedzenia
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 321wcale nie słodki deser a… krwawą kiszkę. W dawnym francuskim „boudin” znaczyło bowiem tyle, co „wnętrzności”, a potrawa o której mowa, to był rodzaj flaka nadzianego podrobami, które w trakcie gotowania tworzyły stopniowo galaretę. Nazwa stopniowo obejmowała coraz więcej potraw powstałych na tej samej zasadzie – przez doprowadzenie płynnej masy do stanu galarety
Ostra na Słodko
Sos do makaronu z salsiccia i portabello 344łyżki utartego parmezanu 2 łyżki posiemanej natki pietruszki Pokrój portabello w paski i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Wyjmij grzyby z patelni na talerz i włóż kiełbasę wyjętą z flaka i pokrojoną. Dodaj pokrojoną dymkę i czosnek i smaż przez 5 minut. W między czasie zalej pomidory wrzątkiem, a po 20 minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj pomidory
codojedzenia
Pikantne kiełbaski/kabanosy drobiowe 279się "przegryzły" odcinamy kawałki foli spożywczej i za pomocą wyciskarki (takiej do kremów) bez nakrętki wyciskamy wałki kabanosów następnie rolujemy szczelnie folię wokół powstałych wałków mięsa tworząc tzw. sztuczny flak 5. skręcamy brzegi i owijamy szczelnie sznurkiem 6. gotujemy w dużym garnku na małym ogniu (żeby woda lekko bulgotała) przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierogi wielkanocne - pierogi z białą kiełbasą i kapustą kiszoną 433szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Kiełbasę wyjąć z flaka i zmiksować razem z kapustą. Nie miksujemy na miazgę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić. Ciasto wałkować podsypując mąką, układać
królestwo garów
Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym 235szczypta soli, szczypta pieprzu 0,5 kg mąki łyżka oleju ciepła woda garść ściętej rzeżuchy jogurt naturalny kawałek białego sera (ewentualnie) łyżka majonezu Surową białą kiełbasę sparzamy wrzątkiem. Ściągamy flak i rozdrabiamy widelcem mięso, dodajemy białko, szczyptę soli i pieprzu oraz zeszkloną na oleju cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Odstawiamy na chwile do lodówki. Następnie możemy zrobić sos i dać
MarciochaKucharzy
Rosół z mięsnymi pierogami 283czarny pieprz i pokrojoną papryczkę chili. Gotować przez około godzinę na małym ogniu .Wyciągnąć wszystkie warzywa i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do rosołu. Z kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować
MarciochaKucharzy
Tajska kwaśna zupa z wołowiną i flakami 242Byliśmy w my’o’taj na kolacji. I stamtąd przynieśliśmy pomysł na zupę. Pomysł, bo przepisu w karcie nie uświadczysz, ale smak i kilka
slodkokwasnapl
Japońskie jedzenie Madame Wu 199być już podarta na strzępy. Chodzi o to żeby wrzucić sałatę, przemieszać wszystko kilka razy i zdjąć z ognia na tyle szybko żeby się z sałaty nie zrobił flak - ma być nadal chrupiąca, ale ma też być ciepła. A na koniec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkanocna biała kiełbasa 242połączenia składników. Jelita naturalne przekładamy do wody i moczymy je około 10 minut. Następnie na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy nasadkę masarską i naciągamy flak, nabijamy masą kiełbasianą. Skręcamy niewielkie kiełbaski. W dużym garnku grzejemy wodę do temperatury około 75-80 stopni Celsjusza i przez 30 min parzymy kiełbaski - pamiętajmy by się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BIALA KIELBASA WYRÓB WŁASNY 241minut. Sładniki muszą się idealnie ze sobą połączyć,masa musi mieć konsystencje spójną,zwartą i kleistą. Po wyrobieniu masy nakładamy na maszynke nasadke masarską.Na nasadke naciągamy flak i napełniacie go mięsem skręcając cały czas powstałe kiełbaski. Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbase możemy mrozić albo parzyć.Bialej kielbasy nie gotujemy
w mojej kuchni
jabłka pieczone z kaszanką... 198łyżek, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki cebulę pokroić w kosteczkę i na oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając aby nie przeciąć jabłka do jabłek nałożyć wystudzoną kaszankę
W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz z kaszanką 264ładniki:naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami1,5 l bulionu warzywnego3 liście laurowe4 ziela angielskie3 ząbki czosnku1 mała cebula5 kaszanek z kaszy gryczanejsuszony majeranekKaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy
Bon Appetit Małgorzaty
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 300dodaję jajka oraz oliwę wyrabiam na jednolitą masę. Gotową wkładam do woreczka i pozostawiam na ok 30 minut, aby ciasto sobie odpoczęło - w tym czasie przygotowuje kaszankę - obieram z flaka tnę na plastry, rozgrzewam patelnie z oliwą dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę po czym dodaję kaszankę i ja podsmażam, dodaję roztarty w dłoni majeranek oraz doprawiam pieprzem ( w razie
Basia w kuchni
Kaszanka na grilla z jabłkiem, cebulką i majerankiem 249białej )2 duże cebule 4 jabłka (użyłam papierówki )majeranek boczek parzono wędzony (można pominąć ) 8 plastrów folia srebrna do owijania SPOSÓB WYKONANIA : - kaszankę obieramy z flaka, kroimy na grubsze plastry- jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę- cebulę kroimy w drobną kostkę - na kawałku srebrnej folii układamy kawałki kaszanki dodajemy garść cebuli i jabłka i to posypujemy
Basia w kuchni
Kotlety z kaszanki 283Ostatnio dowiedziałam się z hejterskiego komentarza, że wpierdalamy kaszanę, jemy tłusto i nie zdrowo. Tak przyznaję się wpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale w dosyć nietypowej postaci, kaszanka jest np. farszem do pierogów z karmelizowaną cebulą, albo podana pod postacią kotletów mielonych.Wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką jak w tradycyjnych kotletach mielonych, aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZAPIEKANKA Z KASZANKI, ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY KISZONEJ 380wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem.Wstawiamy
Walijskie Pichcenie
LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI 256wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy: solą, pieprzem i papryką. Czas na cukinię. Obieramy ją, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo. Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy ok 15 minut
Walijskie Pichcenie
żurek na śląskiej kiełbasie z jajkiem... 214śmietana, 1/2 kg ziemniaki wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki kiełbasę pokrojoną w kostkę bez flaka usmażyć na oleju na oleju z cebulą i czosnkiem i gdy składniki wywaru są już ugotowane to wszystko przełożyć z patelni do wywaru dodać vegetę, pieprz mielony i gotować
W Mojej Kuchni Lubię
jarzynowa zupa z parówkami... 246kurkumą wsypać groszek z zalewą i pokrojone drobno papryczki iranian cherry razem z pestkami - użyłam w zalewie zrobione jesienią - przepis "TUTAJ" grube parówki dobrej jakości - z parówek zdjąć flak, pokroić je na grube plastry i dodać do zupy - gotować z 5 minut do smaku doprawić magą kucharka i posiekaną natką pietruszki zupa jest dość pikantna............aby zupa była mniej ostra
W Mojej Kuchni Lubię
pyszna kaszanka z cukinią,cebulą,natką pietruszki... 263pokrojone w talarki cukinie posypane kucharkiem do smaku, delikatnie je mieszając, przełożyć na talerz następnie do tego samego rondla dodać 4 łyżki oleju dodać pokrojoną na kawałki kaszankę bez flaka i usmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki wokoło talerza poukładać plastry cukinii, na środku dać porcję cebuli, łyżką do lodów nałożyć porcje kaszanki na przemian z ciut cebulą, można ozdobić pomidorkami
W Mojej Kuchni Lubię
fasolka szparagowa z kaszanką... 222szparagową zielona i żółtą obrać, opłukać i ugotować, pod koniec gotowania posolić do smaku i wylać na sito na gorącym oleju podsmażyć cebulę posypaną solą i dodać obrana z flaka kaszankę smażyć mieszając do jednolitej masy kaszanki taką kaszankę lubimy posypaną papryką ostrą i z fasolką szparagową i opcjonalnie z pieczywem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Dziwne? Ale zjadliwe #8 Kaszka na szynce czyli black pudding po szwajcarsku 233zjeść. Ostatecznie... POCHWALIŁ! 3 kaszanki 3 plastry emmentalera 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (w oryginale jest parmeńska) garść suszonej żurawiny (w oryginale jest jabłko) Z kaszanki zdjęłam flak. Dwa plastry szynki ułożyłam obok siebie. Rozłożyłam na nich po plastrze sera. Następnie delikatnie ułożyłam kaszankę. Poutykałam suszoną żurawiną. Zrolowałam do żaroodpornego naczynia. I zapiekłam 25min. w 150st. Spałaszowaliśmy
bastalena
Pieczarki faszerowane kaszanką 284drobną kostkę. Kapelusze oprószyć solą z pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone ogonki i chwilę smażyć aby zmiękły. Kaszankę obrać z flaka i pokroić w plasterki. Dodać na patelnię, smażyć aż kaszanka się rozpadnie. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Tak przygotowane pieczarki można przygotować w piekarniku lub na grillu. Wystarczy ok 20 minut na dobrze
Monia miesza i gotuje
Paczuszki z karkówki z kaszanką 158marynatą nasmarować mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w dobną kostkę, zarumienić na oleju. Nastęnie dodać obraną z flaka i pokrojoną w pastry kaszankę. Smażyć aż kaszaneczka się rozpadnie. Na każdy plaster karkówki nałożyć ok 1-1,5 łyżki farszu z kaszanki. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Grillować
Monia miesza i gotuje
Ktoś nam podłożył świnię! …. 254wyrobami. Nasz zespół wykonał świetną robotę, której efekt możecie podziwiać na zdjęciach poniżej: Piotr i Piotr- San Jacinto podczas pracy: – kiełbasa biała wołowo-wieprzowa (we flaku i słoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię