flaki po - 327 przepisów (strona:9/22)

Klasyczny tatar z cebulą i kaparami 274

Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Flaki wołowe 186

Niektórzy je uwielbiają, ale są też tacy, którzy nie chcą ich nawet spróbować. A spróbować warto, bo flaki wołowe są smaczne, rozgrzewające i sycące. Po odpowiednim przygotowaniu mają przyjemny zapach. Aby były miękkie wymagają dość długiego gotowania, jednak jest to zupa, którą możemy przygotować w dość prosty sposób

Przepisy Kulinarne
Flaki, flaczki drobiowe 147

Flaczki drobiowe, flaki z kurczaka to pomysł z czasów PRLu na wykorzystanie kurczaka, który był łatwo dostępny. Tworzono, komponowano różne dania z kurczakiem, jednym z takich dań były właśnie flaczki z kurczaka. Proste, smaczne danie. Tylko pamiętajmy, że to mają być flaczki a nie paprykarz, więc paprykę dodaje się tu w niewielkiej ilości. Istotnymi tutaj przyprawami są majeranek, imbir

królestwo garów
Zupa kminkowa z uszkami 184

się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej. Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek w sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu. Zupę kminkową w Ratuszowej podaje się z grzanką z serem

Ugotowane pozamiatane
Carbonara z surową kiełbasą 158

dobrze osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente.   W międzyczasie przygotowujemy mięso z kiełbasek – kiełbaski nacinamy wzdłuż ostrym nożem i najlepiej rękami, delikatnie oddzielamy farsz od flaka kiełbasy – używamy tylko samego, już doprawionego nadzienia kiełbasek, flaka wyrzucamy. Wrzucamy mięso na patelnię, włączamy ogień i smażymy, aż zacznie się delikatnie rumienić.   W czasie gdy kiełbasa się

Smaczna Strona
Boczniaki a'la flaczki 178

paprykę, imbir, gałkę muszkatołową i pastę pomidorową. Zalać rosołem, lekko przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 20 min.  Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.  "Flaki" rozlać do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki. . Smacznego

Stare Gary
Chlebowe miseczki 139

temperatury 160 stopni z termoobiegiem. Upieczone studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odkrajamy czubki i wydrążamy. Miseczki chlebowe są  idealne do zup typu barszcz biały, żurek czy flaki. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Barszcz ukraiński 358

użyć w przygotowaniu swojego barszczu. Z pewnością skróci on znacznie czas przygotowania potrawy. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół tradycyjny – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa BARSZCZ UKRAIŃSKI PRZYGOTOWANIE: 2 h ILOŚĆ PORCJI: 6-8 SKŁADNIKI

nietylkopasta.pl
Jak ugotować rosół – przepis 1643

Dodaję do niego jarzyny, cebulę, a podaję go z bardzo drobnym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI

nietylkopasta.pl
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 216

mięsa dostawali jako część zapłaty krowie wnętrzności, głowy, ogony, skórę i właśnie wołową łatę. Tak narodziły się dania z pogranicza USA – barbacoa de cabeza (grillowana głowizna), menudo (stek z flaków) i fajitas /arracheras (steki z łaty). Biorąc pod uwagę ograniczoną liczbę krów i to, że mięso nie było dostępne w handlu, tradycja robienia fajitas długo pozostawała regionalna i stosunkowo

Karo in the Kitchen
Stroganow – syty i rozgrzewający 251

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbaski drobiowe domowe i bardzo smaczne 193

ziół prowansalskih 2 łyżki domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżka mielonego pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki  1 łyżka granulowanego czosnku lub 3 ząbki przeciśnięte przez praskę flak foliowy około 2,3 m Wykonanie : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, olej i wodę, dobrze wyrabiamy masę mięsną. Soli możecie dodać według upodobania ja nie przebadam za słonym(...)odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Na maszynkę nakładamy cienką końcówkę do robienia kiełbasy, następnie delikatnie naciągamy flaczek, do maszynki nakładamy mięso i gdy pojawi się we flaku ręką kontrolujemy grubość aby nie było za mocno napchane mięsem bo podczas gotowania nam popęka. Końcówki zawiązujemy, długość kiełbasek zależy już od was ja formowałam takie około 12 cm, można każdą

Sama słodycz i szczypta chili
Ozory w sosie musztardowym 203

Ozory w sosie musztardowym. Ozory to danie, które nie każdy lubi podobnie jak wątróbkę, flaki, czy serca, są osoby, które na samą myśl czują do Tyc potraw obrzydzenie . Ozory albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli ktoś nie jadł ozorów polecam zrobić pierwszy krok i skosztować ich w restauracji, najlepiej z zamkniętymi oczami. Według mnie można się delektować smakiem ozorów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię