flaki po - 327 przepisów (strona:10/22)

GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 221

Jako technolog żywności, wiem też, jak to mięso jest przetwarzane, wielokrotnie miałam możliwość bycia w wielu zakładach przetwórstwa żywności, począwszy od masarni (do dziś nie jestem w stanie zjeść flaków!), gdzie mogłam zobaczyć, jak i uczestniczyć, w przetwarzaniu mięsa, w wszelakie wędliny, kiełbasy itd. Widziałam też jak ładnie za pomocą pędzelka nakłada się na mięso taką piękną, ciemno brązową

SMYKWKUCHNI
NAPAR Z IMBIRU NA PRZEZIĘBIENIE 202

jeszcze czosnek, gorący tłusty rosół i IMBIR.  Ten ostatni poznałam już jako osoba dorosła, nie pamiętam go z dzieciństwa, może z wyjątkiem sproszkowanej przyprawy, którą mama dodawała do flaków. Od piątku popijam sobie przepyszny napar z korzenia imbiru, cytryny i miodu. Naprawdę wraz z wyżej wymienionymi domowymi lekami czuję się coraz zdrowsza, coraz silniejsza. Imbir ma ogromne właściwości

pieprzny smaczek
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 157

podania. Przed podaniem wszystkie składniki połącz oraz dodaj miodu, pietruszki, octu i musztardy. Krokiety Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy (lub masła klarowanego). Kaszanki pozbaw flaków i umieść w misce razem z cebulką i natką pietruszki. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Zagnieć ręką i uformuj elipsoidalne krokiety (jak na hiszpańskie croquetas). Przed samym

Food Square
Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami 206

prostu szybciej;)). Zupa nadaje się nie tylko na codzienny posiłek, ale też rodzinny obiad czy inne przyjęcie. Jest smaczna, kolorowa, sycąca, rozgrzewająca i z powodzeniem zastąpi tradycyjny rosół, flaki czy innego strogonowa ;) Spróbujecie? :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 por 1/2 kg pieczarek 3 serki topione ziołowe (każdy po 100g) sól biały pieprz

Kolorowy Przepisownik
Trendy kulinarne na 2017 143

gotowanie w gronie przyjaciół, gdzie wymieniamy doświadczeniami i spędzamy razem czas. Modna też będzie kuchnia emigrancka i poznawanie nowych potraw.   Vintage, polskie i regionalne dania Kiedy ostatnio jedliście flaki po warszawsku czy nóżki w galarecie? Pamiętacie kopiec kreta i inne potrawy popularne w latach ‘90? W 2016 ukazało się niespodziewanie dużo nowych książek o kuchni polskiej. Wracamy też

Ugotowane pozamiatane
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 148

formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często podczas różnych uroczystośći rodzinnych. Przygotowanie jest dość pracochłonne, nawet

To co kocham
Gulasz z żołądków indyczych 143

kuchni europejskiej  wszelkie podroby są bardzo cenione, a niekiedy uchodzą nawet za specjały. W mojej kuchni niezbyt często goszczą, najczęściej jest to wątróbka, flaki, rzadziej żołądki. Nie przyrządzałam nigdy mózgu, wymion, grasicy, płucek i całej reszty, i chyba nie zanosi się na takie gotowanie w mojej kuchni

To co kocham
Kapusta z pomidorami 218

obowiązkowo ciasto i konkretne gorące danie przygotowane dzień wcześniej, tak żeby dziś tylko podgrzać i nie tracić czasu ;-) Moja babcia zwykle na taką okoliczność miała gołąbki, babcia mojego męża flaki, a u nas co roku jest coś innego ;-) Tym razem padło na fantastyczną, przepyszną kapustę z pomidorkami i kiełbasą - wczoraj wieczorem przygotowanie jej zajęło mi chwilę (bo gotowała się

Czary - gary w kuchni
Biała kiełbasa w bułce ( faszerowane bułeczki ) 184

kroję w drobną kostkę , kiedy mamy cebulę pokrojoną ,  rozgrzewamy patelnie i dodajemy cebulkę i przesmażamy około 5 minut , kiedy nasza cebulka się przesmaży dodajemy białą kiełbasę , ale bez flaka , flaka się pozbywamy , kiedy mamy kiełbasę na patelni , wszystko na patelni dokładnie mieszamy aby nasze składniki dobrze się połączyły , następnie dodajemy wszystkie przyprawy i posiekany koper , doprawiamy do smaku naszą

Mój Smak
Góralskie chlebki czyli Moskole 240

albo są tam gdzie nie wiem, że są. Ja zawsze jechałam po nie aż w Bory Tucholskie, choć i tam coraz rzadziej można je spotkać.  „Moskole spolone, Flaki przypolone, Hej! te gospodynie Haw nie wydarzone.” Najlepsze z pieca, jeśli piec się ma. Jak się nie ma wystarczy dobra patelnia i wyciąg, bo smaży się je "na sucho." Jeśli

Garniec Magalie
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 191

nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi

WojnaNaSmaki.pl
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 187

głów w najśmielszych i najbardziej wyuzdanych fantazjach. Mięso, krew i szpik. Ten ostatni podany na grzankach. Do tego kacze serca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan

GRUBY WAŁEK
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 244

kucharze na nowo komponują coś niekonwencjonalnego. Jak sami o sobie piszą:  Można mieć pewność, że w Sopockim Młynie nie powieje kulinarną nudą, a serwowane specjały to nie przysłowiowe flaki z olejem . [źródło: Groupon ] Ale ale! Nie tylko pierogi tu mają! Menedżer restauracji tak tłumaczy ideę tego miejsca: Nazwa Sopocki Młyn nie jest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze

Grunt to przepis!
Biala kielbasa II -Wielkanoc 180

będzie kleiste .Jak mięso wzięte w rękę trzyma się i nie odpada to znak ,że mięso jest dobrze wyrobione. Wyrabiamy mięso około 30 minut. Wyrobioną masę mięsną napełniamy wymyte flaki. Białą kiełbasę nie gotujemy ,tylko parzymy w gorącej wodzie ( gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopni Celsjusza(na oko gdy na wodzie pojawią się takie malutkie bąbelki

w mojej kuchni
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 242

stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec wielkanocny chleb do żurku, barszczu białego? A może do flaków? Chleb na żurek – składniki na 4 bochenki: 1 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży 600 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Dodatki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię