flaki po - 327 przepisów

Flaki wołowe 296

aktualnie panującą za oknem aurę, doskonale nadają się na obiad w chłodniejsze dni. Nie tylko rozgrzewają, ale również pozostawiają uczucie sytości przez dłuższy czas. Mało kto jednak wie, że flaki są bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i witamy B12. Dodatkowo zawierają znikomą ilość tłuszczu – około 2 gram w 100g flaków. Skąd jednak pochodzą flaki? Znane(...)przecież nie tylko w Polsce, ale również w Czechach, na Węgrzech gdzie podawane są z dodatkiem ostrej papryki, w Austrii. Pierwsze wzmianki na temat flaków pochodzą z XIV wieku z dworu Kazimierza Wielkiego. Specjalnie dla niego jego nadworny kucharz przygotował zupę z wnętrzności odyńca. Król był nią tak zachwycony, że nie wierząc w zapewnienia kucharza dotyczące pochodzenia składników nazwał

Jacob Tastes
flaki w wołowym bulionie 175

wołowe Dziś pragnę przybliżyć  danie, za którym można wprost przepadać,  tak jak w przypadku mojej skromnej osoby. Lub można potrawy tej, szczerze nie cierpieć. Osobami nie lubiącymi flaków, nie będziemy się tu zajmować, bowiem i tak z pewnością, nie będą czytały poniższego tekstu. Skupmy się zatem, na skreśleniu kilku zdań, skierowanych do miłośnikach wołowych flaków. Otóż(...)powszechnie wiadomo, że flaki przygotować można na kilka sposobów. Jeden z nich zakłada  użycia zasmażki, która zagęszcza całość tworząc danie gęstym i zawiesistym ( tym przepisem zajmiemy się innym razem). Kolejną metodą, jest gotowanie flaków w wołowym wywarze, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw i aromatyczne przyprawy. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki

Miód i pieprz
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 194

uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone jarzyny. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu aż flaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, oraz suszonym majerankiem. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki i 1 łyżki margaryny( margarynę rozpuszczamy na gorącej patelni i dodajemy mąkę, mieszamy i chwile(...)smażymy a potem dodajemy do zupy nadal gotując zupę). Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić wodę i następnie gotować do miękkości. Flaki wołowe na rosole

Bon Appetit Małgorzaty
Flaki 189

szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek lub natka pietruszki Flaki czyścimy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Zmieniamy wodę, znów doprowadzamy do wrzenia i drugi raz wymieniamy wodę. Po takim zabiegu zniknie nieprzyjemny zapach. Jeśli flaki są spore możemy(...)teraz pokroić. Wlewamy znów wodę i tym razem gotujemy ok. 2 godzin. Zawsze gotuję osobno flaki i bulion (rosół).W tym czasie z mięsa wołowego z kością lub mięsa drobiowego (lub to i to) gotujemy bulion, także ok. 2 godzin.  Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z mięsem, przy czym wkładamy je później

prawdziwe jedzenie
Flaki 203

flakami nie przepadam ale mój mężuś lubi więc mu ugotowałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz przyprawy. Flaki jadłam bardzo dawno i doprawiałam tak na oko i oczywiście z podpowiedzią męża. Jednak flaczki wyszły pyszne, mężuś zadowolony i ja nawet troszkę zjadłam ale dla mnie trochę za ostre(...)takie miały być :)składniki:1 kg gotowanych flaków wołowych2-2,5 l bulionu ( u mnie z mięska wieprzowego)1 marchewka1 mały seler2-3 łyżki majeranku3 listki laurowe Kamiskilka ziarenek angielskiego ziela Kamis1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis1/2 łyżeczki mielonego imbiru Kamisdo smaku gałka muszkatołowa Kamisdo smaku biały pieprz mielony Kamisdo smaku chili pieprz cayenne Kamis Marchewkę i selera obrać

Monia miesza i gotuje
Flaki na rosole wołowym 151

Flaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na rosole wołowym, jadłam je właściwie w Boże Narodzenie, które w dzieciństwie spędzaliśmy na wsi. Pamiętam długie spacery w mroźne dni i później grzanie się właśnie przy takich flakach. Wszystko wtedy(...)było inne, takie… bezproblemowe, wieczna zabawa i wręcz śmieszne problemy, miło powspominać. Zbliżają się Święta wielkimi krokami i miałam ogromną ochotę na flaki, a że nie lubię „gotowców”, które jakoś do mnie nie przemawiają postanowiłam spędzić kilka godzin na przyrządzaniu flaków, takich jakie robiła babcia. Wyszły naprawdę pyszne. Rozgrzewające, dla mnie idealne. Składniki: Rosół wołowy

dom-agi.pl
FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW 226

przedstawiam Wam przepis na smakowite flaczki z... boczniaków. Dla niewtajemniczonych mogą "robić" za flaki wołowe. Identycznie przyprawione, z podobną strukturą. Trudne do odróżnienia. Moja córka stroniąca od typowych flaków, nie chciała tych nawet spróbować (niedowierzała iż można przygotować flaki z grzybów, a jednak dało się). Polecam nie tylko weganom, nam bardzo przypadły do gustu. Pyszności!:-)Inspiracją(...)flaczki był przepis znaleziony na Jadłonomii, doprawienie jest już mojego autorstwa, tak samo bowiem doprawiam flaki wołowe, które czasami (choć niestety rzadko) bywają u nas również.Składniki:- 1kg grzybów boczniaków- 2 marchewki- 1 duży korzeń pietruszki- 2 cebule- 1-2 łodygi selera naciowego- 2 łyżki aromatycznego majeranku- 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba)- 1/2 garści świeżego lubczyku

Smaczne Zdrowe
Na rozgrzanie. Flaki po warszawsku 679

Lubicie flaczki ? Ja bardzo i to od dziecka. Na różne święta, dla całej rodziny,  przygotowywała je w dużym garnku ciotka Anna. Nikt nie gotował takich dobrych flaków jak Ona. Były mięciutkie, ugotowane w dobrym rosole, pachnące przyprawami i pyszne. Pamiętam, że zawsze pojawiały się też na stole kiedy wracaliśmy zmarznięci z cmentarza w dzień Wszystkich Świętych... To bardzo rozgrzewające(...)zwierzęcia jak inne mięso a dobrze przyrządzone są prawdziwym przysmakiem. Pamiętając smak z dzieciństwa dzisiaj sama przyrządzam takie flaczki dążąc do doskonałości....Jeśli jednak ktoś za nic nie przełknie flaków pochodzenia zwierzęcego to może je przygotować z grzybów. Flaczki z żółciaka albo boczników są bardzo smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
flaki po warszawsku 223

flaki  Wołowe flaki z esencjonalnym bulionie, czy może być lepsze potrawa by nas rozgrzać w te zimne i mokre jesienne dni.  Dlatego dziś proponuję klasykę w kuchni , która przywiedzie uśmiech, na twarz każdego ze smakoszy dań tego typu. Pora na flaki po warszawsku. składniki na porcję(...)wołowego rozbratla  ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaki 1 kg oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3  łyżki

Miód i pieprz
flaki wołowe z pomidorową nutą 172

danie,  e sencjonalne ugotowanie  w wołowym bulionie, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw zaprawionych aromatyczną nutą pomidorów. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i  korzennych przypraw.  składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy 700 g  przerośniętej wołowiny 1 cebula 3 liście(...)laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaki 700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 2 łyżki pomidorowej pasty 2 łyżki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka domowego  maggi sól, pieprz sposób

Miód i pieprz
Flaki wołowe 216

już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest(...)flaki zostały ugotowane do miękkości. Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RESIDENT EVIL VII – FLACZKI (ZUPA) 208

realizacji zdjęcia nie ucierpiał żaden człowiek, ani jego ręka ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 298 kcal | 33,5 g białka | 6,0 g węglowodanów | 15,7 g tłuszczu FLAKI RESIDENT EVIL VII zupa z podrobów z grzybami 30 min 2 h (gotowanie) 31 zł 6 porcji łatwe POTRZEBUJESZ miska duży garnek ostry nóż Składniki Koszt flaki wołowe(...)piórka. Por oczyście z wierzchnich liści i przekrójcie na pół. Boczniaki oraz żołądki dokładnie umyjcie (usuńcie z nich też wszelkie błonki) i pokrójcie w taki same paski, jak flaki. 2. OBGOTOWYWANIE FLAKÓW (40 min) Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone flaki oraz żołądki. Zagotowujemy wodę, gotujemy przez 20 min – wylewamy wodę i powtarzamy cały proces jeszcze

Nerds Kitchen
Flaki – tradycyjny przepis 223

zapach podczas gotowania. Jeśli jednak możecie wietrzyć pomieszczenie w którym się gotują lub macie bardzo wydajny wyciąg, polecam zrobienie ich własnie w domu. Tym bardziej że już wyczyszczone flaki możecie dość łatwo kupić w sklepach, wystarczy więc chwila czasu, kilka składników i zupa gotowa. Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy: – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa(...)zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa – pomidorowa z ryżem – pomidorowa z makaronem FLAKI PRZYGOTOWANIE: 3 h 30 min SKŁADNIKI: – 1 kg flaków oczyszczonych – 4 marchewki – 2 pietruszki – pół selera – 1 l rosołu – 3 łyżki koncentratu

nietylkopasta.pl
RESIDENT EVIL VII – FLACZKI (ZUPA) 254

realizacji zdjęcia nie ucierpiał żaden człowiek, ani jego ręka ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 298 kcal | 33,5 g białka | 6,0 g węglowodanów | 15,7 g tłuszczu FLAKI RESIDENT EVIL VII zupa z podrobów z grzybami 30 min 2 h (gotowanie) 31 zł 6 porcji łatwe POTRZEBUJESZ miska duży garnek ostry nóż Składniki Koszt flaki wołowe(...)piórka. Por oczyście z wierzchnich liści i przekrójcie na pół. Boczniaki oraz żołądki dokładnie umyjcie (usuńcie z nich też wszelkie błonki) i pokrójcie w taki same paski, jak flaki. 2. OBGOTOWYWANIE FLAKÓW (40 min) Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone flaki oraz żołądki. Zagotowujemy wodę, gotujemy przez 20 min – wylewamy wodę i powtarzamy cały proces jeszcze

Nerds Kitchen
FLACZKI WEDŁUG TATY MIRKA 181

FLAKI jakie w życiu jadłam , to są właśnie te zrobione przez mojego Tatę -Mirka.  Robi je z sercem i wie , że każdemu z Nas będą smakowały.  Flaki nie są pikantne .  Przygotowane na rosole. Są delikatne nawet dla małego brzuszka.  Smacznego :) SKŁADNIKI: 🍴1.5 kg flaków wołowych 🍴1 kg udźca z indyka 🍴0.5 kg wołowiny(...)Pręgi lub antrykot 🍴2 marchewki 🍴1 pietruszka 🍴1 seler 🍴natka pietruszki 🍴3 ziele angielskie 🍴2 liście laurowe 🍴Sól i pieprz do smaku 🍴1 opakowanie przyprawy do flaków 🍴4 łyżki majeranku i lubczyku PRZYGOTOWANIE:  Flaki kroję w paski lub słupki. Myję. Flaki zagotowuję. Następnie płuczę w zimnej wodzie. Czynność powtarzam ok 2-3 razy tak by pozbyć

Gotowanie Patki