flaki po - 327 przepisów (strona:18/22)

BIALA KIELBASA WYRÓB WŁASNY 202

minut. Sładniki muszą się idealnie ze sobą połączyć,masa musi mieć konsystencje spójną,zwartą i kleistą. Po wyrobieniu masy nakładamy na maszynke nasadke masarską.Na nasadke naciągamy flak i napełniacie go mięsem skręcając cały czas powstałe kiełbaski. Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbase możemy mrozić albo parzyć.Bialej kielbasy nie gotujemy

w mojej kuchni
jabłka pieczone z kaszanką... 160

łyżek, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki cebulę pokroić w kosteczkę i na oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając aby nie przeciąć jabłka do jabłek nałożyć wystudzoną kaszankę

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz z kaszanką 226

ładniki:naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami1,5 l bulionu warzywnego3 liście laurowe4 ziela angielskie3 ząbki czosnku1 mała cebula5 kaszanek z kaszy gryczanejsuszony majeranekKaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 254

dodaję jajka oraz oliwę wyrabiam na jednolitą masę. Gotową wkładam do woreczka i pozostawiam na ok 30 minut, aby ciasto sobie odpoczęło - w tym czasie przygotowuje kaszankę - obieram z flaka tnę na plastry, rozgrzewam patelnie z oliwą dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę po czym dodaję kaszankę i ja podsmażam, dodaję roztarty w dłoni majeranek oraz doprawiam pieprzem ( w razie

Basia w kuchni
Kaszanka na grilla z jabłkiem, cebulką i majerankiem 207

białej )2 duże cebule 4 jabłka (użyłam papierówki )majeranek boczek parzono wędzony (można pominąć ) 8 plastrów folia srebrna do owijania  SPOSÓB WYKONANIA : - kaszankę obieramy z flaka, kroimy na grubsze plastry- jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę- cebulę kroimy w drobną kostkę - na kawałku srebrnej folii układamy kawałki kaszanki dodajemy garść cebuli i jabłka i to posypujemy

Basia w kuchni
Kotlety z kaszanki 245

Ostatnio dowiedziałam się z hejterskiego komentarza, że wpierdalamy kaszanę, jemy tłusto i nie zdrowo. Tak przyznaję się wpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale w dosyć nietypowej postaci, kaszanka jest np. farszem do pierogów z karmelizowaną cebulą, albo podana pod postacią kotletów mielonych.Wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką jak w tradycyjnych kotletach mielonych, aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZAPIEKANKA Z KASZANKI, ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY KISZONEJ 331

wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem.Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI 210

wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy: solą, pieprzem i papryką. Czas na cukinię. Obieramy ją, kroimy  w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo. Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy ok 15 minut

Walijskie Pichcenie
żurek na śląskiej kiełbasie z jajkiem... 173

śmietana, 1/2 kg ziemniaki wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki kiełbasę pokrojoną w kostkę bez flaka usmażyć na oleju na oleju z cebulą i czosnkiem i gdy składniki wywaru są już ugotowane to wszystko przełożyć z patelni do wywaru dodać vegetę, pieprz mielony i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
jarzynowa zupa z parówkami... 199

kurkumą wsypać groszek z zalewą i pokrojone drobno papryczki iranian cherry razem z pestkami - użyłam w zalewie zrobione jesienią - przepis "TUTAJ" grube parówki dobrej jakości - z parówek zdjąć flak, pokroić je na grube plastry i dodać do zupy - gotować z 5 minut do smaku doprawić magą kucharka i posiekaną natką pietruszki zupa jest dość pikantna............aby zupa była mniej ostra

W Mojej Kuchni Lubię
pyszna kaszanka z cukinią,cebulą,natką pietruszki... 216

pokrojone w talarki cukinie posypane kucharkiem do smaku, delikatnie je mieszając, przełożyć na talerz następnie do tego samego rondla dodać 4 łyżki oleju dodać pokrojoną na kawałki kaszankę bez flaka i usmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki wokoło talerza poukładać plastry cukinii, na środku dać porcję cebuli, łyżką do lodów nałożyć porcje kaszanki na przemian z ciut cebulą, można ozdobić pomidorkami

W Mojej Kuchni Lubię
fasolka szparagowa z kaszanką... 178

szparagową zielona i żółtą obrać, opłukać i ugotować, pod koniec gotowania posolić do smaku i wylać na sito na gorącym oleju podsmażyć cebulę posypaną solą i dodać obrana z flaka kaszankę smażyć mieszając do jednolitej masy kaszanki taką kaszankę lubimy posypaną papryką ostrą i z fasolką szparagową i opcjonalnie z pieczywem..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dziwne? Ale zjadliwe #8 Kaszka na szynce czyli black pudding po szwajcarsku 197

zjeść.  Ostatecznie... POCHWALIŁ!  3 kaszanki 3 plastry emmentalera 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (w oryginale jest parmeńska) garść suszonej żurawiny (w oryginale jest jabłko) Z kaszanki zdjęłam flak.  Dwa plastry szynki ułożyłam obok siebie. Rozłożyłam na nich po plastrze sera. Następnie delikatnie ułożyłam kaszankę. Poutykałam suszoną żurawiną.  Zrolowałam do żaroodpornego naczynia. I zapiekłam 25min. w 150st. Spałaszowaliśmy

bastalena
Pieczarki faszerowane kaszanką 246

drobną kostkę. Kapelusze oprószyć solą z pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone ogonki i chwilę smażyć aby zmiękły. Kaszankę obrać z flaka i pokroić w plasterki. Dodać na patelnię, smażyć aż kaszanka się rozpadnie. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Tak przygotowane pieczarki można przygotować w piekarniku lub na grillu. Wystarczy ok 20 minut na dobrze

Monia miesza i gotuje
Paczuszki z karkówki z kaszanką 122

marynatą nasmarować mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w dobną kostkę, zarumienić na oleju. Nastęnie dodać obraną z flaka i pokrojoną w pastry kaszankę. Smażyć aż kaszaneczka się rozpadnie. Na każdy plaster karkówki nałożyć ok 1-1,5 łyżki farszu z kaszanki. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Grillować

Monia miesza i gotuje