flaki po - 327 przepisów (strona:3/22)

Flaczki wołowe 194

końcu flaków jeszcze nigdy wcześniej nie gotowałam i to może być ciekawe doświadczenie. Przystąpiliśmy więc do dzieła. Tata kupił wszystkie składniki, no i wieczorem zaczęliśmy gotowanie, a że flaków było dużo wzięliśmy naprawdę wielki garnek. Z początku niezbyt przyjemnie pachniało, ale potem było już tylko lepiej. Gdy flaczki były gotowe, było już dość późno, stanowczo zbyt późno(...)końcu było ciepło i mogłyby się zepsuć, a poza tym obiad był już gotowy. Po chwili przyszedł wujek z uśmiechem od ucha do ucha i mówi, że dziękuje za flaki i że mamy sobie nie myśleć, że będziemy je u niego jedli, bo on sobie je schował do zamrażalki, by mieć więcej dla siebie. No i wszystkim nam się

Smakowy Raj
Flaki wołowe 226

albo się kocha, albo nienawidzi. Ja je uwielbiam i nie przeszkadza mi ich pochodzenie, gdyż dobrze przygotowane są prawdziwym rarytasem.     Na dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku(...)gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać woda i gotować  10 minut, następnie wodę odlać, zalać świeżą i jeszcze raz gotować. Dla pewności pozbycia się przykrego zapachu   czynność tą należy wykonać 3 razy. Do garnka wlać 3 szklanki wody (lub rosół), włożyć kostki rosołowe, wszystkie przyprawy i flaki. Gotować

Jadło i czytadło
flaczki wołowe... 190

opisie zasmażka, 1 łyżeczka kolendra mielona, 1 łyżeczka kurkuma mielona, 1 łyżeczka gorczyca mielona, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 1 łyżeczka chili suszona mielona, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukaćdo wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu i gotować(...)minut na mniejszym ogniu zamiast gotowej przyprawy do flaków zrobiłam swoje smaki: kolendrę, gorczycę, kurkumę, pieprz ziołowy, chilli, majeranek wymieszać i wsypać pod koniec gotowania do flakówzasmażka: 2 łyżki mąki chwilę prażyć na suchej patelni mieszając i dać 4 łyżki masła - mieszając zrobić zasmażkę na złocisto i dać do flaków mieszając - gotować z 5 minut, doprawić maggi

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantne flaki w rosole (dršťková polévka) 212

Flaki wielu osobom źle się kojarzą, co wydaje się być faktem dość zrozumiałym. Już tak po prostu ktoś skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego(...)będzie gotowy, wyjmujemy z niego mięso oraz warzywa i przyprawy. Przyprawiamy go dobrze solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Dorzucamy również pół łyżeczki ostrej papryki. Do wywaru wrzucamy obgotowane flaki i wszystko razem mieszamy. Wciąż na małym ogniu, całość gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Ugotowaną marchew i pietruszkę kroimy w słupki. Gdy flaki w garnku będą miękkie

Kuchenna Kontrrewolucya
FLAKI WOŁOWE Z 3 RODZAJÓW MIĘS + FILMIKI 232

Flaki wołowe to przysmak kuchni polskiej, znane już od XIV w. Jest to sycąca zupa mięsna, której głównym składnikiem są fragmenty żołądka wołowego. Na ich przygotowane potrzeba 3-4 godziny, mięso musi być mięciutkie i dobrze doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI :  500 g flaków wołowych blanszowanych(...)pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz wlewamy następne 2 litr wody. Gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie miękkie. Jarzyny ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę obieramy

Kulinarne Fantazje Marioli
pyszna zupa a`la flaki z mięsa rosołowego... 190

pieczywo - ile potrzeba mięso z kury rosołowej, szponder obrać dokładnie z kości, wodę z rosołem zagotować, dodać obrane mięso, pokrojoną w kostkę włoszczyznę z rosołu wsypać opakowanie przyprawy do flaków, gotować z 5 minut na małym ogniu masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotej zasmażki, dodać od razu do zupy, mieszać do zagotowania, wsypać również majeranek(...)najlepiej smakują z pieczywem na dobry, sycący, rozgrzewający obiad - flaki bardzo lubię, ale dla odmiany zrobiłam a`la flaki z kury rosołowej, podstawa to dobra przyprawa do flaków i zasmażka..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
flaki wołowe... 160

Składniki: woda 1,5-2 litry, flaki wołowe sparzone 50 dag opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 10 dag, przyprawa do flaków 1 opakowanie, mąka pszenna 2 łyżki, margaryna 1/4 kostki, bułki pszenne(...)potrzeba do garnka wlać wodę, wsypać porcję mrożonej włoszczyzny (mam zawsze z lata startą w zamrażarce), można użyć świeżej włoszczyzny pół pęczka dodać ziele angielskie, liście laurowe, opakowanie flaków wołowych (nie trzeba ich gotować i wylewać wody), kostkę rosołową, trochę pokrojonego w kosteczkę boczku wędzonego, gotować z 40 minut na średnim ogniu wsypać przyprawę do flaków i majeranek

W Mojej Kuchni Lubię
Flaczki pod francuską czapą 234

cebula biała 1 cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Jak wykonać flaczki z sosem Łowicz? Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku. Boczek pokroić(...)dynię posiekać w kostkę, marchewkę i por  w cieniutkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym włożyć dno połową boczku, następnie rozłożyć warstwę flaków, posypać solą, pieprzem oraz przyprawą do flaków, rozłożyć wszystkie warzywa, dodać liście laurowe,  posypać oraz posiekaną natką pietruszki zalać ciemnym sosem Łowicz, na wierzchu ułożyć resztę pokrojonego boczku. Włożyć do piekarnika piec 50 minut

Wanilia i Kardamon
Flaczki z kani 197

selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego. Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek. Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut. Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!). Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę(...)połączyć z flakami. Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku. (*) Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. (**) Zamiast przyprawy do flaków można użyć odrobiny papryki słodkiej, chilli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Di gotuje
Zupa- Flaki 178

Danie pochodzi ze wschodu Europy Uwielbiam ta zupę Składniki: 1 kg flaków ciętych wołowych lub wieprzowych Dzięki takim  flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne  gotowanie  kindziuka  2 marchewki 1 cebula 1 korzeń  pietruszki 1 seler korzeń  Smalec 2 -3 łyżki Mąka  (w zależności jak chcemy zagęścić zupę(...)papryka,liść  laurowy,ziele angielskie,majeranek Nie pisze ilości ponieważ każdy  ma swój smak Sposób: Flaki myjemy i gotujemy  okolo 30 minut Zlewamy Wodę płuczemy flaki i myjemy  garnek Raz jeszcze wstawiamy flaki i gotujemy około 30 min dodajemy kostki wołowe,liść  laurowy,ziele angielskie Następnie  warzywa  pokrojona marchew przeciętna

Viola cooks with passion
Flaczki drobiowo - wołowe 218

drobiowo - wołowe SKŁADNIKI : 1 udko z kurczaka bez skóry 400 g polędwiczek drobiowych 1 - 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 500 g wołowych flaków 2 łyżki przyprawy do flaków sól i pieprz czosnek granulowany majeranek PRZYGOTOWANIE : Do garnka przekładamy udko z polędwiczkami, dodajemy obrane warzywa, zalewamy wodą, solimy i gotujemy bulion.  Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki(...)bulionu wyciągamy mięso i warzywa.  Z udka obieramy mięso i wraz z polewaczkami kroimy w paseczki, warzywa w kostkę.  Do bulionu przekładamy mięso, warzywa i ugotowane flaki. Całość doprawiamy przyprawą do flaków, czosnkiem oraz majerankiem, pieprzem i solą.  Gotujemy całość przez 20-25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowe flaczki wołowe. 129

sól pieprz mielony zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania :   M ięso wołowe i warzywa wraz z cebulą zalać wodą ( 8 szklanek ), dodaj ziarna pieprzu, sól, ugotuj rosół. Flaki wrzuć od wrzącej wody i zagotuj, po zagotowaniu wodę odlej. Czynność tę powtórz 3-4 razy. Gotowy rosół odcedzić, połączyć z flakami ( Z mięsa możesz przygotować nadzienie(...)pasztecików ) . Tłuszcz ( masło lub margarynę ) rozpuść, wsyp mąkę , wymieszaj, smaż, aż zasmażka spieni się i zbieleje. Dodaj ją do rosołu z flakami. Flaki wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku mieloną gałką muszkatołową , majerankiem, mielonym pieprzem i solą , jeszcze raz zagotuj. Podawaj gorące z kromkami chleba lub bułką.  Udekoruj zieloną natką pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Flaczki wołowe 181

gotować do miękkości mięsa.  Warzywa obrać, opłukać, dodać w połowie gotowania wołowiny, gotować .  Ugotowane mięso i warzywa, wyjąć, ostudzić, pokroić mięso w paski, warzywa w kostkę.  Flaki wrzucić do garnka, obgotować 2 razy po 10 minut, odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem.  Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać(...)pozostałe przyprawy. Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa.  Zasmażka:  Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, zagotować, doprawić do smaku.  Podawać z pieczywem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Flaki wieprzowe 213

gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw  Przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę i wlać cały wywar z mięsa oprócz cebuli i czosnku  które razem się gotowały 3. - Flaki opłukać włożyć do garnka zagotować wodę odcedzić jeżeli są to flaki kupne  powtórzyć czynność 2 -3 razy ja używam swojskich flaków z blanszowanych więc wylewam(...)wodę jeden raz gdy są twarde gotuję aż zmiękną 4. - miękkie flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać  majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną  zieleninę pietruszkę lubczyk i seler Zupa najlepiej smakuje na następny dzień  Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać

W królestwie smaków Beaty
Boczniaki à la flaki 151

Tradycyjne flaki przygotowuje się z wołowych, cielęcych lub drobiowych żołądków i trzeba je długo gotować. Znam takich, którzy z tego powodu nie wezmą flaków do ust. Dla nich "flaki" przyrządzam z gotowanych boczniaków. Boczniak ostrygowaty jest grzybem występującym na martwym drewnie drzew liściastych. Kupując je w sklepie, lepiej wybierać te mniejsze, z lekko podwiniętym brzegiem kapelusza(...)owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ. Aby dłużej zachowały świeżość, grzyby należy przechowywać w lodówce wraz z ogonkami, które odcina się tuż przed przygotowaniem potrawy. Do zrobienia boczniakowych "flaków" wykorzystuję także ogonki - po ugotowaniu pozostają one mięsiste i konsystencją przypominają prawdziwe flaki. Składniki (na średni garnek): 500 g boczniaków 2 średniej wielkości marchewki 1 korzeń pietruszki

W SMAK