gotowała moja babcia, potem mama i takie właśnie uwielbiam. Już w dzieciństwie to była jedna z moich ulubionych potraw i mogłam ją jadać prawie codziennie. Teraz flaki obowiązkowo gotuję wyłącznie w dużym garnku (*), którego zawartość i tak zbyt szybko znika... A Wy lubicie flaki? 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek(...)kawałek pora (białej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki papryka ostra sól , pieprz Opcjonalnie: 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu) Zasmażka: 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut. Następnie je - odcedzić, przepłukać
Di gotujetego przepisu lub składniki na wywar: 1000 g kości wołowych ok 700 g szponder wołowy włoszczyzna przyprawy - pieprz, ziele angielskie, listek laurowy 900 g pokrojonych i podgotowanych flaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz majeranek tarty parmezan - opcjonalnie(...)Ostudzić, przecedzić, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia usunąć tłuszcz który się zebrał. Flaki przygotować zgodnie z opisem. Ja dwukrotnie zalałam je zimną wodą, zagotowałam, wodę odlałam, flaki opłukałam. Tak przygotowane zalać wrzącym bulionem i postawić w przykrytym garnku na niewielkim ogniu. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w bardzo cienkie paseczki. Użyłam do tego obieraczki - nożyka
Stare GaryKiedyś bardzo nie lubiłam flaków. Ale smaki się na szczęście zmieniają i dziś za nimi przepadam. Na szczęście moja rodzinka też flaki bardzo lubi. W okresie jesiennym flaki są świetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków(...)ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra majeranek imbir kolendra gałka muszkatołowa mąka smalec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Flaki umyć, pomoczyć godzinę w zimnej wodzie. Wypłukać i włożyć do garnka. Zagotować i gotować przez chwilę. Następnie odcedzić i nastawić jeszcze raz. Do flaków wrzucić umyte udko,pokrojone
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSzkoły Muzycznej na flaki. Lokal był mały, przytulny i chociaż większość gości przychodziła po prostu na flaczki i 2 głębsze mnie nie przeszkadzało to w konsumowaniu swojej porcji flaków czym wzbudzałem podziw i niedowierzanie, gdyż dzieci najczęściej od flaków stronią. Po latach w dalszym ciągu uwielbiam flaczki, szczególnie te robione przez moją żonę. Mój(...)dokładkę. Niestety córka nie podziela naszego zachwytu nad tą potrawą nie rozumiejąc jak coś takiego jak flak pełne „nitek, trąbek, tutek, i innych odnóży” można wsadzić w ogóle do ust. Niejako z potrzeby serwujemy danie, które chciałbym wam opisać. Flaki z boczniaka, bo o nich mowa pomagają posmakować tego świetnego dania tym, którzy normalnych flaków
Mr. Tastewywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżka masła 3 łyżki oleju Jak przygotować flaczki wołowe? Flaki opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli. Umyte flaki zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około 50 minut. Niech Was nie zraża zapach podczas gotowania, gdyż jest on intensywny tylko w czasie gotowania w samej(...)wodzie, którą i tak należy wylać. Ugotowane flaki przełożyć do gorącego wywaru tak, aby płynu było z 5 cm ponad flaczkami. Dodać listek i ziele angielskie, ewentualnie uzupełnić gorącą wodą. Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cieniutkie słupki, przesmażyć z odrobiną masła i dodać do flaczków. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć
Kuchcik gotujezupę.Nie używam również flaków już gotowych tzn. obgotowanych....raz takie kupiłam i jakoś nie przypadły Nam do gustu ( może na takie trafiłam). Mam swoje sprawdzone,surowe flaki,które zawsze kupuje. Owszem, posiadają swój zapach,ale przecież zawsze możemy wywietrzyć dom. Składniki: 2 kg mrożonych,surowych ale pociętych flaczków cały kurczak 80 dag mięsa wołowego(...)duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 4-5 liści laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego gałka muszkatołowa imbir sól,pieprz papryka ostra i słodka majeranek Odmrożone flaki przepłukać w zimnej wodzie,odcedzić na durszlaku. Zalać zimną wodą,zagotować.Po zagotowaniu odlewamy wodę i ponownie zalewamy zimną - gotujemy flaki ok 30 min na wolnym ogniu.Po
Niespełnione zdolności kulinarnewołowych. Przyznam, że ja je uwielbiam, jednak w Anglii bardzo ciężko je dostać (bynajmniej ja na nie nie trafiłam) i dlatego od czasu do czasu gotuję zupę alternatywną dla flaków. Ugotowana jest z udek kurczaka, z dodatkiem majeranku i przyprawy do flaków smakuje prawie jak tradycyjne flaki :) Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą(...)zielonej części pora * 4 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * 5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * sól do smaku * 4 łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do flaków (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki mąki * 1 łyżka masła Wykonanie: Do garnka wlać wodę, włożyć mięso, pory, seler, pietruszkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, liście laurowe i wsypać
Zrób to smacznieSkładniki: flaki wołowe krojone 1 kg. wywar z rosołu 1,5 litra, marchew starta 2 sztuki średnie, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki, zasmażka: 3 łyżki mąki pszennej, 100 gram masła do zasmażki mąkę(...)podsmażam na suchej patelni, dużo tłuszczu nie wchłonie, flaki bardzo lubią dużej ilości marchewki startej, garnek emaliowany Silesia Rybnik "zobacz TUTAJ" jest doskonały do tego typu potraw użyłam flaki wołowe krojone obgotowane - do garnka wlać wywar, wsypać flaki, startą marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu z 30 minut na suchą patelnię wsypać mąkę
W Mojej Kuchni Lubięmich wpisach nie było flaków, z prostego powody, uważałam, że każdy wie jak je gotować. Jednak niedawno, pewien Pan wyprowadził mnie z błędu. Napisał, że u niego w domu gotowało się flaki na drobiu, i tylko taki wariant go interesuje. Poprosił także, aby napisać tak, żeby dziecko zrozumiało. Domyślam się, że nie dziecko będzie gotować(...)tylko dorosły, który próbuje swoich sił w kuchni.😉 paczka flaków ( około kg) kurczak 1,2 - 1,5 kg 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego łyżka ziaren pieprzu łyżeczka gorczycy opalona cebula marchew pietruszka kawałek pora 1/4 selera łyżka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz: łyżka z brzuszkiem masła łyżka mąki zielenina gałka muszkatołowa Kurczaka
Dieta moja pasjapokrojonych w cienkie, poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. (Wikipedia) Przyrządzane są na różne sposoby. Ja gotuję tak, jak gotowała je moja mama i takie uwielbiam. 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (białej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej(...)papryki sól, pieprz Opcjonalnie: 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu) Zasmażka: 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut. Następnie - odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka z czystą wodą. Tym razem gotować 10-15 minut i powtórzyć powyższe czynności
Di gotujepora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka majeranku;1/2 łyżki przyprawy do flaków;1 łyżka masła;2 łyżki mąki pszennej;2,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz;Pęczek natki pietruszki.Sposób przygotowania:Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Marchewki, pietruszkę(...)wsypać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż powstanie złocista masa. Zestawić z ognia dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy.Zupę przyprawić majerankiem, przyprawą do flaków, solą i pieprzem.Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Zamiast 2 dużych udek do zupy można użyć gotowego
Gospodyni Miejskabyły od święta i na święta. Mama kupowała taki wielki flak i obgotowywała go......to było straszne. Cieszę się, że mamy teraz możliwość kupienia prawie gotowych, podgotowanych, pokrojonych flaczków. Oszczędza nam to troszkę przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa(...)uczuciem :) To teraz uczucia przełożę na składniki może :) * 90 dkg podgotowanych flaków wołowych * 3 ćwiartki z kurczaka * 2 marchewki * 1 pietruszka * majeranek * sól, pieprz, przyprawa do flaków * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję
Pieprzyć z Fantazjąostra papryka słodka papryka gałka muszkatołowa sól pieprz czarny pieprz czerwony Przygotowanie Flaki oczyściłem, opłukałem, trzykrotnie zalewałem wodą, gotowałem, osączyłem. Zalałem świeżą wodą, posoliłem, gotowałem 4 godziny. Miękkie flaki ostudziłem, pokroiłem w paski. Włoszczyznę, goleń wołową i obraną cebulę zalałem 1,5 l wody, gotowałem 50 minut, przecedziłem, wywarem zalałem flaki. Z masła i łyżki mąki zrobiłem(...)dodałem jajka , bułkę tartą, sól i pieprz oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Z masy uformowałem klopsiki, obtoczyłem w mące, gotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Dodałem do flaków, zagotowałem, doprawiłem do smaku
R'n'G Kitchenlaurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru. Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski. Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości. Kiedy flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę i seler. Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem(...)zimną wodą (powinna wystarczyć 1 szklanka) i dokładnie wymieszałem, żeby nie porobiły się grudy. Cały czas powoli podgrzewałem i dokładnie mieszałem. Gotową zasmażkę dodałem porcjami do gotujących się flaków i dokładnie wymieszałem. Dodałem sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 ziarna dokładnie roztartego ziela angielskiego, mielony czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku
R'n'G KitchenKawałek selera ½ pora 2 plastry dyni- około 20 dag 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do flaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki do zawiesiny Natka pietruszki Sposób przygotowania: Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej(...)zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie
Wanilia i Kardamon