flaki po - 327 przepisów (strona:11/22)

Flaczki z boczniaków 164

danie na pewno nie tylko dla wegan. Pyszności! Doprawdy trudne do odróżnienia, bo struktura identyczna, podobne przyprawy i nie wiem, czy nie lepsze od tradycyjnych. O przygotowanie tradycyjnych flaków pokusiłam się jeden, jedyny raz, ale z powodu zapachu nigdy nie odważyłam się na powtórkę. To danie, z boczniakami na pewno powtórzę i to nie jeden raz. Namawiam na zakup

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 353

pieprzna, a może mięso potrzebuje odrobinę więcej chili? Jelita naszykowane i namoczone wcześniej nadziewamy na natłuszczony olejem lejek do nadziewania kiełbas, wypuszczamy przez maszynkę odrobinę masy, usuwamy z końcówki flaka powietrze i zawiązujemy go na końcu. Masę kiełbasianą wolno przepuszczamy przez nadziewarkę i formujemy zgrabne, ok . 10-12cm kiełbaski. Z tej porcji składników przy prawidłowym, równomiernym napełnianiu powinno wyjść(...)kiełbasek. Wszystkie ewentualne pęcherze powietrzne które pojawią się podczas napełniania flaka przebijamy czystą szpilką. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę wkładamy do garnka z wrzącą wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy i przechowujemy w lodówce. Do spożycia od razu

Karo in the Kitchen
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 254

głów w najśmielszych i najbardziej wyuzdanych fantazjach. Mięso, krew i szpik. Ten ostatni podany na grzankach. Do tego kacze serca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan

GRUBY WAŁEK
flaki wołowe 114

Wybierałam sie ze zrobieniem flaków jak sójka za morze ale w końcu przedstawiam przepis

Ugotujmy Coś
20 dań idealnych na delegację 1451

Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym

Ugotować
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 191

dolewam szklankę wody , sprawdzam, czy nie trzeba dodać pieprzu albo soli, mieszam wszystko bardzo dokładnie i całość podgrzewam DOPIERO PRZED PODANIEM. Dzięki temu ogórki nie zmieniają się w miękkie flaki ale pozostają lekko chrupiące, z papryki nie zaczyna odchodzić skórka, co jest dla mnie wyjątkowo ważne, no a smak całości rewelka, a już zwłaszcza następnego dnia prosto z lodówki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 169

selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa

Weekendy w domu i ogrodzie
Kuchnia polska 007 164

biała pierzyną. No dobra z tym leżeniem trochę przesadziłem. I do tego czuć ten ciepły mączny smak rozpływający się w ustach. Ciiiiii!!! Dajcie się podelektować!   Źródło: www.youtube.pl 4). Flaki z klopsem Cóż, robota nie wybiera. Chłopaki ze stolicy będę mili niezły rosół z wkładką . Ups, chciałem powiedzieć niezły klops. A może i to i to...   5). Kremówka

Grunt to przepis!
Kaszanka słoikowa 311

Kaszanka słoikowa Uwielbiam kaszankę , pod warunkiem że jest domowa i wiem co w niej wylądowało . Nie zawsze pod ręką ma się flaki , czy osłonki , a chęć zjedzenia pysznej czarnej kaszanki , jest często " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc można z powodzeniem użyć słoików i też jest ok . Kaszanka zawekowana , przechowuje się długo w lodówce

Ogrodnik w podróży
Wegańska PRAGA 191

karcie wszystkie dania są dokładnie oznaczone które wegańskie, które nie, podane są również wszelkie alergeny występujące w danym daniu). Z dość bogatego menu wybraliśmy danie dnia, czyli "flaki" z boczniaków oraz zapiekanka z makaronem, tempehem, tofu i brokułami (koszt 115 CZK). Maugo: zupa była smaczna i dobrze doprawiona, zaś drugie danie nie powalało. Było nawet smaczne, ale makaron gdzieniegdzie

Bananowe Pole
Flaki z boczniaków 180

Flaki z boczniaków to pomysł na szybki obiad. Wegetariański, wegański (jeśli użyjemy wywaru warzywnego) i bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem.  Składniki na porcję dla 2 osób: 0,5 l wywaru warzywnego (ewent. rosołu) 250 g boczniaków 2 marchewki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Boczniaki

Ugotować
FLAKI SOJOWE 144

soję i przyprawy. Ilość ich zależy od upodobań smakowych. Gotowałam aż warzywa będą miękkie i zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw. Szybko i zdrowo. Nie trzeba tak jak tradycyjnych flaków obgotowywać... no i jest to zupa  dla osób nie przepadających za mięsnymi flaczkami. Mnie smakują oba warianty ;) Smacznego

potrawyregionalne
Flaczki wołowe z grzybami 187

mieszam bardzo, ale to bardzo dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z papryki wydobył się cały aromat. Odpowiednio podsmażone warzywa przekładam już do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia (program SOUP i czas 30 minut). Doprawiam wedle uznania solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw jeszcze przez 10 minut

ClauditteMissCooking
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 199

rzymskiego kminu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku 2 kulki mozzarella 4 łyżki utartego manchego sera świeże oregano do posypania Surową kiełbasę wyciśnij z flaków do miski. Dodaj resztę składników i wyrób luźny farsz. Jeśli użyjesz bułkę namocz ją w śmietanie. Uformuj 12 klopsików dosyć dużych. Rozgrzej olej i zrumień klopsiki. Przełóż na talerz

codojedzenia